woensdag 19 augustus 2020

Een keuzemuur, altijd en overal inzetbaar

Het nieuwe schooljaar komt steeds dichterbij en er moet nog heel wat gebeuren, maar intussen blog ik lustig verder. Artikel 17 deze maand. Niet slecht na het magere blogjaar 2019. Benieuwd of ik dit ritme ook in september kan volhouden ;).

De laatste tijd liet ik af en toe al eens iets vallen over mijn keuzemuur en daar wil ik het vandaag even expliciet over hebben. Op het internet las ik heel vaak dingen over een keuzekast en daar is mijn idee eigenlijk op gebaseerd. De bedoeling is om via pictogrammen de leerlingen altijd extra werk/activiteiten waar ze zelfstandig mee aan de slag kunnen aan te bieden. Daarnaast zou ik ook nog een keuzebox willen maken, maar dat zal nog niet voor meteen zijn. De bedoeling is dat daar dan spelletjes die we in de klas hebben gespeeld in verzameld worden. De box zou dan geregeld aangepast worden.

Maar een keuzemuur met pictogrammen dus. Als hoofd voorzag ik gewoon een woordkaartje...

Als ik dan bij een activiteit voorzie dat er een verschil op het inoefenen en verwerkingstempo zal zijn, doe ik de keuzemuur open. Dat wil zeggen dat ik gewoon pictogrammen ophang. Dit kan eentje zijn, maar ik heb er intussen toch al een twintigtal die ik gaandeweg allemaal met jullie wil delen.

Wanneer de kinderen in het boekje rond cijfers en letters mogen werken, dan hang ik het volgende pictogram op (deelde ik ook vorige woensdag al)...


De post over dit boekje gemist? Kijk dan zeker eens onder de volgende link.

Intussen legde ik ook mijn spelletjeskwartier uit en ook voor dit onderdeel heb ik pictogrammen. Ik maakte er verschillende omdat je misschien zelf een onderscheid wil maken. In het begin gebruik ik die rond sudoku omdat ze alleen nog maar dat spelletje hebben gezien, na verloop van tijd gebruik ik vaak die van het witte mapje. Ook dammen kan worden ingezet als tussendoortje. Aangezien ik twee klaslokalen ter beschikking heb (die met een sas aan elkaar hangen) mogen de kinderen dan op een rustige manier in de andere klas gaan spelen. In het begin verloopt dat soms wat chaotisch, maar na verloop van tijd zijn ze dat gewoon en nemen ze zelf het nodige materiaal en gaan ze gedreven aan de slag.



Pictogram keuzemuur spelletjes


Wil je alles nog eens nalezen wat betreft de keuzemuur met mijn spelletjes? Dan kan dat. Ik maakte ook hier weer een draaiboek rond.

Draaiboek Keuzemuur-spelletjes


Gaandeweg komen er nog veel meer pictogrammen en draaiboeken voor deze keuzemuur. Blijf Gietjes Corner dus zeker in de gaten houden!

Tot morgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...