zondag 26 mei 2013

Vlagjes voor Leon!

Met wat schaamrood op de wangen kwam ik gisteren op een verjaardagsfeestje toe. Ik wist dat ik er iemand ging terug zien waarvan ik vorig jaar in augustus een geboortekaartje had gekregen... maar een cadeautje was nog nooit richting Leon gegaan. Dit moest dringend goed gemaakt worden en dat deed ik op de volgende manier.

Ik volg al een aantal jaren naailes, maar ik heb soms het gevoel dat ik een paar belangrijke stappen heb overgeslagen. Daarom probeer ik wat handiger te worden door eenvoudige projectjes op te zetten. Ik koos dan ook voor een 'geboorteslinger' of 'vlaggenlijn'. Dit kan mijn vaardigheden zoals (recht) knippen en (recht) stikken alleen maar ten goede komen :)

Aangezien het geboortekaartje vooral uit oranje en groen bestond, ging ik met die kleuren aan de slag. Ik zocht een aantal tips en kwam bij Oon terecht. Op haar blog staat immers duidelijk beschreven hoe je het best aan het werk gaat. Eigenwijs als ik ben, deed ik het toch weer een klein beetje anders.

Ik koos er wel ook voor om dubbelzijdige vlagjes te maken. Je kunt ook gewoon driehoeken uitknippen en die aan een boordlint hangen, maar dat vindt de perfectionist net niet afgewerkt genoeg...

Werkwijze:

1. Ik maakte een sjabloon uit karton en koos hierbij voor een breedte van 19 cm en een hoogte van 26 cm. Uiteraard kun je hier met verschillende vormen en groottes experimenteren. Voor de beginnelingen onder ons: het vlagje zal iets kleiner uitvallen omdat je nog naad moet meerekenen hé (aangezien ik met dubbelzijdige vlagjes werk).


2. Leg je kartonnen sjabloon op de achterkant van je stof en teken de vlagjes over. Ik maakte er van elke stof tien: tien neutrale en tien met bollen.


3. Leg de mooie kanten op elkaar en speld mooi vast. Ik deed dat hier wat ver van de rand zodat ik gewoon kon stikken zonder dat ik er telkens de spelden moest uithalen.


4. Stik de randen mooi dicht. Begin aan de ene kant (vergeet niet te hechten), stik tot beneden, laat de naald in de stof zitten en draai je stof de andere richting op. Hecht terug op het einde.


5. Knip de resterende draadjes af en haal de spelden uit de stof. Aangezien ik nog geen overlockmachine heb, zigzagde ik alle randen nog eens. Eigenlijk knip je eerst beter het hoekje af om dan pas te zigzaggen. Dit deed ik nu net omgekeerd.


6. Om een mooie punt te kunnen vormen na het omkeren, moet je het hoekje wat bijknippen. Zoals ik al bij punt 5 zei doe je dat beter voor het zigzaggen. Zo kun je makkelijker knippen zonder je zigzag los te maken. Een trucje die ik in de naailes leerde, is om je duim op je stiksel te houden zodat je nooit te ver knipt. Anders maak je een gaatje in de onderkant van je vlagje!

(Vanaf hier heb ik jammer genoeg geen duidelijke foto's meer, maar dat maak ik goed wanneer ik nog eens een vlaggenlijn maak!)

7. Keer het vlagje om en duw de stof in de punt naar buiten met behulp van een breinaald of een brochettestok. Gebruik wel de stompe kant! Het laatste stukje stof kun je er uit prutsen met een naald.

8. Steek de vlagjes op regelmatige afstand tussen je biaislint en stik alles vast. Ik koos hier voor een afstand van 8 cm tussen de vlagjes.

9. Bewerk de effen kant eventueel met flockfolie. 


2 opmerkingen: