maandag 23 december 2013

Het honderdveld wordt een makkie!

Goeiemorgen allemaal! Aangezien er hier nog geen kindjes zijn en we eindelijk nog eens met z'n tweetjes thuis zijn, hebben we ervan geprofiteerd om wat slaap in te halen. Dat was wel even nodig na weken, maanden van hard werken.

Maar nu is het weer dringend tijd om wat op mijn blog te posten. Voor jullie is het niet altijd even duidelijk om te weten wat je hier moet verwachten, maar ik hoop dat jullie dat niet erg vinden. Ik merk dat ik steeds meer bezoekers krijg, maar blijkbaar durft bijna niemand ergens op te reageren. Dus doe ik gewoon voort zoals ik bezig ben hé. Al zijn reacties echt wel meer dan WELKOM. Post gerust iets onder mijn berichten!

In de komende twee weken vakantie ga ik vooral proberen te genieten van mijn ventje en familie, zal ik daarnaast ook de draad van mijn hobby's terug proberen op te pikken, maar zal ik toch ook af en toe eens aan mijn klasje denken. Ik kan en wil het eigenlijk niet helemaal loslaten.

Daarom wil ik jullie vandaag nog een tip geven in verband met het honderdveld. Ik sta dit jaar in het tweede leerjaar en ik merk dat kinderen vaak wel wat moeite hebben om inzicht in dat grote vierkant te verkrijgen. Het is dan ook heel belangrijk om af en toe te oefenen.

Eerder liet ik jullie hier al zien dat ik de nummers van 1 tot 100 op kaartjes maakte. Door een vierkant op het bord of ergens thuis te tekenen, kunnen kinderen aan de slag. Hieronder zet ik even een aantal verschillende oefeningen op een rij. Die kun je ook gerust thuis doen als je dat wenst.


Mogelijke oefeningen:
* Laat de kinderen een kaartje trekken en laat ze het getal voorlezen (zodat ze de getallen juist kunnen zeggen).
* Laat iemand een kaartje trekken en laat hij/zij dat getal dicteren aan de rest van de groep. Kinderen schrijven het getal op, achteraf wordt het gecontroleerd aan de hand van het kaartje.
* Trek een kaartje en plaats het op de juiste plaats op het honderdveld (gebruik hiervoor een half ingevuld of een blanco honderdveld).
* Laat een kaartje trekken en laat de kinderen drie dingen over dat getal vertellen (wat is het dichtste buurtiental, wat zijn de buren, wat staat er boven het getal in het honderdveld, wat staat er onder het getal in het honderdveld, uit hoeveel tientallen bestaat het getal, uit hoeveel eenheden bestaat het getal,...).
* Hang een aantal kaartjes van het honderdveld op je vierkant, maar laat enkele hokjes open. Laat de kinderen de ontbrekende getallen noteren.
* ...

Wil je de kaartjes gebruiken? Kijk dan snel even hier!

Veel rekenplezier!

6 opmerkingen:

 1. Hoi, deze mag je me ook mailen... moniquefissette@hotmail.com
  Bedankt !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hele late reactie, maar vanaf NU gratis te downloaden!

   Verwijderen
 2. Oh super! Zou je deze ook willen mailen naar sukrand59@gmail.com?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hele late reactie, maar vanaf NU gratis te downloaden!

   Verwijderen
 3. Hoi, zou je mij deze ook kunnen mailen? Alvast bedank!t Groetjes
  gaelledegroote@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor de late reactie, maar vanaf nu zijn ze hierboven gratis te downloaden!

   Verwijderen