zaterdag 7 september 2024

Er mag ook wel eens gekleurd worden!

Het woord keuzemuur liet ik deze zomer hier en daar al eens vallen. Dat is eigenlijk mijn eigen uitgewerkte kieskast. Wil je alle artikels hierover eens verzameld zien, klik dan zeker op het label 'Keuzemuur'. Gaandeweg wil ik nog een aantal dingen aan die keuzemuur toevoegen en vandaag is dat een luikje rond kleuren. Sommige kinderen vinden het de max, andere leerlingen haten het. Ooit was het mijn bedoeling om daar een aantal muzische lessen rond te maken want ik vind dat er te weinig materialen, voorbeelden en mogelijkheden aan de kinderen worden aangeboden. Ze kleuren maar, terwijl ze vaak niets afweten van het mengen van kleuren, de mogelijkheden van kleurpotloden,...Of die muzische lessen er ooit nog van komen, weet ik niet, maar ik heb dus wel een bak met kleurplaten klaar. Die hoop ik misschien ook in het lerarenplatform te kunnen inzetten.

Het concept is eigenlijk heel eenvoudig. In de kast liggen naargelang de periode van het jaar een aantal kleurplaten klaar in rode mappen. Rood is in mijn klas de kleur van muzische. Mogen de leerlingen kleuren, dan zien ze het volgende pictogram... Is de map leeg, leer de leerlingen dan aan dat ze deze map bij indienen leggen. Dan weet ik als leerkracht meteen dat er moet aangevuld worden.

Pictogram kleuren

Aan de hand van een aantal kleurplaten leg ik een voorraad aan. De originelen steek ik in chronologische volgorde in een map. Elke zomervakantie kopieer ik een aantal exemplaren op tekenpapier. Op die manier kunnen de leerlingen elke keer vanaf september aan de slag. In sommige klassen zie ik de kinderen heel vaak kleuren, bij mij is het de bedoeling dat dit af en toe eens aan de keuzemuur hangt. Maar er is veel variatie mogelijk met de spelletjesbundel, spelletjesmap (waarover later nog meer), de godsdienstbundel,...

Ben je benieuwd naar welke kleurplaten ik inzet? Dan kun je die bekijken via de volgende link: kleurplaten tweede leerjaar.

Het volgende ZILL-doel kun je aan deze activiteit koppelen: 

MUge2 De muzische bouwstenen beleven, herkennen, onderzoeken en hanteren

-      Beeld -> Kleur


Weet je niet waar je de tekening kan laten opbergen als de leerlingen nog niet klaar zijn? Dan heb ik twee mogelijkheden. Ik heb in het verleden zowel een voorblad voor een muzische map als voor een verzamelmap gemaakt. Die zien er als volgt uit...


Het is handig als je dit voorblad ook op een rode map plakt, dan zien de kinderen de link. 
Wil je dit voorblad ook graag gebruiken? Download het hier dan onder.



Het volgende voorblad is voor een map die alle losse blaadjes samen moet houden. Dit komt - als je het mij vraagt - altijd van pas in een bank :).




Dit was het voor vandaag! Tot binnenkort!

vrijdag 6 september 2024

Een hele lading rekenhuiswerken

 Ik vertelde jullie een kleine maand terug over een resem huiswerken rond de hoofdletters. Miste je deze aflevering? Dan vind je die hier terug: Huiswerken voor de hoofdletters in een gepersonaliseerd bestekmapje.



Wil je graag de 26 huiswerken graag ontvangen, stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Uiteraard was dit niet het enige wat ik meegaf aan de kinderen. Op dinsdag waren er de voorbije jaren steevast leeshuiswerken (waarover later zeker nog meer) en daarnaast kregen ze één of twee keer per week ook een taakje rond rekenen mee.

Doorheen het jaar kon dat iets rond de tafels zijn en daarvoor had ik het tafelmapje, maar er waren uiteraard nog veel meer onderdelen die thuis even herhaald werden. Ik wil er vandaag al een aantal delen. Ze werden altijd op dezelfde manier opgebouwd: een aantal oefeningen met op het einde een korte evaluatie voor de kinderen. Hieronder zie je een paar voorbeelden. Het gaat van getallenkennis tot meetkunde, van metend rekenen tot bewerkingen (al heb ik het later zeker nog uitgebreider over dat laatste onderdeel).








De vijf bovenstaande huiswerken kun je hieronder makkelijk downloaden. Zet ze integraal in of bewerk ze en pas ze aan tot ze ook voor jouw klas bruikbaar zijn. 

Maar er is uiteraard veel meer dan die vijf voorbeelden. Ik heb in totaal een kleine 50 huiswerken rond getallenkennis, meetkunde, metend rekenen en een mengeling van alle rekenonderdelen. Zuivere bewerkingen tot 100 en huiswerkblaadjes voor de tafels hou ik voor een andere keer.

Ben je geïnteresseerd of gewoon heel erg benieuwd naar die lading werkbladen? Dan hoor ik het graag! Laat hieronder een reactie achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en ze komen allemaal jouw richting uit!

donderdag 5 september 2024

Een leestest om de beginsituatie te schetsen

 Het schooljaar is pas gestart en het is aan ons als leerkrachten om onze leerlingen zo snel mogelijk wat te leren kennen. Dat is niet altijd evident. De meesten onder ons hadden eerder al een overgangsgesprek, maar toch zijn er ook twee maanden vakantie geweest. Voor sommige kinderen was dat een rustperiode, anderen hebben hier en daar wel wat gewerkt. Daarom is het heel belangrijk om zo snel mogelijk een zicht op de beginsituatie te krijgen. Onder andere voor het onderdeel lezen

Hoe doe je dat? Ik werkte daarvoor een leestest uit. Eentje voor alle klinkers, eentje voor de medeklinkers. Op die manier weet je waar de zwakkere lezers zitten en wie je van bij het begin van het schooljaar misschien al iets moeilijkere opdrachten mag geven.

De test ziet er als volgt uit...

De kinderen krijgen dit blad voor hun neus en het is de bedoeling dat ze gewoon alle klanken lezen.
Als leerkracht noteer je de gegevens op een ander blad. Dit zie je hieronder.


Op die manier kun je de test een aantal keer afnemen en is het ook heel overzichtelijk om te zien waar de kinderen nog moeite mee hebben. Blijven de leerlingen met een welbepaalde klank problemen hebben, dan is het een optie om deze klankkaarten mee te geven naar huis. Wil je meer weten over die kaarten, klik dan zeker eens op volgende link:
Een letterdoos voor je bord.

Er is ook een test- en schrijfblad voor alle medeklinkers. Dat ziet er dan als volgt uit...




Vroeger gaf ik daaromtrent nog een brief mee aan de ouders, maar door de te grote klassen, ging enkel het schrijfblad mee naar huis en dit in de toetsenmap. Ik stelde die map hier wellicht nog niet voor, maar dat doe ik dan hieronder in het kort :).

Ik gebruik gewoon een zwart bestekmapje en plak er een voorblad op. 



Wil je het voorblad voor de toetsenmap downloaden, dan kan dat hieronder.

Er is trouwens ook een brief om mee te geven bij het begin van het schooljaar. Zo krijgen de ouders meteen alle info die ze nodig hebben om te weten waar de nieuwe map voor dient en wat er van hen verwacht wordt. De brief ziet er als volgt uit...


Wil je de brief graag integraal inzetten of aanpassen aan jouw klas, dan kan dat. Klik hieronder.


En ook de testen van hierboven kun je meteen inzetten. Je hoeft enkel op de linkjes te klikken.

Veel succes ermee en ik hoop dat iedereen tot nu toe een goeie start van het schooljaar had!

woensdag 4 september 2024

Nog een aantal pictogrammen voor mijn keuzemuur

 Tijdens opruimronde 36 vond ik nog een aantal pictogrammen voor de keuzemuur die ik niet eerder op mijn blogje postte. Daarom doe ik dat vandaag.

Pictogram dammen


Download hier.

Wil je meer weten over dammen in de klas, lees dan volgend artikel opnieuw:

Pictogrammen puzzelen


Download hier.

Ik heb altijd een aantal puzzels in mijn klas gehad want ik merkte dat steeds minder kinderen dit thuis doen waardoor hun puzzelvaardigheden er danig op achteruit zijn gegaan. Ik ben benieuwd of dit nog vaak in lagere klassen aan bod komt en hoe de leerkrachten dit dan aanpakken. Want soms is er maar weinig tijd of is er ook geen plekje om de puzzels te laten liggen. Terwijl dit wel een must is vind ik. Een halve puzzel terug opruimen vind ik zelf ook helemaal niet fijn. Als ik hier en daar nieuwe ideeën tegenkom, dan laat ik het jullie hier zeker weten, maar voor vandaag hou ik het hierbij. 

Ik wens je nog een fijne dag en tot gauw!

dinsdag 3 september 2024

BOEM - tafels op een leuke manier oefenen

 Als leerkracht ben je vaak vele uren bezig met het zoeken naar ideale werkmiddelen, het maken van bundels en oerdegelijke lessen. Al is er soms zo weinig tijd over, zeker als de klassen overvol raken. Intussen verliet ik mijn geliefde school en ben ik in het lerarenplatform gestart (waarover ik later wellicht nog veel meer vertel), maar de voorbije jaren was er zoveel materiaal die mijn blog niet haalde. Dit probeer ik nu nog zoveel mogelijk in te halen. Want ik wil niet dat het hier in dozen verdwijnt (en er misschien nooit meer uitkomt). Er zitten tal van bruikbare documenten in, dat weet ik zeker. En jullie enthousiasme doorheen de laatste maanden en jaren geeft me nogmaals die bevestiging gegeven.

In het tweede leerjaar nemen de lessen rond de tafels heel wat tijd in beslag. Ik deelde hier de voorbije vakantie al werkblaadjes, tafelboekjes per tafel, nog extra bundels (hier en hier) en extra materiaal om de tafels aan te brengen. Vandaag wil ik graag een leuke spelvorm introduceren. Misschien zag je ooit al het BOEM-spel passeren en ik maakte daar een tafelversie van. Aan de hand van een wikkel rond conservenblikken zorg ik voor een 'trekpot'. In die pot verdwijnen de geleerde tafels. Ik drukte ze weer af op de voorziene kleuren, maar je kunt ze uiteraard ook allemaal in dezelfde kleur maken. Op de pot schrijf ik een nummer, dat nummer staat ook op de kaartjes. Dit is volgens mij een handige manier om alles bij elkaar te houden. 

Hieronder zie je waarover ik het heb...




Uiteraard zijn de bestanden te downloaden. Hieronder vind je de wikkel en tafel 1 en 2. 

Ook geïnteresseerd in de andere documenten (tafel 3 tot en met 10)? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

zaterdag 31 augustus 2024

Een letterdoos voor je bord

 Letterdozen voor de kinderen bestaan al heel erg lang, maar een aantal jaren terug maakte ik er ook eentje voor mezelf. En dit om de letters doorheen het jaar aan het bord te kunnen hangen. In een tweede leerjaar worden de afzonderlijke klankjes vooral in de eerste maand nog eens herhaald want het is voor sommige leerlingen toch twee maanden geleden dat ze ermee aan de slag gingen. Ik vind het dan ook belangrijk om die vooraan te visualiseren. Er hoeven daar weinig franjes bij, enkel de letters staan op die kleine wand- of bordplaten (hoe je het ook wil noemen). Jaren terug maakte ik ze in een blauwe en rode versie (omdat de juffen van het eerste deze kleuren gebruikten), maar sinds een paar jaar zijn het witte, blauwe, groene en oranje kaartjes (en dit door de overstap van Kameleon naar De Taalkanjers). De witte kaartjes zijn de medeklinkers, de blauwe de korte klinkers, de groene de lange klinkers en de oranje de andere klinkers. 

Dit ziet er dan als volgt uit...



Je merkt dat het deksel van de doos nog niet aan de nieuwe kleuren werd aangepast en ik vond nog niet meteen de tijd (en de zin) om dat te doen :).

In de doos heb ik kaartjes zonder en een reeks met magneten. Op die manier kan er ook gelezen worden met deze kaarten. 

Deel bijvoorbeeld je kaarten en uit en laat de kinderen luidop zeggen wat ze in hun handen hebben. Je kan uiteraard ook per groepje werken en dan doorschuiven. Of leg er vier neer per twee kinderen en laat ze luidop lezen. Je kan ook een klank zeggen en de leerlingen moeten dan het juiste kaartje opsteken,... Er zijn tal van mogelijkheden. Eens je een voorraad hebt, zul je er heel blij mee zijn :). Ik gebruik ze echt al jaren op allerlei manieren. Vroeger zat er ook nog een reeks hoofdletters in deze doos, maar die zit nu ergens anders opgeborgen. Door de opruimactie van deze zomer weet ik zelfs meteen waar :).

Voor de mensen die goed naar de doos kijken, merken ook dat er kleinere kaartjes in bewaard worden. Dit zijn de kaartjes die ik eventueel op de bank plak bij moeilijkheden of die meekunnen naar huis. Dan kan geef ik een reeks in een omslag mee om thuis wat extra te oefenen (als blijkt dat er iemand bepaalde klanken niet voldoende heeft geautomatiseerd).

Alle letterkaarten zien er als volgt uit...


Hieronder kun je de andere klanken downloaden.

Wil je alle letterkaarten graag gebruiken? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com of laat hieronder een reactie achter. 

Ik wil ook nog even vermelden dat ik nog andere klankkaarten heb. Die stelde ik al in juli aan jullie voor. Die zien er als volgt uit...


Je leest er via de volgende link alles over: Klankkaartjes, een ondersteuning voor op de bank.

Wil je deze klankkaarten graag, dan kan je deze ook in je mailbox ontvangen. Ik hoor het graag!

Nog een fijn weekend gewenst!






vrijdag 30 augustus 2024

Een eerste huiswerkje

 Vroeger voorzag ik nooit een huiswerk voor de eerste schooldag, maar ik merkte gaandeweg de jaren dat kinderen daar eigenlijk echt wel naar uitkijken. Vandaar dat ik tegemoet kwam aan hun wensen. Aangezien ze een nieuwe schoolagenda krijgen die elke dag mee naar huis gaat (waarover je hier meer kon lezen), is er natuurlijk ook wat info die ingevuld moet worden. De ouders doen dit meestal, maar ik geef de kinderen ook een belangrijke taak :). Op die manier zie ik ook meteen wie er zijn naam correct kan schrijven en wie bijvoorbeeld schrijfmotorisch nog wat inoefening nodig heeft. Je zou er versteld van staan hoeveel kinderen nog moeite hebben met hun eigen naam.

De uitleg van het eerste huiswerk ziet er als volgt uit...


Wil je dit blad als basis gebruiken voor je eigen eerste huiswerk, klik dan hieronder.

Begin wel tijdig aan het invullen van deze bladen. Je zou het ook kunnen typen voor de kinderen, maar ik weet dat sommige leerlingen bij het begin van het schooljaar nog problemen hebben met het omzetten van gedrukte letters naar geschreven letters. Vandaar dat ik elk blad afzonderlijk invulde, per kind dus één blad. Hoe meer leerlingen, hoe meer voorbereidend werk uiteraard. Maar het loont wel ;).

Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf minstens hun voornaam invullen. De rest van het eerste blad is een magtaakje.
Het blad ziet er als volgt uit...


Het onderste stukje vulde ik zelf in, aan de hand van een sticker.
Die ziet er zo uit...

Deze plak ik in de vakantie al op de juiste plaats.

Wil je die sticker graag downloaden, klik dan op de volgende link.


Probeer nog wat te genieten van het komend weekend en dan wens ik iedereen alvast een hele mooie start van het nieuwe schooljaar! En blijf vooral Gietjes Corner volgen want ook in september laat ik nog heel wat materiaal op jullie los. Benieuwd of ik doorheen al mijn activiteiten nog tijd zal vinden om te blijven bloggen. Ik hoop het alvast!


donderdag 29 augustus 2024

Laat kinderen kennismaken met Annie M.G. Schmidt en Jip en Janneke

Als leerkracht vind ik het altijd fijn als je kinderen iets nieuws kan leren of hen iets kan aanreiken waar ze anders misschien niet zo snel mee in contact zouden komen. Vandaar dat ik ooit het idee had om mijn klas kennis te laten maken met Annie M.G. Schmidt. Dat kwam eigenlijk nooit echt helemaal van de grond want ik vond enkel tijd om Jip en Janneke te herwerken. 

Omdat ik tijdens mijn opruimwerken deze bundels terug tegenkwam, zet ik ze hier graag nog eens in the picture. Misschien voeg ik er nog nieuwe dingen aan toe, maar voorlopig wil ik eerst alles op orde krijgen voor ik nieuw materiaal ontwikkel. 

Ik maakte 16 bundels omdat ik op dat moment ook maar 16 kinderen in mijn klas had. Als je dit vergelijkt met hoe het de laatste jaren was, dan is het eigenlijk onmogelijk om nog zo'n materiaal voor je leerlingen te ontwikkelen. Vandaar dat ik hoop dat het vanaf komend schooljaar wel weer kan want het is echt een van de onderdelen die ik zo fijn aan onze job vind. Om het dan hier nog te kunnen delen en er over te schrijven, dan combineer ik het beste van twee werelden :). En al deze dingen zorgen voor rust en stabiliteit. Iets waar ik zoveel nood aan heb.

De bundels van Jip en Janneke zien er als volgt uit. Ik heb in totaal acht delen (die nog gecorrigeerd moeten worden).




Iemand geïnteresseerd in het eerste deel met 29 verhalen?! Laat hieronder dan een reactie achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Dan deel ik het graag met jullie!

woensdag 28 augustus 2024

Stoelzakken, in elke klas erg bruikbaar!

Doordat ik vanaf september geen vaste klas meer heb, zijn er ook een aantal materialen die ik niet meer meteen nodig zal hebben. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik ze graag nog eens aan jullie toon voor ze in een doos opgeborgen worden. Zo heb ik een aantal jaren heel erg veel gebruik gemaakt van mijn stoelzakken

Jaren geleden begon ik eraan, samen met mijn moetie. Wat zou ik toch zonder haar (en mijn paje) doen? We hadden nog hele lappen jeansstof liggen (geërfd van een grootoom) en die leken me uitermate geschikt voor het volgende idee.

In vele klassen in Vlaanderen staan er nog steeds ietwat ouderwetse banken. In andere scholen worden ze dan weer vervangen door exemplaren zonder opbergruimte. Dat maakt dat kinderen ofwel geen of misschien wel te weinig plaats hebben. Omdat elk kind een huiswerkmap (en een oefenschrift) krijgt, moet deze doorheen de dag ook ergens opgeborgen worden en daarom kwam ik tot het volgende...

Wil je meer weten over de huiswerkmap en het oefenschrift? Klik dan hier en hier.

Zelfs voor mensen die niet goed kunnen naaien, is dit zeker haalbaar. Je meet de breedte van je stoel en je bepaalt hoe diep je de zak wil maken. Van mij zit de map er helemaal in, uiteraard kun je ook opteren om de zakken een stuk minder diep te maken. 


Eens je de lengte en de breedte van de zak weet, voeg je een aantal centimeter aan de breedte toe (om de zak natuurlijk dicht te kunnen stikken) en de lengte doe je x 2,5. Op die manier heb je een zak met een flap (zoals een kussensloop). Het stukje dat je normaal als een omslag rond je kussen vouwt, doe je hier om de voorkant van je stoel (als je begrijpt wat ik bedoel). Ik heb dat even groot gemaakt als de helft van de tas omdat het er dan niet makkelijk terug afschuift. Natuurlijk kan het zijn dat die flap bij andere stoelen wat kleiner gemaakt moet worden.

Elke morgen steken de kinderen hun huiswerkmap in deze zak (nadat ze hun schoolagenda hebben ingevuld) en zoals je ziet zit er nog iets in. Dat is hun oefenschrift. Weet je niet wat ik daarmee bedoel? Herlees mijn blogpost van vorige week dan nog eens. Daar gaf ik meer uitleg over de huiswerkmap, agenda en het oefenschrift (...).

Uiteraard kun je de stoelzakken ook nog pimpen. Zo had ik ooit het idee om er overal een Stilton op te stikken, maar ik dacht dat dit dan misschien wat te druk zou zijn. Vandaar dat het nooit zover kwam.

Hopelijk ben je ook met dit idee iets, zo niet, dan hoor je morgen weer iets anders van me :).

dinsdag 27 augustus 2024

Begrijpend lezen met gezelschapsspellen

 We weten intussen allemaal dat het begrijpend lezen van de meeste kinderen niet meer zo goed is. Ik dacht er iets op gevonden te hebben, al moet je de frustratie in eerste instantie misschien even verbijten. Het heeft heel wat volharding nodig en knijp de eerste oefensessies misschien een oogje dicht...

Waar ik het over heb? Over mijn spelfiches bij de gezelschapsspellen uit mijn vroegere klas. Soms werd er wel eens een spel aan de Sint gevraagd of kocht ik hier of daar zelf iets leuks voor mijn hoekenwerk. Maar ik moet er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik de laatste jaren niet meer tot hoekenwerk kwam. Wat ik spijtig vond: voor mijn investeringen, maar zeker ook voor mijn leerlingen. Want een spel spelen kan leuk en leerrijk zijn. Zowel voor de kinderen als voor de leerkracht. Want je ziet enorm veel. Kunnen ze (net als hun juf) moeilijk tegen hun verlies, spelen ze graag, kunnen ze zich concentreren, spelen ze eerlijk, helpen ze elkaar,...? Daarom had ik vorig schooljaar het idee om de spellen tijdens het tandemlezen in te zetten. 

Tandemlezen is een manier van lezen waarbij de kinderen van het vijfde de kinderen van het tweede leerjaar begeleiden.

Maar kinderen kennen steeds minder vaak de spelregels en dan is het uiteraard moeilijk om overal tegelijk een woordje uitleg te doen. Je zou de spelregels kunnen meegeven aan het vijfde en hen vragen om dit als huistaak voor te bereiden, maar aangezien de nadruk bij tandemlezen op lezen ligt, vond ik dat ze het wel samen konden doen. Dan lezen ze en mogen ze 'spelen als beloning'. Dat kan bijvoorbeeld de invulling van het tandemlezen net voor een vakantie zijn.

Doe je niet aan tandemlezen, dan zijn de fiches uiteraard ook gewoon inzetbaar tijdens een spelkwartier of kun je ze ter verduidelijking in je kieskast bij het spel leggen.

De fiches zien er als volgt uit...


Ik werkte in totaal negen spellen uit. Ik had ook nog Junior Scrabble en Catan in mijn klas, maar daarvan heb ik voorlopig geen fiche. Wel van: Bank Attack, Doolhof, Halli Galli, Jenga, Jungle Speed (3 spelvarianten), Kiekeboe!, Mikado, Mumbo Jumbo en Teken het maar.

Ik drukte elke fiche een aantal keer af en bewaar ze in omslagen. Zo kan elke speler op zijn of haar eigen kaart meevolgen. Uiteraard kregen de enveloppen weer gepaste labels...


Wil je graag alle spelfiches en de labels voor de omslagen ontvangen? Dan kan dat!
Laat hieronder een reactie achter of mail meteen naar gietjescorner@hotmail.com!

Tot morgen!

maandag 26 augustus 2024

'Kraak de code' omdat rekenen FUN is!

Het was een aantal jaar een vaste waarde in mijn klas: het spel 'Kraak de code'. Ik kwam het ooit ergens op het net tegen en ik maakte er uiteraard mijn eigen versie van. Geen idee of ik het komend jaar nog zal kunnen inzetten, maar misschien brengt het jullie wel weer op een idee. Daarom dat ik vandaag het materiaal met jullie deel en jullie in 't kort probeer uit te leggen hoe je te werk kan gaan.

Net voor de speeltijd in de voormiddag nemen de kinderen de invulkaart uit hun jeanszak. Miste je de aflevering over die stoelzakken, dan kun je hier nog eens terugkijken.

De invulkaart ziet er als volgt uit...

Ooit zag ik er een deur van een kluis in, maar hoe meer ik er naar kijk... hoe minder ik het zie :). 

Wil je dit sjabloon ook graag gebruiken? Dan kan dat. 
Uiteraard kun je het ook aanpassen naar je eigen klasthema. 

Elk jaar maak ik nieuwe invulkaarten, zo kunnen de leerlingen met een proper exemplaar aan de slag. Deze sjablonen worden immers gelamineerd zodat er met een bordstift op geschreven kan worden. Elke kaart krijg een klasnummer en ze worden klaargelegd in een doos. Dat is een werkje dat makkelijk al in de vakantie kan gebeuren. Sjabloon afdrukken, lamineren, nummeren en klaar. 



Ik voorzag geen apart voorblad, ik plakte er gewoon een kopie van het sjabloon op.

Elke dag krijgen de kinderen vier oefeningen voorgeschoteld. Het is de nummer 1 van de week die deze fiches uit een doos mag trekken. De nummer 1 van de week hangt bij de klastaken. Deze aflevering op Gietjes Corner gemist? Kijk dan hier

De kaarten worden aan het bord opgehangen. Ik lamineerde ze zodat ze een lang leven beschoren zouden zijn, maar ik merk wel dat ze niet altijd even goed leesbaar zijn. Het is dus misschien een beter idee om ze gewoon op dik papier af te drukken. Want nu moeten we de oefeningen er soms nog eens  met een stift onder noteren (wat eigenlijk de bedoeling niet kan zijn).

De fiches zien er als volgt uit.

Niet meteen de beste foto, maar je hebt wel een idee ;).

Ik maakte per onderdeel dat ik wil automatiseren een serie oefeningen. Alles werd op verschillende kleuren afgedrukt zodat je makkelijk de verschillende soorten kunt onderscheiden.
* De splitsingen tot 10 op zalmkleur
* De oefeningen tot 10 op geel
* De oefeningen tot 20 op groen
* De maal- en deeltafels op blauw
* De oefeningen tot 100 op roze

In het begin van het schooljaar worden eerst de oefeningen tot 10 in een fichebak gestopt, daarna voeg ik steeds meer oefeningen toe. Alles werkte ik uit op A4, maar daarna drukte ik 2 vellen op één blad af. Zo bekwam ik kaarten op A5. Kun je deze fichekaarten ook gebruiken? Download ze dan hieronder.


Alle fiches zien er hetzelfde uit...


Ook deze tot aan 100 werkte ik allemaal uit. Dat zijn er maar liefst 5000! Wens je ook deze te ontvangen? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Je kunt opteren om een map als muurtje te zetten zodat de leerlingen elk afzonderlijk werken. Ze lossen de vier oefeningen op en noteren de antwoorden op hun sjabloon. De nummer 1 van de week doet dit ook. Hij of zij mag dan door de klas lopen en de antwoorden gaan controleren. Duurt dit te lang, dan kan de juf of meester meehelpen. Een andere mogelijkheid is dat de nummer 1 van de week één letter van het team controleert en deze leerling controleert dan zijn eigen team. 

Als er fouten zijn, dan moet de leerling in kwestie op zoek naar het juiste antwoord. Klaar? Dan mogen de leerlingen naar buiten.

Je kunt het ook anders aanpakken. Ik vertelde jullie hier over het oefenschrift en dit differentiatiemiddel werd soms ook bij 'Kraak de Code' ingezet. Vanaf een bepaalde periode (meestal oktober) kregen de kinderen die fouten maakten een extra inoefening voorgeschoteld. Er waren twee opties: die oefeningen in de speeltijd maken of ze meenemen naar huis.

Via somprint drukte ik een aantal reeksen oefeningen af. Deze bewaarde ik per soort oefening in een omslag zodat ik tegen het begin van het schooljaar een mooie voorraad had. Zoals je ziet, heeft het voorblad dezelfde kleur als de fiche met de oefening. Als de omslagen dus ergens ophangen, kunnen de leerlingen zelf een oefenkaartje nemen. Al moet ik er wel bijzeggen dat omslagen niet het handigst zijn. Als je ze ergens ophangt, scheuren ze redelijk makkelijk als leerlingen er hun hand in steken. Dus er zullen wellicht wel betere manieren zijn, maar ik had die nog niet meteen gevonden. Terwijl ik er nu aan denk dat ik bij mijn ouders op zolder zo'n oud kaartenrekje heb. Ik zou ze misschien daarin wel kunnen bewaren als ik terug mijn eigen klas heb (als dat ooit nog zo is).

De omslagen zien er als volgt uit...



en ze worden in deze doos bewaard...



 Je hoort me morgen opnieuw!

zondag 25 augustus 2024

Lezen hoeft helemaal niet saai te zijn!

 Voor sommige kinderen is lezen een echte marteling en als leerkracht willen wij daar graag verandering in krijgen. Vroeger dacht ik - verkeerdelijk - dat ik elk kind de liefde van het lezen zou kunnen bijbrengen, maar dat is helemaal niet zo. Al ben ik altijd superblij als kinderen toch plots hun draai tussen de boeken vinden. Er zijn allerhande manieren om naar dat doel toe te werken en daar deed ik er de voorbije maand al een aantal van uit te doeken. Vandaag wil ik het over 'ik LEES, ik DOE' van Abimo hebben.


Door kinderen iets te laten doen, associëren ze lezen niet meer automatisch met iets saai of met stil zijn, maar wel met het ondernemen van actie. Het lezen wordt leuk en is tegelijkertijd onmisbaar om tot een goed resultaat te komen. Er is voor elk leerjaar een map, maar ik had uiteraard die voor het tweede leerjaar in mijn klas. Het is een aanvulling op de gewone taalmethode en is dus zeker inzetbaar tijdens je leeskwartier, je creatieve invulling van je leeslessen of zoals bij ons bij het tandemlezen (een samenwerking tussen het tweede en vijfde leerjaar).

Er zijn in totaal 30 opdrachten en ik maakte voor elke opdracht een mapje. Uiteraard voorzag ik ook dit weer van een label. Dit ziet er zo uit...


Elke opdracht werd herwerkt omdat de leerlingen hier en daar dezelfde vragen bleven stellen. Het is bij 'Ik lees ik doe' wel handig als kinderen begeleiding krijgen van een ouder kind of van een leerkracht. 

Wil je niks met Geronimo te maken hebben, koop dan zeker deze map aan. 
Hieronder kun je zien hoe mijn opdrachtkaarten geworden zijn.



Benieuwd naar de eerste acht herwerkte opdrachten? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Tot morgen!

PS: De andere opdrachtenkaarten volgen zeker ook nog, dus hou Gietjes Corner in de gaten!

zaterdag 24 augustus 2024

Een oefenschrift is een heel handig differentiatiemiddel

 Differentiëren doen we allemaal, maar heel vaak op verschillende manieren. In de handleiding zorgt men meestal al voor een aanpak op uiteenlopende niveaus, maar ik werk daarnaast ook nog graag met een oefenschrift. Dit is voor elk kind een persoonlijk document. Hierin worden oefeningen geplakt of geschreven waar deze leerling nog moeite mee heeft. Deze kunnen heel uiteenlopend zijn: van schrijfmotorische oefeningen tot rekensommen, van leesmoeilijkheden tot extra oefeningen spelling. Uiteraard kan het schrift ook klassikaal worden ingezet als je bijvoorbeeld snel wat woorden of getallen tot 100 wil dicteren. Iedereen heeft het bij de hand (want het zit in de stoelzak, waarover later meer) en je kunt er dus meteen mee aan de slag. Ook als je na school nog even aan het verbeteren bent en ergens een probleem opmerkt, dan vind je het schrift van iedereen moeiteloos en kun je heel snel handelen. Dat was vroeger even anders toen ik het schrift uit banken moest gaan vissen. Bij sommige leerlingen vond ik het in vijf seconden, bij anderen kon het wel een paar minuten in beslag nemen :).

Via de jaarlijkse bestellingen, vroeg ik naar A4-schriften met lijnen en plakte ik er het volgende voorblad op.


Wil je dit voorblad graag gebruiken? Download het dan hieronder.

Het idee voor dit schrift keek ik jaren geleden af bij een collega van mij. Het toeval wil nu dat zij dit jaar mijn plaatsje in het tweede leerjaar opvult. Benieuwd of zij er ook nog mee zal werken. Ik zal het alvast proberen te introduceren in de klassen waar ik kom. Niemand zal verplicht worden, maar ik zal het toch even voorstellen als een heel handig hulpmiddel :).

Vooraan in het schrift plakte ik ook een briefje voor de ouders. Op die manier wisten ze wat er hen en hun kinderen te doen stond.

Wil je jouw brief op die van mij baseren? Klik dan hieronder.


vrijdag 23 augustus 2024

Vingertwister als opwarming voor de schrijfles

 Heel lang geleden werkte ik schrijflessen uit voor klassen van ongeveer 18 kinderen. Vandaar dat ik deze vakantie toch heel wat materiaal tegenkwam die de laatste jaren niet meer werd ingezet. Gewoon omdat er geen tijd voor was of omdat de werkvormen niet meer zo ideaal leken voor grote groepen. Eén van de dingen is Vingertwister. Elke schrijfles begon ik vroeger met een leuke instap. Dat was natuurlijk ook vereist vanuit de opleiding. Ik zie er nog altijd het voordeel van in want je kunt de kinderen prikkelen en ook hun voorkennis activeren. Misschien is het niet slecht om daar in de toekomst weer wat meer bij stil te staan. In het lerarenplatform ga ik daar wellicht net iets meer tijd voor hebben. Of ik ben nog steeds een tikkeltje naïef, dat kan ook ;).

Op Pinterest vond ik ooit eens het volgende spelbord..


Normaal gezien heb je dan ook nog een rad nodig, maar omdat ik vreesde dat de pijl (met een splitpen) niet vlot zou draaien, maakte ik gewoon kaartjes. Ik zorgde weer voor een voor- en achterkant. De kaartjes drukte ik twee keer af.




Wil je dit spel zelf ook maken? Gebruik dan de documenten hieronder.

Alles werd achteraf opgeborgen in een doos, as usual :)



Veel plezier ermee!


Bronnen:
* http://www.pinterest.com/pin/297378381617554562/

Er mag ook wel eens gekleurd worden!

Het woord keuzemuur  liet ik deze zomer hier en daar al eens vallen. Dat is eigenlijk mijn eigen uitgewerkte kieskast. Wil je alle artikels ...