woensdag 22 februari 2017

Klassikaal belonen mag ook!

Een paar weken terug deed ik nog eens heel mijn beloningssysteem uit te doeken. Heb je dat gemist? Kijk dan zeker eens onder de volgende link.

Mijn collega in het vierde leerjaar werkt echter ook met een goed beloningssysteem en dat bracht me weer op ideeën. Individueel belonen is leuk, maar om wat aan de klassfeer te schaven, is het misschien ook handig om de kinderen klassikaal te belonen. Daarom bedacht ik het volgende...

Een hele tijd terug maakte ik al eens drie letters: SST. Dat ideetje zag ik ergens op Pinterest voorbij komen. Vorig jaar deden deze letters echt hun werk. Toen zaten de kinderen voor tien uur per week met 33 in de klas en dan was het soms onbegonnen werk om erboven te raken als je iets wenste te zeggen. Je hoefde toen maar één letter weg te nemen en de leerlingen begrepen meteen dat het stiller moest. Dit jaar zette ik het idee door, maar ik had het gevoel dat het te vaak los stond van mijn andere klaswerking. Nu heb ik iets bedacht al alles aan elkaar te linken.

Ik begon dan ook met mijn SST te pimpen... :).


Ik maakte drie letters, maar plakte er duimen in. 
Wil je ook deze letters gebruiken? Klik dan snel op onderstaande link.


Alle drie de letters hangen elke morgen aan het bord. Van het moment dat het te rumoerig wordt, verdwijnt er een letter. Een letter kan uiteraard ook terug geplaatst worden als de leerlingen opnieuw hun best doen. Zijn alle letters weg, dan krijgen de kinderen een extra huistaakje. Tot nu toe gebeurde dat eigenlijk heel erg zelden. Blijven alle drie de letters hangen, dan verdienen de kinderen een grote (klassikale) groene duim.


Wil je deze grote, groene duimen gebruiken, klik dan hieronder.

De duimen verzamelde ik zoals gewoonlijk weer in een bijpassende doos.



Wil je deze doos ook graag voorzien van een label? Klik dan op de volgende link.

De kinderen zijn met zestien in de klas en ik tekenende dan ook 16 hokjes op het bord. Je beslist hier natuurlijk zelf hoeveel grote duimen de kinderen moeten verdienen voor ze een beloning krijgen.
Ik vulde een grote glazen bokaal met verschillende verrassingen. Die werden vooraf met de klas doorgenomen. Zo hadden ze ook nog de kans om zelf een verrassing te verzinnen. Deze werden dan ook nog toegevoegd aan de bokaal.


De klassikale verrassingen typte ik allemaal uit, overliep ik dus met de kinderen, knipte ze los en stopte ze in een doorzichtig doosje. Deze potjes stopte ik allemaal samen in bovenstaande bokaal.


Uiteraard zijn er hier nog heel wat andere mogelijkheden en kunnen de verrassingen wat aangepast worden aan de leeftijd van je klasgroep. Wil je toch aan de slag met bovenstaande verrassingen? Dan kun je deze uiteraard ook downloaden! Klassikale beloningen

Ik wens jullie nog een hele fijne woensdagnamiddag!





zaterdag 18 februari 2017

Jip en Janneke deel 5!

Ik had twee weken terug nog eens een ouderwets productief weekend en toen werkte ik ook deel 5 van Jip en Janneke af. Intussen weet je al hoe de blaadjes eruit zien. Je hoeft alleen een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com te sturen of hieronder je mailadres achter te laten en ik stuur Jip en Janneke - deel 5 naar je toe!


Tot gauw!

vrijdag 17 februari 2017

Zelfgemaakte Egyptische kledij

Ik had het nu al drie keer over mijn act rond Egypte voor het schoolfeest, maar jullie hebben ook nog de kledij te goed. Ik baseerde me hiervoor op de volgende video.


Voor de koninginnen en koninginnen maakten we eigenlijk hetzelfde, gewoon in een ander kleur.

Voor de jongens een blauwe versie...



Voor de meisjes een witte versie...


Ik maakte gewoon een sjabloon van een cirkel voor het schouderstuk. 
Voor de kleedjes knipten we een lange strook stof. Daarin maakten we gewoon een gat voor het hoofd. Hier komt eigenlijk geen naaimachine aan te pas. We knipten wel met een kartelschaar zodat de stof niet al te veel uitrafelde.
De stof namen we ongeveer 35 cm breed, maar alles hangt natuurlijk af van de breedte van je kinderen. In de lengte kwam het kleed juist in het midden tussen de enkel en de knie.

Voor de meisjes maakten we ook allemaal een kroontje. Oorspronkelijk had ik het idee om een ronde gewoon met gouden papier te beplakken, maar mijn collega vond een printplaat om alle kronen van te maken.

Wil je ze ook gebruiken? Neem dan snel een kijkje op de volgende link.

Voor de opperkoning maakten we ook een soort kroon. Die zie je hieronder.


Wil je ook deze kroon gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Gelukkig kreeg ik bij dit huzarenstukje heel wat hulp van mijn collega. Hij knipte alle kledij op maat en hield zich ook bezig met de kronen. Daarom Floris, een welgemeende GROTE merci!

En dan hadden we uiteraard ook nog de mummies. Die kregen een pak waar ik letterlijk tranen voor heb gelaten. Het zweet brak me meerdere malen uit, echt waar. 
Ik vroeg aan de kinderen oude kledij en was van plan om daar stroken witte stof op te stikken.
Waar ik natuurlijk geen rekening mee had gehouden, is dat lakenstof niet rekt... met alle gevolgen vandien...

Gelukkig had ik wat hulpvaardige en meedenkende mensen om me heen en we kwamen tot het volgende resultaat...





Voor de 'hoeden' gebruikte ik oude mutsen. Ik bestikte ze met kleine stukjes stof. Dat ging behoorlijk vlot. Ik had zo'n twintig minuten per muts nodig.

Voor het lijfje was het de bedoeling om T-shirts te bestikken, maar dat lukte dus langs geen kanten. Is ook niet mogelijk als je logisch nadenkt. Ik sneed dan maar rechthoekige lappen stof, stikte die dicht en we sneden er een halsopening uit. Uiteraard stik ik de stukken niet helemaal dicht, anders kunnen de armen er niet meer door.

Voor de broek startten we met oude leggings. We hebben van alles geprobeerd, maar eigenlijk werkte er niets echt goed. Stroken werden er aan gelijmd, werden vast geniet, vast geplakt, met de hand genaaid, maar het leverde eigenlijk niet helemaal het gewenste resultaat op. Toch was ik al blij met hoe het eruit zag. Het zag er lang naar uit dat de kinderen geen broek zouden hebben :).







donderdag 16 februari 2017

Een complimentje schrijven

Ik had het hier een paar weken terug over mijn OEPS-kaarten. Ik deelde eergisteren al mijn extra taakjes, maar vandaag heb ik ook een blaadje om complimenten te laten neerschrijven gemaakt.


Wil je dit blaadje ook graag gebruiken? Klik dan op onderstaande link!

woensdag 15 februari 2017

Do you remember - slot van mijn nummer op het schoolfeest

Dat ik dit jaar Egypte koos voor het schoolfeest, dat wisten jullie wellicht al. Ik vertelde jullie er hier en hier al meer over. In die twee blogpostjes deed ik uit de doeken hoe mijn act in elkaar zat, maar jullie hadden het laatste stuk nog tegoed van mij. Daarom kom ik er vandaag nog eens op terug.

Ik koos dus voor het nummer 'Do you remember' van Michael Jackson en ik baseerde me op de volgende clip.


Vorige week beschreef ik de dans al tot 6'10'' en nu ga ik dus gewoon verder.

6'10''-

De kinderen staan nog steeds in de volgende opstelling.


6'10''-6'14''
Bij 6'10'' gaan de kinderen zich omdraaien en dit doen ze elk om de beurt.
Het kind dat vooraan in de punt van de piramide staat draait op tel één. 
Het kind dat als tweede (ook nog in de punt van de piramide) staat draait op tel twee.
Op tel drie draaien de kinderen die juist na de twee 'puntkinderen' staan. Zowel het kind links als rechts.
Op tel vier draaien dan de volgende kinderen.
Op tel vijf nog twee kinderen en op tel zes de achterste twee kinderen.
Op 6'14'' staan al de kinderen dus met hun rug naar het publiek.
Ze moeten twee tellen wachten (want er zijn twee tellen van de acht over na het draaien).

6'15''-6'18''
Alle kinderen gaan acht tellen naar rechts. Dus eerst zetten ze hun rechtervoet opzij en ze zetten er daarna hun linkervoet naast. Dit doen ze voor acht tellen. Ik liet ze hun armen boven hun hoofd strekken. Als ze naar recht stappen, draaien ze hun handen ook naar rechts, zetten ze hun voet bij, dan draaiden ze hun handen naar voor. De handpalmen staan in een hoek van 90° met hun handen.

6'19''-6'23''
We doen nu net hetzelfde als hierboven, maar stappen nu naar links waardoor we weer naar onze oorspronkelijke plaats gaan. Wel nog steeds met de rug naar het publiek. Ook nu worden de handen gebruikt. Ze worden naar links gedraaid als we naar links stappen, bij de bijtrekpas draaien we de handen naar voor.

6'24''-6'27''
Hier draaien de kinderen weer met hun gezicht naar het publiek en ze doen dit net in de omgekeerde volgorde van daarjuist. Dus eerst de achterste twee leerlingen, laatst de voorste uit de piramide.
We doen dit nu wel al springend, terwijl de kinderen hun armen langs hun zij doen.
Dus op tel één draaien de achterste twee, daarna op tel twee de volgende twee,... 
Tot het eerste kind terug met z'n gezicht naar het publiek staat (op tel zes). De twee resterende tellen blijven ze wachten.

6'28''-6'32''
Kinderen klappen op tel 1 in hun handen, boven hun hoofd.
Op tel twee laten ze hun handen zakken langs hun lichaam.
Op tel drie klappen ze weer met gestrekte armen boven hun hoofd.
Op tel vier zakken de armen weer.
Herhalen tot tel 8. Dus vier maar klappen, vier keer handen langs het lichaam.

6'32''-6'36''
Kinderen zetten hun handen telkens twee tellen in dezelfde positie als bij het begin van de dans van de mummies. Kijk hiervoor zeker eens naar de linkjes van de andere blogposten over dit schoolfeestnummer. Je vindt ze terug bovenaan dit artikel.
De kinderen zetten hun handen twee tellen in een hoek omhoog.
Dan twee tellen in een hoek omlaag (met de elleboog dus opgetrokken).
Twee tellen met de handen op elkaar voor hun bekken.
En twee tellen de handpalmen op elkaar voor hun borst.

6'37''-6'41''
Zelfde als tussen 6'28'' en 6'32''. 
Klappen en de armen langs hun lichaam.

6'42''-6'50''
Kinderen hebben twee keer acht tellen de tijd om naar hun plaats te huppelen.
Ze doen dit door gelijktijdig ook weer te klappen boven hun hoofd. 
Tegen het einde van die zestien tellen is het de bedoeling dat de kinderen per twee voor elkaar staan.

6'51''-7'03''
Dit is een behoorlijk moeilijk stukje, ik zeg het maar :). Eens het lukt is het wel een mooi schouwspel om naar te kijken. Ik gebruikte de moves uit de clip die je hierboven kunt bekijken. Ga in de clip eens naar 7'48''. Ik gebruik het stukje van 7'48'' tot 7'52''.
De houdingen mogen de kinderen wel wat langer aanhouden zodat het niet te snel gaat.
Het is de bedoeling dat kinderen eerst een hoek maken met hun armen. Als de voorste de rechterhand omhoog houdt en de linkerhand naar beneden dan doet het kind erachter juist hetzelfde. 
Dit houden we twee tellen aan.
Dan wisselen we van kant. Hand die hoog stond, gaat naar beneden en omgekeerd.
Daarna gaan de handen tegen elkaar. Ik kan niet uitleggen hoe, maar bekijk zeker de clip van Michael Jackson. Dan begrijp je wat ik bedoel. Dit doen we ook twee tellen.
Dan brengen de kinderen de handen naast elkaar. Het voorste kind kruist de armen en het andere kind plant zijn handpalmen eigenlijk gewoon via de buitenkant tegen die van het voorste kind.
Dan worden de handen plat geduwd. Het kind vooraan duwt de beide handen plat waardoor de andere handen ook plat gaan.
De handen van het achterste kind gaan dan open terwijl het voorste kind ze weer in een hoek zet. Beide armen staan in een hoek naar boven met de ellebogen wijd.
En dan gaan de armen van het voorste kind naar boven en doen ze hun handpalmen samen terwijl het achterste kind de handen tegen elkaar duwt voor de borst van het bovenste kind.
Een heel moeilijke uitleg wellicht, maar kijk echt naar de clip. Dan snap je wat ik bedoel (denk ik ;)).

7'03''-7'21''
De mummies huppelen rond op het podium en klappen weer in hun handen. 
Intussen komen ook weer alle koningen en koninginnen op het podium. Die laatste nemen hun eerste positie terug in en elke mummie krijgt een plaats bij een koning en koningin. Er zijn 9 groepjes koningen en koninginnen en er 10 mummies. Voor elk paar zet ik één mummie neer. Naast de opperkoning en opperkoningin zet ik telkens één mummie. Zo kom ik aan 10.

7'21''-7'38''
In dit stuk doen we weer net hetzelfde als helemaal in het begin. Toen was het nog zonder mummies, nu staan zij ook op het podium.
Op 7'20'' hoor je weer drie klanken. Het is pas na die drie klanken dat de kinderen hun handen omhoog steken. Ze blijven samen (met de handpalmen tegen elkaar) en ze steken ze vier tellen in de lucht.
Daarna vouwen ze de handen open en zetten ze in een hoek (zie video hieronder) - vier tellen
Handen in een hoek naar beneden vouwen - vier tellen
Handpalmen onderaan tegen elkaar vouwen - twee tellen
Handen voor de borstkas - één tel
Handen boven het hoofd - één tel
Handen in een hoek vouwen - 4 tellen
Handen in een hoek naar beneden vouwen - vier tellen
Handpalmen terug tegen elkaar (onderaan) - vier tellen
Handpalmen voor de borstkas - één tel
Handpalmen laten opengaan zoals een bloem - drie tellen

Als dit nog steeds Chinees lijkt, dan moet je nog eens naar de volgende video kijken :). Deze met muziek vind ik natuurlijk niet meer terug, maar het gaat over de bewegingen. Ik denk dat je er al een heel eind mee komt. De bewegingen die ik hierboven beschreef zie je tussen 26''-44''.


Na dit stuk gaan de kinderen allemaal van het podium en ebt de muziek weg.

En zo zijn we aan het einde van mijn nummer gekomen :).
Ik hoop echt dat jullie er iets mee zijn.
Moest je iets niet begrijpen of je wil meer uitleg, laat dan zeker een reactie achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!





dinsdag 14 februari 2017

Extra taakjes voor mijn OEPS-kaarten

Ik vertelde jullie vorige week over mijn OEPS-kaarten. Miste je dit blogpostje, keer dan zeker eens terug via de volgende link. Je hebt echter nog wat materiaal nodig om zelf aan de slag te gaan. Zo zijn er twee extra taakjes verbonden aan de OEPS-kaarten. De ene houdt in dat de kinderen onthoudwoorden schrijven, bij de andere moeten ze tafels oplossen. Daarvoor maakte ik twee sjablonen die ik uiteraard weer met jullie wil delen.

Extra taak - tafels


Deze kun je hieronder downloaden


Extra taak - onthoudwoorden



Deze kun je hieronder downloaden

maandag 13 februari 2017

Mijn eerste publicatie!

Ik deelde het al op mijn Facebookpagina, maar misschien is nog niet iedereen op de hoogte. Niet dat het nu zo'n big deal is, alhoewel, trots ben ik wel een beetje ;). Een tijdje terug werd ik gecontacteerd door Klasse. Ze vroegen mij of ze een artikel mochten wijden aan 'mijn' slingerlezen. Ik voelde me vereerd en was natuurlijk meteen te vinden voor hun voorstel. Het enige wat ik vroeg was of er een linkje naar mijn blog kon geplaatst worden. Aja want hoe meer zielen, hoe meer vreugd é ;).

En dus zo geschiede. Deze week kreeg ik mijn moment de gloire om Klasse en kun je me op de frontpagina van Klasse zien blinken. Allé, ik niet, maar mijn slingerlezen...



Weet je nog niet wat slingerlezen inhoudt? Kijk dan zeker eens op mijn tabblad lezen
Daar vind je er alles over.

zondag 12 februari 2017

Alle materiaal voor een breukendoos

Ik had het een hele tijd geleden al eens over mijn breukendoos. Hier en hier kon je er al iets meer over lezen. Het materiaal moest je echter zelf nog maken en nu bied ik jullie wat scans van mijn verzameling aan. Altijd handig denk ik dan. Want wie wil er nu geen tijd uitsparen? ;)

Ik ging aan de slag met breukencirkels die ik op het net vond. Ik paste ze hier en daar wat aan en zo kwam ik tot de volgende cirkels.


Wil je deze originele scans gebruiken? Dan kan dat hieronder. Klik op de link!

Elke breukencirkel kopieerde ik een aantal keer. Sommige kleurde ik in, andere liet ik wit. Zo kan ik makkelijk een breuk op het bord verduidelijken. Bijvoorbeeld 3/5. Dan gebruik ik drie gekleurde en twee witte. Alle breuken kun je hieronder makkelijk downloaden. Ik scande die van mij in dus hoef je ze alleen maar af te drukken. In kleur of in zwart wit. Heel veel plezier ermee alvast!


Alles verzamelde ik in omslagen in de volgende doos...


Wil je dit voorblad ook graag gebruiken? Klik dan op de volgende link.


Aan de binnenkant maakte ik ook een handige inhoudstafel. Ook deze stel ik ter beschikking :).

Met al dit materiaal kom je volgens mij al een heel eind en breukencirkels zijn echt in alle klassen van de lagere school inzetbaar. Eerst dacht ik er aan om dit ook nog in het klein voor de kinderen te maken, maar voorlopig heb ik nog niets met dat knotsgekke idee gedaan. Uiteraard zou het nu wel een pak makkelijker gaan met alle scans. Ik hou jullie zeker op de hoogte moest ik nog eens iets met deze breukencirkels gaan doen ;).

Fijne zondag nog iedereen!

zaterdag 11 februari 2017

Do you remember - deel 2

Vorige zondag had ik het al over mijn nummerkeuze voor het schoolfeest. Ik deed dan al een stuk van de dans uit de doeken en daar doe ik vandaag mee verder.

Wij werkten met het tweede leerjaar rond Egypte en we kozen voor het nummer 'Remember the time' van Michael Jackson.


De dans tot 4'24'' kun je vinden op mijn bericht van zondag 5 februari. Heb je het gemist? Klik dan op de volgende link: Schoolfeestnummer - deel 1.

Vanaf 4'24'' zijn er weer 4 keer 8 tellen tot 4'41''.
In de eerste acht tellen is het de bedoeling dat alle groepjes in een rij gaan staan en dit van achteraan tot vooraan op het podium. Alle jongens gaan op een rij staan (naast elkaar) en alle meisjes doen dit ook. Iedereen staat met z'n gezicht naar zijn partner gedraaid. Dus de duo's staan voor elkaar.
De volgende acht tellen doen duo per duo hun handen in de lucht. De handpalmen van de duo's moeten elkaar raken. Op die manier maken ze een poortje. Op tel één gaan de handen van het achterste duo in de lucht, daarna de handen van het voorlaatste koppel,... Tegen het einde van de acht tellen zijn er 8 poortjes gemaakt.
De volgende 16 tellen wandelen de hoofdkoning en hoofdkoningin door de poortjes. Ze kunnen dit rustig doen want ze hebben ruim de tijd. Bij de 16de tel zorgt de hoofdkoningin dat zij voor de rij meisje staat. De hoofdkoning staat uiteraard voor de jongens.

4'41''- 4'54'': 3 keer acht tellen.
Helemaal in het begin (dus op 4'41'') laten de jongens en meisjes (die poortjes maakten) de handen los en draaien ze zich een kwartje en dus naar voor. Alle jongens staan nu achter elkaar in één lange rij, alle meisjes bevinden zich achter de hoofdkoningin.
De hoofdkoning vertrekt bij 4'41'' naar de ene kant, de hoofdkoningin kiest de andere richting. Iedereen volgt en het is de bedoeling dat er een kring wordt gemaakt. 
De kinderen hebben daar acht tellen voor.
Bij de volgende acht tellen doen de kinderen hun rechterhand omhoog en houden die samen in een punt (een piramide). De jongens hebben dus een kring en de meisjes.
Bij de volgende acht tellen draaien de kinderen van kant en doen ze hun andere hand (dus hun linkse) in de lucht. Ze blijven wel in een kring stappen.

4'54''-5'03'': 2 keer acht tellen.
Kinderen hebben 16 tellen de tijd om hun nieuwe positie (na het kringlopen) in te nemen. 
Je geeft de duo's een plaats op twee rijen. Per koppel staat het meisje vooraan, het jongetje achteraan.
De achterste rij staat eigenlijk altijd tussen de voorste rij, zodat iedereen gezien wordt.


5'03''-5'17''
De meisjes staan vooraan en zetten hun rechterarm in een hoek (naar boven), de handpalm naar beneden gedraaid. De handpalm bevindt zich ongeveer op de hoogte van hun hoofd. 
De jongens doen hetzelfde met hun linkerarm. 
De meisjes stappen naar rechts, terwijl de jongens naar links stappen en het is de bedoeling dat ze een aantal keer een vierkant maken. Meisjes stappen dus allemaal tegelijk naar rechts, dan naar achter, dan naar links en dan naar voor. 
Jongens stappen allemaal tegelijk naar links, daarna naar voor, dan naar rechts en dan naar achter.
Dit vierkant wordt herhaald tot 5'17''. 
In het begin is het niet makkelijk om de kinderen dit aan te leren, maar na een poosje krijg je een heel mooi effect!

5'17''-5'35''
Alle duo's draaien zich weer om (per duo) en gaan van het podium. Jij kan hier de volgorde bepalen.
De hoofdkoning en hoofdkoningin gaan weer op hun troon zitten.

5'35''-5'52''
Zoals je in het vorige bericht over het schoolfeest kon lezen, liggen er ook al een aantal minuten tien mummies in twee kisten. Uiteraard mogen deze ook nog mee dansen.
Opmerking: De kisten hebben geen deksel waardoor de kinderen makkelijk in en uit de kisten kunnen kruipen.
Binnen deze 17 seconden hebben ze tijd om uit de kisten te kruipen, om even op het podium rond te dwalen en hun danspositie in te nemen.

5'52'' - 6'10''
De kinderen staan in een opstelling die een piramide moet voorstellen.
Aangezien ze met tien zijn, moeten er twee kinderen in de punt staan.


De kleinste van de mummies staat helemaal vooraan. Achteraan staan de grootste. De kinderen staan hier meteen met hun gezicht naar het publiek (er wordt niet meer gedraaid).
Je hoort hier opnieuw dezelfde drie klanken als bij het begin van het dansgedeelte van de koningen. We herhalen dan ook identiek hetzelfde met de mummies als wat we dansten met de koningen en koninginnen.
Na de drie klanken steken de kinderen hun handen omhoog. Ze blijven samen (met de handpalmen tegen elkaar) en ze steken ze vier tellen in de lucht.
Daarna vouwen ze de handen open en zetten ze in een hoek (zie video hieronder) - vier tellen
Handen in een hoek naar beneden vouwen - vier tellen
Handpalmen onderaan tegen elkaar vouwen - twee tellen
Handen voor de borstkas - één tel
Handen boven het hoofd - één tel
Handen in een hoek vouwen - 4 tellen
Handen in een hoek naar beneden vouwen - vier tellen
Handpalmen terug tegen elkaar (onderaan) - vier tellen
Handpalmen voor de borstkas - één tel
Handpalmen laten opengaan zoals een bloem - drie tellen

Als dit echt Chinees lijkt, dan moet je nog eens naar de volgende video kijken :). 
De bewegingen die ik hierboven beschreef zie je tussen 26''-44''.


We kwamen vandaag alweer een heel stuk verder, maar er komt nog een behoorlijk ingewikkeld stukje voor de mummies aan. Dat hou ik voor de volgende keer! Blijf Gietjes Corner dus zeker in de gaten houden.

vrijdag 10 februari 2017

Koorlezen met Veilig Leren Lezen

In het begin van het schooljaar legde ik jullie al eens uit wat ik met dobbellezen bedoel. Weet je niet meer waarover het gaat of wil je nog even terugkijken? Klik dan op de volgende link.

Bij dobbellezen is het de bedoeling dat er aan de hand van een dobbelsteen wordt beslist op welke manier er op die dag in de klas wordt gelezen. Er zijn zes mogelijkheden.


Wil je dit blad in je klas ook graag gebruiken? Kijk dan hieronder.

Heel wat onderdelen van dobbellezen kwamen al eerder aan bod en vind je terug op mijn tabblad 'lezen', maar ik had het nog niet eerder over koorlezen. Daarvoor gebruik ik de oude boekjes van Veilig Leren Lezen. Je herkent ze misschien wel nog...


Oké, het is geen gloednieuw materiaal, maar ik denk dat deze boekjes nog steeds hun waarde hebben. De kinderen vinden de verhalen nog altijd leuk en ik heb er heel wat in mijn bezit. Op die manier kan ik iedere leerling een boekje geven en kunnen we samen aan de slag.
Oorspronkelijk waren dit boekjes voor het eerste leerjaar, maar ik vind ze ook nog uitstekend materiaal voor het tweede. Je kunt zelf beslissen of je met boekje 1 of 2 begint of als je meteen overgaat naar een moeilijker exemplaar. Alles hangt natuurlijk ook af van het leesniveau van je klas.

Wat is koorlezen nu precies?

Koorlezen doe ik met de hele klas, maar je kunt de groep natuurlijk ook gaan opsplitsen. Het is de bedoeling om dingen samen te lezen zodat kinderen op die manier meegetrokken worden. Er wordt ook veel voorgezegd waardoor leerlingen zich ook woordbeelden gaan inprenten. Voor goeie lezers kan het soms wat lastig zijn, maar dan is het eventueel ook mogelijk om hen eens te laten lezen in een kleinere, sterkere groep.

Ieder kind krijgt eenzelfde boekje en we gaan voor minstens 15 minuten aan de slag. Het is de bedoeling dat kinderen zoveel mogelijk lezen. Er zijn heel wat mogelijkheden.
* Als leerkracht kun je een blad voorlezen waarbij de leerlingen alleen mee volgen.
* Je kunt heel het blad lezen en daarna laten nalezen.
* Je kunt ook telkens een zin lezen waarbij de leerlingen onmiddellijk herhalen.
* Alle leerlingen kunnen samen herhalen, maar ik splits de klas ook soms op in groepen: jongens/meisjes, linkerkant/rechterkant, klasnummer 1-8/9-16,...
* Soms leest een groep een volledig blad, andere keren leest elke groep een blok tekst of zelfs gewoon een zin.
* Als er rollen zijn kan het ook zijn dat ik de klasgroep in rollen indeel.

