zaterdag 28 februari 2015

Introductie dammen

Voor ik aan het dammen begin, wil ik natuurlijk eerst de spelregels duidelijk uitleggen. Daarvoor vond ik een handige video op Youtube.


Aan de hand hiervan zou iedereen aan de slag moeten kunnen, maar uiteraard zal ik doorheen de spelletjesdagen moeten zien wat er kan en wat er misschien nog te moeilijk is voor kinderen van het tweede leerjaar. Ik hou jullie zeker en vast op de hoogte!

Bron:
* https://www.youtube.com/watch?v=ZoPmt31pNPI

vrijdag 27 februari 2015

Een cupcakebabyborrel!

Een hele tijd geleden toonde ik jullie hier al eens een babyborrelkaartje. Ik was toen wel behoorlijk tevreden, maar achteraf gezien kon het misschien wel wat professioneler. Eigenlijk zou ik mij graag wat laten bijscholen om zo'n dingen te maken, maar ik moet jullie niet vertellen dat ik nogal weinig tijd voor nieuwe hobby's vind :).

Aangezien diezelfde vriendin een tweede kindje verwachtte, kwam ze terug bij mij aankloppen voor een kaartje. Dit keer geen bloemen, maar alles in het 'CUPCAKE'-thema. Ik zocht Pinterest af naar goeie ideeën en ik riep ook een paar keer een hulplijn in. Uiteindelijk besloot ik om zelf wat te gaan 'foefelen' en brainstormen.

1. Ik zocht een leuke afbeelding van een cupcake en die vond ik hier.


2. Ik kleurde de cupcake in. Ik gebruikte hiervoor wasco en stift.

3. Ik overtrok de lijnen met zwart.

4. Ik scande het prentje in en foefelde hier en daar wat met de kleurwaarden.

5. Ik zette er babyborrel op. De vorige keer deed ik dat met de hand, maar dit keer koos ik voor de computer. Ziet er volgens mij professioneler uit en is toch een pak minder werk!

Uiteindelijk werd dit het resultaat...



In Word foefelde ik dan nog wat om de tekst er aan de achterkant op te krijgen. Aangezien ik de privacy van de kersverse ouders wil waarborgen, deel ik die gegevens niet.

Via 123inkt bestelde ik behoorlijk zwaar papier (200 gram) en ik drukte alles af met een gewone printer. De kaartjes passen precies in het geboortekaartje en zijn dus een originele uitnodiging voor de babyborrel (al zeg ik het zelf). Uiteraard kun je ook alles op een gewoon wit kaartje printen, maar zeg nu zelf... dit ziet er toch een pak uitnodigender uit... niet?

Wil je dit kaartje ook graag gebruiken of bewerken? Dan kun je het hier downloaden.


An en Xavi, ik vond het een eer om dit te doen voor jullie! En Jae-Lynn, je bent een prachtige baby :).

donderdag 26 februari 2015

Een dambord!

Ik wil niet alleen papieren spelletjes spelen op donderdag. In de toekomst wil ik het ook eens met dammen proberen. Ik weet dat schaken op heel wat lagere scholen populair is, maar daarvoor moet je weer meer materiaal hebben. Die schaakstukken zijn immers niet makkelijk te maken. Daarnaast vind ik schaken ook net dat tikkeltje moeilijker dan dammen en ik wil dat iedereen het straks leuk vindt.

Bij deze volgende plannen:
* dambord maken, kopiëren en lamineren
* flesdoppen laten verzamelen
en uiteraard: UITPROBEREN!

Aangezien ik in een vakantie helemaal niet kan stil zitten, maakte ik al een dambord met Word.


Ik zal dit één dezer dagen eens kopiëren op A3 en dan zien of daar flesdoppen op kunnen. 
Daarna zou ik aan de kinderen vragen of ze allemaal 20 dezelfde doppen willen sparen. Op die manier heb ik er meteen genoeg om aan de slag te gaan. Later zou ik dan nog graag een soort knikkerzakjes maken om die doppen in te bewaren. Dan sla ik meteen twee vliegen in één klap want dan kan ik weer wat achter mijn naaimachine vertoeven. Daar maak ik veel te weinig tijd voor.

Wil je zelf ook aan de slag met het dambord? Dan kan dat! Download het snel hier.
Als ik ooit aan naaien toekom, dan leg ik je hier zeker uit hoe ik de zakjes maakte.

woensdag 25 februari 2015

Nog wat sudoku's...

Ik had het hier al een paar keer over mijn spelletjesdag. De bedoeling is om voor 36 weken allerlei soorten raadsels en spelletjes uit te werken zodat ik in het begin van een schooljaar makkelijk kan inplannen wanneer ik wat zal geven. Het is niet de bedoeling om weken na elkaar hetzelfde te doen, ik wil natuurlijk wel wat afwisseling.

Ik toonde jullie hier vooral al sudoku's en woordzoekers, maar er komt zeker nog van alles. Hou dus Gietjes Corner zeker in de gaten. Vandaag wil ik het nog even verder over mijn sudoku's hebben en dan rond ik dat onderdeeltje af.

Via mijn label Sudoku kun je al heel wat vinden, maar ik voeg er vandaag nog een paar blaadjes aan toe. Dan moet ik voldoende materiaal hebben voor de komende jaren :).

De bedoeling is om de kinderen beetje bij beetje het systeem van sudoku aan te leren en dit week na week. Op donderdagnamiddag wordt er steeds klassikaal gestuurd, maar daarna krijgen de kinderen een aantal sudoku's voor tussendoor. Mijn leerlingen weten aan de hand van mijn linkerbord altijd waar ze mogen aan werken want dan hang ik een kaart op.

Bijvoorbeeld:


Dit blad kun je hier downloaden.

Sudoku's 3x3

* Klassikaal: deze
* Individueel: deze

Sudoku 4x4 - figuren

* Klassikaal: deze
* Individueel: dezedezedeze en deze

Sudoku 4x4 - getallen

* Klassikaal: deze
* Individueel: dezedezedeze en deze

Sudoku 6x6 - figuren

* Klassikaal: deze

Sudoku 6x6 - getallen

* Klassikaal: deze
* Individueel: deze en deze

Sudoku 9x9 - getallen

* Klassikaal: deze
* Individueel: dezedezedeze en deze


Ik maakte gebruik van heel wat dingen die ik op het net vond en ik vermeldde dan ook per bijlage de bronnen.

Heel veel puzzelplezier!

Als er iemand weet welk katholiek doel ik het best bij een sudoku plak, dan hoor ik het graag! Dan kan ik nog een fiche maken voor deze spelletjes. Laat gerust een reactie achter hieronder of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

dinsdag 24 februari 2015

Vingerhaken: een fiche voor het hoekenwerk

Een hele tijd terug toonde ik jullie hier al eens een video rond vingerhaken. Intussen maakte ik ook een fiche voor het hoekenwerk. Deze fiche kun je nu gratis downloaden.

Kinderen kunnen in principe zelf aan de slag, maar dat loopt niet altijd van een leien dakje. Ik neem aan dat jonge leerlingen nog wat extra hulp nodig zullen hebben. Uiteraard kunnen de kinderen ook elkaar helpen of kun je oudere leerlingen (of peters en meters) inschakelen als extra hulplijn.

Ook als de kinderen eerder klaar zijn tijdens een les muzische of wero kan er hier misschien verder aan gewerkt worden. Zo maken ze een armband voor zichzelf of voor een vriend of vriendin.

De fiche ziet er als volgt uit...


en kun je hier downloaden.

Uiteraard is het filmpje ook altijd handig. Dat vind je bij de link helemaal bovenaan dit bericht.

maandag 23 februari 2015

Extra taakje in de vorm van optellen en aftrekken tot 20

Een hele tijd geleden toonde ik jullie hier al eens mijn rode kan beter-bonnen. Je kon ze tot nu toe nog niet downloaden, maar daar komt vandaag verandering in. Als je op de link hierboven klikt, kun je alles meteen downloaden. De linkjes naar Google Drive staan helemaal onderaan het bericht.

Maar daar wilde ik het vandaag eigenlijk niet echt over hebben. Het gaat erom dat kinderen een extra taakje krijgen bij een rode bon. Vroeger gebeurde het op onze school nogal vaak dat kinderen toertjes tijdens de speeltijd moesten wandelen als straf. Ik vind dit niet erg zinvol waardoor ik drie extra taakjes heb voorzien. Vandaag deel ik er eentje, de andere volgen de komende dagen/weken.

Bij de eerste taak moeten de kinderen hun brugsommen gaan oefenen. Ik maakte gebruik van Somprint en plakte een aantal kolommen op een blaadje.


Uiteraard kun je de oefeningen ook aanpassen. Je kunt er tafels over plakken, maar ook oefeningen tot 100 of tot 1000. 

Wil je dit blaadje ook gebruiken? Kijk dan snel hier. Je zult merken dat er heel veel kinderen zelfs de mag-kolom maken en volgens mij is dit toch veel zinvoller dan een rondje op de speelplaats lopen :).

zondag 22 februari 2015

Rekenraadsels voor de derde graad, maar ook leuk voor volwassenen!

Je kent ze wel, die typische rekenraadseltjes die je bij een lokale quiz krijgt voorgeschoteld. Ze lijken op het eerste zicht simpel, maar er moet toch altijd eens goed over nagedacht worden voor er jou een antwoord te binnen schiet.

Zo'n raadsels zijn ook inzetbaar in je klas. Sommige kinderen hebben wat extra uitdaging nodig of kunnen oefeningen op een hoger niveau aan. Daarom is het altijd handig om ze welbepaalde leerlingen voor te leggen. Ik zet er hieronder een aantal op een rij. Let wel, ze zijn niet van mijn hand! Ooit kreeg ik ze ergens in een bundeltje van iemand, maar ik ken dus geen bron. Mijn excuses hiervoor!

