woensdag 30 september 2020

Eerste Communie met muziek en misboekje

In september was ik op mijn blog weer een pak minder bedrijvig dan in augustus. Jammer vind ik dat want ik zat niet stil. Er is dus nog heel wat materiaal te delen, alleen vond ik de tijd niet meteen. Ik moest immers een Eerste Communie in elkaar zien te flansen. Het was al meer dan tien jaar geleden dat ik dat nog deed. Mijn collega's van het eerste leerjaar bezorgden me het nodige materiaal, maar ik vond mijn draai niet echt bij de mis. Daarom ging ik op zoek naar andere mogelijkheden. Gelukkig vond ik nog het een en ander terug van mijn verleden in het eerste leerjaar. Om jullie die zoektocht te besparen, deel ik graag ook mijn materiaal hierrond.

Centrale thema van de mis werd: 'Jij hoort er ook bij!' (als een puzzelstuk in een veel groter geheel).

Als basis van mijn kerkversiering gebruikte ik een ingekleurd puzzelstuk

De kinderen gingen zelf aan de slag met een A4-formaat. 

Wil je dit puzzelstuk gebruiken? Klik dan hieronder.

Puzzelstuk


De puzzelstukken werden gekopieerd en op de stoel van het kind geplakt (met plasticfolie). Op die manier wisten ze meteen op welke stoel ze moesten gaan zitten. Dit zie je op de foto hierboven.

Voor de stoelversiering van de ouders vergrootte ik het ingekleurd puzzelstuk (naar A3). Er werden foto's gemaakt en die werden op het puzzelstuk bevestigd. Ik maakte de puzzelstukken dubbelzijdig (maar dan zonder foto). Met twee brochettestokken bleven de stukken goed zitten. Ik zorgde er wel voor dat de scherpe punt bedekt werden met plakband.



Alle teksten van de kinderen stonden in een boekje, maar werden ook op een puzzelstuk geplakt. Ik gebruikte daarvoor hetzelfde sjabloon als dat van het puzzelstuk aan de stoelen. Ik zette er alleen de titel van de misviering op. De tekst typte ik groter uit en plakte ik op de bladen. 

Zo zag het blad eruit... Aan de andere kant werd de tekst geplakt.
(Ik knipte deze stukken niet uit, ik gebruikte gewoon A4-bladen.)


Wil je ook dit blad gebruiken? Download het dan hieronder.

De kinderen kregen de teksten ook al op voorhand mee naar huis om nog wat te oefenen. We hadden immers niet zo veel tijd om deze mis voor te bereiden.

Wil je ook deze teksten graag inzetten? Klik dan op de link hieronder. Alleen de namen even veranderen en je kunt ermee aan de slag.

Aangezien we nog altijd met een aantal coronamaatregelen rekening moesten houden, werd er in kleinere groepjes gezongen en voorgelezen. De kinderen werden aan de hand van kleuren in groepen verdeeld: groen, blauw, rood en geel. Daarom stonden de leesteksten op gekleurde kaarten (de blauwe zie je hierboven) en had ik ook gelamineerde bladen in verschillende kleuren voor het zingen van de liedjes.



Wanneer ik het groene kaartje in de lucht stak, moest de groene groep het liedje 'Sorry' zingen. Wanneer ik de rode kaart in de lucht stak, was het 'Wiebediebie wiebedieba' die door de boxen klonk. Daarnaast was er nog een blauw (Kom uit die boom) en een geel lied (Voor de mensen die goed zorgen). Het laatste liedje werd door de vier groepen gezongen (elk een deel). Dan stak ik telkens gewoon een kleurtje in de lucht. Kinderen gingen staan, zongen, gingen zitten en dan volgde de volgende groep.

Wil je graag ook de muziek voor deze misviering? 
Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Om te weten welke kinderen er moesten voorlezen of iets moesten uitbeelden, gebruikte ik kaarten met woorden of klasnummers. Door dit in de lucht te steken, wisten de kinderen meteen wie wat moest doen. Bij nummers was het gewoon voorlezen, bij woorden was het bijvoorbeeld het evangelie uitbeelden of het aanbrengen van de gaven.


Wil je dit sjabloon graag gebruiken? Kijk hieronder.


Er werd ook een misboekje gemaakt. Eentje waar ik stiekem wel wat trots op was. Al had ik het niet zonder de hulp van onze secretaresse gekund!! Vrienden zijn op zo'n momenten van goudwaarde ;).


                                  

Wil je het boekje ook graag eens inkijken of integraal gebruiken? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Hieronder nog enkele sfeerbeelden. Ik maakte ook nog grote kartonnen puzzelstukken om de lege plekken in de kerk wat op te vullen. Ze werden in houten blokken gezet. Op die manier werd alles nog wat kleurrijker en beleefden de ouders en kinderen alsnog een fijn feest.











1 opmerking:

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...