Ik vertelde jullie een kleine maand terug over mijn 'Dagelijkse Kost'. Miste je deze aflevering, dan kun je die hier opnieuw lezen.
Vroeger bleven die blaadjes echter te lang in mijn klas rondslingeren en daar heb ik nu iets op gevonden. Elke week krijgen de leerlingen zes blaadjes. Na die week worden die zes blaadjes geniet en wordt de nieuwe bundel er los aan toegevoegd. Zo weten de leerlingen aan welke blaadjes ze telkens eerst moeten werken (aan de losse). Zijn ze klaar, dan mogen ze verder doen aan de oefeningen van de voorbije weken (en dus aan de geniete bundel). De eerste week zitten er dus drie losse bladen in de het mapje, de tweede week drie geniete en drie losse, de week erop zes geniete en drie losse en in de laatste week negen geniete en drie losse.
Op het einde van de maand halen we de blaadjes eruit en maken we er een boekje van dat meekan naar huis. Ik voorzie daarvoor een voorblad en een begeleidende brief voor de ouders.
Elke maand wordt het voorblad op een ander kleurtje afgedrukt.
Wil je dit voorblad ook graag gebruiken, dan kan dat.
Op deze manier krijgen de ouders een inkijk in welke oefeningen de leerlingen begrijpen, welke niet en met welke leerstof we in het tweede leerjaar bezig zijn. Sommige ouders vinden dit heel fijn om op die manier op de hoogte gehouden te worden.
Begin oktober gaat de bundel voor de eerste keer mee en daarom maakte ik ook een begeleidende brief. Zo kunnen de ouders nog eens nalezen wat de bedoeling hiervan is.
De brief ziet er zo uit...
Ook deze is te downloaden.
Wie de bundels al goed bekeek, merkt dat er nu ook kaasjes op mijn bladen staan. Die kaasjes dienen als differentiatiemiddel. Elke leerling krijgt via een stukje velcro een kaartje op de bank geplakt. Hierop staat/staan één, twee of drie kaasjes op. Voor de jongens is dit samen met een afbeelding van Geronimo, op de kaartjes van de meisjes staat Thea.
Ze zien er zo uit...
De leerlingen die één kaasje hebben, die maken enkel de oefeningen waar niets bijstaat en de oefeningen met één kaasje. De kinderen met twee kaasjes maken alle oefeningen behalve die met drie kaasjes. De drie kaasjes, die maken met andere woorden alles. Het gaat hier zowel om differentiatie naar tempo als naar moeilijkheid. Kijk maar naar de laatste bundel van september.
Bundel september - vier
Wil je deze kaartjes ook graag gebruiken? Dan kan dat.
Kaartjes met kaasjes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten