dinsdag 31 oktober 2017

Herhalen is dagelijkse kost!

Vorig jaar stond mijn co-teacher van twee jaar terug voor het eerst voor haar eigen klas. Zij startte de dag met een herhalingsblad en ik vond dat zo'n goed idee dat ik deze werkwijze gewoon kopieerde in mijn klas. Ik schaafde hier en daar wat bij en zette het concept wat naar mijn hand, maar sinds september start ik de dag met 'dagelijkse kost'.

Terwijl huiswerken worden opgehaald en uitgedeeld, agenda's worden ingevuld,... kunnen de kinderen aan de slag met een herhalingsblad. Op die manier zijn de leerlingen van minuut 1 heel actief. Misschien vind je dit ook een goed idee voor je eigen klas. Door dit blad 's avonds op te stellen, kun je makkelijk leerstof herhalen die de voorbije dag aan bod kwam. Het blad kan heel erg gevarieerd zijn. Denk maar aan de kalender, wero, rekenen, de klok, onthoudwoorden,...

Om zelf met dagelijkse kost aan de slag te gaan, heb je aantal materialen nodig.

Ieder kind krijgt een mapje waar de blaadjes in verzameld worden.


Wil je dit voorblad gebruiken? Klik dan op onderstaande link. Je hoeft alleen de namen, de klas en mijn naam aan te passen.



Elke dag komt er een nieuw blaadje bij en ziet er als volgt uit...


Je ziet dat ik hier ook gebruik maak van mijn differentiatie met kaasjes. Heb je dat artikel gemist, kijk dan snel even naar het blogpostje van 11 oktober 2017.
Niet iedereen hoeft dus alles te maken en op die manier oefenen de kinderen veel meer verschillende zaken in. Bij de drie kaasjes worden ook al eens vragen gesteld die we klassikaal misschien nog niet hebben geleerd. Zo blijft het uitdagend voor iedereen en weten de kindjes die het wat moeilijker hebben ook dat zij tot het einde van het blad geraken.

Onderaan het tweede blad staat er telkens dezelfde oefening want elke dag dicteren we vijf woorden en één zin. Dit doen we aan de hand van flitskaarten. Deze deelde ik eerder al op mijn blog. Kijk maar eens hieronder. De nummer 1 van de week trekt zes kaartjes en met het zesde woord maken we klassikaal een zin.

Wanneer de maand voorbij is, bundel ik alle blaadjes zodat ze mee kunnen naar huis. Op die manier krijgen de ouders ook zicht op wat hun zoon of dochter maakt en wordt het mapje niet té vol.

Het voorblad zie je hieronder...


Elke maand wordt het blad op een ander kleurtje afgedrukt. 
Het voorblad voor de bundel kun je hieronder downloaden.

Om uit te leggen wat de kinderen doen bij dagelijkse kost en wat er met de bundel moet gebeuren, maakte ik ook een begeleidende brief.
Die ziet er als volgt uit...



De voorbije maand voegde ik ook nog een klein briefje toe. Op die manier weet ik welke blaadjes al af zijn en welke niet. Wanneer ze helemaal af zijn, doorstreep ik het nummer.
Of ik dit blaadje blijf gebruiken, weet ik nog niet. Waarom? Omdat het wel wat tijd vraagt om de boekjes te verbeteren en kruisjes te zetten. Want ik zet ook kleine kruisjes wanneer de kinderen iets moeten verbeteren. Als het verbeterwerk oké is, doorstreep ik het klein kruisje terug.

Het kleine blad ziet er als volgt uit...


Wil je het blaadje ook graag gebruiken, dan kan dat!

Intussen maakte ik dit jaar al heel wat blaadjes. In het begin van het jaar stonden er nog geen kaasjes op en voorzag ik het werkblad ook telkens van een nummer. Intussen is mijn werkwijze al wat geëvolueerd, wat vormgeving/differentiatie betreft, maar ook het volgnummer laat ik achterwege. Kinderen vullen dat nu zelf in. Zo kan ik volgend jaar misschien een blad opnieuw gebruiken en hoef ik het niet altijd opnieuw af te drukken (met een nieuw volgnummer). 
Ik zet alle blaadjes hier op een rij. Hopelijk krijgen jullie een idee van mijn bedoeling en kun je bepaalde oefeningen ook in jouw klas inzetten. 


Hopelijk begrijpen jullie wat van mijn hele uiteenzetting en zien jullie er wat in om deze werkvorm ook in jullie klas door te voeren. Het vraagt wat werk om elke avond een blad te maken, maar ik zie het zeker als een meerwaarde. 

Tot morgen!

maandag 30 oktober 2017

Kieskast wordt keuzemuur

Een tijdje terug startte ik met iets nieuws in mijn klas en ik moet zeggen... dat gebeurt wel vaker ;). Sommige dingen slaan aan, andere voer ik even snel terug af. Maar de keuzemuur blijft, daar ben ik zeker van! Ik las op het net heel veel dingen rond een kieskast. Praktisch gezien wist ik niet goed hoe ik daar moest aan beginnen. Mijn kasten zitten namelijk allemaal al vol en ik zie geen mogelijkheid om er ergens nog eentje bij te zetten. Heel lang heb ik er niet over nagedacht, maar op een gegeven moment kwam ik op een keuzemuur in plaats van een kieskast.

Aan de hand van wandplaten wil ik de kinderen duidelijk maken wat ze mogen doen als ze met een opdracht klaar zijn. Dit systeem kan in gelijk welke les gebruikt worden. Het is een handig opvangnet als je nog net even langer moet vergaderen dan gepland, maar het lost ook de tijdsverschillen op in zowel de reken-, taal-, schrijf-, schilder- of tekenles.

Ik werkte al heel wat materiaal uit, maar nog niet alles staat op punt. Daarom deel ik vandaag gewoon een aantal wandplaten. Later deze week deel ik ook passend materiaal en nog meer wandplaten.

Zoals elk hoekje in mijn klas, krijgt ook de keuzemuur een 'hoofding'.


Wil je deze hoofding gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Soms mogen kinderen in hun boek van de bieb lezen...




Voor slingerlezen hebben de kinderen soms een nieuw boek nodig...
(Weet je niet wat slingerlezen is, kijk dan snel even op het tabblad lezen!)



en voor het slingerlezen vullen de kinderen ook vlaggetjes in...




De kinderen mogen ook soms puzzelen...




De computer is één van hun favorieten...




En dit vinden zowel jongens als meisje ook heel fijn...



Ik heb alle wandplaten van een stukje velcro voorzien en op die manier kan ik de keuzes op elk moment van de dag veranderen. Soms hebben ze slechts keuze uit twee dingen, andere keren uit wel vijf. Ik ben er nog niet uit of ik de kinderen altijd vrij laat kiezen of dat het binnenkort ook de bedoeling wordt dat kinderen toch eens iets 'moeten' doen. Het systeem wordt doorheen het jaar zeker nog wat bijgeschaafd en dan deel ik hier zeker de aanpassingen! 

Ik wens jullie allemaal een heel fijne herfstvakantie!

zondag 29 oktober 2017

Nieuwe lading ralfiteksten

Gisteren had ik het al over ralfilezen en vandaag deel ik nog tien nieuwe teksten. Dat was mijn doel voor deze zondag en ik ben er net op tijd in geslaagd ;). Ze zien er net uit als die van gisteren, maar handelen nu over allerhande andere thema's.



Wil je de nieuwe teksten gebruiken? Klik dan op onderstaande links!

Ik herhaal er wel bij dat ik de teksten van ralfilezen.nl haalde. Ik schreef ze dus niet zelf, maar ik paste ze hier en daar wel altijd wat aan.

zaterdag 28 oktober 2017

RALFIlezen met een aantal voorbeeldteksten

Eind vorig jaar schreef ik hier al eens iets over Ralfilezen. Ik begon in oktober 2016 - op aanraden van Lise Nicodeme - met deze vorm van lezen en ik ben er echt heel tevreden over. Weet je niet waarover het gaat? Lees dan zeker ook eens het blogpostje van 5 december 2016.


De theoretische, uitgebreide uitleg vind je onder de link hierboven, maar ik vat graag nog eens alles samen. Ralfilezen houdt in dat de kinderen een hele week dezelfde tekst lezen. Door te oefenen, te herhalen en voor te zeggen, leren ze woordbeelden kennen en herkennen en tanken ze leesvertrouwen.
* Bij mij in de klas gaat het door in de maanden oktober, december, februari, april en juni (en wordt afgewisseld met dobbellezen - meer uitleg over deze leesvorm vind je op het tabblad lezen).
* Op vijf (of toch minstens vier) verschillende dagen wordt de tekst gelezen.
* Waneer de tekst is gelezen (op het einde van de week), wordt ze in de leesmap bewaard (kinderen kunnen op die manier thuis tonen dat ze zo'n moeilijke teksten wel degelijk kunnen leren lezen).
* De tekst wordt niet alleen gelezen, hij wordt ook besproken naar inhoud en naar woordenschat. Op die manier leren de kinderen heel wat nieuwe woorden kennen. Die woorden hang ik op in de klas.

Ik maakte een hoofding...


en een document waar ik alle woorden kan intypen


Wil je hoofding of de woordkaarten gebruiken? Kijk dan hieronder.
De woordkaarten bewaar ik niet, ik vervang ze gewoon altijd. Zodat ze wel steeds dezelfde grootte hebben. Maar aangezien er elk jaar andere teksten worden gelezen (dat leg ik jullie later wel uit) vind ik het niet nodig om ze allemaal op te slaan.


De teksten haal ik allemaal van de site ralfilezen.nl, maar ik paste ze hier en daar wat aan. Intussen heb ik er al tien klaar. Ze werden allemaal op dezelfde manier opgemaakt. Op het eerste blad staat de tekst, op het tweede blad staan er leesmannetjes. Daar kunnen de kinderen aanduiden wanneer ze de tekst hebben gelezen. Al mijn leesblaadjes uit de leesmap werden van die leesmannetjes voorzien waardoor ik ze hier ook op de teksten plaatste. De teksten gaan na elke week immers mee naar huis.


Het is de bedoeling om zoveel mogelijk teksten in de komende vakantie uit te werken. Daarna geef ik een brief mee aan mijn kinderen zodat zij zelf een keuze kunnen maken welke teksten ze in de klas graag willen lezen. Op die manier sluiten de teksten nog meer aan bij hun eigen leefwereld. Uiteraard is het de bedoeling om later alle teksten en ook de begeleidende brief hier te delen. 

Maar ik maakte er dus al tien en deze vind je hieronder.

Hopelijk krijgen jullie ook zin om met deze vorm van lezen aan de slag te gaan. 
Ik wens jullie alleszins een deugddoende vakantie! Ik probeer hier heel wat ideeën neer te schrijven!

maandag 23 oktober 2017

BRAVO-kaarten en meteen ook mijn eerste GIVEAWAY

Gisteren vertelde ik jullie over mijn groene en rode duimen. Via Facebook kwam de vraag of kinderen die bonnen dan ook kunnen inruilen voor beloning. Dat is inderdaad het geval. De bon zelf hoeven ze eigenlijk niet af te geven. Ze bewaren die gewoon in hun bonnenbus in hun schoolagenda. 

Die ziet er als volgt uit.


Wil je de labels gebruiken? Klik dan hieronder.

Maar eens de bon werd ontvangen, mogen de kinderen ook drie BRAVO-kaarten trekken. Eén van deze drie wordt dan hun verrassing. Er zijn 22 mogelijkheden, maar uiteraard kun  je hier nog heel wat klasgebonden zaken aan toevoegen. Vroeger waren ook deze BRAVO-kaarten in het thema Leendert Jan Vis, maar nu paste ik ze wat aan en goot ik ze in een Geronimojasje!


Hieronder zet ik nog eens de 22 beloningen op een rij.
Voor de hele klas: Na de speeltijd spelen we nog een kringspel.
Voor de hele klas: We spelen een tafelspel.
Je mag een hele dag naast je vriend of vriendin zitten.
Voor de hele klas: We zingen samen een geleerd liedje naar keuze.
Voor de hele klas: We kijken samen naar een (teken)filmpje.
Voor de hele klas: De juf leest vandaag minimum 10 minuten voor.
Je mag de hele dag op een zacht kussen zitten.
Voor de hele klas: Jullie krijgen vijf minuten extra speeltijd.
Voor de hele klas: Jullie mogen vandaag een kwartiertje tekenen.
Je mag de hele dag met een reuzenpotlood schrijven.
Voor de hele klas: We dansen samen op een gekend liedje.
Je krijgt een groepsknuffel van de hele klas en dit 's morgens en 's avonds.
Voor de hele klas: Drie mensen vertellen een mopje aan de klas.
Je mag een lesuurtje aan de lessenaar van de juf zitten.
Je krijgt een ballon die je mee naar huis mag nemen.
Iedereen schrijft jou een leuk, kort briefje.
Ik zocht hiervoor een sjabloon en goot het in het volgende document:
Voor de hele klas: We rennen 10 minuutjes.
Voor de hele klas: We spelen een kaartspel in groepjes.
Voor de hele klas: We spelen samen het kringspel 'dirigentje'.
Voor de hele klas: In groepjes mag je 20 minuten puzzelen.
Voor de hele klas: We spelen een kwatier een balspel.
Voor d ehele klas: Extra kwartier spelletjesmap.

De kaartjes kun je hieronder downloaden:

Wil je liever deze van Leendert Jan Vis (die ik vroeger in mijn klas gebruikte)? Kijk dan hieronder 
of doe mee met de EERSTE GIVEAWAY!

BRAVO-kaarten Leendert Jan Vis



Omdat ik die van mij niet meer zal gebruiken en ik ze anders moet weggooien, wil ik ze graag wegschenken. Ben je geïnteresseerd en zou je ze graag ontvangen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Een reactie op mijn Facebookpagina is ook oké! 

Ik wens iedereen nog een heel fijne en productieve werkweek toe!

zondag 22 oktober 2017

Bravo en kan beter met Geronimo!

Een hele tijd terug vertelde ik jullie al iets over mijn beloningssyteem. Intussen werden er puntjes op de i gezet en is het meer dan tijd om jullie daarvan op de hoogte te brengen. Wie het vorige blogpostje miste, hoeft niet te panikeren. Ik leg alles nog eens haarfijn uit. Uitleggen is toevallig een hobby van mij ;).

In de klas werk ik met groene en rode (Facebook)duimen. 
Deze kun je hier downloaden:


Deze duimen plakte ik allemaal op wasspelden.


En ik voorzag een kaart om de duimen op vast te maken. Elk kind heeft een afzonderlijke kaart.


In het hok bovenaan plak ik een foto van de leerling.

Wil je deze kaart ook gebruiken? Klik dan op onderstaande link.


Kinderen kunnen op allerlei manieren duimen verdienen. Niet alleen als ze zich al dan niet aan de regels houden, maar ook als ze spontaan iemand helpen, lief en vriendelijk zijn voor elkaar, heel veel gelezen hebben in hun leesmap,... Je kunt het zelf naar je eigen aanvoelen invullen.

Wanneer de kinderen drie rode of drie groene duimen hebben verzameld, krijgen ze een bon. Deze noemen wij een kan beter-bon en een bravo-bon. Ik deelde ze hier ook al eens, maar ik maakte nu ook een Stiltonversie. De oude versies zijn uiteraard ook nog te downloaden en zaten in een jasje van Leendert Jan Vis. Hieronder kun je alvast een proefdruk zien van de nieuwe BRAVO-BONNEN.


