woensdag 28 oktober 2015

Slingerlezen beloningen!

Ik ben er uit en dit dankzij jullie! Een hele grote merci aan iedereen die mij ideeën aanreikte! Wie Gietjes Corner al een tijdje volgt, weet dat ik aan slingerlezen doe. Weet je niet waarover het gaat, dan vind je bij het label 'lezen' zeker waar je naar op zoek bent. Ik doe het hier niet meer uit de doeken omdat ik niet meer in herhaling wil vallen. Onderaan kun je wel nog het vlagje downloaden indien je dat wenst!

Soit, wij gaan dus samen voor 100 boekjes in mijn klas! Aangezien 100 een magisch getal in het tweede leerjaar is, zijn de kinderen echt wel gemotiveerd om er samen voor te gaan. Daarom wil ik aan een aantal getallen een beloning koppelen. Het maakt dus niet uit wie er het meeste vlagjes invult, het gaat erom hoeveel boeken er dit jaar SAMEN worden gelezen.

Bon, ik wilde het dus over de beloningen hebben. Ik plak er op 25, op 50, op 75 en op 100.

  • Bij 25 krijgen de kinderen geen huistaak!
  • Bij 50 mogen de kinderen een dagje op een plekje zitten waar ze willen (ik denk vooral nog niet aan de organisatie hiervan :) )
  • Bij 75 kijken we naar een film van Geronimo (aangezien alles in mijn klas zoveel mogelijk aan deze gekke muis wordt gelinkt)
  • Bij 100 eten we allemaal samen croque-monsieurs


Lezen we dit jaar meer dan 100 boeken, dan begin ik gewoon van vooraf aan opnieuw. Dan geef ik aan 125 boeken terug een dag geen huiswerk, mogen de kinderen bij 150 boeken op een zelfgekozen plaats zitten,... Bij 200 laat ik de kinderen dan eventueel nog eens op school eten, maar kies ik dan voor iets anders dan croque-monsieurs.

Op het einde van het schooljaar wil ik het aantal vlagjes dan eventueel wel verwerken in een soort diploma of souvenir rond het slingerlezen. Wat dit zal worden, daar ben ik nog niet uit! Uiteraard zijn ook nu weer alle tips welkom!

Het vlagje voor het slingerlezen vind je hier!


Bron:
* http://www.menuvandedag.be/menuvandedag.be/Week_overzicht/Artikelen/2010/2/15_Croque_Monsieur.html

dinsdag 27 oktober 2015

Vlug een doos

Ik vertelde jullie de voorbije weken al over mijn vernieuwde beloningssysteem en ik moet zeggen dat alles - of toch bijna alles - op poten staat. Alleen de sancties na drie rode duimen, dat is nog niet helemaal duidelijk.

Aangezien er vandaag niet veel tijd meer over blijft, wil ik je toch nog snel even dit tonen. Ik werkt weer een doos af! Ik knipte, lamineerde en plakte nog wat dit weekend en zo kwam ik tot het volgende resultaat...

















Aangezien ik wellicht weer wat overdreef met kopiëren, heb ik een aantal duimen gebruiksklaar gemaakt, maar plakte ik die nog niet op een wasspeld. Op die manier kan ik er snel nog enkele bijmaken, moest dit nodig zijn. De duimpjes verzamelde ik in een potje van de slager en alles werd in een ijzeren doos van Mobistar gestopt. Waarvoor die dingen allemaal nog dienen! :). Mijn mama is trouwens heel blij als ik iets van haar zolder haalde!

Wil je ook dit voorblad gebruiken? Kijk dan snel even hier, het is weer gratis te downloaden!

Tot morgen!

vrijdag 23 oktober 2015

A walk in the clouds!

Het laatste halfjaar stond hier bol van de gebeurtenissen en de meeste hebben wel een indruk bij mij achtergelaten. Zo vond ik de verhuis vooral heel erg lastig en kreeg mijn nichtje een half jaartje geleden heel slecht nieuws te verwerken. Wij waren net samen aan 'Start to Run' begonnen, maar na een training of zes werd er borstkanker bij haar geconstateerd. Ik doe het verhaal hier niet helemaal uit de doeken want ik weet niet of ze dat zou appreciëren. Toch wil ik hier iedereen een les meegeven. Het is heel erg dat er zo'n dingen moeten gebeuren voor je iets gaat inzien! Maar AUB, geniet van het leven! Ik doe dit onder andere door te werken, maar ik besef maar al te goed dat er nog zo veel meer dingen zijn om van te genieten! Jullie hebben wel gemerkt dat ik het heel moeilijk los kan laten, maar ik probeer echt wel momenten in te lassen nu. Even tijd voor mezelf, voor mijn ventje of voor mijn familie. Dat moet kunnen, zonder je schuldig te voelen! Een goed evenwicht zoeken (waar je jezelf goed bij voelt) is dus de boodschap en daar ben ik volop mee bezig.

Daarom werkte ik vorige week zo efficiënt mogelijk en plande ik drie activiteiten naast school. Drie is misschien wat veel op één weekend, niettegenstaande dat ik er ongelooflijk heb van genoten :). Vrijdag kwam ik samen met zes vriendinnen uit het middelbaar, zaterdag pikte ik een filmpje mee met  mijn ongelooflijk lieve vent en zondag ging ik met mijn maatje Tine naar het voetbal! En ik moet zeggen dat dit naar meer smaakte. Sommige weekends zal het net iets drukker zijn voor school en zal het niet mogelijk zijn om zoveel tijd vrij te maken, maar ik verplicht mezelf om toch minstens een viertal uur iets anders te doen dan schoolwerk of huishouden. Dat is dan nog geen overdreven luxe in een goeie 60 uur weekend :).

Bon, alweer een lange inleiding om te komen waartoe ik wilde komen :). Het komt erop neer dat ik zaterdagavond dus een filmpje heb meegepikt. Eerst waren er wat protesten bij de wederhelft omdat het over een romantische prent ging, maar uiteindelijk keken we samen gezellig onder een deken naar A walk in the clouds met Keanu Reeves. Het kaarslicht maakte onze avond helemaal af :).


Aan de hand van bovenstaande trailer kun je je eigenlijk al een goed beeld vormen van waarover deze film handelt. Met Keanu Reeves in de hoofdrol is de prent voor mij het eerste uur grappig, vermakend en romantisch. Er zit geen ongelooflijk verhaal achter, maar ik was er wel in mee en zelfs mijn wederhelft vond het nog behoorlijk te pruimen. Vooral met de grappige en bourgondische opa en de tirannieke vader kon hij af en toe wel eens lachen. Het einde is echter wat teleurstellend. Je weet het hele verhaal door wat er zal gebeuren, maar dan doen ze er net nog dat schepje bovenop waardoor het niet meer gewoon romantisch, maar over the top is. Jammer, maar ik heb wel van mijn avond genoten :).

Mijn beoordeling: +


dinsdag 20 oktober 2015

Week van het bos - part I

Vorige week was er de week van het bos. Omdat ik al een tijdje niet tevreden ben over de handleiding Mundo probeer ik de komende tijd zoveel mogelijk neventhema's uit te werken. Op die manier hoop ik ooit helemaal los te komen van de werkboeken en kan ik altijd met mijn eigen blaadjes werken. Dit deed ik nu al voor de Week van het bos. Ik weet dat mijn werk nu wat laat komt, maar ik hoop dat jullie de uitgewerkte lessen volgend jaar massaal gebruiken :).

Ik deel de komende dagen eerst een aantal losse dingen, daarna is het de bedoeling om nog een volledig overzicht aan te bieden. Maar daarvoor is er voorlopig geen tijd ;).

Dus bij deze wil ik het vandaag kort houden. Ooit maakte ik al een memorie rond carnaval en Pasen en nu maakte ik ook eentje rond de herfst. Deze is uiteraard op heel veel momenten in te zetten. Ik gebruikte hem in de lessenreeks rond het bos, maar het spelletje is natuurlijk ook bruikbaar als tussendoortje, als extra taakje of bij hoekenwerk.

Ik maakte weer een voorkant en een achterkant. De foto's haalde ik van het net, de bronnen zie je onderaan. Er zijn in totaal 18 paren en dus 36 kaartjes.













De achterkant werd afgedrukt op oranje papier, uitgeknipt en uiteraard op de voorkant gekleefd. 
De kaartjes zijn ook net weer hetzelfde formaat als alle vorige kaartjes die je hier al op Gietjes Corner vond. 

Wens je zelf ook deze memorie te gebruiken? Kijk dan snel even naar de volgende linkjes. Dan hoef je alleen nog maar te printen, te knippen en te lamineren!

De achterkant vind je hier.
De voorkant deel 1 kun je hier downloaden.
Deel 2 vind je hier.

Heel veel plezier ermee en tot gauw!


Bronnen:
* http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1704480/2013/09/14/Dagje-herfstweer-met-buien.dhtml
* http://www.animaatjes.nl/plaatjes/paddestoelen/&p=0/
* https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamme_kastanje
* http://michielhaas.nl/mastjaar/
* http://www.koppiekrauw.com/tips/voedingtips/fotopagina%20kastanjes.htm
* http://www.degroteklok.nl/?p=6971
* http://www.chatnrun.nl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10138&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=14acda8e38b94ca6088cde0cb40b3092
* http://www.leefschooldevilla.be/nodes/760
* http://www.scoutingbennekom.nl/opkomst-van-1930-2200-uur/grinning-halloween-lantern-vector-illustration/
* http://gezond10.nl/voeding-dieet/pompoen-gezond/
* http://www.landidee.nl/a/dieren/dieren-in-de-natuur/5-weetjes-over-de-egel/

maandag 19 oktober 2015

Fiches met vragen rond boeken

Ik vertelde jullie vorige zaterdag het een en ander over mijn slingerlezen en ik beloofde je toen een aantal fichekaarten. Er staan er intussen 20 in afzonderlijke documenten en ik deel ze uiteraard heel graag met jullie. Ik lamineerde alle blaadjes en bond ze samen met breekringen. Op die manier zijn ze goed bij elkaar te houden en kan je makkelijk tot bij het juiste boek bladeren. Ze zitten namelijk alfabetisch gerangschikt. Het is de bedoeling om uiteindelijk twee bundels te hebben. Eén met boeken uit de klasbieb, de andere met boeken uit de plaatselijke bieb.

Als je op de linkjes klikt zie je het volgende
* de titel
* de schrijvers
* een afbeelding van het boek (als ik die vond op het net)
* de flaptekst
* een aantal vragen met de juiste antwoorden
* thema's waarover het boek handelt
* nieuwe AVI-leesniveau
* uitgeverij
* aantal pagina's

Met deze info kom je al een heel eind denk ik... al kan een foto nog wat verduidelijken!



Voorlopig heb ik de volgende fiches:

Boe en de wiffers - uit de reeks Boe!
DAT LUST IK NIET! van Jonas Boets en Céline Maat
De aap is los! van Monique van der Zanden en Mariëlla van de Beek
De les van juf leen
Een plek naast de sla van Aag Vernelen en Debbie Lavreys
Een schat voor oom van Ann Lootens en Marja Meijer
Het eigenwijze bootje van Christina Guirlande
Het huis van Frank Pollet 
Het wiebelhuis van Marie Leonard
Junior Suske en Wiske: Een nacht in de tent van Willy Vandersteen
Kaat Piraat van Dirk Nielandt en Andra Kruis
Karel Kat van Selma Noort en Marieke Nelissen
Knor de waakbig van Monique Berndes en Mark Janssen
Met vis naar zee van Jan Jutte
Mol wil niet in bad uit de reeks Boe!
Muis wil naar huis van Fiona Rempt & Juliette de Wit
Oma de Mast
Op reis naar de maan van Jozua Douglas en Lars Deltraf
Vos en Haas - de boom van uil van Sylvia Vanden Heede
Wat is er mis met lam? van Claire De Lombaert en Leen Van Durme

Achter iedere link zit de vraagkaart en de bovenstaande 20 kunnen vanaf vandaag allemaal gratis gedownload worden! Maar ik heb nog goed nieuws! Er volgen er nog! Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten en deel massaal op Facebook :).

zondag 18 oktober 2015

Tips bij het aanleren van liedjes

In de opleiding moest ik het boek 'Eigenwijs' aanschaffen. We moesten er enkele liedjes uit leren en sindsdien lag het in mijn klas wat te verkommeren. Nochtans staan er een paar bruikbare dingen in. Daar heb ik het de volgende keer zeker over, maar nu wil ik het vooral eens over die inleiding hebben. Je vindt er heel veel tips om op een goede en creatieve manier liedjes aan te leren.



