vrijdag 27 maart 2020

Spelletjes als tussendoortje - aflevering 3

Ik vertelde jullie hier een tijd geleden al hoe ik mijn tussendoortjes aanpak en sinds een paar weken laat ik ook heel wat spelletjes op jullie los. Miste je een aflevering? Kijk dan zeker eens op het tabblad 'Tussendoortjes'.

Vandaag weer vier nieuwe spelletjes waar je meteen mee aan de slag kan.

Wolfje, hoe laat is het?

De leerlingen staan aan één zijde van het terrein. In het midden staat één leerling, de wolf. De leerlingen moeten vragen: ‘Wolfje, hoe laat is het?’ De wolf antwoordt met een uur (bijvoorbeeld 9u). Dan moeten de leerlingen het aantal stappen doen richting de wolf. De leerlingen blijven vragen hoe laat het is. Wanneer de wolf antwoordt: ‘Etenstijd!’ draait deze zich om en probeert zoveel mogelijk leerlingen te tikken. De leerling die als eerste getikt is, wordt dan de wolf. Of de leerkracht duidt dan iemand aan (want sommige leerlingen zullen niet meer weglopen omdat ze de wolf willen zijn). 

Prooien vangen

Als je de eerste keer dit spel speelt, toon dan de video over de voedselketen van Schooltv.

Buiten worden er vier tikkers aangeduid. Deze vier tikkers krijgen elk een kaartje met een dier rond hun nek (leeuw, kip, spin en kat). De andere leerlingen staan aan de kant van het terrein en krijgen ook een dier rond hun nek (muis, vlieg, zebra of worm). Als de leerkracht één van deze vier dieren roept, moeten de leerlingen overlopen. Alleen het dier dat in de voedselketen net boven dit dier staat mag de prooien proberen te vangen. De gevangen prooien kunnen aan de kant gaan staan, maar de gevangen dieren kunnen ook een jager worden.

Kaartjes hoef je uiteraard niet zelf meer te ontwerpen, ik maakte er voor mezelf en dus ook voor jullie!

Ze zien er als volgt uit...



Paardenrace

Wanneer je de eerste keer dit spel zal gaan spelen, dan is het aan te raden om eerst even te tonen wat een paardenrace is. Dit kun je aan de hand van volgende video...


Bij de paardenrace doet iedereen alsof ze meedoen in een echte paardenrace op een renbaan. De leerkracht speelt de rol van verslaggever van de race. De rest gaat in een kring dicht naast elkaar op hun knieën zitten (kan ook: achter de banken rechtstaan). Zodra de race start, begin je met twee vlakke handen op de benen te kloppen. Ze bootsen het hoefgetrappel na. En terwijl ze continu op de benen blijven kloppen, reageren ze op het commentaar van de verslaggever door de bewegingen: de paarden zijn onderweg: kloppen op de vloer, de paarden gaan door de waterbak: roepen ‘plets, plets, bocht naar links: iedereen leunt naar links, bocht naar rechts: iedereen leunt naar rechts, voor de tribune: iedereen doet de wave!, een groep Japanners tegenkomen: foto’s trekken,…


zaterdag 21 maart 2020

Nieuwe lading spelletjes

Vorige maandag deelde ik al drie spelletjes uit mijn arsenaal voor mijn tussendoortjes en vandaag voeg ik er nog graag vier aan toe. Vrees niet, er komen er nog ;).

Wil je nog eens zien hoe ik algemeen mijn tussendoortjes aanpak? Lees dan zeker nog eens het blogpostje van dinsdag 10 maart opnieuw.

Wie is het?

Alle leerlingen staan op hun stoel. Eén leerling gaat naar buiten terwijl de anderen in de klas iemand aanduiden. Ze bekijken deze persoon van top tot teen want wanneer de buiten gestuurde leerling terug binnenkomt, mag deze vragen stellen. Bijvoorbeeld: is het een meisje? Als de persoon geen meisje is, moeten alle meisjes gaan zitten. Zo stelt de binnengekomen leerling vragen tot hij/zij de aangeduide leerling gevonden heeft.

Reïncarnatie

De leerlingen lopen kriskras door de ruimte. Telkens als de leerkracht fluit, bevriezen de leerlingen en zegt de leerkracht in wat ze moeten veranderen. Je kunt uiteraard ook de leerlingen aan bod laten komen.

Enkele mogelijkheden: koorddanser, kok, schaatser, beren, muis, olifant, eenden, boze leerling,… 



Toverbos

De helft van de leerlingen speelt boom in een toverbos. De andere helft van de groep wordt geblinddoekt en moet het bos doorkruisen zonder een boom te raken. De bomen ‘waarschuwen’ door geluid te maken: te ritselen, te zoemen,… Zo kunnen de geblinddoekte leerlingen een andere route nemen. Aansluitend worden de rollen omgedraaid.


De ballon

De leerlingen staan achter hun stoel. De leerkracht blaast een ballon op. Er wordt afgesproken dat iedereen op zijn of haar plaats blijft staan. De leerkracht slaat de ballon in de klas. Wanneer de ballon in de richting van een leerling komt, slaat de leerling op de ballon. De ballon mag de grond niet raken.


Dit waren ze voor vandaag! Volgende week heb ik er nog een paar voor jullie.

Tot gauw!

maandag 16 maart 2020

Drie spelletjes op een rij

Ik vertelde jullie vorige dinsdag over mijn tussendoortjes. Toen ging het vooral over mijn algemene aanpak, maar het is natuurlijk de bedoeling om ook uit te leggen hoe ik mijn categorieën effectief invul. Daarom wil ik vandaag drie spelletjes met jullie delen. Ik vond ze niet zelf uit, ik verzamelde wat klassiekers en fijne nieuwkomers. In een paar afleveringen op Gietjes Corner wil ik ze op jullie loslaten ;).

Dirigentje

De kinderen zitten in een kring. Eén leerling wordt buiten gehoorsafstand gebracht. Intussen wordt een dirigent aangeduid en die begint met het maken van een beweging. Alle andere kinderen doen hem/haar na. Intussen mag degene die weg ging, er terug bij komen staan. Kan hij/zij raden wie de dirigent is?

Levende memory

Twee leerlingen worden de klas uitgestuurd. De andere leerlingen maken duo’s (niet altijd bij beste vriend – is er een leerling over dan kan de leerkracht meedoen). In de duo’s spreken de kinderen een beweging af. De juf of meester controleert of er geen twee keer dezelfde beweging voorkomt. Het is aan de twee leerlingen die buiten stonden om de koppels te achterhalen. Wie wint er?


Citroen-citroen

De kinderen zitten in een kring. Iemand staat in het midden en roept twee namen. Deze twee personen proberen van plaats te veranderen, zonder dat de persoon in het midden op hun plaats kan komen zitten. Als het de persoon in het midden toch lukt om een plaats in te nemen, dan moet de persoon die daar wou gaan zitten in het midden gaan staan. Als de persoon in het midden roept ‘Citroen-Citroen’, moet iedereen van plaats verwisselen.


Binnenkort laat ik drie nieuwe spelletjes op jullie los!

Tot morgen

zaterdag 14 maart 2020

Leesfiches AVI E4

Als je even terugbladert op mijn blog, dan kom je mijn leesfiches tegen. De voorbije maand herlas ik ze allemaal, haalde ik de typfouten eruit en post ik ze hier opnieuw. Op die manier kunnen jullie er ook mee aan de slag. De afleveringen rond AVI Start/M3, E3 en M4 gemist? Klink dan zeker eens op de volgende linkjes...

AVI M4

Sinds de week voor de krokusvakantie zet ik ze in mijn klaspraktijk opnieuw in. Ik maakte leesgroepen (waarover je hier meer las) en probeer nu zo vaak mogelijk met de afzonderlijke groepen te oefenen. Ik hoop dat ik mijn kinderen op die manier zo goed mogelijk vooruit kan helpen. Uiteraard is dit niet de enige oefenvorm, maar dat had je waarschijnlijk wel al door. Er is hier op Gietjes Corner al veel gepasseerd rond lezen, maar er komt nog heel veel nieuw materiaal.

Vandaag wil ik de fiches rond E4 delen. Het zijn er 20 in totaal...


Wil ze ze graag inzetten in jouw klas? Dan kan dat! Download ze hieronder!

Wil je de fiches met een hoger niveau ook meteen kunnen gebruiken? Dan kan dat! Stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en voor een vrijwillige bijdrage krijg je alle fiches die ik voor elk niveau heb gemaakt zo snel mogelijk toegestuurd!

Nog een fijne zaterdag iedereen!

woensdag 11 maart 2020

Hulpkaart dagen van de week

De dagen van de week zijn een vast onderdeel van de leerstof in het tweede leerjaar. Omdat dit voor sommige kinderen wel abstract kan zijn, maakte ik een hulpkaart. Die wordt op hun bank geplakt of de leerlingen houden die bij in hun bank. Sommigen vinden het immers niet leuk dat hulpmiddelen duidelijk zichtbaar zijn.

De hulpkaart ziet er als volgt uit...


Ik weet dat sommige scholen met andere symbolen werken (ik baseerde me op die van onze schoolagenda), maar ze zijn voor iedereen makkelijk aanpasbaar in mijn document. 
Wil je zelf aan de slag? Download de hulpkaart dan hieronder.


Omdat ik graag alles wat netjes verzamel (om wat orde in de wanorde te scheppen), maakte ik een voorraad kaarten en stopte die in een omslag. Ik voorzag ook een label voor deze envelop. Die ziet er zo uit...


Wil je dit label voor de omslag ook graag gebruiken, klik dan hieronder op de link.

Dan kom je tot het volgende resultaat...




Veel plezier ermee!

dinsdag 10 maart 2020

Hoe pak ik tussendoortjes aan?

Vroeger deed ik af en toe eens een dansje tussendoor, maar er zijn onnoemelijk veel andere manieren om je kids even wat verstrooiing te brengen. Daarom ben ik eigenlijk al jaren bezig met het verzamelen van een goede mix van allerlei soorten activiteiten. En daar zijn de niet-dansers me wel dankbaar voor ;).

In het begin van het schooljaar bouw ik het volgende schema met de kinderen op. Aan de zijkant van mijn bord leg ik het systeem van mijn tussendoortjes uit. De nummer 1 van de week (waarover binnenkort meer) mag vanaf de tweede week van het schooljaar met een dobbelsteen gooien. Maar voor we dat kunnen doen, moeten er eerst zes categorieën worden uitgelegd. Elke dag focus ik me op eentje (maar je kunt het natuurlijk ook allemaal in één keer doen). Ik opteer voor mijn manier omdat er die eerste dagen al heel veel op de leerlingen afkomt en zo temper ik mijn enthousiasme wat en hou ik het (denk ik toch) overzichtelijk.


De eerste dag schrijf ik dus 'spelletje' aan het bord en ik speel met de leerlingen dan ook meteen een spelletje.
De tweede dag komt er een lied aan bod, de derde dag een dansje,...
(over de inhoud van de tussendoortjes later meer)

Eens we alle zes de categorieën doorlopen hebben, hang ik een net blad aan het bord. Dat kan er dan het hele jaar blijven. Het ziet er als volgt uit...


Wil je dit blad ook inzetten in je klas? Download het dan hieronder!

Na een dag of zes heb ik alle categorieën tussendoortjes uitgelegd en hebben we van alles al minstens één iets gedaan. Als de kinderen vanaf week twee een nummer gooien, dan mogen ze altijd kiezen. Hetzelfde van de vorige keer of iets nieuws. Zo kun je steeds opnieuw nieuwe tussendoortjes in je klas introduceren.

Ben je zelf een leerkracht die altijd maar wil voortdoen en die tussendoortjes 'vergeet' of vindt dat er geen tijd voor is? Dan is het onderstaande kaartje misschien ook voor jou een oplossing. De nummer 1 van de week krijgt dit kaartje in de bank. Als deze leerling zin heeft in een tussendoortje mag hij of zij dit in de lucht steken. Ik maak er wel afspraken over. Maximum 2 keer op een dag (één keer in de voormiddag, één keer in de namiddag) en tussen twee lestijden door. De kinderen weten algauw dat dit is wanneer we van boekjes wisselen of iets opruimen.

Uiteraard kan dit kaartje ook vervangen worden door een popje, een pluchen beer, een sleutelhanger,... Je kunt het zo gek niet bedenken.

Wil je ook mijn kaartje gebruiken? Klik dan op onderstaande link.
Tussendoorkaartje Stilton

Het ziet er als volgt uit...



Benieuwd naar hoe ik de tussendoortjes dan effectief invul? Dat komt zeker nog aan bod. Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten!

maandag 9 maart 2020

De provincies van België

Als ik ze achteraf bekijk, vind ik ze niet zo héél netjes, maar ik ben niet goed met computers, dus dacht ik: ik kleur ze in. Wat? De provincies van België. Je kunt ze als wandplaten gebruiken, in een Powerpoint verwerken, maar ik ben van plan om er schrijfkaarten van te maken. Als ik tijd vind, vertel ik je daar deze week meer over. Wil je nu graag al aan de slag met de kaarten? Dan kun je ze onder de foto downloaden.


