zaterdag 10 augustus 2024

Raadsels en spelletjes voor de keuzemuur (of kieskast)

 Heel erg lang geleden werkte ik voor taal en spelling met de handleiding 'Kameleon'. Er zijn er onder jullie die deze werkboeken misschien nog kennen. Doorheen het jaar werden heel wat spellingsregels geoefend en die werden in juni in de vorm van een kruiswoordraadsel herhaald. Maar o wee, de helft van de kinderen had geen flauw benul hoe dit ingevuld moest worden. Vandaar dat ik zoveel zomers geleden een spelletjeskwartier uitdacht.

Ik had het heel eenvoudig kunnen houden en gewoon wat kruiswoordraadsels bij elkaar kunnen zoeken, maar als ik dan ergens aan begin, dan kan het idee wel wat ontsporen en veel grotere proporties aannemen :). Leuk, maar tegelijk ook vermoeiend. En eigenlijk is dat spelletjeskwartier nooit echt goed van de grond gekomen. Omdat ik het plande op het einde van een drukke werkdag en dan kwam het er zelden van. Het huiswerk moest nog uitgedeeld worden, ik was nog bezig met een wero-les, er moest na de muzische les nog opgeruimd worden,... Vandaar dat ik de spelletjes hier nog eens deel zodat jullie er misschien iets aan hebben. Het is zeker ook een handig iets voor in jullie kieskast

Daarom start ik met het delen van mijn pictogram voor de keuzemuur. Gewoon ophangen (dat kan aan de klasmuur, maar even goed aan je bord) en de kinderen weten meteen waarin ze mogen werken als ze klaar zijn.



Elke leerling krijgt in het begin van het jaar een wit bestekmapje en daar kunnen ze dan de blaadjes in bewaren. Uiteraard voorzie ik elk mapje van een naamkaartje. Dat ik dit deze vakantie even niet moet voorbereiden is eigenlijk wel een zegen. Want dan is er nu eindelijk tijd om te bloggen en hier alles wat te sorteren en te ordenen :).

Het kaartje ziet er als volgt uit...



Eigenlijk werkte ik een volledig jaarplan voor 36 weken uit, maar jullie hebben er wellicht meer aan om het gewoon als extra materiaal in te zetten. Zo legde ik een paar weken terug al mijn dammen uit (dit kun je hier herlezen) en vandaag wil ik mijn kruiswoordraadsels delen. Later laat ik ook nog sudoku's, Zweedse raadsel, Boggle,... op je los :).

Er zijn in totaal 26 kruiswoordraadsels die ik uit een boekje haalde. Nog even achterhalen welk boekje het juist was. Ze zien er als volgt uit...


Je kunt ze via het volgende document makkelijk downloaden.

Ik heb ze intussen ook allemaal ingevuld zodat er een verbetersleutel is. Wil je die ook graag ter uwer beschikking? Mail dan als de bliksem naar gietjescorner@hotmail.com.

Tot morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste delen Jip en Janneke

 Annie M.G. Schmidt is een fenomeen uit de Nederlandstalige literatuur en misschien is Jip en Janneke  een tikkeltje oubollig, ik vind het n...