vrijdag 28 februari 2014

Na een opflakkering van klierkoorts en een stroomstoot netelroos... straks COMPLIMENTENDAG!

Ik wilde het jaartje rond maken... Niet dus. Ik had vorige week nochtans genoeg artikels geschreven om de volledige werkweek te vullen, maar het beest KLIERKOORTS kwam weer om de hoek loeren. Ik kreeg zaterdagavond echt een klop van de hamer en moest dus noodgedwongen alle 'vrije uren' in de zetel en in mijn bed doorbrengen.

Ik wil me hierbij dan ook excuseren voor de late antwoordjes op jullie talrijke mails en ik wil jullie daarnaast ook gerust stellen. Een paar dagen zonder Gietjes Corner is geen teken dat mijn ideeën uitgeput zijn :). Integendeel, ik heb de laatste dagen wel wat kunnen nadenken. Wat moet een mens anders doen als je naar het plafond ligt te staren...

Naarmate de week vorderde voelde ik me dag na dag een beetje beter. Tot ik vanmorgen heel erg rood opstond. Ik voelde jeuk over heel mijn lichaam. Het leek wel alsof ik in mijn nacht op een ver strand onder de blakende zon had doorgebracht. Het bleek echter geen zonneslag te zijn, maar een opstoot van netelroos. Ook dat nog... Blijkbaar iets gegeten waar ik een allergische reactie op deed of misschien heb ik me gewoon te veel opgejaagd aan het feit dat ik deze week al liggend doorgebracht heb.

Soit, ik hoop dat de gezondheidsproblemen nu stilletjes aan terug van de baan zijn en dat ik alles kan doen wat ik fijn vind. Er staan dan ook heel wat dingen op het programma.
Eerst en vooral wil ik even opmerken dat het morgen 1 maart COMPLIMENTENDAG is. Misschien moeten we daar met z'n allen gewoon even aan mee doen. Laat ons voor één dag vooral eens positief zijn. Een compliment krijgen doet iedereen immers deugd. Daarom ook dat ik hier expliciet Charlotte Lauwers wil bedanken want een paar dagen geleden kreeg ik van haar supermooie complimenten over mijn blog en mijn werk als leerkracht. Bij deze nog eens een dikke merci, Charlotte.



Daarnaast heb ik nog tal van plannen voor de komende vakantie. Deze berichten vind je hier de komende week/weken zeker:
* een overzicht van de maand februari
* de doelen van de resterende domeinen van muzische vorming
* een verslag van de literaire roman 'De schaduw van de wind'
* een verslag van twee andere boeken die klaar liggen voor de komende vakantie
* een recept
* een aantal spelletjes met de kaartjes tot 100 (die ik eerder al deelde)
* kaartjes voor de positietabel
* een aantal weetjes
* wandplaten voor maart
* ...

Hou Gietjes Corner dus zeker weer elke dag in de gaten!

Fijn weekend!


Bron afbeelding:
*http://www.missiris.nl/?attachment_id=954

woensdag 26 februari 2014

Subdomein twee: bewegingsexpressie!

Je kon hier al een overzicht van alle doelen dramatisch spel (per graad) vinden, maar nu heb ik ook die van bewegingsexpressie op een rijtje gezet. Het is zo dat ze bij dit subdomein van muzische vorming algemeen zijn en dat er in het leerplan ook geen codes naast genoteerd staan. Het is dan ook niet afgebakend wie wat moet of mag geven.

Alles werd weer in een duidelijke tabel gegoten en ook die kan je weer zomaar gebruiken. Kijk snel even hier.

dinsdag 25 februari 2014

Nieuw bakprobeersel: chocoladecake met bloemsuiker!

Vorige woensdag probeerde ik de cake die al een tijdje geleden wilde proberen. Toen had ik niet genoeg bloemsuiker in de kast staan en verschoof ik het plan dus naar een later tijdstip. Intussen was ik naar de winkel geweest en kon ik dus aan de slag. Ik vond het recept op de site van Solo, zeker een aanrader voor iedereen die graag eens iets nieuws uitprobeert.

Deze cake heeft voor mij niks traditioneel, maar is daarom des te uitdagender. Na de marmercake van de vorige keer werd het nu een pure chocoladecake en wel puur in de zuiverste zin van het woord. Het is immers een cake dat niet alleen heel wat fondant chocolade, maar daarnaast ook cacaopoeder bevat.

Ingrediënten
* 100 ml water
* 200 gram boter
* 200 gram zelfrijzende bloem
* 400 bloemsuiker
* 3 eieren
* 30 gram cacaopoeder
* 250 gram fondant chocolade

Werkwijze
* Weeg de boter af en doe ze in stukken, doe hetzelfde met de chocolade.
* Doe de suiker, de boter, het water en de chocolade in een pot en zet dit op een laag vuurtje. Roer constant zodat het goedje niet aanbrandt. 
* Giet het mengsel daarna in een deegkom zodat alles wat kan afkoelen. 
* Voeg er de bloem, de eieren en de cacaopoeder aan toe.
* Giet alles in je bakvorm en zet de cake voor zo'n uurtje in de oven en dit op 160°. 

Bij mij heeft het zo'n anderhalf uur geduurd, maar ik heb dan ook maar een combiding... :). Daarna was ik behoorlijk enthousiast over de smaak, maar net iets minder over de vorm van mijn cake. Ik wachtte wellicht niet lang genoeg om hem uit de vorm te halen en ik moest hem eigenlijk met een lepel opeten.  

Bron:
* www.solo.be

maandag 24 februari 2014

Een stemmig hoekje in de inkom

In het begin van 2014 werden de werkzaamheden op onze school aangevat. Er was al een tijdje sprake van, maar een goeie maand geleden gingen ze echt aan de slag. We mogen immers steeds meer kinderen verwelkomen op onze school waardoor we naar de toekomst toe klaslokalen te kort zullen komen. Dit probleem wordt nu opgelost door twee extra lokalen op de eerste verdieping te maken.

Sinds de werken kunnen we echter geen gebruik meer maken van onze normale ingang en moesten we de vergrendelde, oude deur van jaren geleden weer open maken. Achter de deur zit een kleine inkom verscholen wat tot voor kort dienst deed als materiaalhok. Nu moeten alle kinderen van de lagere school hierlangs om op de speelplaats te komen.

Een tijdje geleden poetsten we op zondag het hele lokaaltje en maakten we er een 'liefdevol' hokje van. Toen vergat ik er foto's van te nemen, maar aangezien Valentijn achter de rug is, kleedden we het vorige week weer helemaal anders aan. Samen met Majella (ja, inderdaad, van Made by Mazella) maakten we er een op-en-top-carnavalhoekje van. Met zelfgemaakte kledij, verkleedkledij, maskers, hoedjes, kleurrijke foto's, een leuk gedicht en opgehangen serpentines komt ieder kind nu vrolijk binnen. Of dat hopen we toch tenminste... :)





















De foto's zijn niet schitterend, maar ik ben wel een klein beetje trots op ons werk. Majella en ik willen ons dan ook elke dag opnieuw inzetten om van onze school een levend en boeiend verhaal te maken :).

zondag 23 februari 2014

Daar zijn we weer met doelen

Het gaat hier goed vooruit. Ik doe mijn best om lopende projecten af te werken en daarom deel ik vandaag met jullie de doelen dramatisch spel voor de tweede én de derde graad. Eerder toonde ik hier al de doelen voor kleinsten in de lagere school.

Als je met deze documenten aan de slag gaat, kun je goed bijhouden aan welke doelen je al hebt gewerkt en welke je best nog eens zou aansnijden. Alles werd in een tabel gegoten en het document bestaat uit twee delen. In het eerste stuk vind je de doelen die in deze graad bereikt moeten worden, het tweede deel bevat dan de doelen waarbij de kinderen mogen exploreren en experimenteren.


Wens je deze tabellen te gebruiken? Kijk dan snel hieronder.
Doelen eerste graad
Doelen tweede graad
Doelen derde graad

Later volgen ook nog de doelen van de andere muzische domeinen dus hou Gietjes Corner zeker in de gaten!

Geniet van je zondag!

zaterdag 22 februari 2014

Weetjes 14/'5

Vorige zaterdag vertelde ik jullie al over de krant 125 jaar Het Laatste Nieuws en toen zette ik ook al 20 weetjes op een rij. Dit doe ik nu weer want de krant bevatte nog heel wat interessante informatie!

1. Op 1 oktober 1956 sterft wielrenner Stan Ockers nadat hij in september ten val kwam in het Sportpaleis. Hij werd amper 36 jaar.

2. In Marcinelle nabij Charleroi vindt op 8 augustus 1956 een waar drama plaats. Er ontstaat brand in de mijn en er sterven 262 mensen.

3. Laika is het eerste levende wezen dat in een baan rond de aarde wordt gebracht. Dit gebeurt op 3 november 1957. De hond sterft na vier omwentelingen.

4. Op donderdag 17 april 1958 opent koning Boudewijn de wereldtentoonstelling op de Heizel in Brussel.

5. Onze kolonie Congo wordt op 30 juni 1960 onafhankelijk. Op die dag draagt koning Boudewijn zijn macht over.

6. President John F. Kennedy wordt in het Texaanse Dallas op vrijdag 22 november 1963 vermoord en dit door Lee Harvey Oswald. Hij wordt op zijn beurt twee dagen later doodgeschoten.

7. In 1964 vinden de spelen in Tokio plaats. Ze worden heel succesvol voor de Belgen. Op 16 oktober wint Patrick Sercu goud op de kilometer tijdrijden en een dag later pakt Gaston Roelandts de titel op de 5.000 m steeple.

8. Op 24 januari 1965 overlijdt Winston Churchill aan een hersentrombose.

9. 22 mei 1967 is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Op die dag komen meer dan 300 mensen om in het Brusselse warenhuis Innovation. Er breekt brand uit en heel wat mensen kunnen door de rook hun weg naar buiten niet meer vinden.

10. In datzelfde jaar 1967 is er een windhoos in Oostmalle en dit op zondag 25 juni. Er vallen maar liefst 97 doden.

11. In ons buurland Frankrijk is er dan weer een sportdode te betreuren. De Brit Tom Simpson sterft op 13 juli 1967 tijdens de beklimming van de Mont Ventoux in de Ronde van Frankrijk. Hij is amper 29.

12. In 1968 zijn er wekenlange rellen in Leuven omdat men de universiteit wil vernederlandsen.

13. Op 4 april 1968 wordt Martin Luther King doodgeschoten in Memphis.

14. Eddy Merckx wint op 20 juli 1969 zijn eerste Ronde van Frankrijk. Ook de jaren daarna is hij de sterkste. Merckx pakt in totaal vijf eindoverwinningen (1969, 1970, 1971, 1972, 1974).

15. Een dag later (21 juli 1969) zet Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan.

16. Het Belgische supertalent Jean-Pierre Monseré botst op 15 maart 1971 op een auto en hij overlijdt. De jonge wielrenner is amper 22. Later verongelukt zijn zoontje op een gelijkaardige wijze op 7-jarige leeftijd.

17. In 1972 gaan de Spelen door in München. Palestijnse terroristen gijzelen er elf leden van het Israëlische team. Uiteindelijk komen alle Palestijnen om, maar ook een aantal Israëliërs en een Duits politieman sterven.

18. In 1974 is er het Watergateschandaal in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Richard Nixon moet op 9 augustus 1974 aftreden naar aanleiding van ongeoorloofde praktijken tijdens de verkiezingen van twee jaar eerder. De Republikeinen hadden immers de kiescampagne van de Democraten afgeluisterd.

19. Paul Van Himst wint op 6 januari 1975 voor de vierde keer de Gouden Schoen. Hij kreeg hem ook al in 1960, 1961 en 1965. Niemand slaagde er tot op de dag van vandaag in om dat record te verbreken.

20. Op vrijdag 20 februari 1976 kampt Jean-Pierre Coopman tegen Mohammed Ali.


Bronnen afbeeldingen:
* http://www.labdarugo.be/Ockers.htm
* http://betaalbaareten.wordpress.com/2013/11/22/tom-brokaw-overtuigd-oswald-enige-moordenaar-kennedy/
* http://www.biography.com/people/martin-luther-king-jr-9365086
* http://www.cyclinghalloffame.com/riders/rider_bio.asp?rider_id=692
* Wikipedia
* krant '125 jaar Het Laatste Nieuws'

vrijdag 21 februari 2014

Leestabel voor de leesmap

Een hele tijd geleden liet ik hier al eens weten dat ik in mijn klas met een leesmap klas werk. Ik zag dit voorbeeld bij juf Majella van Made by Mazella en dat systeem werkt goed. Het is immers heel erg belangrijk dat kinderen in de eerste graad vaak oefenen. Toen vertelde ik er ook bij dat ik zelf leesblaadjes voorzie, maar dat er ook een tabel in de leesmap zit.

Niet elk kind houdt van de leeslijsten in de map en er zijn ook kinderen die liever in een boek lezen. Daarom is er voor hen naast de leesblaadjes ook nog een alternatief. Dit jaar heb ik 30 kinderen in de klas en het is dan ook niet mogelijk om leesmateriaal op ieders niveau mee te geven. Kinderen mogen daarom ook opteren om in een boekje te lezen. In plaats van figuurtjes op de leesblaadjes te kleuren, moeten zij dan gewoon onderstaande tabel invullen. Op die manier krijg ik ook zicht op wat zij lezen. De meeste kinderen lezen zowel de leesblaadjes als in boekjes, maar sommigen kiezen uitsluitend voor het ene of het andere. Dit systeem blijkt goed te werken en zal ik volgend jaar zeker opnieuw gebruiken. Tegen dan zou ik ook tien leesbundels moeten klaarhebben, één voor elke maand.



Wens je ook gebruik te maken van deze tabel? Kijk dan snel op het tweede blad van het volgende document.

Nog een fijne vrijdag!

donderdag 20 februari 2014

Het boekenfestijn, een waar paradijs voor iedereen!

Een hele tijd geleden ontdekte ik het Boekenfestijn. Dit is een soort beurs waar je echt heel wat uiteenlopende zaken vindt. Het gaat hier niet alleen om boeken, maar ook om leuke spulletjes voor kinderen, hobbymateriaal, spelletjes, wenskaarten en nog zo veel meer! Ik waande me al een paar keer in een echt paradijs. Ik ging alleen nog maar in Kortrijk, maar er zijn nog tal van plaatsen in Nederland en België waar het Boekenfestijn zijn assortiment uitstalt.

Je vindt heel wat informatie op de site van het Boekenfestijn, maar ik raad je aan om ook ergens eens een kijkje te gaan nemen. De keuze boeken is enorm en je betaalt er echt niet veel centen voor. Ideaal om wat cadeautjes in te slaan. Ik snuffel daarnaast ook minstens een halfuurtje in de dozen met knutselmateriaal. Zo kocht ik al houten letters, crêpe- en inpakpapier en zo meer. Ook schoolgerei vind je er aan een heel voordelige prijs.


Agenda

20 - 23 februari: Home Boxx Nieuwegein
6 - 9 maart: Brabanthal Leuven
3 - 6 april: Kortrijk Xpo
1 - 4 mei: Gouden Carolushal Mechelen
8 - 11 mei: Jaarbeurs Utrecht
22 - 25 mei: Antwerp Expo
12 - 15 juni: WTC Expo Leeuwarden
19 - 22 juni: Americahal Apeldoorn
3 - 6 juli: Flanders Expo Gent
4 - 7 september: Jaarbeurs Utrecht
25 - 28 september: Ethias Arena Hasselt
2 - 5 oktober: Brussels Expo
30 - 2 okt/nov: Beursgebouw Eindhoven
13 - 16 november: IJsselhallen Zwolle
4 - 7 december: Nekkerhal Mechelen
18 - 21 december: Flanders Expo Gent

Veel shopplezier! Je bent er altijd meer geld kwijt dan je verwacht, maar je zult nog uren plezier beleven aan je inkopen :).

Bron:
* http://www.boekenfestijn.com/
* http://www.kortrijkxpo.com/kalender/kalender/?tx_pxbeurzen_pi1%5Bbn%5D=42

woensdag 19 februari 2014

Manga uit Japan kan ook hier!

Ik sta momenteel in het tweede leerjaar, maar ik geef ook muzische in het vijfde leerjaar. Ik deed dit al een paar keer, maar ik moet mijn weg nog wat zoeken. Je probeert dingen uit, je schaaft dingen bij of je gooit iets de vuilbak in :).

Een tijdje geleden vond ik een les op Klascement rond het tekenen van manga. Deze werd gemaakt door Ilse Verhoeven en vind je hier. Dat leek me wel eens leuk om met mijn klas uit te proberen. Er zijn immers wel wat kinderen die altijd maar weer herhalen dat ze niet kunnen tekenen. Dan is het creëren van een stripfiguur echt een goeie tussenstap. Kinderen hoeven niet alles waarheidsgetrouw weer te geven en ze kunnen ook hun fantasie gebruiken. Dat vinden de meeste kinderen wel leuk.

Als instap vertelde ik de kinderen wat over manga. Op Wikipedia vind je een goeie uitleg en kinderen vonden deze uitleg heel interessant. Daarnaast liet ik hen ook een video zien. Op Youtube zijn er tal van inspiratiebronnen! Op het bord noteerde ik achteraf nog een korte samenvatting zodat de algemene info nog eens werd herhaald. Je kunt uiteraard ook een overzichtsblaadje maken als je met een muzische map werkt. Zo stond er op het bord dat manga uit Japan komt, anime is de animatievorm van de manga, grote ogen, een eenvoudige mond en eenvoudige neus zijn heel typisch.

Na de uitleg en de korte herhaling op het bord mochten de kinderen aan de slag. Ik liet ze eerst experimenteren. Het was niet de bedoeling om een volledig gezicht te tekenen, maar ik liet ze ogen, neuzen en monden uitproberen. Loopt dat heel erg moeilijk, dan kun je eerst nog ogen aan de hand van foto's bespreken. Het is immers de bedoeling dat de ogen groot en gedetailleerd zijn. De kinderen mogen dus ook de oogkas tekenen, de wimpers, de iris,... Het is een goeie tip om wat witte vlekjes in het oog te laten. Zo spreken ze veel meer aan!

Daarna zijn er verschillende opdrachten mogelijk. Ik liet de kinderen een zelfportret in manga maken. Uiteraard kun je ze ook een klasgenootje laten tekenen of gewoon een eigen mangafiguur.
Het was in mijn les de bedoeling dat de kinderen een behoorlijk groot hoofd tekenden en dat alleen de schouders nog op het blad werden gezet. Ik tekende zelf een korte schets voor aan het bord.

Eerst tekende iedereen met een tekenpotlood zijn of haar eigen hoofd in mangastijl.




Daarna werd alles ingekleurd met potlood of wasco. Het is hier ook belangrijk om accenten te leren leggen. Laat de kinderen niet alles even donker of licht kleuren, maar zorg ervoor dat er schakeringen in hun werk zitten. Dat is niet altijd even evident voor elk kind. Uiteindelijk werd ook de achtergrond in een kleur gezet.









Veel tekenplezier!

Bronnen:
*Klascement
*Wikipedia

dinsdag 18 februari 2014

Doelen dramatisch spel

Ik liet jullie eerder al weten dat ik me wat aan het onderdompelen ben in de wereld van de leerplandoelen. Er zijn leukere dingen, maar toch vind ik het leerrijk. De bedoeling is om voor ieder vak alle doelen waaraan ik moet werken op een rijtje te zetten. Aangezien ik geen vaste klas heb, is dat niet zo evident. Daarom ook dat ik voor muzische vorming een lijst voor elk leerjaar opmaak. Dan zijn er des te meer mensen waarmee ik dit kan delen!

Gisteren controleerde ik nog eens de doelen voor dramatisch spel en dit voor de eerste graad. Ik maakte een oplijsting van de doelen die bereikt moeten worden, maar ook van die waar er doorheen het schooljaar gewoon aan gewerkt mag worden.

Hieronder zie je  een voorbeeld van zo'n tabel. Ik controleerde ze nog eens voor de eerste graad en die kan ik dus al met jullie delen. Wens je dit document? Kijk dan snel hier.


Hou Gietjes Corner zeker in de gaten want ik deel later ook nog de doelen dramatisch spel van de tweede en de derde graad, maar ook alle andere doelen rond muzische vorming!

maandag 17 februari 2014

Controleblaadje voor de agenda

Sommige kinderen hebben het heel erg moeilijk om taakjes af te werken. Zeker als het net iets meer is dan alleen het gewone huiswerk. Op bepaalde dagen krijgen kinderen ook losse blaadjes mee en die moeten dan ondertekend worden. Het zijn altijd dezelfde kinderen die dit vergeten of uitstellen. Daarom maakte ik voor hen een controleblaadje. Dit kun je uiteraard aanpassen aan de noden van jouw klas. Kinderen kunnen op die manier aanduiden wat ze al gemaakt hebben en daarnaast zien ze ook onmiddellijk wat ze nog moeten doen.


Wens je dit blaadje ook te gebruiken? Kijk dan hier.
Je helpt er de kinderen mee en je zorgt er meteen ook voor dat jij als leerkracht niet gefrustreerd raakt. Het is immers soms heel moeilijk bij te houden wie wat nu al gemaakt heeft en wie nog taken moet inhalen.

Ik wens jullie allen een heel fijne werkweek toe!

zondag 16 februari 2014

21 algemene doelen muzische vorming!

Zoals jullie wel al gemerkt hebben, ben ik soms echt wel met 1001 dingen bezig. Voor mij is dat boeiend, voor de wederhelft vooral onbegrijpbaar. Hij snapt maar niet dat ik zoveel projecten kan laten rondslingeren terwijl ik alweer met iets nieuws ben begonnen. Eigenlijk moet ik hem wel een beetje gelijk geven, maar ik hoop dat er ooit wat rust in dat hoofd van mij komt :).

Voor het ogenblik ben ik bezig met carnavalversiering, het maken van breukencirkels, het verzamelen van concreet materiaal voor de tafels, het knippen van getalkaartjes tot 100 en nog zo veel meer. Daar komt nog eens bij dat ik nog heel wat nieuwe ideeën op Pinterest heb gevonden die in mijn hoofd ook stilaan vorm aan het krijgen zijn. Heel wat ideeën dus, weinig afgewerkte projecten.

Een tijdje geleden vertelde ik jullie trouwens ook dat ik mij eens wilde verdiepen in alle doelen voor mijn klas. Ik deed dat eerder voor een stuk al voor spelling, maar ik boog me een hele tijd terug ook al eens over muzische vorming. Dit jaar is dit ook één van onze prioriteiten op school en aangezien ik in de stuurgroep zit, zet ik ook hier graag mijn schouders onder.

Bij deze is het dus tijd om projecten af te werken en daar begin ik nu meteen mee. Muzische vorming bestaat zoals jullie misschien wel weten uit vijf domeinen. Dat zijn beeld, drama, beweging, muziek en muzisch taalgebruik. Het is zo dat elk onderdeel zijn eigen leerplan heeft en dus ook bijhorende leerplandoelen. Daarnaast zijn er zelfs nog 21 algemene doelen.

Die 21 algemene doelen zijn heel ruim en soms moeilijk te begrijpen. Toch is het de bedoeling dat je deze gaat gebruiken om je lessen te duiden. Achteraf kun je ze meer specificeren door ook doelen uit de deelleerplannen te halen. Het is zo dat jij in een welbepaald leerjaar niet alle doelen moet aanraken, maar er zijn toch enkele verplichtingen. Later meer hierover!

We beginnen dus met de algemene doelen en die moet je eerst goed onder de knie hebben voor we verder gaan. Probeer ze zo accuraat mogelijk te gebruiken. Je zult soms behoorlijk moeten zoeken welk doel nu echt het best bij je les past, maar dit document zal je daar zeker bij helpen. Onder de algemene doelen vind je meer uitleg zodat je sneller kan uitmaken welk algemeen doel bij je les past.

Het is zo dat de eerste 11 doelen er zijn rond beschouwen, de andere 10 handelen over creëren. Ik zet ze hieronder even op een rij:

BESCHOUWEN
1. Intensief gebruik maken van alle zintuigen
2. De wereld, en in het bijzonder de muzische expressie daarvan, met een open houding benaderen
3. De eigenheid van de muzische expressievorm aanvoelen, begrijpen en waarderen
4. Gevoelig zijn voor het overdrachtelijk of symbolisch karakter van een muzische expressievorm
5. De ander in zijn expressie willen ontmoeten
6. De band leggen met de eigen innerlijke wereld
7. Willen kennis maken met de wereld van de kunst
8. Genieten van ene kunstzinnige expressie of een kunstwerk
9. Over kunst communiceren
10. Ervaren dat het schoonheidsbeleven of de smaak van mensen verschilt
11 Over kunstzinnige expressies een oordeel geven

CREËREN
12. Erop gericht zijn de eigen ervaringen, ideeën, gevoelens en waardering in muzische talen uit te drukken
13. Erop gericht zijn muzische expressiemogelijkheden te exploreren en ermee te experimenteren
14. Technische vaardigheden in verband met muzische vormgeving trachten te beheersen
15. Je voorstellingsvermogen, je fantasie of je verbeelding durven aanspreken
16. Gericht zijn op een oorspronkelijke vormgeving
17. Gericht zijn op een verstaanbare of sprekende vormgeving
18. Werken vanuit geloof in je eigen kunnen
19. Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn
20. Overal mogelijkheden tot muzische vormgeving ontdekken en toepassen
21. Het muzisch bezig zijn zelf kunnen verrijken en sturen (leren leren)

Als je deze doelen nu allemaal op een rij ziet, is het de bedoeling dat je per muzische les op zoek gaat naar één doel rond beschouwen en één rond creëren. Kies natuurlijk diegene die het best bij jouw lesvoorbereiding passen. Doorheen het jaar moet je dan proberen zo veel mogelijk doelen aan te snijden en dit over de verschillende domeinen heen.  Ik wil daarmee zeggen dat het niet de bedoeling is dat je bijvoorbeeld vijf keer doel 1 neemt en geen enkele keer doel 7. Neem je een doel nog een tweede keer dan kun je hem wel aan een ander onderdeel van muzische linken.

