maandag 13 mei 2013

Het appartement van Tatiana De Rosnay

Tatiana De Rosnay is vooral bekend om haar boek 'Haar naam was Sarah', maar schreef daarnaast ook nog tal van andere mooie boeken. Ik las een aantal zomers geleden al eens 'Kwetsbaar', maar koos nu voor de thriller 'Het appartement'. De boeken van De Rosnay lezen als een trein en zijn niet erg moeilijk geschreven. Ik hou van zo'n boeken omdat ze net iets minder concentratie verwachten. Je kunt dit boek dus gerust net voor het slapen gaan lezen, al leent het onderwerp zich er niet helemaal toe. Het gaat immers over een vrouw die 's nachts wakker gehouden wordt door haar psychopathische buurman.


Gegevens

Uitgegeven: 2010
Oorspronkelijke titel: Le Voisin
Vertaald uit het Frans
Vertaald door: Noor Koch
Uitgegeven in het Nederlands: 2012
Uitgeverij: Artemis & Co
Omslagontwerp: Janine Jansen
Aantal pagina's: 215
ISBN: 978 90 472 0290 5


Flaptekst

Colombe Barou is een onopvallende vrouw van in de dertig met een tienertweeling, een echtgenoot die vaak op reis is en een niet al te enerverende baan als ghostwriter. Het saaie bestaan verandert op slag wanneer het gezin verhuist naar een ruimer appartement dat één minpunt heeft: de bovenbuurman, dokter Faucleroy, draait midden in de nacht keiharde rockmuziek, maar alleen als Colombes man niet thuis is.
Dan vraagt de uitgeverij haar de memoires te schrijven van een filmster met een turbulent leven. De preutse Colombe moet daarvoor erotische literatuur lezen om de juiste toon te treffen en al lezend wacht ze gespannen af tot haar buurman de Stones weer opzet. Ze komt tot de conclusie dat haar eigen leven weinig voorstelt en haar frustratie hierover, haar seksuele verlangens en de woede jegens haar bovenbuurman stapelen zich op en raken verstrengeld. Wanneer Colombe uiteindelijk besluit het appartement van de mysterieuze Faucleroy binnen te sluipen, zet dat een reeks onomkeerbare gebeurtenissen in gang, met onvoorziene gevolgen.


Mijn beoordeling (++)

Dit is een boek dat heel erg vlot leest. Er is weinig actie als het over verschillende plaatsen gaat en er gebeurt in het begin ook weinig. De schrijfster noemt het zelf een heel trage start. Toch heb je altijd zin om door te lezen. Het verhaal neemt je mee in een leven dat je je als lezer makkelijk kan voorstellen. Een vrouw waarbij alles in het teken van haar gezin staat en die eigenlijk niet anders kent. Door bepaalde gebeurtenissen beseft ze dat ze niet gelukkig is met dat leven. Ze wil verandering. 
Door het lezen van de flaptekst weet je deels al wat er gaat gebeuren, maar toch blijft 'Het appartement' spannend. Je wil gewoon weten hoe het afloopt tussen de vrouw en haar buurman. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten