vrijdag 11 juli 2014

Goeie leessites

Hier ben ik weer! Vanaf nu probeer ik echt weer elke dag iets te posten. Met een reis in het verschiet zal dat niet zo evident zijn, maar ik zal zoveel mogelijk op voorhand proberen te schrijven zodat ik toch even van een weekje Frankrijk kan genieten :).

De voorbije week was ik vooral bezig met opruimen, poetsen en schilderen op school, maar nu wil ik toch een paar dingen voor het komende schooljaar voorbereiden. Zo ben ik al begonnen met mijn schrijflessen, dacht ik ook al aan een paar leuke extraatjes voor in de klas en wil ik ook alle leesbundels voor het komende jaar klaar hebben. Dat is nog maar een topje van de berg hoor want ik heb nog VEEL meer plannen :). Om jullie - en vooral mezelf - niet helemaal gek te maken, probeer ik echt werkje voor werkje aan te pakken. Dan zullen die rondslingerende projecten bij me thuis ook eens naar mijn klasje kunnen verhuizen en daar zal mijn ventje helemaal niet rouwig om zijn!

De eerstkomende dagen wil ik mijn leesmap helemaal af hebben. Zo wil ik de naamkaartjes voor de 37 leerlingen in het tweede maken, wil ik de brief die in de leesmap moet nog eens herlezen en zouden er in totaal 10 bundels moeten uitgewerkt worden. Ik deelde er al een paar met jullie en heb er in totaal al acht, maar ik wil er nog twee. Dan heb ik voor elke maand een leesbundel. Eerstkomende dagen deel ik dan nog eens alles, maar vandaag wil ik nog eens een paar sites in de kijker zetten.

Het is zo dat wij komend schooljaar wellicht de overstap van de oude naar de nieuwe AVI's zullen maken waardoor we het leesonderwijs op onze school wel wat anders zullen aanpakken. Ik weet nu niet goed of ik nog wat geduld moet hebben of dat ik toch nu al aan de slag moet. Wellicht houd ik het op het eerste want stel je voor dat je de gemaakte dingen niet kan gebruiken!

Toch heb ik al een aantal plaatsen ontdekt waar ik de mosterd vandaan zal halen. Er zijn immers op het net een aantal sites te vinden die heel wat leesvoer aanbieden.

Woordentrainer

Op deze site kunnen de kinderen woordenreeksen gaan oefenen en dit per (oud) niveau. Ik gebruikte al enkele van de lijsten voor mijn leesbundels, maar uiteraard kun je de kinderen ook op de computer laten oefenen. Per niveau zijn er echt heel veel verschillende woorden waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.
Je kunt zelfs de snelheid van het tonen van de woorden aanpassen aan het niveau van het kind.

Daniel Billiau
Dit is een site waar je teksten per (oud) niveau vindt. Er zijn er echt een heel groot aantal. De teksten zijn niet erg lang, maar kunnen de kinderen helpen om hun niveau op te krikken.

AVI-lezen
Een site met heel wat uitleg voor ouders, maar waar kinderen ook zelfstandig mee aan de slag kunnen. Ze kiezen het (nieuw) niveau waarmee ze willen oefenen en elke dag opnieuw kunnen ze een kort verhaaltje lezen.

Leestrainer
Op deze site vind je zowel woorden als zinnen die per nieuw AVI-niveau gegroepeerd zijn. Aangezien er ook leuke prentjes bij de oefeningen gevoegd zijn, spreken ze wel aan voor de kinderen.


Heb je zelf nog leestips of kun je mij eens uitleggen hoe jullie het leesonderwijs in jullie klas of in de hele school aanpakken. Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Alle tips zijn meer dan welkom!


Bronnen:
* http://www.franciscus-middelburg.nl/?attachment_id=587
* http://www.cbsdebrug.nl/woordentrainer/


4 opmerkingen:

 1. Je bent een bezige bij! Zelfs werken in het verlof, chapeau.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is mij nog steeds een raadsel hoe ik het tijdig wat los kan laten :)

   Verwijderen
 2. Hallo,
  Ik vraag me af hoe je jouw 10 leesbundels aanpakt? Heeft ieder kind een ander bundeltje of allemaal hetzelfde? En hoe bepaal je dan het AVI-niveau van je leesbundel als het voor iedereen hetzelfde is?
  Bedankt Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry dat ik nu pas reageer. Elk kind krijgt dezelfde bundels mee naar huis. In het begin start ik met behoorlijk makkelijke waardoor sommige kinderen een boek verkiezen. Voor anderen is dit dan weer heel toegankelijk. Als het wat moeilijker wordt, lezen sommige kinderen dan weer de blaadjes en andere nemen 'makkelijkere' boekjes. Iedereen een bundel op maat meegeven is een utopie, vrees ik. Voorlopig werkt het op deze manier heel goed bij mij. Ouders vinden het een goed systeem.

   Verwijderen