Het op een goede en doordachte manier aanleren van een lied is van belang voor de muzikale ontwikkeling van de kinderen. Daarom zet ik de tips vandaag even voor jullie op een rijtje.

* Een algemene regel: als de leerkracht zingt, luisteren de kinderen en omgekeerd.
* Geef een begintoon aan (instrument of neuriën) -> zomaar beginnen, levert meestal een te lage begintoon op.
* Geef een inzetgebaar: op die manier weten de kinderen wanneer ze moeten beginnen én weten ze ook hoe snel ze moeten zingen.
* Let als leerkracht op de volgende factoren: in de maat zingen, gelijk, foutloos, correcte ademhaling, juiste expressie, goede articulatie, zuiver, niet te hard, niet te zacht, allemaal mee?
* Zorg voor een goede instap zodat kinderen gemotiveerd en geconcentreerd zijn!
* Laat de kinderen in het begin aandachtig luisteren. Als ze niet aandachtig luisteren, dan zingen ze ook niet goed. Er is zijn verschillende insteken mogelijk, denk maar aan de tekst, het ritme, de melodie,...
* Zie het lied als een geheel en zing niet zin per zin voor. Je kunt een lied niet vergelijken met een puzzel dat achteraf in elkaar wordt gezet.
* Probeer wisselzang uit tussen jezelf en de leerlingen. Op die manier maken de kinderen zich bepaalde stukken eigen en kunnen ze steeds meer delen van het lied zelf zingen. Andere passages kun jij dan weer een tijd voor jouw rekening nemen. Hier geldt opnieuw: als de leerkracht zingt, luisteren de kinderen en andersom.
* Een lied moet je behoorlijk snel aanleren, anders is de spanningsboog weg. Het mag dus niet al te lang duren. Hou daar rekening mee tijdens je lesopbouw.
* Geef niet te snel te moeilijke opdrachten. Kinderen moeten het lied eerst door en door kennen voor ze iets mee kunnen gaan doen. Laat bepaalde groepen dus niet te snel alleen zingen, de leerlingen hebben elkaar echt nog nodig.
* Een canon lukt pas goed vanaf het vierde leerjaar. Je kunt het vroeger proberen, maar dan duurt het vaak te lang voor je resultaat boekt. Probeer een canon ook eerst uit al sprekend, op die manier krijgen de kinderen voeling met de meerstemmigheid.
* Zorg dat het aanleren van liedjes geen drilmoment wordt. Er zijn verschillende werkvormen mogelijk.
* Bij liedjes in vreemde talen is het handig om de tekst op het bord te noteren. Op die manier hebben ze een houvast. Bij teksten in het Nederlands is dat helemaal niet nodig! Gebruik eventueel wel sleutelwoorden.
* Bewegingen kunnen heel ondersteunend zijn! Zo leren de kinderen bijvoorbeeld sneller een moeilijkere passage.

Tot slot nog dit:
Schematische voorstelling van het aanleren van een lied:
* Introductie: inzingen, gesprek, klankspel, drama
* Aanleerfase:
Presentatie - luistervragen en luisteropdrachten, activiteiten
Weggeeffase - de kinderen zingen steeds meer en de leerkracht zingt steeds minder
* Afsluiting: zelfstandig zingen (stimuleren, verbeteren, afwerken)

Sommige dingen zijn heel evident, maar ik denk dat het voor iedereen wel handig is om dit nog even op een rij te zien. Als we hier mee aan de slag gaan, dan denk ik dat onze leerlingen heel veel plezier zullen beleven. Ik zag mijn leerlingen immers al sluipend door de gangen 'Heks Karoetsie' zingen :).

Ik wil hier wel nog even vermelden dat dit niet mijn tips zijn, ik vond ze in Eigenwijs en maakte een oplijsting voor jullie!

Bronnen:
* Het boek 'Eigenwijs'
* http://stubooks.stucloud.be/BookDetail.aspx?BookID=114789

zaterdag 17 oktober 2015

Slingerlezen, jaargang 2

Vorig jaar startte ik in mijn klas met slingerlezen en ik had het er in oktober ook over op mijn blogje. Wil je nog even terugkijken? Klik dan hier.

In het kort komt het hierop neer:
* Twee keer per week (bij mij op maandag en vrijdag - al moet ik er dit jaar nog routine in krijgen!)
* Kinderen kiezen een boekje uit het boekenrek (klasbieb aangevuld met boeken uit de dorpsbieb)
* Ze lezen allemaal vrij voor een tiental minuten (tot een kwartier). Hangt natuurlijk af van de klasgroep en de leeftijd van de kinderen.
* Wanneer de kinderen een boekje uit hebben, mogen ze een vlagje gaan invullen.


Wil je dit vlagje ook graag gebruiken? Dan kan dat. Kijk snel even hier.

De bedoeling is om met de klasgroep zoveel mogelijk vlagjes te verzamelen. Aangezien ik in het tweede leerjaar sta, werken we samen tot 100 vlagjes
Vorig jaar verliep dat invullen van de vlagjes echter iets te chaotisch. Kinderen kwamen te pas en te onpas om een vlagje vragen en ik had er eigenlijk helemaal geen zicht op wie het boekje nu wel degelijk goed had gelezen. Daarom maakte ik de voorbije weken nog iets aanvullends.

Ik las zelf al een twintigtal boeken uit de klasbieb en maakte er fiches over. Op die manier kan ik achteraf makkelijk een aantal vragen aan de kinderen stellen. Ik doe dat tijdens een muzische les of tijdens een inoefenmoment, net voor de speeltijd of tijdens het drinkmoment na de speeltijd. Het is soms wat zoeken, maar het lukt voorlopig wel.

Na het 'ondervragen', zijn er twee mogelijkheden. Ofwel heeft het kind het boekje goed begrepen en mag het een vlagje invullen. Anders moeten ze ofwel het boekje opnieuw lezen of een ander boekje kiezen. Er mag dan echter wel geen vlagje worden ingevuld. Op die manier weet ik zeker dat de vlaggetjes gelijk staan aan het werkelijk lezen van een boekje. Uiteraard moet je hier controleren of het boekje eventueel niet te moeilijk was voor de lezer. Het is immers niet de bedoeling om de lezers te ontmoedigen. Ik zat dit jaar ook al eens een tijdje bij een kind. Eigenlijk zie ik het slingerlezen als geheel vrij lezen, maar soms hebben bepaalde leerlingen toch wat hulp of sturing nodig.

Nu heb ik nog een vraagje. Ik heb de kinderen een beloning beloofd om de 25 vlagjes. Dat wil zeggen bij 25, bij 50, bij 75 en dan een reuzeverrassing bij 100. Heeft iemand ideeën?! Ik wil natuurlijk niet al te groots beginnen, maar het mag ook geen prul zijn. Anders zien de kinderen misschien het nut niet in van het lezen. Alle tips zijn welkom!! Laat ze hieronder achter of schrijf iets op mijn Facebookpagina! Ik zou er heel blij mee zijn!!




Ik kwam nu nog niet tot de fiches, maar die deel ik een dezer dagen!


Bronnen:
* http://www.omniskaters.nl/pages/57/toerkalender/?eventid=478

vrijdag 16 oktober 2015

Nog even verder bouwen op mijn beloningssysteem... :)

Intussen heb ik al één leerling die drie groene duimen verzamelde en die kreeg van mijn een groene bon. Die groene bonnen gebruikte ik vroeger al en kun je makkelijk downloaden. Neem maar snel een kijkje achter deze link.

De groene bonnen zien er als volgt uit...


Deze bon kunnen ze bewaren in hun bonnenbus. Die plakt achteraan in hun schoolagenda.
Een tijdje geleden vertelde ik jullie er hier ook al iets over!



Na het krijgen van een bon, mag de flinke leerling drie verrassingskaartjes uit mijn bonnendoos trekken. De doos ziet er zo uit...



Die verrassingskaartjes kun je uiteraard ook downloaden op mijn blog en die zitten achter deze link.
Ze zien er als volgt uit en hebben soms iets in petto voor een individu, andere keren dan weer voor de hele klasgroep.


Bij drie rode duimen krijgen ze dus een rode bon...


Vroeger schreef ik dus elke keer een rode bon uit en gaf ik geen duimen. Daarom staat er ook steeds een reden op. Het zou kunnen dat ik ze nog aanpas tot een algemene rode bon. Die deel ik dan zeker ook nog op mijn blog. Wat ik nu precies na het krijgen van deze rode bon zal doen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik wil de kinderen wel degelijk een sanctie geven, maar ben nog op zoek naar goeie. Sommige lieten al een tip achter, maar ik ben zeker dat er hier nog lezers zijn met goeie ideeën. Laat ze maar komen, ik kan ze gebruiken!

Eén van de sancties zou bij ons kunnen zijn dat ze de speelplaats weer papiervrij moeten maken. Dat is wel degelijk een straf, maar we bereiken er ook iets mee. Iemand kan misschien een speeltijd aan de kant staan als er altijd ruzie op de speelplaats wordt gemaakt. Ik zou dus niet iedereen dezelfde sanctie willen geven.

Heb je nog een goeie tip?! Laat die dan zeker hieronder achter!

De rode bonnen kun je trouwens hier downloaden!

Fijn weekend iedereen!!

donderdag 15 oktober 2015

Structureerwoorden eerste leerjaar

Wij werken op onze school met de leesmethode 'Ik lees met Hup'. Ik deed een paar jaar terug al een aantal interims in het eerste, maar ik weet niet meer alle structureerwoorden van deze handleiding van buiten. Daarom vroeg ik nog eens aan mijn collega's om deze woorden op te lijsten. Het is immers handig om terug te vallen op deze woorden indien nodig. Zo heb ik een jongen die soms moeite heeft met het oproepen van bepaalde letters. Als ik die dan onmiddellijk aan een structureerwoord kan koppelen, dan kan hij veel sneller het juiste grafeem aan het juiste foneem koppelen.

Ik maakte een heel eenvoudig blad dat misschien ook bij jullie van pas komt.


Wil je dit blad ook graag downloaden? Dan kan dat. Kijk snel hier.


Bronnen:
* Handleiding 'Ik lees met Hup'
* http://www.bsdewilg.be/index.php?section=8&page=66


woensdag 14 oktober 2015

Waar dikke billen al niet goed voor zijn!

Ik merk in het tweede leerjaar dat er nog heel wat kinderen moeite hebben met het onderscheid tussen de d en b. Ik ben ervan overtuigd dat sommige dingen bij bepaalde leerlingen echt moeilijk te memoriseren zijn waardoor je het beter over een andere boeg gooit. Die andere boeg is echter soms niet zo makkelijk te vinden. Visueel iets voorstellen is bijvoorbeeld een goed alternatief. Daarom gebruikte ik voor de b en d het volgende filmpje. In mijn klas vonden ze het alvast supergrappig. Nu nog testen of het ook effect heeft op hun schrijven :).


Het is niet van mijn hand, maar ik wilde het toch graag met jullie delen. Ik denk immers dat er nog heel wat leerkrachten dit filmpje niet kennen, maar toch kunnen gebruiken!

Nog een fijne woensdag!

Ik deel de komende weken zeker nog iets over Wereldoorlog I en over de Week van het Bos!

dinsdag 13 oktober 2015

Een vredesduif voor 11 november

Een paar weken geleden hadden wij het over de Eerste Wereldoorlog in de klas. Hoe we dat aanpakten, laat ik je hier zeker nog weten, maar ik wil het vandaag even over onze slotactiviteit hebben.

Sinds het begin van het schooljaar heb ik een rechterhand in mijn klas en daar ben ik heel erg blij om. We zijn in het co-teachingsysteem gestapt en dat wil zeggen dat Agnes een tiental uur bij mij komt helpen. Ik moet zeggen dat dit een zegen is. Pas afgestudeerd, maar leergierig, enthousiast en HEEL behulpzaam. Daarom dat ik in mijn inleiding over wij sprak. Dat wilde ik even verduidelijken :).

Bon, we hadden dus een WO I-week en die lessenreeks wilden we op een mooie en rustige manier afsluiten. Daarom kozen we ervoor om de kinderen een veer te geven.


Op die pluim mochten de kinderen een wens schrijven of tekenen en die moest betrekking op vrede in hun eigen leefwereld hebben. Denk maar aan ruzie op school, thuis of misschien in de sportclub. Uiteraard zijn hier veel wensen mogelijk!

Als de kinderen klaar zijn, kunnen de veren worden uitgeknipt. Agnes zorgde er in mijn klas voor dat de pluimen al plakklaar waren zodat we wat tijd konden winnen. Daarna kleefden we vijftien van die wensen op een kleurplaat van een vredesduif. Die prent zie je hieronder.



Het resultaat zag er dan zo uit...


Uiteraard kun je de duif ook nog uitknippen en op een gekleurd blad kleven. Dan komt het misschien nog mooier uit als er vooral veel geschreven (in plaats van getekend) werd.

Maar wij waren behoorlijk tevreden met het resultaat, vandaar dat ik het zeker met jullie wilde delen. Daarnaast komt 11 november er straks aan en was je misschien nog op zoek naar een goeie activiteit!

De hele opdracht verliep in een rustige sfeer en daar zorgde het volgende liedje nog voor. Ik kende het eigenlijk niet, maar ik vond het heel toepasselijk bij dit thema. Het is 'Speeltuin' van Marco Borsato. Je kunt het hieronder eens beluisteren.


Hopelijk kun je met deze ideeën een vredige Wapenstilstand voorbereiden! Uiteraard zijn jullie ideeën zeker ook meer dan welkom!

Hoe doen jullie dit trouwens? Bespreken jullie alle feestdagen afzonderlijk? Laat je ze aan je voorbijgaan of verwerk je ze in een werobundel? Ik hoor het graag!

Nog een fijne dinsdag en vergeet niet te supporteren voor de Rode Duivels :).

Bronnen:
* https://www.pinterest.com/aavandaelen/sint/
* https://twitter.com/duifdesvreden
* Youtube

maandag 12 oktober 2015

't Is feest, tralala!

Ik ga elk jaar opnieuw naar het Boekenfestijn in Kortrijk. Vroeger kwam ik wel eens gefrustreerd terug omdat ik zoveel mooi materiaal had zien liggen, maar het niet durfde te kopen. Ik wist immers niet hoe lang ik in een welbepaalde klas zou blijven en dan zou het ook zonde zijn om heel wat centen uit te geven aan materiaal dat na een jaar aan de kant zou vliegen.

Gelukkig sta ik nu al enkele jaren in het tweede leerjaar en kan ik iets opbouwen. Vroeger dacht ik altijd dat ik na een jaar of vijf zou uitgekeken zijn op een leerjaar, maar ik ben al afgestapt van dat idee hoor. Niet omdat ik lui word en op mijn lauweren wil rusten, helemaal niet. Ik heb gewoon het gevoel dat ik nog steeds heel erg hard werk aan ideale lessen, leuke randactiviteiten en creatieve werkvormen voor deze leeftijdscategorie. Ik kan dus wel nog wat tijd gebruiken in dat tweede.

Vorig jaar leerde ik het liedje ‘Hi ha hartelijk’ aan voor de jarigen en dat vonden de kinderen wel fijn, maar ik miste een extra schwung. Het liedje is nogal hoog en werd door heel veel leerlingen eerder als lastig dan als leuk ervaren. Daarom ging ik dit jaar op zoek naar iets anders. Dit vond ik op een cd van op het Boekenfestijn (vandaar dat ik met dit boekenfeest begon). Het boekje heet ‘De mooiste feestliedjes’ en er staan 22 toffe verjaardagsliedjes op. Sommige zijn beter geschikt dan andere (omdat het Nederlandse liedjes zijn), maar ik denk dat iedereen er wel iets mee is. De cd kost slechts enkele euro’s en voor die prijs krijg je ook nog een boekje met de liedjesteksten.



Dit jaar koos ik voor ‘Het is feest’
’t Is feest tralala.
’t Is feest tralala.
Wij zijn vandaag zo blij, ja, ja.
’t Is feest tralala.
’t Is feest tralala.
Hiep, hiep, hiep,
hiep, hiep, hoera!

’t Is feest tralala.
’t Is feest tralala.
Wij zijn vandaag zo blij, ja, ja.
’t Is feest tralala.
’t Is feest tralala.
Hiep, hiep, hiep,
hiep, hiep, hoera!

Ik voorzag het liedje ook nog van een dansje. Misschien ideaal om in de eerste week van het schooljaar aan te leren. Op die manier heb je meteen een les beweging en ben je klaar voor de eerste jarige van de klas.

De kinderen gaan allemaal in een kring staan en geven een hand aan elkaar.
Bij de instrumentale stukken wandelen de kinderen gewoon rond in een kring.
Wanneer de tekst begint staan ze stil.
Op tralala draaien de kinderen met de handen in de lucht.
Wij zijn vandaag zo blij -> gaan met hun vingers over hun mond
Ja, ja -> Beide duimen in de lucht
’t Is feest tralala -> bij tralala weer draaien met de handen in de lucht (2x)
Hiep, hiep, hiep, hiep, hiep -> vijf keer in de handen klappen
Hoera -> in de lucht springen

Dan stappen de kinderen terug rond en wordt hetzelfde nog eens herhaald.
De laatste keer stappen de kinderen niet gewoon rond, ze laten de handen los en zwaaien met de armen in de lucht.

Ik hoop dat je iets begrijpt van mijn uitleg. Indien niet, laat gerust een reactie achter!


Bronnen:
* De mooiste feestliedjes (boekje Boekenfestijn)
* http://www.omasmarktkraam.nl/webshop/speelgoed/detail/520/de-mooiste-feestliedjes.html

vrijdag 9 oktober 2015

Verslaafd aan jou!