De slak
Een slak bevindt zich op de bodem van een 20 meter diepe put. Elke dag klimt de slak 5 meter
omhoog, maar 's nachts glijdt hij weer 4 meter terug naar beneden.
Vraag: Hoeveel dagen duurt het voordat de slak de bovenrand van de put heeft bereikt?
Antwoord: De slak bereikt de bovenrand van de put op de zestiende dag.
Uitleg: Op de eerste dag is de slak tot 1 meter geraakt, op de tweede dag tot 2 meter,... Op de vijftiende dag op 15 meter, op de zestiende dag op 20 meter en dan zit hij op de rand.

Gelijnde getallen
Beschouw alle getallen waarvan de naam, in blokletters geschreven, uit alleen rechte lijnstukken bestaat (bijvoorbeeld 'EEN' bestaat uit elf rechte lijnstukken). Slechts één van deze getallen heeft een waarde die gelijk is aan het aantal lijnstukken dat nodig is om het in blokletters te schrijven.
Vraag: Welk getal is dat? (Tip: het antwoord ligt niet boven de tien)
Antwoord: TIEN

Hans en Gerrie
Hans staat achter Gerrie en tegelijkertijd staat Gerrie achter Hans.
Vraag: Hoe kan dit?
Antwoord: Hans en Gerrie staan met hun rug tegen elkaar.

Abracadabra
In de klas van juf Miranda zitten elf kinderen. Juf Miranda heeft een schaal met elf appels. Juf Miranda wil de elf appels verdelen over de kinderen uit haar klas, zodat ieder kind uiteindelijk een appel heeft, maar er toch nog één appel in de schaal ligt.
Vraag: Kun jij juf Miranda helpen?
Antwoord: Tien kinderen krijgen een losse appel en de elfde krijgt de schaal met daarin een appel.

Tour de France
Vraag: Als iemand in de Tour de France de tweede inhaalt, de hoeveelste is hij dan?
Antwoord: De tweede!

Arm en rijk
De armen hebben het, de rijken hebben het nodig, maar als je het eet, dan ga je dood.
Vraag: Wat is dit?
Antwoord: Niets!

Bijzondere broers
Jules en Vincent zijn broers. "We zijn geboren binnen hetzelfde uur", zegt Jules, "op dezelfde dag van hetzelfde jaar." "Maar", zegt Vincent, "we zijn geen tweeling!"
Vraag: Hoe is dit mogelijk?
Antwoord: Jules en Vincent zijn van een drieling of een vierling,...

Een, twee, drie
Gebruik makend van de cijfers 1 tot en met 9 kunnen drie getallen (van drie cijfers elk) gemaakt worden, zodanig dat het tweede getal het dubbele is van het eerste getal, en het derde getal het driedubbele is van het eerste getal.
Vraag: Wat zijn deze drie getallen?
Antwoord: 192, 384 en 576 of 219, 438 en 657 of 327, 654 en 981.

Tien bomen
Joyce heeft tien bomen gekocht voor haar tuin. Ze wil deze bomen in vijf rijen planten, met in elke rij vier bomen.
Vraag: Hoe moet Joyce de bomen planten?
Antwoord: De bomen worden geplant om de hoeken van een vijfpuntige ster.


Gekleurd grind
Een grind, bestaande uit vier rijen en vier kolommen (dus 16 vierkantjes), moet ingekleurd worden. De inkleuring moet aan de volgende eisen voldoen:
* vier vierkantjes moeten blauw zijn,
* drie vierkantjes rood
* drie vierkantjes wit
* drie vierkantjes groen
* drie vierkantjes geel
* geen kleur mag méér dan eens in een kolm, rij of op een diagonaal voorkomen.
Vraag: Hoe moet het grind worden ingekleurd? Tip: begin met blauw
Antwoord: Probeer zelf maar eens uit :)


Bronnen:
* http://www.kleurplaten.nl/slak/slak-praat-met-mier-k-5165.html
* https://puzzle.dse.nl/basic/ten_trees_nl.html

zaterdag 21 februari 2015

Mailen en Google Drive

Beste lezers,

Intussen heb ik mijn eerste doel van 2015 gehaald! Jawel, er zijn al meer dan 500 vind-ik-leuks op mijn Facebook-pagina en daar ben ik best fier op. Bij deze alvast bedankt aan alle volgers!

Daarnaast wil ik ook nog even zeggen dat ik een mailrace gehouden heb. De laatste tijd kwam ik er echt niet meer toe om al het materiaal door te sturen omdat ik vooral bezig was met dat linken. Aangezien ik nu nog steeds een 200-tal berichten moet voorzien wilde ik toch nog even werk maken van die mails. Er waren er een goeie 700 en nu zijn er nog 0! :)

Ik heb gevloekt, gezweet en gezucht, maar ik hoop toch weer heel wat mensen blij te hebben gemaakt. Vanaf nu wil ik dan ook weer plechtig beloven dat ik binnen de 48 uur probeer te antwoorden, tenzij ik er natuurlijk even tussenuit ga, maar dat laat ik dan wel via Facebook weten.

Uiterlijk tegen volgende week wil ik ook de meeste berichten op mijn blog hebben voorzien van linkjes met Google Drive. Op die manier zullen er ook minder mails binnenkomen en kan ik weer meer tijd steken in het maken van materiaal. Wat denken jullie daarvan?! :)

Geniet nog van jullie weekend!

Mister Spaghetti!

Op mijn blogje viel het nog niet echt op, maar ik heb wel degelijk een weekje vakantie achter de rug. Samen met een paar vriendinnen spraken we - zoals elke verlofperiode - een dagje af en dan gaan we 's avonds iets eten. Dit keer werd er voor Mister Spaghetti gekozen. Ik had er nog nooit eerder over gehoord, maar je kunt er lekker eten voor een heel schappelijke prijs. Aangezien wij hier al een jaartje of drie aan het verbouwen (én huren) zijn, klonk dit uiteraard als muziek in mijn oren ;).

Je kunt er niet alleen eten, je kunt er ook pasta afhalen. Er is echt voor elk wat wils op de kaart. Zo zijn er een aantal recepten zonder vlees en ook de kinderen komen er aan hun trekken. Sommige gerechten zijn heel traditioneel, andere zijn dan weer een pak moderner. Het kleine, gezellige restaurantje bevindt zich in het stadscentrum van Roeselare en is elke dag open, behalve op maandag.



Misschien een handige tip voor alle hardwerkende leerkrachten, mama's,... onder ons !

Intussen werkte ik ook mijn pagina 'Uit-tips' bij. Er staat nog niet zo heel veel op, maar ik heb dan ook niet veel vrije tijd :). Je vindt er interessante restaurantjes en reistips voor wie alweer plannen maakt voor de volgende vakantie!

donderdag 19 februari 2015

Overzicht vocabulaire

Vorige zondag toonde ik jullie al een overzicht Grammaire, maar ik heb ook nog een passende bundel rond vocabulaire. Het gaat hier om de woordjes voor het zesde leerjaar uit het boek Eventail. Uiteraard kan het voor iedereen een goeie herhaling zijn.


Er zijn in totaal 24 blaadjes die je hier gratis kan downloaden.
Het voorblad van het bundeltje vind je hier.

woensdag 18 februari 2015

Een heel jaar woordzoekerplezier!

Normaal gezien probeer ik mijn blogberichtjes wat afwisselend te houden, maar de laatste dagen was ik eigenlijk alleen maar met woordzoekers bezig. Ik heb nochtans nog heel wat andere plannen en ik ontdekte opnieuw een leuk restaurantje, maar dit moet even wachten. Ik wil hier orde op zaken stellen en dat kan alleen maar door het afwerken van projectjes.

Ik vertelde jullie maandag al dat ik woordzoekers aan het maken was op basis van een boekje van De Ballon en nu produceerde ik er de afgelopen uurtjes nog een heel aantal die in heel wat leerjaren inzetbaar zijn. Aangezien het over heel wat verschillende documenten gaat, hou ik mijn berichtje wat kort. Ik wil gewoon nog even het volgende kwijt. Wil je met eigen woorden een woordzoeker maken, kijk dan snel hier. Zo kun je er maken bij een thema of kun je de woorden uit een woordpakket op deze manier verwerken. Daarnaast is het misschien ook een goed idee om de kinderen de moeilijke woorden te laten opzoeken (in de hogere klassen). Je kunt ze bijvoorbeeld een klein blanco woordenboekje geven waarin ze doorheen het jaar hun moeilijke woorden kunnen opschrijven. Die kunnen ze opzoeken in het woordenboek, maar het kan natuurlijk ook dat je de computer inschakelt. Op die manier kunnen ze zelfs woorden gaan tekenen. Een voorbeeld van zo'n boekje heb ik nog niet, ik weet niet of ik dat in mijn tweede leerjaar zal gebruiken.

Bon, de essentie van vandaag is een hele resem woordzoekers en die zet ik hier voor jullie allemaal op een rij. Uiteraard zijn ze weer gratis te downloaden! Vandaag deel ik de eerste 25. Later deze week volgen er nog een hele hoop! Hou dus Gietjes Corner zeker in de gaten.


Auto - 18 woorden
Beroepen - 21 woorden
Bijbelse figuren - 31 woorden
Bloemen - 21 woorden
Bomen en struiken - 16 woorden
Bosdieren - 23 woorden
Boten - 19 woorden
Computertermen - 21 woorden
Dagen, maanden en seizoenen - 22 woorden
Dieren van de dierentuin - 20 woorden
Dierengeluiden - 21 woorden
Dranken - 22 woorden
Europese landen - 20 woorden
Familie - 23 woorden
Feest - 20 woorden
Fruit en noten - 24 woorden
Gebouwen - 19 woorden
Gereedschap - 20 woorden
Groenten - 23 woorden
Handen - 24 woorden
Heelal en ruimtevaart - 19 woorden
Het weer - 25 woorden
Hoofdsteden - 25 woorden
In de keuken - 22 woorden
In de klas - 18 woorden

dinsdag 17 februari 2015

Nieuwe klankkaartjes!

Een hele tijd terug toonde ik jullie hier al eens mijn klankkaartjes. Ik gebruik ze bij de kinderen die problemen hebben met een welbepaalde letter of lettercombinatie. Bij herhaaldelijke fouten wordt het kaartje op de bank geplakt zodat ze de klank steeds voor zich zien. Na een tijdje wordt het kaartje dan weer verwijderd zodat de kinderen het verder zonder hulp kunnen automatiseren. Soms gebeurt het dat ik het opnieuw moet bevestigen, maar meestal vergeten de kinderen het NOOIT meer :).

Er bestonden al een aantal kaartjes die ik deze vakantie nu verder wil aanvullen. Hier zie je de oude, ik maakte er nu voor de f en v.



In de toekomst wil ik er ook nog voor de z en s, de p en b, de aai, de ooi, de oei, de eeuw en de ieuw. Ik denk dat ik de meeste moeilijke klanken dan voor handen heb. Moest je nog aanvragen hebben, zet die dan gerust hieronder!

Wil je alle klankkaartjes die ik tot nu toe maakte ook gebruiken? Kijk dan snel even hier.

maandag 16 februari 2015

De eerste drie woordzoekers voor de spelletjesdag

Een hele tijd geleden sprak ik hier eens over spelletjes. Toen had ik het zelfs even over didactiek en toonde ik jullie een hele reeks sudoku's. Intussen zette ik die al in mijn klas in op donderdagavond, maar ik moet terug nog wat regelmaat vinden. De bedoeling is eigenlijk om één dag in de week als spelletjesdag te houden en in het laatste kwartier van de dag dan een leuk spelletje aan te leren. Ik denk hier niet echt aan een gezelschapsspel, maar eerder aan een raadsel of een puzzel.

De donderdag is voor mijn kids een lange dag want er is op die dag geen turnen of zwemmen. Daarom doopte ik donderdag om tot spelletjesdag. Intussen hebben ze de sudoku's tot 6 behoorlijk onder de knie en ik moet zeggen dat ook mijn minder goeie rekenaars genieten van dit raadsel. Zij zien het als een spelletje en ze beseffen eigenlijk niet hoe hard ze hier aan hun inzicht aan het werken zijn.

Naast de sudoku's wil ik uiteraard ook nog heel wat andere dingen doen. Dit jaar begon ik nog maar met dit idee waardoor nog niet alles op poten staat, maar ik wil deze vakantie nog het een en ander uitwerken. Gisteren maakte ik al een aantal woordzoekers. Dit heeft nu niets meer te maken met cijfers en figuren, maar des te meer weer met inzicht. Je merkt dat sommige kinderen het heel moeilijk hebben om de opgegeven woorden te vinden. Daarom wil ik ze ook hier weer mee op weg nemen zodat ze de 'kneepjes van het vak' leren en niet meer zo snel gefrustreerd raken als ze iets niet vinden.

Ik maakte er al binnen de thema's 'feest', 'tijd' en 'dieren van de dierentuin'. De opmaak ziet er telkens gelijklopend uit en alle woordzoekers werden gemaakt met deze site. Ik haalde daarnaast mijn inspiratie bij een boekje van uitgeverij 'De Ballon'.


Wil je een van de woordzoekers gebruiken? Kijk dan snel even hieronder. Ze zijn gratis te downloaden!
Dieren van de dierentuin
Feest
Tijd

Wil je zelf aan de slag of heb je een welbepaalde woordzoeker nodig? Blijf dan Gietjes Corner volgen of surf snel naar woordzoekermaken.org.

Naast de woordzoekers en de sudoku's is het ook nog de bedoeling om kruiswoordraadsels te maken en zou ik de kinderen heel graag leren dammen. Je kunt hier alle evoluties blijven volgen en uiteraard stel ik dan het gemaakte materiaal gratis ter uwer beschikking!

zondag 15 februari 2015

Ooit gaf ik ook Frans...

Op mijn blogje post ik eigenlijk uitsluitend nieuwe dingen. Nochtans maakte ik een vijftal jaar terug ook al een pak materiaal. Soms denk ik dat dit wellicht nog niet zo goed in elkaar stak (want ik had immers geen ervaring), maar misschien zitten daar toch wel dingen tussen die jullie als basis kunnen gebruiken.

Aangezien ik toen ook meer in de hogere jaren van de lagere school stond, spreek ik op die manier wellicht ook andere mensen aan. Ik gaf toen immers ook Frans en dit op een heel eigen wijze. Een zestal jaar geleden stond ik samen met een collega in het zesde en ik gaf er vooral wero, godsdienst en muzische. Daarnaast was er voor Frans ook een enorm niveauverschil. Daarom splitsten we de klas in twee groepen op. Ik voorzag niet alleen speelse oefeningen om de leerstof in te oefenen, ik maakte ook (al zeg ik het zelf) handige overzichten voor de leerlingen. Op die manier konden ze altijd dingen gaan opzoeken en konden de ouders thuis goed mee volgen welke leerstof hun kinderen moesten beheersen. 

Ik maakte onder andere een overzicht wat grammaire van het zesde leerjaar betreft. Het sluit eigenlijk aan bij Eventail, maar ik ben er zeker van dat het ook andere kinderen en zelfs volwassenen op weg kan helpen. De theorie rond werkwoorden staat erin uitgelegd, maar ook de bijvoeglijke naamwoorden, de vraagwoorden en zoveel meer. Nu ik het nog eens opnieuw bekijk zou zelf voor mij een opfrissing niet misplaatst zijn. Misschien vind ik wel wat tijd in deze vakantie.... (yeah, right :) )

Het overzicht ziet er als volgt uit...


Dit zijn de eerste twee bladzijden, maar in totaal zijn er 27! Het volledige overzicht kun je hier alweer gratis downloaden! Later volgt er ook nog een overzicht voor vocabulaire! Hou dus Gietjes Corner zeker in de gaten.

Daarnaast maakte ik ook nog een simpel voorblad voor dit bundeltje en dat vind je hier.

Geniet van jullie vakantie! Ik maak vooral werk van nieuwe berichten en leuk materiaal :).

zaterdag 14 februari 2015

Stilte voor de materiaalstorm...

De regelmaat is even weg en dat voel ik meteen ook aan mijn bezoekersaantallen. Ze hebben een flinke knauw gekregen en dat geeft me gewoon nog meer zin om er straks weer heel hard tegenaan te gaan en om het misschien binnen een weekje weer helemaal op de rails te krijgen. Er is hier immers heel veel gaande. Te veel misschien :).

Vandaag ben ik Klascement volledig aan het uitspitten omdat ik de laatste tijd te vaak dezelfde dingen deed en niet gestructureerd te werk ging. Daardoor kom ik sommige dingen vijf keer tegen en vond ik andere zaken nog niet. Ik wil de kleine 7000 bijdragen voor mijn leeftijdsgroep doorspitten en dan wil ik de bruikbare dingen uitwerken voor mijn klas. Dit moet toch weer het een en ander opleven voor mijn leerlingen en mijn blog. Er vormen zich alweer heel wat ideeën in mijn hoofd (o wee!) en daarom mogen jullie de komende weken weer heel wat verwachten.

Vandaag is er al een bord op Pinterest aangevuld. Op een Yurls-pagina vond ik immers nog wat bruikbare rustige muziek. Deze zet ik vooral in tijdens schrijflessen, maar ook bij rekenoefeningen of tekenopdrachten. Je merkt dat het automatisch stil wordt in de klas en het blijft vaak langer zo. Sommige kinderen worden immers heel onrustig van volledige stilte ;).


De komende week/weken mag je volgende dingen verwachten:
* klankkaartjes voor alle moeilijke klanken uit het tweede leerjaar
* nieuwe uitwerkingen van spelletjes (naast de sudoku's die al een hele tijd op mijn blog staan)
* linkjes met Google Drive voor alle berichten van mijn blog, dus nu ook voor die van 2013!
* uitgewerkte lessen muzische vorming
* fiches voor hoekenwerk
* ...

woensdag 11 februari 2015

Danspasjes voor thema Afrika

Het algemeen thema op ons schoolfeest was 'Het museum'. Elk dansje moest aan een welbepaald kunstwerk (of aan een kunstvorm) gelinkt worden. Ik koos voor Afrikaanse kunst omdat dit misschien niet meteen voor de hand liggend is. Niet dat ik het steeds ver wil zoeken, ik wil gewoon origineel zijn. Vroeger hield ik welbepaalde dingen niet bij, maar aangezien ik dit jaar heel erg veel tijd in het uitwerken van mijn dansje stak, denk ik dat het in de toekomst zeker nog bruikbaar is én dat het misschien voor jullie ook interessant kan zijn.

Een video zou hier echt op z'n plaats zijn, maar omdat ik de privé-rechten van mijn leerlingen niet wil schenden probeerde ik mijn dansje zo goed mogelijk neer te schrijven. Alle danspasjes plakte ik op 'Yeke Yeke' van Mory Kante. Bij de meesten onder ons wel een bekend liedje.


Het algemene thema is dus Afrika en ik voorzie zowel een dans met stokken als zonder stokken. Alles wordt hopelijk duidelijk met de volgende werkbeschrijving.

Vooraf: Jongens liggen neer op het podium, kriskras door elkaar. Benen wat opgetrokken.
Er liggen 9 stokken op het podium voor de meisjes en dit juist voor de kruisjes (zie hieronder)

1” – 15”: meisjes komen op en lopen tussen de jongens, ze maken golfbewegingen met hun armen (op met links, neer met rechts en dan omgekeerd). Tegen het einde van dit stukje moeten ze op hun plaats staan. Ik heb negen meisjes die meedoen (de jongens liggen ertussen)


15” – 30“: jongens blijven liggen, meisjes dansen allemaal samen.
-          stap opzij (links) en beide armen naar linksboven,
-          stap terug opzij (rechts) en beide armen naar rechtsboven,
-          stap terug opzij (links) en beide armen naar linksonder,
-          stap terug opzij en beide armen naar rechtsonder
(vier keer herhalen)

meisjes gaan bij de laatste toon op hun knieën zitten 

En zo gaat het verder. De volledige werkbeschrijving vind je hier. Uiteraard kun je hieronder vragen achterlaten moest er iets niet duidelijk zijn!

dinsdag 10 februari 2015

Miko en de zeeprinses

Godsdienst is een vak die bij mij vaak wat blijft aanmodderen. Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat dingen boeiend zijn om het er met de kinderen over te hebben, maar ik ben echt niet voor een handleiding. Alleen is dat het enige wat je voor handen hebt in je beginjaren. Slaafs volgen is helemaal niet mijn ding en ik word er vaak zowaar prikkelbaar van, maar ik moet mezelf blijven inprenten dat ik niet alleen in de eerste jaren in een leerjaar kan uitwerken.

Toch kom ik soms eens iets tegen dat ik heel graag wil onthouden voor de komende jaren. Een paar weken geleden bracht er een jongen van mijn klas een boek mee naar de klas. Ik lees daar dan vaak iets uit voor en nu ging het over 'Miko en de zeeprinses'. Het boek sprak me meteen aan want het zag er niet uit zoals vele andere voorleesverhalen. De tekeningen zijn Aziatisch getint en daarom wel vernieuwend voor heel wat leerlingen.

Soms valt de vormgeving dan reuze mee, maar is het verhaal ondermaats. Dan zou het boek mijn blogje echter niet halen en dit wel. Het is immers een heel mooi verhaal met een interessante boodschap. Liefde en egoïsme staan centraal en dat zijn volgens mij thema's die brandend actueel zijn. Het boek kan een fijn uitgangspunt zijn, maar het kan uiteraard ook als uitbreiding in de lessen godsdienst gebruikt worden.

Als ik er even over nadenk dan is het ook prima inzetbaar in de lessen taal (luisteren, creatief schrijven,...) of binnen muzische vorming. Het tekenen van een Aziaat kan misschien wel eens leuk zijn of een Aziatisch zelfportret is wellicht ook verrijkend :).

maandag 9 februari 2015

Nog eens iets voor schrijven

Er is een tijd geweest dat ik hier heel wat dingen rond schrift heb gepost. Dat lijkt nu alweer een eeuwigheid geleden en toch ben ik nog niet klaar met dit vak. Er staan een aantal dingen op poten, maar ik verlang alweer naar een grote vakantie om het nog wat verder uit te werken. Anders vind ik echt geen gaatjes.

Wat de inleiding van mijn lessen betreft, ben ik wel tevreden. Ik heb heel wat gedichtjes en liedjes (die ik nog vaker zou moeten gebruiken), Vingertwister bewijst zijn nut en nu maakte ik via Facebook nog kennis met een leuke video. Er worden zeven oefeningen voor de vingers uit de doeken gedaan die allemaal als een instap voor de les schrijven kunnen dienen.

Het was de bedoeling om de video hier te posten, maar het lukt me niet...
daarom de link: https://www.youtube.com/watch?v=I0MtNO5QnSk



Fijne werkweek toegewenst!

zondag 8 februari 2015

Tafels flitsen op een licht aangepaste wijze :)

Het was hier de afgelopen weken veel te stil naar mijn normen, maar daar proberen we vanaf vandaag weer verandering in te brengen. Ik ben intussen alweer met een drietal projecten begonnen (HELP!) en ik heb de indruk dat er in de vakantie toch weer het een en ander op een rijtje zal moeten gezet worden. Het is sterker dan mezelf om steeds opnieuw met iets anders te beginnen. Het probleem is dat niet alleen mijn hersenpan daarvan afziet, maar ook het uitzicht van mijn living. Die is immers een perfecte weerspiegeling van mijn 'über'warrig hoofd.

Een tijdje terug had ik het hier over 'flitsen voor het naar buiten gaan'. Ik moet zeggen dat dit heel erg goed werkt voor het ogenblik. Kinderen willen de tafels goed kennen en willen niet zomaar binnenblijven tijdens de speeltijd. Het enige wat ik nu nog wat moet verkorten is de tijdsduur. Soms moeten ze nu nog lang nadenken voor ze met het antwoord op de proppen komen. Na de vakantie zal ik er een tijdslimiet opzetten.

Eerst was het de bedoeling om hen - bij een fout - de tafel te laten opschrijven, maar ik merk dat dit wel wat tijd in beslag neemt en dat dit voor kinderen van het tweede leerjaar nog niet zo evident is. Daarom heb ik iets anders bedacht. Via Somprint drukte ik vijf blaadjes per tafel af en dit zowel voor de maal- als deeltafel. Ik kopieerde ze eerst en bewaarde ze in een map voor volgend jaar en daarna verknipte ik de kopieën in strookjes met tien oefeningen. Die verdwijnen straks allemaal in een omslag. Die omslagen worden opgehangen in de klas en als de kinderen een foutje maakten tegen een tafel moeten ze zelf tien oefeningen nemen en die oplossen. Het strookje plak ik achteraf in hun oefenschrift. Als de kinderen blijven fouten maken tegen eenzelfde oefening wordt de tafel mét oplossing op hun bank geplakt.

De omslagen voorzag ik uiteraard van een duidelijke afbeelding...


Voor de flitskaarten, de kaarten met oplossingen of het oefenschrift kun je op de linkjes hierboven klikken. De kaartjes voor de omslagen vind je hier.
Uiteraard post ik nog eens een foto als alles afgewerkt is en in mijn klas ophangt.


Nog een fijne zondag!

donderdag 5 februari 2015

Carnaval

Straks is het weer carnaval en dan wordt er gek gedaan. Toch vind je tussen het feesten door misschien wat tijd om het even stil te maken of te bidden met de kinderen.

Lieve God,
het is carnaval.
We hebben maskers gemaakt.
We verkleden ons om het mooist.
We zingen en dansen.
Het is heerlijk om gek te doen.
We moeten al zo vaak ernstig zijn!
Als jij ons zo bezig ziet,
moet je zeker ook om ons lachen.
Binnenkort komt de vasten.
Dan denken we opnieuw diep na
over hoe we bij jou en bij Jezus kunnen horen.
Maar vandaag mogen we ook van jou lekker gek doen!


Bron:
* onbekend

maandag 2 februari 2015

Versiering op ons schoolfeest!

Afgelopen zaterdag vierden wij ons jaarlijks schoolfeest. Om de twee jaar is dit met optredens en daartussen is er een editie met een activiteit voor kinderen zoals een goochelaar, een clown, een theaterstuk,... Dit keer werd er weer een act per klas verwacht. Daarom was het hier de afgelopen week ook behoorlijk stil. De stress nam toe, de puntjes moesten op de i worden gezet en ik maakte me ook een paar keer zorgen. Toch weet ik dat alles altijd in orde komt. Dat is al altijd zo geweest en dat zal wellicht ook altijd zo zijn. Het is gewoon normaal dat je je betrokken voelt zeker? :).

Deze week wil ik heel wat dingen omtrent het schoolfeest op mijn blogje plaatsen zodat ik jullie ook op dit vlak misschien kan inspireren. Zo mag je mijn danspasjes verwachten, maar ook de bindteksten, ons sponsorboekje, suggesties voor liedjes voor kleuter en lager, onze programmafolder en nog veel meer. Niet alles is van mijn hand en ik wil helemaal niet met de eer weglopen. Het is gewoon de bedoeling om jullie weer ideeën aan te reiken.

Ons schoolfeest wordt sinds een paar jaar niet meer op onze school gevierd, we treden op in de plaatselijke sporthal. In de judo- en pingpongzaal gaan de optredens door, in de grootste zaal wordt er gegeten. Om jullie een idee te geven: wij zijn een gemiddelde dorpsschool met een kleine 300 kinderen. Wij doen telkens twee optredens zodat er meer volk kan komen. Zo is er een optreden om 14u. en eentje om 16u. We trekken gemiddeld 400 toeschouwers per optreden en dat zijn dus 800 bezoekers in totaal. De mensen betalen 1 euro inkom. Voor de maaltijd komt er een plaatselijke traiteur en die zorgt voor warme beenhesp met frietjes. Elk jaar opnieuw komen we aan een 600-tal eters.

Aangezien we in een sporthal zitten, is het er eigenlijk niet supergezellig. Daarom zorgen we elk jaar opnieuw voor leuke versiering. Soms worden er tekeningen of schilderijen gemaakt, er werden ook al eens slingers in elkaar geknutseld en bloemen ingekleurd. Dit jaar zagen we iets op Pinterest dat onze aandacht trok. Er werd versiering aan de hand van handjes gemaakt. Elk kind van onze school maakte vier heel kleurrijke handjes, zowel de kleuters als de lagere schoolkinderen. Met die handjes werden woorden gemaakt en die woorden werden dan weer op zwart (licht) plastic bevestigd. Op deze manier werden ze opgehangen. Wij maakten nu SMAKELIJK en WELKOM, maar het is de bedoeling om in de toekomst nog meerdere dingen te maken. We hebben immers nog heel wat handjes over!

Dit was het voorbeeld die we op Pinterest vonden...


Dit maakten wij. De foto's zijn niet super want ik had alleen mijn gsm bij. De handjes waren een pak kleurrijker en de S hebben we voor het begin nog recht gehangen... :)

Oordeel zelf wat je ervan vindt...






Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...