Schrijven

Didactisch materiaal


Schrijfkaarten om letters individueel in te oefenen.


Hoofdletterkaartjes zonder link naar de kleine letter.


Geheugensteuntjes voor op de bank - als een leerling een hoofdletter moeilijk automatiseert, dan kleef ik een kaartje op de bank. Tip: laat het niet te lang hangen!
Doosje hulpkaartjes hoofdletters met kaartjes voor elke hoofdletter. Op deze kaartjes staat ook de kleine letter zodat de kinderen de juiste link kunnen maken.Wandplaten hoofdletters om in de klas op te hangen.
Doos voor wandplaten schrijven met alle hoofdletters op A5.Een algemeen overzicht voor op de bank wanneer er te veel hoofdletters nog niet gekend zijn of gewoon als extra geheugensteun. Kan ook handig zijn in de oudere leerjaren!Wandplaat schrijven voor pengreep en schrijfhouding.

Doelen 

Die vind je bij het tabblad 'Doelen'!


Evaluatie


Evaluatie schrijven met negatieve verwoording (wat de kinderen fout doen).

Evaluatieblad schrijven met positieve verwoording (wat de kinderen juist doen).

Huiswerk

Sjabloon huiswerk schrijven voor letters, klanken en woorden. Een blad voor zowel links- als rechtshandigen.

Hoofding schrijven voor alle huiswerkblaadjes schrijvenHuiswerkjes schrijven - hoofdletters: per blad worden een aantal hoofdletters herhaaldHuiswerkjes schrijven - hoofdletter per blad (uit boekje Boekenvoordeel), er is zowel een versie voor kinderen die links als rechts schrijven


Lessen

Vernieuwde ideeën rond lessen schrift die ik na het uittesten niet meer volledig op dezelfde manier gebruik, maar waar ik zeker verder op heb gebouwd.

Overzicht lessen methode D'haese
Doelen schrijven: een handig overzicht om je lessen rond te bouwen. 

Nieuwjaarsbrieven

Opwarmers


Vingeroefeningen aan de hand van een korte video. Kinderen doen gewoon na en warmen zo hun vingers op.


Handversjes met uitgeschreven tekst en links naar Youtube.Liedjes om de vingers op te warmen, met links en tekst.Aangepaste versie liedjes mét teksten voor de leerlingen. Makkelijk te downloaden en af te drukken!
(Hand)versjes  met te printen teksten voor de kinderen


Verhaal en powerpoint voor het opwarmen van de vingers. Een verhaal rond vliegjes en een powerpoint met allerhande dieren.


Spelletjes


Vingertwister waarbij de kinderen hun vingers opwarmen voor de effectieve schrijfles begint.Spelbord ladderspel waarbij kinderen woorden moeten overschrijven.
Video's


 Overtrekken als basis bij aanleren hoofdletter


Werkbladen


Werkbladen om extra te oefenen: zowel alle losse, kleine letters alsook de cijfers van 0 tot 9 en een aantal klanken kunnen met deze blaadjes ingeoefend worden. Er is ook een versie voor linkshandige kinderen.Schrijflijnen (vier) voor iedereen die het schrijven nog wat extra wil inoefenen. Inzetbaar bij elke methode.Schrijfboekje voor differentiatie waar je moeilijke verbindingen of het vormen van bepaalde hoofdletters wat extra kan inoefenen.Werkboekje rond schrijfmotoriek met heel wat verschillende oefeningen om de motoriek te verbeteren.
Hoofdletters in letter oefenen: voor iedere letter is er één A4-blad. Er staan nog geen woorden of zinnen voorgeschreven zodat je met elke schriftmethode aan de slag kan.


Boekjes met oefeningen op de hoofdletters die voor de methode D'haese inzetbaar zijn. Er bestaat zowel een boekje voor de links- als rechtshandigen en ze zijn onder andere in Standaard Boekhandel te vinden. Ik maakte van elke hoofdletter een huiswerkblaadje.
Extra werkboekje voor het inoefenen van de hoofdletters die voor elke methode inzetbaar is. De letters moeten immers nog worden voorgeschreven. Wellicht maak ik ook nog eens een versie voor alle linkshandige kinderen.


Blad om de geleerde hoofdletters in te vullen waarbij er ook een koppeling met de kleine letter wordt gemaakt. Dit overzicht kan ook gebruikt worden tijdens lessen taal zoals creatief schrijven.
Adreskaartje dat bij mij op de bank wordt gekleefd. De kinderen kunnen het hele jaar door oefenen (door gebruik van onderstaand adressenboekje).Adressenboekje waar de kinderen aan de hand van het adreskaartje zelfstandig in kunnen oefenen.

Geef de figuur naamhaardoor je naam minstens tien keer te schrijven. Dit kan zowel zonder als met hoofdletter geoefend worden. Kinderen vinden het een héél leuke opdracht! Achteraf kunnen ze de tekening voorzien van ogen, een neus, mond,...

Hier zie je enkele voorbeelden...Schrijfopdracht - zinnen bouwen met opgegeven woorden.

Schrijfopdracht op de speelplaats (1) waarbij de kinderen in een groepje enkele opdrachten moeten uitvoeren.

Schrijfopdracht op de speelplaats (2)


Voorbladen extra bundels schrijven
Extra

Sjabloon voor een briefje dat ik voor mijn beloningssysteem gebruik, maar dat uiteraard ook tijdens de lessen schrift inzetbaar is. Er zijn heel veel mogelijkheden. Ofwel maken de kinderen een tekening en moeten ze er iets bijschrijven, ofwel maak je een tekening voor de buur en moet die zinnen schrijven. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om er zelf iets op te plakken.Voorblad doos extra schrijfopdrachten waar er extra oefeningen in zitten om tijdens de schrijfles in te zetten.Naamkaartje schrijfmap in Stiltonjasje.

1 opmerking:

Splitsen met speelkaarten

 In het eerste en tweede leerjaar is het splitsen tot 10 heel erg belangrijk. Deze leerstof hebben de kinderen doorheen hun hele loopbaan ei...