Het was hier tot voor kort een behoorlijke tijd stil, maar wat heb ik in die periode mijn blogje gemist. Ongelooflijk hoe verslaafd ik aan dat schrijven, delen en helpen ben :). Maar daar gaat mijn berichtje vandaag eigenlijk niet over. Wel wil ik je iets vertellen over het laatste boek dat ik las en dit was 'Verslaafd aan jou' van Sylvia Day. Het boek lag hier al een tijdje rond te slingeren en ik heb het gewoon eindelijk eens vastgepakt :). Ik vraag me wel nog steeds af waar het vandaan komt want ik heb het niet gekocht en aangezien het geen label bevat is het ook niet van de bib. Laat me dus zeker weten als er iemand van mijn vrienden 'Verslaafd aan jou' in zijn/haar collectie mist!


Gegevens

Oorspronkelijke titel: Bared to You
Uitgegeven in 2012
Vertaling: Marike Groot en Ineke de Groot
Omslagontwerp: Sarah Oberrender
Omslagbeeld: Edwin Tse
ISBN: 978 94 005 0238 3


Flaptekst

Gideon Cross en Eva Tramell dragen beiden een beschadigd verleden met zich mee, maar hun passie en lust zijn even bedwelmend als gevaarlijk...
Hij was oogverblindend, briljant, grillig en opwindend. Ik had me nog nooit tot iets of iemand zo aangetrokken gevoeld. Ik hunkerde naar zijn aanraking alsof ik aan hem verslaafd was, ook al wist ik dat mijn verdediging daar zwakker van werd. Ik was bezoedeld, beschadigd, maar hij wist zonder enige moeite bij mij de juiste snaar te raken. Gideon had zijn eigen demonen. Zijn liefde liet me niet meer los, maar het gevaar bleef dat we door ons gekwelde verleden uit elkaar gerukt zouden worden.

Mijn beoordeling (+)

Ik sta ervan versteld dat er nog steeds mensen zijn die nog nooit van 'Vijftig tinten' hebben gehoord, maar blijkbaar lopen er nog altijd zo'n personen op aarde. Pas op, ik werp hier geen steen hoor, maar de hype rond die boeken was zodanig groot dat ik eigenlijk niet goed begrijp dat 'Verslaafd aan jou' ooit kon worden gepubliceerd. Niet dat ik Sylvia Day een slechte schrijfster vind hoor. Daarvoor heb in nog te weinig werk van haar gelezen. Maar de gelijkenissen met de verhalen rond Mister Grey zijn echt frappant. Zelfs tot in bepaalde kleine details waan je je terug in het boek van E.L. James. Moest ik dit boek als eerste hebben gelezen dan ging ik er misschien nog wat meer van hebben genoten, maar nu had ik al snel het gevoel dat ik van dit soort al genoeg had gelezen de voorbije jaren :). Ikzelf geniet namelijk meer van een goeie roman dan van een boek dat om de vijf voeten over seks gaat. Ik moet er wel meteen bij zeggen dat ik dit boek zeker niet als een afkooksel zie. Misschien zou ik dit boek zelfs hoger inschatten dan de Vijftig Tinten reeks. Het handelt eigenlijk over hetzelfde, maar het begeeft zich niet in de sferen van SM. Meneer Cross wil ook wel dominant zijn, maar Eva laat zich niet doen en is niet van plan om zomaar het slaafje van haar nieuwe vriend te worden. Dit boek is daarom voor mij net dat tikkeltje normaler. Al moet ik zeggen dat ik seks op elk uur van de dag en op de meest spannende plaatsen misschien lichtelijk overdreven vind. Mensen die elke dag opstaan om te gaan werken denken 's avonds wellicht vaker aan iets anders dan aan stomende seks :).



De foto staat niet waar hij zou moeten staan, maar als ik hem naar boven verschuif verschijnt hij maar half. Even op gevloekt... maar het leven is te schoon om je over zo'n dingen druk te maken zeker? :)



Bron:
* http://www.bol.com/nl/p/crossfire-1-verslaafd-aan-jou/9200000007042398/?country=BE


donderdag 8 oktober 2015

Mijn beloningssysteem verder uitgedokterd :)

Vorig jaar werkte ik met groene en rode bonnen in de klas en ik moet zeggen dat dit systeem behoorlijk werkte. Je kon er een hele tijd geleden al materiaal rond downloaden op mijn blog en je vindt nu alles makkelijk terug via het label beloning.

De bonnen zien er als volgt uit...





















Nu we sinds september heel vaak met 33 kindjes samen zitten is het systeem met de bonnen echt niet meer haalbaar. Het is niet bij te houden en het uitschrijven van een bon neemt eigenlijk te veel tijd in beslag. Daarom lanceerde ik een paar weken terug een tussenstap. Ik ben er nog niet helemaal met mijn systeem, maar ik moet zeggen dat ik sindsdien de orde toch wat sneller kan handhaven :).


Ik maakte voor elk kind een beloningskaart en die ziet er als volgt uit...


Boven mijn zithoek heb ik een aantal houten balkjes en daar prikte ik maar liefst 33 van deze kaarten aan vast. Dit deed ik met gele pushpins. In het begin gebruikte ik slechts eentje (zie foto), maar intussen zijn dat er twee. Als je er immers duimen aan vast hangt, kantelt de hele boel. Met een tweede pushpin is dat veel minder het geval :).


Er zijn dus ze zes gekleurde hokjes voorzien, drie rode en drie groene. De bedoeling is om zo snel mogelijk drie groene duimen te verzamelen, maar uiteraard kan het ook dat je rode verzamelt. Bij drie groene duimen krijg je een bon en mag je onmiddellijk een verrassing kiezen. 
De bonnen zag je hierboven al, de verrassingen zien er als volgt uit en kun je ook via het label 'Beloning' terug vinden.



Bij drie rode duimen krijg je een strafwerkje. Ik ben er nu nog niet uit wat dat strafwerkje zal zijn en ik wil ook nog een betere meter voor het uitdelen van die bonnen. Want ik merk wel dat je veel sneller een rode uitdeelt dan een groene en ik wil juist ook het goede gedrag bevestigen en stimuleren. Het wordt nog wat zoeken, maar ik ben al blij dat we de beloningskaarten hebben. Op die manier hoef je niet heel de dag te brullen, maar open je gewoon de doos. Dan houdt het rumoer echt heel snel op. En ongelooflijk hoe een groene duim kinderen echt wel een boost geeft.

Vandaag gaf mijn co-teacher een groene duim omdat er een leerling spontaan het blaadje van een buur invulde (terwijl die met buikpijn naar het toilet was). Dit vond ik echt een sterk signaal en Yendro glom van trots :). Je zag er al veel denken: dat doe ik straks ook en laat dit nu net zijn wat we willen bereiken :).

Hoe mijn duimen eruit zien, vraag je je misschien nog af. Wel ik gebruikte een afbeelding van een Facebookduim (hopelijk staat daar geen patent op :) ) en ik kleurde die in het groen en in het rood. Deze werden dan uitgeknipt en op een wasspeld geplakt. Op die manier kunnen de kinderen zelf naar hun beloningskaart en kunnen ze de duim eraan vast maken.



De beloningskaart kun je uiteraard weer gratis downloaden en dit hier.
De duimen kleurde ik in en zette ik ook voor jullie klaar! Kijk snel even hier.

Ik weet nu alleen nog niet helemaal hoe ik kinderen ga straffen als ze drie rode duimen hebben verzameld. Hebben jullie soms suggesties? Een extra werkblaadje? Verplicht elke dag een blaadje uit de leesmap lezen? Een speeltijd aan de kant staan? Wat vinden jullie het beste idee?! Laat vooral jullie mening hieronder achter!

Wellicht koppel ik straks ook nog iets anders aan die rode duimen. Bij elke rode duim zou ik graag hebben dat de kinderen een goeie daad stellen. Daarvoor pinde ik al iets. Een pot met allerlei leuke opdrachten. Binnenkort komt dat waarschijnlijk ook nog in mijn klas en dan laat ik het jullie hier zeker weten! Maar laat nu alvast die tips maar komen voor een sanctie na drie rode duimen!

woensdag 7 oktober 2015

Jarigen verdienen een feest!

Ik vertelde je hier een tijdje geleden al over mijn plannen voor de jarigen.  Ik kon nog niet alles verwezenlijken, maar ik maakte toch al omslagen voor elk kind. De bonnen toonde ik jullie op 25 augustus al en kun je ook via bovenstaande link downloaden. Ik voorzag er drie. Eentje om wat langer buiten te spelen, een andere om een hele dag naast een vriendje naar keuze te zitten en de laatste om voor één keer het huiswerk over te slaan. Mijn inspiratie kwam trouwens van Klascement.


Bovenstaande bonnen zijn te downloaden via het bericht van 25 augustus 2015!

De drie bonnen worden verzameld in een omslag. Ik nam witte exemplaren en zette er een stempel op. De stempel kocht ik ooit op het Boekenfestijn. De bonnen zitten in een omslag en werden voorzien van een nummer. Op die manier kan er niemand een bon van iemand anders pikken J. Er hangt ook een klein ballonnetje aan de omslag vast. De omslag mogen ze meedoen naar huis, de bonnen mogen ze gelijk wanneer indienen.


Uiteraard verzamelde ik ook nu weer alles in een doos en die ziet er als volgt uit…
















Ik heb nu 33 omslagen voorzien en hoop hier dus een paar jaar mee te kunnen werken. Ik hoef alleen elke vakantie nieuwe omslagen te bestempelen en ze van een ballon te voorzien. De omslag leg ik dan ’s morgens op de bank van de jarige. 

Naast deze bonnen heb ik echter nog andere plannen. Aangezien een kaart laten doorgaan in de klas me de laatste jaren echt niet genoeg lukt, denk ik om over te schakelen naar een kaart van mij, in plaats van eentje van de hele klas. Op die manier kan ik die ook al ’s avonds schrijven en kan ik die in de bank van de jarige verstoppen. Ik werkte lang met afgedrukte verjaardagskaarten, maar ik zou graag kaarten van Geronimo bestellen. Dan past dit nog beter bij mijn klasthema J.

Voorlopig ziet een verjaardag er hier dus als volgt uit:
  • De klas wordt versierd met een paar slingers en vlaggetjes. De ‘Happy Birthday-slinger’ hangt aan het bord, de vlaggetjes hangen voor de deur. Zo moeten de kinderen er een beetje onderdoor kruipen.
  • Wanneer de jarige binnen komt, speelt de verjaardagsmedley van de Smurfen (zie bericht 25 augustus 2015). Op die manier kan er wat gedanst worden of komen de kinderen feestelijk en uitgelaten binnen.
  • Op de bank van het feestvarken ligt een omslag met drie bonnen klaar.
  • In de klas wordt er een liedje (met dansje) gezongen en daar vertel ik je de volgende keer iets meer over!

Nog te verwezenlijken plannen:
  • Geronimokaarten bestellen bij De Stulp
  • Een verjaardagslint of stoelkroon maken

We zijn dus alweer een stap verder, maar het kan nog beter. Tegen volgend jaar denk ik dat mijn verjaardagen topdagen worden J.

dinsdag 6 oktober 2015

Vernieuwd dicteeschrift

Wij werken voor taal met de handleiding Kameleon. Daarnaast geef ik graag nog wekelijks (of zeker twee keer in een maand) een dictee. Op die manier zie je duidelijk welke kinderen welke stukken leerstof nog niet beheersen en kunnen de ouders ook een zicht krijgen op het kunnen van hun zoon of dochter.

De bedoeling is om vanaf nu elke week een dictee in te plannen. Vorig jaar deed ik dat niet altijd en dan kwam het er vaak niet van. Op die manier had ik maar een dictee of 15 op een heel jaar en ik wil dat aantal toch wel wat opkrikken. Omdat ik wat de handleiding betreft zo wel wat tijd verlies, probeer ik hier en daar soms eens iets te schrappen. Kameleon spelling voorziet immers heel veel dictees in het werkboek. Die vervang ik dan door een dictee in het dicteeschrift.

Ik liet het hier eerder al eens zien, maar dit jaar veranderde ik de voorkaft wat. Ik ging op zoek naar een leuke toepasselijke prent van Stilton en koos voor de volgende…


De kaft kun je hier gratis downloaden!

Aan de binnenkant plakte ik ook weer een briefje en dat werd opnieuw lichtjes aangepast. 



