zondag 20 augustus 2017

Social Shuffle, jaargang twee

Vorig jaar had ik het hier op mijn blog al over de Social Shuffle. Wil je dat blogpostje graag nog eens opnieuw lezen, kijk dan snel even onder deze link.

Ik werkte hierrond nog een aantal kleine nieuwigheden uit en die wil ik natuurlijk ook graag weer met jullie delen. Kort gezegd komt het hierop neer.

Zelf kies ik er voor om de kinderen de eerste maand in klasnummervolgorde  te zetten. Op die manier kan ik de nummers makkelijk vanbuiten leren en pluk ik daar de rest van het jaar de vruchten van ;).

In mijn klas komend schooljaar loopt dit als volgt:
* Op de speelplaats staan de kinderen in een gewone klasrij: nummer 1 en 2 naast elkaar, daarachter, 3 en 4,...
* Dit jaar moeten de jassen in de klas (container) zelf opgehangen worden en gaan de kinderen dus per twee binnen. Nummer 1 en 2 eerst dus zij lopen ook het verst door (tot aan het einde van de kapstok).
* Daarom worden de eerste kinderen ook achteraan in de klas geplaatst. De banken staan in vier rijen van vier, telkens twee aan twee. Hieronder zie je hoe...

16-15     14-13
12-11     10-9
8-7         6-5
4 -3        2-1

In elke bank hangt een symbool. Deze symbolen haalde ik van de Social Shuffle. Kende je deze site nog niet? Klik dan snel even op de volgende link: De Social Shuffle



De eerste zestien symbolen zijn de volgende:
De eerste zestien symbolen zijn: potlood, dolfijn, raket, palmboom, boterham, rolschaats, eenoog, tent, aardbei, skateboard, toekan, zon, poes, pet, watermeloen, beker.

De andere symbolen zijn: slang, hond, kikker, banaan, leeuw, duim, tennisraket, voetbal, spuitbus, lamp, konijn, appel, wereldbol, melk, vuur, dino, gitaar, wortel, vis, zaklamp.

De symbolen kun je hieronder downloaden...




Elke eerste schooldag van de maand (vanaf oktober) shuffelen we met de hele klas. Op die manier krijgen de leerlingen een nieuwe plaats toegewezen. De laatste maand mogen de kinderen kiezen waar ze zitten. Ze krijgen een blaadje waar drie keuzes op genoteerd kunnen worden. Het blaadje kun je hieronder downloaden.

Het ziet er als volgt uit...


Ik druk de eerste vier bladen af op één blad. Zo krijg je kleine briefjes :).


Alle shuffels worden op voorhand vastgelegd op een jaarkalender. Zo kan deze activiteit ingepland worden in het lessenrooster (anders wordt het vergeten of uitgesteld).

Dit jaar koos ik voor de volgende data...
Maandag 2 oktober 2017
Maandag 6 november 2017
Vrijdag 1 december 2017
Maandag 8 januari 2018
Dinsdag 1 februari 2018
Dinsdag 1 maart 2018
Maandag 16 april 2018
Maandag 7 mei 2018
Vrijdag 1 juni 2018

1 opmerking:

  1. Wat leuk weer! Even melden dat bij de symbolen de leeuw uit zijn kooi is ontsnapt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...