zondag 15 november 2015

Een klasbibliotheek samenstellen...

Ik vertelde jullie hier al het een en ander over lezen. In de toekomst geef ik zeker nog eens een samenvatting van alles wat ik doe, maar ik wil het vandaag even hebben over het aankopen van boeken. Via het internet zag ik al een paar keer de vraag langskomen welke boeken populair zijn binnen onze leeftijdscategorie en welke verhalen je echt in je klasbibliotheek moet hebben.

Voorlopig heb ik er nog niet superveel, maar ik wil toch al even tonen wat wij voor het tweede leerjaar aankochten. Ik hoop jullie te kunnen inspireren! Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van nieuwe aanwinsten.

Ik ging op zoek tussen de grote uitgeverijen en kwam algauw bij Abimo uit.
Er is voor elke leeftijdscategorie een overzicht en ik koos er enkele boeken voor mijn klas uit. Je kunt er ook per AVI-niveau zoeken! Ik zet enkele titels op een rij die zeker ook in jullie boekenkast van pas kunnen komen. Laat het wel duidelijk zijn: ik bezit niet alle titels ;).

Boris


Spik en Spek


Boe!Kids


De kippetjes



Bij uitgeverij Kluitman vond ik de boeken rond Heksje Lilly. Die zijn echt een schot in de roos. De bladwijzer bij mijn boek is zelfs een touwtje met een echt heksje aan! Dat vinden de kinderen supertof. Veel weet ik nog niet over de heks, ik las nog maar één boekje. Wel zie ik dat er blijkbaar een film over deze dame bestaat en ook Ketnet kent een Heksje Lilly. Misschien juist daarom dat kinderen deze boekjes kost wat kost wil lezen.


Wil je meer weten over deze knotsgekke meid of wil je al eens iets lezen zonder iets aan te kopen? Kijk dan zeker eens op haar site. Daar kun je online een aantal hoofdstukken uit haar boeken lezen.


Ook de boeken van Paul van Loon zagen er voor mij aantrekkelijk uit. Deze Nederlandse schrijver heeft een eigen website waar je heel wat info over zijn boeken vindt. Ik koos onder andere voor de reeks rond Sammie en ook een boek van Sam Schoffel heb ik in mijn bezit. Uiteraard is ook Dolfje Weerwolfje heel bekend!


Het boek van Sammie van Paul van Loon vind je trouwens terug bij Zwijsen. Deze uitgeverij gaf immers een reeks Lees! uit en daar behoren de boeken rond Sammie toe. Alles over deze serie vind je hier.

Zwijsen heeft trouwens nog heel wat meer te bieden. Ook op deze site vind je heel wat kinderboeken gerangschikt volgens AVI-niveau. 


Via bol.com kwam ik ook uit bij een aantal stripverhalen voor jonge kinderen. Zo kocht mijn school een aantal boekjes van Joep aan. Deze zijn vooral gericht op leerlingen van het tweede leerjaar (of groep 4). Kik is dan weer voor het eerste leerjaar of groep 3. Meer info vind je hier.



Aangezien mijn klas helemaal in het thema van Geronimo Stilton is, kan de muis uiteraard ook in mijn klasbibliotheek niet ontbreken. Het was wat zoeken naar geschikte boeken voor 7-jarigen, maar ik kocht er toch een paar aan, zowel strips als gewone leesboeken.


Ook op de site van Standaard Boekhandel keek ik wat rond. Daar kun je immers ook de mening van andere lezers zien en dat blijkt vaak interessant te zijn. Het is immers niet altijd evident om zelf te bepalen wat er in je klas zal aanslaan (of juist niet). Je vindt er onder andere de serie Ssst... ik lees! en Lezen is te gek!





Tot slot kocht ik ook nog boeken aan op twee verschillende beurzen. Zo vertelde ik je eerder al dat ik één keer per jaar op het Boekenfestijn en bij de uitverkoop van Lannoo in Tielt te vinden ben. Het Boekenfestijn slaat volgend weekend trouwens zijn tenten op in Mechelen! Wil je meer weten over hun agenda? Kijk dan snel even hier. Daar zul je onderstaande boekjes wellicht ook opnieuw vinden.



Weet je nog niet genoeg? Van sommige boekjes maakte ik al een korte inhoud en vragenlijst. Deze postte ik eerder al op mijn blog. Klik op het label LEZEN en je vindt ze heel erg snel terug! Boekjes die je er nog niet tussen vindt, plaats ik zo snel mogelijk op mijn blog!

en ik kan jullie er nu al bij verklappen dat er snel een kleine give-away komt!!! Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten!


Bronnen:
http://abimo.net/educatieve_uitgaven/index.php?pg=detail&rid=257
* http://www.abimo-uitgeverij.com/educatieve_uitgaven/index.php?doelgroep=lagereschool&ct=118&pg=detail&rid=1034
* http://www.stripspeciaalzaak.be/Commentator/Gerben-Valkema.htm

2 opmerkingen:

  1. Kom net van het boekenfestijn. Zag daar voor het eerste de boeken van heksje Iilly :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kom net van het boekenfestijn. Zag daar voor het eerste de boeken van heksje Iilly :).

    BeantwoordenVerwijderen