Ook het briefje kun je hier gratis vinden.

Ik weet dat ik er wat laat mee kom, het schooljaar is al een goeie maand aan de gang. Maar als ik mijn berichtje moet uitstellen tot volgend jaar dan duurt mij dat te lang :).

Uiteindelijk zien de schriftjes er in mijn klas als volgt uit...



Wie dus op een Stiltonklas zit te broeden, hier kan je alvast heel wat vinden :).

Nog een heel fijne en leerrijke werkweek gewenst!

maandag 5 oktober 2015

Ingekleurde kaarsjes!

Een tijd geleden dokterde ik een leuke verjaardagskalender uit (al zeg ik het zelf). Velen willen iets met foto's van de kinderen en maken er ware kunstwerkjes van, ik hou het bij iets kleurrijks dat al in de grote vakantie kan gemaakt worden.

Ik was al een hele tijd tevreden over het concept, maar ik vond het altijd een heus werkje om al die kaarsjes in te kleuren. Daarna moest ik ze nog eens overtrekken met zwart, plakte ze (god weet waarom) nog op een gekleurd papiertje en daarna moest ik ze nog knippen, lamineren en weer knippen. Ik moet je er niet bij vertellen dat ik met dit karweitje een paar uurtjes zoet was.

Daarom doe ik het vanaf dit jaar anders. Ik nam blanco kaarsjes en kleurde die in met vette waskrijtjes. Daarna scande ik ze zodat ik ze via WordArt van een een naam en datum kan voorzien. Op die manier hoef ik niet elk jaar opnieuw te kleuren. De kaarsjes zien er net iets minder flashy uit, maar ik heb het geklasseerd en ik heb er vrede mee :).

Misschien zijn er onder de lezers die deze taarten ook gebruiken. Je zag de volledige uitleg eerder hier.


Indien je het niet ziet zitten om zelf te gaan kleuren, wacht dan nog een klein beetje. Ik scan ze voor jullie ooit wel nog eens in en deel ze dan hier. Alleen moet ik nog de maand augustus vinden. Die blijkt voorlopig spoorloos te zijn :).

De ingekleurde kaarsjes voor op de taart zagen er dan zo uit. Ik combineer het kleur van de band op de taart altijd met het juiste kleur kaarsje. Dus kinderen die jarig zijn in september krijgen een groene kaars.


Vandaag deel ik dus de ingekleurde kaartjes en het document met de namen en data in WordArt. Op die manier kan je snel zelf aan de slag als je aan een nieuwe verjaardagskalender toe bent :).

De ingekleurde kaarsjes vind je hier in PDF.
Het document met WordArt zie je hier.



zondag 4 oktober 2015

Een intro voor het echte werk!

Hallo,

Hier ben ik weer! Ik weet niet of ik het opnieuw kan volhouden om wekelijks een aantal berichten te plaatsen, maar ik doe mijn best. Ideeën genoeg!

Het was hier de afgelopen tijd een behoorlijke heksenketel, echt waar! Jullie vernamen het al wat mijn verhuis betreft en ook mijn grote groep kindjes bracht ik hier al eens ter sprake. Op zich kon ik me de afgelopen weken wel even achter mijn computer zetten, maar ik weet dat ik dan altijd meer tijd besteed dan ik eigenlijk over heb. Dan zie ik er eentje was monkelen en gekke bekken trekken. De wederhelft denkt dan heel waarschijnlijk: Zou je niet beter stofzuigen of de vaatwas legen in plaats van te blijven tokkelen op dat rotding? :).

Bij deze heb ik me gisteren uit de naad gewerkt zodat ik toch eindelijk weer eens wat tijd voor Gietjes Corner kan uittrekken. En ik moet zeggen, die rust hier op zondagmorgen is onbeschrijfelijk. De tuin ligt er nog behoorlijk chaotisch bij en de helft van onze spullen staat nog in dozen in de garage, maar voor de rest is het hier heerlijk. Heel wat groen om ons heen en net op de rand van het dorp waardoor je er toch nog bijhoort, maar niet meer de drukte van een marktplein mee maakt. Denk maar aan de luidende klokken voor de vroegmis (al moet ik erbij vertellen dat die eigenlijk pas op 8u45 beginnen :)), geen dronkenlap die op halfvier de hele boel bijeen staat de brullen en ook geen rondhangende jongeren die het fijn vinden om even langs de gevel van het appartementsgebouw naar boven te klimmen. Echt waar, allemaal mee gemaakt. Om dan nog te zwijgen van een paar echtelijke ruzies in de appartementen rondom ons. In eerste instantie meestal hilarisch, na een kwartier net iets minder grappig omdat je de slaap niet meer kan vatten :). Heel veel voorbeelden om maar te zeggen dat we heel erg blij zijn met onze stulp hier.

Nu we onze draai beetje bij beetje vinden, zou het ook mogelijk moeten zijn om weer veel meer tijd in mijn blog te steken. Ik vind het niet alleen leuk om mensen te helpen en te inspireren, ik moet zeggen dat het echt wel rust in mijn hoofd brengt! Alles netjes op een rij, alles terug te vinden met een paar muisklikken en zo fijn om gewoonweg dingen af te werken en ze met heel veel plezier van je to-do-lijstje te schrappen :).

Wat jullie mogen verwachten de komende week - weken:
* Ingekleurde kaarsjes voor de verjaardagskalender
* Een ietwat gewijzigd systeem voor mijn kan-beter- en bravo-bonnen
* Een tip om 33 kinderen wat stiller te krijgen (zonder de eigen stem naar de vaantjes te helpen)
* Lessuggesties rond de Eerste Wereldoorlog en dit voor het tweede leerjaar (maar zeker ook inzetbaar voor het derde)
* Toepassingen op een heel betrokken en interessante manier
* Slingerlezen met een extra luikje
* Muzische lessen in fiches gegoten
* Tips voor leuke tussendoortjes
* ...

Maar ook:
* een heel lekker adresje in het Kortrijkse
* een spannend boek, maar niet in de zin van nagelbijtend of de stuipen op het lijf jagend
* wat reclame voor twee mamablogs
* ...

Zet je dus maar schrap en vertel het maar aan iedereen rond :).

Tot morgen!


Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...