woensdag 31 oktober 2018

Stappenplannen voor Robbe en Bas

Vorige zaterdag liet ik jullie nog eens weten dat ik de strips van Robbe en Bas in mijn klas inzet. Toen deelde ik mijn draaiboek rond dit onderwerp. Aan de hand van dit document kun je meteen zelf aan de slag. Ik schreef immers heel uitgebreid uit hoe ik de strips in mijn lespraktijk gebruik en wat er van de kinderen wordt verwacht. In het begin is het in het tweede leerjaar wat moeilijk om alle stappen systematisch te doorlopen. Daarom werkte ik deze vakantie een aantal stappenplannen uit.

De leerlingen in mijn klas zitten in groepjes van drie of vier. Op elke bank hangt een letter. ABC in de groepjes van drie, ABCD in de groepjes van vier. Wil je deze letters ook gaan gebruiken? Dan kan je ze hieronder downloaden.

Aan de hand van het stappenplan kunnen de kinderen aan het werk. Zo zien ze wanneer ze wat moeten doen en wie de leiding mag de nemen. Bij Robbe en Bas (die een onderdeel van mijn dobbellezen is) blijven de kinderen op hun vaste plaats zitten. Per drie of per vier (maar kan ook per twee) krijgen de leerlingen vier omslagen. In elke omslag zit vier keer dezelfde strip.



Het is de bedoeling dat de kinderen de strip samen gaan lezen en dat ze achteraf vraagjes over de strip beantwoorden (waarover later meer). Omdat er in mijn klas soms wel wat ruzie kan gemaakt worden over wie wat moet doen, schreef ik alles voor de kinderen uit. De eerste keer mag letter A de leiding nemen, daarna letter B,... Ze mogen beslissen welke omslag ze eerst lezen, of ze elk een zin lezen of elk een tekstballon,... Ben je benieuwd naar hoe dat allemaal in zijn werk gaat? Dan heb ik de volgende stappenplannen voor jullie! Ik maakte er eentje voor groepjes van vier, eentje voor groepjes van drie en als laatste eentje voor duo's.


Zoals je ziet is het wel behoorlijk uitgebreid, maar eens de kinderen dit een aantal keer doorlopen, kunnen ze zeker zelfstandig aan de slag. Het lezen van het stappenplan is trouwens ook een goeie leesles ;). 

Wil je de stappenplannen ook graag inzetten, dan kan dat! Download ze hieronder.

Ik maakte bundeltjes van de drie stappenplannen bij elkaar. Op die manier kan het snel aan iedereen uitgedeeld worden en kan elk groepje meteen aan de slag. Ze bladeren gewoon naar het juiste stappenplan. Ik gebruikte breekringen om het geheel bij elkaar te houden.




Nu bekijk ik ze nog eens en ik mis eigenlijk misschien wel een prentje van Robbe en Bas...
Maar is natuurlijk zelf makkelijk aan het stappenplan toe te voegen. Ik zal het niet meer doen want ik heb al zestien exemplaren gelamineerd. Zou zonde van mijn werk zijn... al knaagt het nu wel een beetje ;).


Moest je ook zelf aan de slag willen met Robbe en Bas, maar je hebt geen stripverhalen, laat dan zeker een reactie achter onder deze blogpost of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

En hou Gietjes Corner in de gaten want ik heb het binnenkort ook nog over mijn vraagkaarten! Ik heb er maar liefst 640 :).

1 opmerking:

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...