Wil je zelf aan de slag met de bonnen? Kijk dan hieronder.



Samen met deze bon krijgen de kinderen een beloning en ik voorzag ook een plaats om de bonnen te sparen. Maar daar vertel ik komende week zeker meer over. Ik wens iedereen nog een heel fijne zondag toe!

woensdag 11 oktober 2017

Differentiëren met kaas

Het was tot nu toe al een productief jaar, maar dat weerspiegelde zich hier op Gietjes Corner nog niet echt. Ik moet er dringend werk van maken en dat probeer ik vanaf vandaag te doen. Want echt, ik heb héél veel te delen. En alles is uiteraard onmiddellijk inzetbaar in jouw klaspraktijk. Fijn toch?

De laatste jaren gaat er heel veel tijd en aandacht naar individueel aangepast onderwijs. Kinderen moeten genoeg uitgedaagd worden, maar verdienen ook zorg op maat als ze ergens niet zo goed in zijn. Daarom bedacht ik de volgende manier om kinderen op verschillende snelheden te laten werken. Ik weet dat er al heel wat methodes bestaan, maar deze vind ik handig en gebruiksvriendelijk tegelijk. Je hebt niet veel materiaal nodig en je sluit eigenlijk niemand uit. Het is ook makkelijk om een kind in de loop van de tijd naar een andere groep te laten overstappen. Ik maak gewoon gebruik van onderstaande kaartjes.

Eerst maakte ik gebruik van deze versie...


Maar ik merkte dat ik voor sommige kinderen een onderscheid moest kunnen maken tussen rekenen en taal. Daarom maakte ik nog de volgende kaartjes...


Alle blaadjes die ik nu maak voorzie ik van een 'kaasjescode'. Kinderen die niet snel werken hoeven alleen de oefeningen waar één kaasje bij staat te maken. De gemiddelde leerling maakt alle opdrachten met één én twee kaasjes en bij de drie kaasjes worden de knapste kinderen uitgedaagd om nog wat dieper na te denken. Zij maken dan eigenlijk alle oefeningen. Uiteraard kun je ook zeggen dat ze alleen de drie kaasjes hoeven te maken. Dat beslis je zelf als leerkracht.

Door op deze manier te werken, merk ik dat ook minder snelle werkers eens eerst klaar kunnen zijn met hun blad. Bovendien houden snelle leerlingen van de extra moeilijkheden. 

De meeste kinderen hebben dus een algemeen kaartje op de bank, maar bij twee kinderen uit mijn klas heb ik dus al een onderscheid gemaakt tussen rekenen en taal. Op die manier kom ik naar mijn aanvoelen nog meer tegemoet aan hun wensen en noden.

Hoe sommige blaadjes er dan uitzien in mijn klas zie je zeker in de toekomst op Gietjes Corner dus hou mijn blogje zeker en vast in de gaten.

Wil je alvast nu al aan de slag? Download dan hieronder al de kaartjes!


Tot gauw!

zondag 1 oktober 2017

Kalender 2017-2018, toch nog...

Ik ben er rijkelijk laat mee, ik weet het, maar ik kreeg de vraag of de kalender van het schooljaar 2017-2018 nog kwam. Uiteraard was ik er mee bezig, maar ik kreeg hem niet afgewerkt. Waarom? Omdat ik hem in een Geronimojasje heb gestoken!

Mijn kalender zag er al enkele jaren hetzelfde uit. Misschien herinner je je nog deze post...


Wil je deze kalender graag opnieuw gebruiken, maar nu aangepast aan het schooljaar 2017-2018? Dan kan je deze alsnog downloaden!


Ben je echter benieuwd naar de nieuwe versie? Snuister dan even hieronder...


Ik maakte voor elke maand een afzonderlijk document.



Er komen ook nog maandkaartjes in Geronimostijl, maar dat zal nog niet voor vandaag zijn. 

Ik wens iedereen een heel gezellige zondag en tot gauw!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...