Hieronder zie je een tabel waar je eigenlijk alles goed kunt op bijhouden. Wij doen dit nu ook bij ons op school. Later is het natuurlijk de bedoeling om ervoor te zorgen dat elk doel in elk domein aan bod komt en dit doorheen de hele lagere school.


Wens je deze tabel te gebruiken dan kan dit. Kijk dan hier.

Wij zijn dus in september aan deze tocht begonnen en het is de bedoeling dat er binnen een drietal jaar zeker een leerlijn op tafel ligt. Ik vind deze termijn nogal lang dus probeer ik zelf het één en ander uit te dokteren. Ik hou jullie hier op mijn blog zeker op de hoogte. Dan scheelt dit wellicht weer een pak werk voor jullie als jullie met muzische vorming aan de slag moeten!

Fijne zondag!


Bronnen:
* http://www.vvkbao.be/materiaal/muzische-opvoeding-algemeen-deel
* http://www.mariebogaert.com/dirk/resources/leerplannen%20en%20eindtermen/VVKBaO/LEERLIJN%20OP%20BASIS%20VAN%20DE%20DOELEN%20VERSIE%20SEPTEMBER%202011%20DRUKWERK%20RV.pdf
* leerplannen muzische vorming

zaterdag 15 februari 2014

Weetjes '14/4 om even niet met m'n klas bezig te zijn :)

Gisteren eigenlijk weer iets doms gedaan. Een uur of twee Pinterest zitten afschuimen en tjah... ik werd er een heel klein beetje zot van :). Er zijn zoveel leuke dingen voor mijn klas dat ik ze eigenlijk liefst vandaag allemaal nog wil uitvoeren. Maar ik moet eindelijk eens gaan beseffen dat dit niet zomaar gaat. De voorbeelden bij ons op school deden er ook een paar jaar over om een klas tot een unieke ruimte om te toveren.

Ik wil echter niet al te veel tijd verliezen en wil graag m'n klas wat minder steriel zien. Ik zeg niet dat de mijne er niet goed uitziet, maar naar mijn aanvoelen is ze wat koud. Daarom sla ik nu zoveel mogelijk dingen op zodat ik in de grote vakantie aan een ware metamorfose kan beginnen.

Maar ik moet het nu nog wat proberen los te laten. Het heeft immers geen zin om nu kasten en bankjes te gaan schilderen, zo midden in het schooljaar. Daarom heb ik me vandaag voorgenomen om me dit weekend vooral eens toe te leggen op andere dingen. Dus ik schuif heel even mijn schoolideeën aan de kant en ik verzamel vandaag nog wat weetjes voor jullie!

Deze week kreeg ik van mijn mama een krant naar aanleiding van de 125ste verjaardag van Het Laatste Nieuws. Die lag al een tijdje bij haar in de kast en ze vroeg me of ik die nog nodig had. De krant staat vol met interessante weetjes over 125 jaar nationaal en internationaal nieuws. Ideaal dus om er wat weetjes uit te puren.

1.Het Laatste Nieuws verschijnt voor de eerste keer op donderdag 7 juni 1888.

2. Op 17 december 1909 sterft Leopold II.

3. Op 15 augustus 1911 is er een enorme opstand. De betogers eisen algemeen enkelvoudig stemrecht, dat is één stem per man. Dat komt er uiteindelijk in 1918.

4. In de nacht van 14 op 15 april 1912 zinkt de Titanic. Ruim 1.500 van de 2.200 opvarenden sterven.

5. In 1920 wint België Olympisch voetbalgoud in Antwerpen. De finale spelen ze tegen de Tsjechen, maar nog net voor de rust geeft de tegenstander er de brui aan.

6. Amerikaans piloot Charles Lindbergh maakt in mei 1927 de eerste solovlucht van New York naar Parijs.

7. In 1929 is er de crash van Wall Street.

8. Koning Albert I valt op 17 februari 1934 van een rots in Marche-les-Dames en overlijdt.

9. Koningin Astrid sterft op 29 augustus 1935 bij een auto-ongeval in het Zwitserse Küssnacht. Haar man, Leopold III, verloor de controle over het stuur en de vorstin stierf op 29-jarige leeftijd.


10. De Hindenburg crasht op 6 mei 1937 bij New York.

11. Hitler valt op 10 mei 1940 ons land binnen.

12. Op 6 augustus 1945 gooit de VS een atoombom op Hiroshima. Zo komt er een einde van WO II.

13. Mahatma Gandhi wordt op 30 januari 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe.

14. Op 2 augustus 1948 wint Gaston Reiff in Londen olympisch goud op de 5.000 meter. Hij laat de legendarische Zatopek achter zich.

