dinsdag 24 november 2015

Een leeg honderdveld

Ik deelde hier het voorbije weekend al een ingevuld honderdveld, maar misschien zijn er ook mensen die graag een leeg veld hebben om mee te oefenen. Zo laat ik de kinderen bij het aanleren van de getallen tot 100 na de getallenlijn ook eens een honderdveld invullen. Op die manier snappen ze hoe we van een getallenlijn tot zo'n groot vierkant met 100 hokjes komen. Bij deze oefening zie je altijd kinderen die problemen hebben om deze invuloefening tot een goed einde te brengen.

Heel kort gezegd gaat het bij ons op school zo:
* De leerlingen krijgen stroken van 10 hokjes en vullen die gespreid over een aantal dagen in
* De stroken worden uitgeknipt en op een rol papier gekleefd
* Voor de herfstvakantie krijgen de kinderen hun getallenlijn tot 100 mee naar huis

* Na de vakantie (of er eventueel nog voor) wordt de overgang van de getallenlijn naar het 100-veld gemaakt. Leerlingen beseffen dat dit een handiger hulpmiddel is bij het rekenen tot 100. Een A4-blad ligt immers heel wat makkelijker in de hand dan een strook papier van een paar meter.
* Het honderdveld wordt een paar keer ingevuld door de leerlingen zelf. Soms gaat dat heel erg vlot, andere jaren hebben een aantal kinderen wat moeite. Je vult natuurlijk zelf in hoeveel keer je jouw leerlingen aan het werk zet. Ik geef ook altijd zo'n oefening mee als huiswerk.

Wil je dus zo'n blanco honderdveld, dan kon je vorige zaterdag al aan de slag met de ingevulde versie. Maar voor degene die nog geen tijd hadden, ik zet het alweer klaar voor jullie!


Ook dit document is snel te downloaden via het volgende linkje!

Bron:
* http://4kids.jouwpagina.be/rubrieken/geronimo-stilton.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten