zaterdag 5 oktober 2024

Een hele resem woordzoekers voor je keuzemuur of kieskast

 Ik deelde jullie hier al wat spelletjes om bij de keuzemuur of je kieskast in te zetten, maar ik stel je graag ook nog eens mijn lading woordzoekers voor. Hieronder zie je de eerste helft van de thema's (alfabetisch) met het aantal woorden die er moeten gezocht worden.

Auto (18 woorden) - beroepen (21 woorden) - Bijbelse figuren (31 woorden) - bloemen (21 woorden) - bomen en struiken (16 woorden) - bosdieren (23 woorden), boten (19 woorden), computertermen (21 woorden), dagen, maanden en seizoenen (22 woorden), dieren van de dierentuin (20 woorden) - dierengeluiden (21 woorden), dranken (22 woorden), Europese landen (20 woorden) - familie (23 woorden), feest (20 woorden), fruit en noten (24 woorden), gebouwen (19 woorden), gereedschap (20 woorden), groenten (23 woorden), handen (24 woorden), heelal en ruimtevaart (19 woorden), het weer (25 woorden), hoofdsteden (25 woorden), hoofdsteden (25 woorden), in de keuken (22 woorden), in de klas (18 woorden), in en rond het huis (24 woorden), insecten (19 woorden).

Zoals je ziet, hier kun je toch al een eind mee verder. Heb je geen kieskast of keuzemuur, dan kan het een leuke instap of afsluit van je taal- of weroles zijn.

De woordzoekers zien er eigenlijk allemaal een beetje hetzelfde uit. Mensen die me al langer volgen weten dat ik wel van wat uniformiteit hou :). Ik deelde ze hier ooit al, maar ik paste ze aan en voorzag sommigen ook van wat woorduitleg (want de woordenschat van de leerlingen is soms eerder beperkt). In eerste instantie krijgen de kinderen uitleg, later introduceer ik Google zodat kinderen zelf op zoek kunnen gaan naar de betekenis van het woord. Op die manier vink je trouwens ook wat doelen rond de pc af!


Woordzoeker 'auto'

Hierboven kun je de woordzoeker rond auto downloaden, maar uiteraard zijn deze eerste lading spelletjes ook integraal te verkrijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is een reactie hieronder achterlaten of zelf een mailtje sturen naar gietjescorner@hotmail.com. Dan krijg je meteen 27 woordzoekers ter beschikking!

Je kunt er voor opteren om een aantal woordzoekers uit te delen (die bijvoorbeeld bij een gegeven thema passen) zodat de kinderen in hun spelletjesmap steeds wat werkbladen zitten hebben of je kunt ze in de kieskast klaarleggen.

Nog op zoek naar doelen die hierbij passen, dan reik ik je dat hieronder ook aan:

 ZILL-doelen:

·        TOtn2 Nadenken over de belangrijkste aspecten van het taalsysteem. Daarbij taalbeschouwelijke termen gebruiken

               Inzetten van woordstrategieën op initiatief van en met hulp van de leraar:

-        een afbeelding zoeken

·        MEmw1 Media enthousiast en positief aanwenden

Nieuwsgierig zijn naar media en genieten om ermee bezig te zijn – de wereld van de media met een open houding exploreren

Interesse tonen voor (nieuwe) media en hun mogelijkheden en deze mogelijkheden gebruiken

·        MEge2 Passende mediamiddelen kiezen, gebruiken en combineren in functie van een beoogd doel (vooral gebruiken hier)

·        MEva1 Technische en instrumentele computervaardigheden ontwikkelen

-        ICT-basisvaardigheden ontwikkelen voor het bedienen van mediamiddelen waaronder: swipen, muisvaardigheden, toestel aan- en uitzetten, selecteren, openen en sluiten van applicaties, venster minimaliseren, maximaliseren en sluiten

-        Het toetsenbord exploreren

-        Zich aan- en afmelden

·        MEva3 Digitale informatievaardigheden ontwikkelen

Navigeren en zoeken binnen een digitale toepassing waaronder voor leerlingen bestemde webpagina’s, educatieve software …

 Lesdoelen:

·        De leerlingen kunnen woorden zoeken in een letterrooster

·        De leerlingen kunnen woorden die ze niet begrijpen zelfstandig via de computer (en de zoekmachine Google) opzoeken

·        De leerlingen kunnen rustig samenwerken of alleen aan de slag gaan



Wil je aantonen dat kinderen woordzoekers mogen maken, dan heb ik weer een pictogram voor de keuzemuur!



Wil je ook gebruik maken van dit pictogram? Klik dan op onderstaande link.


Hou Gietjes Corner in de gaten want van zodra alle andere woordzoekers op punt staan, worden deze hier uiteraard ook gedeeld!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nog een dosis woordzoekers!

 Vorige week vertelde ik jullie hier over mijn woordzoekers en ik liet toen ook verstaan dat er nog veel meer waren. Deze zijn intussen ook ...