15. Op 26 juni 1949 mogen vrouwen voor het eerst gaan stemmen bij nationale verkiezingen.

16. In 1950 is er op 12 maart een volksraadpleging. Deze moet uitmaken of de gecapituleerde koning Leopold III als koning mag terugkeren of niet.

17. De 20-jarige Boudewijn wordt op 17 juli 1951 koning na de troonsafstand van Leopold III.

18. In het jaar 1953 is er heel wat watersnood in ons land en in Nederland. Er verdrinken maar liefst 28 Belgen in de nacht van 31 januari op 1 februari.

19. In 1955 is er een enorme optocht in het kader van de schoolstrijd. Er is immers een wetsvoorstel waarbij de subsidies voor de katholieke scholen zou verminderen.

20. In 1956 trouwen op 18 april Prins Rainier van Monaco en Grace Kelly voor de wet.


De rest van de weetjes uit deze krant bewaar ik voor de volgende keer! Hou dus Gietjes Corner zeker in de gaten!


Bronnen:
* http://www.nieuwsbronnen.com/tenbunderen/historischkader2.html
* http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_I_van_Belgi%C3%AB
* http://pt.wikipedia.org/wiki/Gaston_Reiff
* http://mentalfloss.com/article/22210/5-things-you-didnt-know-about-grace-kelly
* De krant '125 jaar Het Laatste Nieuws'.

vrijdag 14 februari 2014

Huiswerkje spelling

Ik maakte vanmorgen in alle vroegte nog snel een huiswerkje spelling. In het tweede leerjaar wordt de aanzet rond open en gesloten lettergrepen gegeven en je merkt dat dit voor de kinderen een heel moeilijk onderdeel van de spellinglessen is.

Daarom is het uiteraard heel erg belangrijk dat de kinderen voldoende oefenen. In een mapje op mijn harde schijf stond er een blaadje van het net en ik maakte er mijn eigen ding van. Wil je dit blaadje ook gebruiken? Kijk dan snel hier.


Bron afbeelding:
* http://www.kleurplaten-voor-kids.nl/index.php option=com_kleurplaatprinting&img=7982&fld=/Babies.html

donderdag 13 februari 2014

Een prikbord voor Vaderdag!

Een hele tijd geleden maakte ik in het eerste leerjaar een prikbord voor Vaderdag. Ik laat de beelden wat voor zich spreken want tijd voor veel tekst is er vandaag niet meer :)

1. Eerst werd een karton in een hoofdkleur geschilderd. Uiteraard kun je hier ook voor andere opties gaan.

2. Het was de bedoeling om kurken in schijfjes te snijden en die dan allemaal in het midden op het karton te kleven, maar gelukkig vonden we op school nog een rol kurk :).


















3. Ik maakte een passe-partout en deze werd ingekleurd. De kinderen maakten eerst een patroon aan de hand van lijnen. De helft van de vakjes moesten in het zwart, de andere mochten in een ander kleur gekleurd worden. Er werd achteraf een foto achter het kader geplakt.


4. Ieder kind bracht een doos mee die in twee werd gesneden. Het was de bedoeling om die doos te beschilderen, maar dat lukte echt niet zo goed. Daarom hielp mijn papa me op alle dozen crèmestokjes te plakken. Achteraf konden de kinderen de doosjes dan toch beschilderen. Deze doosjes dienden voor balpennen en blaadjes.


5.  Voor de prikkers werd ook een bakje voorzien. Daarvoor gebruikte ik een botervlootje. Ook dit potje werd met stokjes beplakt om het beter te kunnen beschilderen.


6. De foto werd in de linkerhoek gekleefd, daaronder zie je twee gaatjes. Daarachter werd een kalender bevestigd met een schuifsysteem. Het linkergaatje was wat kleiner omdat er een kolom met 31 hokjes achter moest. Het rechter hokje was voor de maand. Onder de kalender mochten de kinderen een handafdruk plaatsen.


Dit is dan het resultaat (nog zonder kalender).




 7. Ik maakte twee stroken: eentje met de dagen en eentje met de maanden. Achteraan werden vier stukjes dik karton (van een stevige doos) bevestigd. Onder die kartonnetjes bevestigde ik de stroken zodat ze elke dag (of elke maand) nog verschoven konden worden.

8. De kinderen schreven ook nog een leuk briefje aan papa en bevestigenden dit op het prikbord.





















Heel leuk om te maken in de eerste graad en mits wat aanpassingen ook zeker een origineel cadeau voor de kinderen van de tweede graad!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...