woensdag 11 september 2024

Een eerste lading schrijfplaten

 In het verleden postte ik hier al het een en ander over schrijven, maar ik merk dat ik de voorbije vakantie eigenlijk nog maar zelden op dit onderwerp terugkwam. Halverwege juli toonde ik wel mijn wandplaten en hulpmiddelen rond de hoofdletters. Miste je die aflevering? Klik dan zeker eens op de volgende link.


Interesse in de wandplaten? Dan zijn ze makkelijk te downloaden via de link naar het artikel van 19 juli. Of ga meteen naar het tabblad schrijven.

Ik maakte per hoofdletter ook een nieuw huiswerkje. Werk je met dezelfde schrijfmethode, dan kun je ze meteen inzetten. Benieuwd daarnaar, keer dan even terug naar 8 augustus 2024.

Er is echter veel meer. Niet alle projecten zijn afgewerkt, maar ik heb toch nog heel wat materiaal om met jullie te delen. Zo ook mijn schrijfplaten. Ik kom er later zeker nog op terug om jullie te vertellen wat je hier allemaal mee kan doen en hoe ik ze inzet in de klas, maar ik wil nu al een reeks op jullie loslaten. Zo kan ik je misschien inspireren om ook deze lessen wat attractiever en boeiender te maken :).

Per hoofdletter of reeks hoofdletters maakte ik (wanneer er tijd was) een aantal schrijfplaten. Dit zijn infoplaten met een foto en naam. Op die manier kunnen de kinderen ook eens hoofdletters herhalen zonder altijd maar enkel en alleen met een saai werkblad uit de handleiding te werken ;). Let wel: de kinderen moeten de hoofdletters wel al eerst hebben geoefend! Dit is dus als extra inoefening of herhaling ideaal. 

Er zijn met deze platen tal van mogelijkheden:
* Je kunt de platen ophangen in de klas en de kinderen de woorden gewoon laten overschrijven op een werkblad met schrijflijnen of in hun oefenschrift (waarover je hier meer kon lezen).
* Laat ze per twee werken en zeg hen voor de oefening dat hun schrift of werkblad op de bank moet blijven liggen. Zo leren ze memoriseren. Met twee is dit soms makkelijker dan alleen.
* Geef de schrijfplaten in het klein zonder de woorden en laat ze de juiste woorden aanvullen. Je kunt de woorden ook al boven de kleine schrijfplaten voortypen (zodat de transfer makkelijker is).
* Of werk met volgend werkblad zoals ik vorig jaar deed.



Wil je het zelf graag gebruiken?
Download het dan hieronder. Uiteraard kun je het ook aanpassen aan jullie schrijfmethode.


Wil je ook graag de schrijfplaten gebruiken? Het zijn er in totaal maar liefst 30! Van kunstenaars tot steden, van merken tot bekende personen. Laat me dan zeker iets weten via gietjescorner@hotmail.com. Je krijgt ze zo snel mogelijk in je mailbox. En hou Gietjes Corner in de gaten want er zijn er nog veel meer. Ik moet ze nog even samen zoeken en afwerken, maar eens ik terug klaar ben met een reeks, komen ze ook op mijn blog!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het ontdekken van maal en het tekenen van groepjes

 Vroeger gebruikten wij de handleiding Kompas voor rekenen. Daarin kwamen eerst een aantal lessen x aan bod zonder dat er eigenlijk al een m...