zondag 19 april 2015

Aanvullende letterkaarten

Ho, was dat even schrikken... Niet echt hoor, maar gewoon toch heel even :). Ik ging op zoek naar mijn letterkaarten en ik vond ze niet meteen. Het klinkt misschien wat pocherig, maar als ik bij Google afbeeldingen iets van mijn materiaal intyp, vind ik het normaal gezien behoorlijk snel terug. Nu dacht ik mijn letterkaarten ook op die manier snel op mijn scherm te toveren... Niet dus! Aangezien ik een hele tijd geleden het woord 'letterkaart' niet in mijn titel vernoemde, blijkt het niet meer zo snel opspoorbaar. Nog een tip dus voor mezelf en andere bloggers: noem een kat een kat en vergeet die grappige, creatieve titels :).

Bon, ik had het hier dus al over mijn letterkaarten... (blauw voor de medeklinkers, rood voor de klinkers - in navolging van het kleur in het eerste leerjaar)


... en ik schreef er hier nog iets meer over.

Sommige klinkers of medeklinkers klinken hetzelfde, maar worden anders geschreven. Met behulp van bovenstaande kaartjes kan dit op een leuke manier ingeoefend worden.

Nu kwam ik tot de constatatie dat kinderen in een eerste graad woorden vooral als een samenraapsel van klanken (en niet van letters) zien. Ik probeer me in het kort wat nader te verklaren. Als kinderen woorden moeten maken dan zag ik dat vroeger bijvoorbeeld als a-u-t-o is samen auto. Nu merk ik echter dat kinderen een a en een u niet gaan samenvoegen tot een au. Leerlingen van een tweede leerjaar hebben echt behoefte om te werken met klanken als au, ou,... (in plaats van met a en u, o en u).

Daarom vind ik al een tijdje dat ik nog een paar kaartjes mis in mijn klas. Ik maakte dus gisteren snel een document voor de aai, ooi, oei, eeu en ieu.

Ze zien er weer zoals altijd uit: 6 kaartjes op één blad...


Alle kaartjes zal ik terug op rood papier afdrukken zodat de kinderen weten dat dit ook klinkers zijn. Uiteraard zal er hier binnenkort ook wel een foto van deze kaartjes verschijnen. Al kan dat natuurlijk ook wel weer een tijdje duren... :).

De aai vind je hier.
De eeu vind je hier.
De ieu vind je hier.
De oei vind je hier.
De ooi vind je hier.

Wil je meteen alle letterkaarten, dan kan dit ook. Kijk dan snel even hier.
Ik raad studenten aan om zo'n doos aan te leggen. Ik ben er zeker van dat je de letterkaarten later zeker vaak ter hand zult nemen! Had ik het geweten, ik was ook al veel vroeger begonnen met het maken van nuttig materiaal!

Nog een fijne zondag gewenst! 


2 opmerkingen:

  1. De letterkaarten zijn best handig maar is het niet interessanter om ieu en eeu te veranderen in ieuw en eeuw? Dan zien de kinderen meteen dat deze klanken steeds door de w gevolgd worden en dat die letter er dus eigenlijk bij hoort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hier lang over getwijfeld en ik wist het ook niet zo heel goed... Daarom heb ik intussen ook kaartjes voor de ieuw en eeuw gemaakt en post ik die binnenkort op Gietjes Corner!

      Verwijderen