zaterdag 24 september 2022

Keuzemuur - puzzelen

 Het is weekend dus weer even een moment vrijmaken om op te ruimen en te bloggen. Er slingerden hier nog wat puzzels in mijn bureauruimte rond en het was hoogdringend tijd dat ik deze maakte zodat ik ze terug mee naar school kon nemen. Ik werk in mijn klas immers met een keuzemuur. Het idee deed ik hier twee jaar geleden al eens uit de doeken (en eigenlijk postte ik er zelfs ook al in 2017 dingen over), maar het is duidelijk tijd dat ik de draad ook hierover terug oppik. 

Vele mensen hebben een kieskast, maar ik heb een keuzemuur (en ook een keuzebox) in gedachten. Zoals het wel vaker wat meer tijd in beslag neemt in de praktijk staat voorlopig nog niet alles op punt, maar ik ben er naarstig mee bezig. Ook in de voorbije zomervakantie werkte ik aan dit serieuze project verder. Het is nu aan mij om er hier nog het een en ander over te vertellen en hiervoor dus ook materialen met jullie te delen.

Aan mijn klaswand hangt er kaartje met 'keuzemuur' op. Dat stelt niet veel voor, maar je kunt het hier downloaden.


Daaronder hing ik stukjes velcro waar ik verschillende pictogrammen aan kan bevestigen. 
Zo is er dus ook eentje voor deze activiteit.


Het is mijn bedoeling dat kinderen de mogelijkheid hebben om af en toe te puzzelen. Deze kunnen op een aparte tafel blijven liggen (als ik met verschillende kartonnen werk). Op die manier kunnen individuen of groepjes kinderen op een later tijdstip altijd verder werken. Kinderen die sneller werken, zullen hier misschien meer kans toe krijgen, maar het is de bedoeling dat ik door het goed inzetten van differentiatie ook voor de zwakkere kinderen (of minder snelle werkers!) tijd vrijmaak. Uiteraard kan de keuzemuur ook eens opengesteld worden als volwaardig lesuurtje. Dan kan dat evengoed als hoekenwerk benoemd worden.

Hoe ik dit allemaal zie en verwerk in de klaspraktijk kun je zoals zo vaak in een draaiboek nalezen. Dit documentje stelt niet zo veel voor. Normaal gezien voeg ik daar ZILL-doelen aan toe, maar ik vond die niet meteen voor deze activiteit. Misschien is er iemand die mij kan helpen? Dat zou fijn zijn! Dan kan ik deze aanvullen op het draaiboek. Stuur gerust een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com of laat hieronder een reactie achter. 

Het draaiboek ziet er voorlopig als volgt uit...





Alvast bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...