Als afsluiter speel ik vaak hetzelfde spelletje. Ik zeg gewoon start en de leerlingen moeten een pagina lezen. Maar er zijn een aantal spelregels. Ik duid niemand aan, eenzelfde kind mag maar één zin na elkaar lezen en kinderen mogen niet tegelijk beginnen praten. De groep heeft in eerste instantie vijf kansen. Naarmate het schooljaar vordert, slinkt het aantal kansen. Het duurt meestal een hele tijd voor ze doorhebben dat ze hiervoor afspraken moeten maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld per nummer gaan lezen. In het begin brengt dit spelletje keer op keer frustratie met zich mee, maar je zou hun gezichten moeten zien stralen als ze erin slagen om een hele bladzijde te lezen :).

Hopelijk heb ik jullie met dit blogpostje warm kunnen maken voor dit onderdeel van lezen! Zie je het helemaal zitten om er mee aan de slag te gaan, maar heb je geen materiaal? Stuur me dan een mailtje of laat hieronder je e-mailadres achter. Ik werk aan een oplossing :).


Bron:
* http://www.tweedehands.xyz/categories.php?start=8880&parent_id=6969&keywords_cat_search=&is_instant_purchase=&quantity=0&enable_swap=&minprice=&maxprice=&brand=&order_field=i.price&order_type=DESC

donderdag 9 februari 2017

Jip en Janneke deel 4!

Op mijn tabblad lezen vind je onder dobbellezen al drie afleveringen rond Jip en Janneke. Hoe ik daarmee werk? Wel, als de nummer 1 van de week 6 gooit, dan lezen we binnen onze leescarrousel verhalen. Voor het ogenblik is dat nu alleen Jip en Janneke, maar het is natuurlijk de bedoeling dat het assortiment ruimer wordt. Hoe en wat, dat hoor je later wel ;). Projecten afwerken was het doel voor 2017. En niet zomaar weer aan iets nieuws beginnen.

Na deel 1, 2 en 3 is het dus tijd voor deel 4 van Jip en Janneke.


Ik haalde alle oude spelling uit de verhalen en maakte weer een bundel met een 30-tal verhalen.
Later is het de bedoeling dat de kinderen dan ook kunnen aanduiden welke verhalen ze al hebben gelezen. Hoe ik dat precies zal doen, daar ben ik nog niet uit. Maar hou Gietjes Corner in de gaten, ik kom ooit met een oplossing op de proppen ;).

Wil je dit deel ook graag gebruiken in de klas of thuis? Dan kan dat. Aarzel niet en laat je mailadres hieronder achter. Uiteraard mag je ook altijd meteen mailen naar gietjescorner@hotmail.com!

woensdag 8 februari 2017

Overzicht van alle fiches tot nu toe

Gisteren voegde ik nog enkele fiches aan mijn lijst toe en zo kom ik tot op vandaag aan een kleine 100 boekenfiches voor het slingerlezen. Je vindt ze makkelijk terug op het tabblad 'lezen'.

Ik vind het echter ook heel erg handig om een overzicht van alle fiches bij de hand te hebben. Zo is het een pak makkelijker wanneer ik naar een nieuwe lading boeken op zoek ga en is het risico minder groot dat er dubbele exemplaren in mijn klasbibliotheek opduiken :). Misschien willen jullie dit ook wel gebruiken. Daarom deel ik het hier ook graag met jullie.

Er is een overzicht waarbij ik de titels alfabetisch rangschikte...


Deze lijst kun je hier downloaden: alfabetische lijst

Maar er is ook een overzicht per AVI-niveau. Op die manier zie ik heel erg snel hoeveel boeken ik per niveau al heb...


Deze lijst kun je hier downloaden: lijst per AVI-niveau

dinsdag 7 februari 2017

Nieuwe boekenfiches voor mijn slingerlezen

Wie Gietjes Corner volgt, weet intussen al wat ik met slingerlezen bedoel. Ken je het nog niet? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn tabblad 'lezen'.

Voor elk boek uit mijn klasbibliotheek maak ik een fiche waarop je de titel, de schrijver(s), de flaptekst, het niveau, het aantal bladzijden en een reeks vragen vindt. Op die manier kun je heel erg snel en makkelijk controleren of de kinderen het boek wel goed hebben gelezen. Uiteraard kun je ze ook inzetten tijdens lessen begrijpend lezen. Bij mij worden ze gebruikt om kinderen al dan niet een vlagje te laten invullen. Kunnen de leerlingen de meeste vraagjes beantwoorden? Dan krijgen ze een vlag. Elk veelvoud van 25 levert een beloning voor de hele klas op.
Alle info hierover vind je netjes verzameld op mijn tabblad 'lezen'!

Op slingerlezen kom ik nu eigenlijk niet meer terug denk ik (aangezien er eindelijk eens iets helemaal in elkaar zit ;)), maar af en toe wil ik hier wel nog een aantal boekenfiches posten. Dit is vandaag ook weer het geval. Ik maakte er weer elf en kom zo op een totaal van 92! Daar ben ik best wel trots op :). Ook de fiches vind je allemaal verzameld onder het tabblad lezen.




















maandag 6 februari 2017

Drie rode bonnen = strafje

Straffen en belonen, daar had ik het al een paar keer over. Maar toch deed ik nog niet heel mijn systeem uit de doeken. Er werden immers wat dingen aangepast én er kwam ook nog iets nieuws bij.

Misschien moet ik eens helemaal opnieuw beginnen en even overlopen wat ik tot nu toe met jullie deelde. 

1. Ik werk met duimen.
Voor een goede daad krijgen de kinderen een groene duim, voor iets stouts krijgen de kinderen een rode duim.


Wil je de duimen graag gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

De duimen krijgen een plaatsje in de klas.
Daarvoor maakte ik de volgende kaarten.


Op de groene vakjes kan er een groene duim bevestigd worden, op de rode vakjes een rode duim.
Wil je de kaarten ook graag gebruiken in je klas? Klik dan op onderstaande link!

2. Voor elke drie duimen krijgen de kinderen een bon.
Er zijn dus groene en rode bonnen.



De groene bonnen nodig voor in je klas? Klik dan op onderstaande link!

Van de rode bonnen heb ik al twee versies. Je vindt ze allebei hieronder.
Kan beter-bonnen - versie 1
Kan beter-bonnen - versie 2

3. De bonnen worden bewaard in de bonnenbus, achteraan in de schoolagenda.


Het sjabloon voor de bonnenbus kun je hieronder downloaden.
Ik plak voor het schooljaar begint op de laatste bladzijde van een schoolagenda een omslag. Daar bevestig ik dan 'Bonnenbus' met plasticfolie op.

4. Drie groene bonnen = verrassing


Wanneer de kinderen drie groene duimen hebben verzameld, mogen ze drie bravo-kaartjes trekken. Daaruit kiezen ze één verrassing. Dat kan iets voor de klas zijn, maar ook voor hen persoonlijk.

De kaartjes met verrassingen kun je hieronder downloaden.

Alles zit bij mij verzameld in een doos, zowel de bonnen, de verrassingen als de duimen.



Wil je het voorblad voor de doos? Kijk dan hieronder.



Wil je het voorblad voor de doos met duimen? Klik dan hieronder.

Tot hier waren de trouwe lezers van Gietjes Corner wellicht mee want ik denk dat ik al het bovenstaande al eens eerder met jullie deelde. Eerlijkheidshalve moet ik er ook aan toevoegen dat niet alles van mijn hand komt. Ik bewerkte een aantal dingen en maakte ook dingen zelf, maar het idee en een aantal sjablonen van Klascement! Van wie precies kan ik niet meer achterhalen, maar bij deze toch een grote dank u wel voor de insteek!

Tot nu draaide het systeem met de groene bonnen goed, maar zat ik nog wat in de knoei met de rode duimen. Wat moest ik daar tegenover zetten? Straffen vindt niet iedereen oké, maar welbepaald gedrag zomaar voorbij laten gaan... dan heeft mijn systeem ook niet echt zijn nut.

Ik maakte dus naast de verrassingen ook een aantal kaartjes met strafwerkjes. Ik noem ze de OEPS-kaarten en ze zien er als volgt uit...


Hier mogen de kinderen geen drie kaarten trekken en kiezen, ze nemen er gewoon eentje uit en dat is dan hun strafwerkje dat aan hun drie rode duimen worden gekoppeld.
Wil je deze kaarten ook graag gebruiken, dan kan dat vanaf vandaag! Klik op onderstaande link en ga meteen aan de slag.

Om helemaal volledig te zijn, gebruik ik ook nog de volgende zaken...
Een klaslijst om alle groene duimen bij te houden (dit druk ik dan ook af op een groen papiertje ;)):
Daar kan ik dan ook eventueel op noteren waarvoor de kinderen een duim verdienden. Dat schrijf ik dan ook op de bravobon na drie groene duimen.

Een klaslijst om alle rode duimen bij te houden (afgedrukt op rood papier)

Hopelijk help ik jullie hiermee terug een eind op weg! En hou Gietjes Corner zeker in de gaten want er staan al blogpostjes klaar tot en met zaterdag! We zijn weer vertrokken!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...