dinsdag 10 maart 2020

Hoe pak ik tussendoortjes aan?

Vroeger deed ik af en toe eens een dansje tussendoor, maar er zijn onnoemelijk veel andere manieren om je kids even wat verstrooiing te brengen. Daarom ben ik eigenlijk al jaren bezig met het verzamelen van een goede mix van allerlei soorten activiteiten. En daar zijn de niet-dansers me wel dankbaar voor ;).

In het begin van het schooljaar bouw ik het volgende schema met de kinderen op. Aan de zijkant van mijn bord leg ik het systeem van mijn tussendoortjes uit. De nummer 1 van de week (waarover binnenkort meer) mag vanaf de tweede week van het schooljaar met een dobbelsteen gooien. Maar voor we dat kunnen doen, moeten er eerst zes categorieën worden uitgelegd. Elke dag focus ik me op eentje (maar je kunt het natuurlijk ook allemaal in één keer doen). Ik opteer voor mijn manier omdat er die eerste dagen al heel veel op de leerlingen afkomt en zo temper ik mijn enthousiasme wat en hou ik het (denk ik toch) overzichtelijk.


De eerste dag schrijf ik dus 'spelletje' aan het bord en ik speel met de leerlingen dan ook meteen een spelletje.
De tweede dag komt er een lied aan bod, de derde dag een dansje,...
(over de inhoud van de tussendoortjes later meer)

Eens we alle zes de categorieën doorlopen hebben, hang ik een net blad aan het bord. Dat kan er dan het hele jaar blijven. Het ziet er als volgt uit...


Wil je dit blad ook inzetten in je klas? Download het dan hieronder!

Na een dag of zes heb ik alle categorieën tussendoortjes uitgelegd en hebben we van alles al minstens één iets gedaan. Als de kinderen vanaf week twee een nummer gooien, dan mogen ze altijd kiezen. Hetzelfde van de vorige keer of iets nieuws. Zo kun je steeds opnieuw nieuwe tussendoortjes in je klas introduceren.

Ben je zelf een leerkracht die altijd maar wil voortdoen en die tussendoortjes 'vergeet' of vindt dat er geen tijd voor is? Dan is het onderstaande kaartje misschien ook voor jou een oplossing. De nummer 1 van de week krijgt dit kaartje in de bank. Als deze leerling zin heeft in een tussendoortje mag hij of zij dit in de lucht steken. Ik maak er wel afspraken over. Maximum 2 keer op een dag (één keer in de voormiddag, één keer in de namiddag) en tussen twee lestijden door. De kinderen weten algauw dat dit is wanneer we van boekjes wisselen of iets opruimen.

Uiteraard kan dit kaartje ook vervangen worden door een popje, een pluchen beer, een sleutelhanger,... Je kunt het zo gek niet bedenken.

Wil je ook mijn kaartje gebruiken? Klik dan op onderstaande link.
Tussendoorkaartje Stilton

Het ziet er als volgt uit...



Benieuwd naar hoe ik de tussendoortjes dan effectief invul? Dat komt zeker nog aan bod. Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten!

1 opmerking:

  1. We bieden leningen aan alle individuen die projecten hebben maar financiering nodig hebben voor de oprichting. Onze aanbiedingen zijn van een bedrag van 3.000 EUR tot 10.000.000 EUR
    -------------------------------------
    * Financieel
    * Hypotheeklening
    * Investeringslening
    * Autolening
    * Consolidatieschuld.
    * Kredietlijn
    * Tweede hypotheek
    * Terugkoop van krediet
    * Persoonlijke lening

    Contacteer ons:
    E-mail: Axabanquebelge@outlook.fr
    Whatsapp-nummer: 33780725269
    Website: Www.axabanque.fr

    BeantwoordenVerwijderen

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...