Er is telkens een afbeelding met een provincie en daarna ook eentje waarbij de hoofdplaats gekleurd is. Deze is echter niet altijd even duidelijk dus ik zal daar wellicht nog een pijl aan toevoegen. Is dat gebeurd, dan deel ik ze hier zeker ook nog eens.




vrijdag 6 maart 2020

Optellen en aftrekken tot 100

Gisteren ging het niet zo heel goed met me. Keelpijn, vermoeidheid,... dus een snipperavond genomen. Ik kon even niet anders. Maar vandaag zijn we terug. Nog niet helemaal zoals het zou moeten zijn, maar goed genoeg om even een blogberichtje te schrijven.

In het tweede leerjaar is rekenen tot 100 een heel belangrijk onderdeel van het wiskundeonderwijs. Daarom gaat ook deze leerstof vaak mee als huiswerk. Er zijn al veel discussies over huiswerk gevoerd en ik kan bepaalde gedachtegangen wel volgen, maar hier op school wordt het nog steeds gegeven (en dit op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag).

Het is altijd handig als je een voorraad in je klas hebt liggen, dan hoef je maar een blad te kopiëren. Elke avond nog een huiswerk voorzien (en in elkaar boksen) voor de volgende dag is echt van het goeie te veel. Er valt immers nog zoveel op een avond te doen, dat ik in weekends of vakanties graag wat voorbereidend werk doe. Dan kun je er later de vruchten van plukken.

Zo kwam ik een tijd geleden een bijlage van Elke Dufour op Klascement tegen. Ik vroeg haar toestemming om de blaadjes in huiswerken te gieten en dat mocht. Ik mocht ze ook met jullie delen op mijn blog. Bij deze, bedankt Elke! Wil je haar bijlage graag integraal op Klascement zien, klik dan op de volgende link. Het is zeker de moeite waard, ook het idee achter het werken met drie verschillende blokken!

Zelf maakte ik een sjabloon en plakte daarop een heel aantal blaadjes van Elkes hand. Hieronder zie je hoe de huiswerken eruit zien...





















De foto's zijn niet schitterend, maar op die manier zie je wel het principe.  In totaal zijn er 69 bladzijden met huiswerken! Dit handelt enkel over + en - tot aan 100 (niet over x of :).
Wil je er zelf ook mee aan de slag? Dan kan dat! Download de huiswerken hieronder.
Huiswerken rekenen tot 100 (gebaseerd op bijdrage Elke Dufour)

Zoals je zult merken zijn er heel wat blaadjes wat scheefgetrokken in de kopiemachine. Ik probeerde het nog eens opnieuw, maar het is blijkbaar onbegonnen werk om alles netjes recht te scannen.
Wil je zelf aan de slag met de originele blaadjes van Elke (zie link boven de boven de foto's), dan stel ik ook mijn sjabloon beschikbaar.

Fijn weekend iedereen!

woensdag 4 maart 2020

Leefiches M4!

Na de aflevering rond de leesfiches van AVI Start, M3 en E3 volgt nu deze van M4. Ik ga er vandaag niet al te veel woorden aan vuil maken. Wil je weten hoe ik ze inzet in mijn klas? Lees dan zeker nog eens het blogpostje van zaterdag 15 februari: Leesfiches voor AVI Start en M3.

Ik heb er nu ook voor M4 in de aanbieding. Het zijn er 20 in totaal en ze zien er opnieuw als volgt uit... Ze kunnen zowel individueel als klassikaal worden ingezet, maar ook binnen de zorg kunnen ze van goudwaarde zijn!


Wil je er snel mee aan de slag? Download ze dan hieronder.

Wil je de andere (met hogere niveaus) ook meteen kunnen gebruiken? Dan kan dat! Stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en voor een vrijwillige bijdrage krijg je alle fiches die ik voor elk niveau heb gemaakt zo snel mogelijk toegestuurd!

Tot morgen!

dinsdag 3 maart 2020

Getalkaartjes tot 100 met tal van mogelijkheden!

Er zijn zo van die zaken die ik al jaren geleden maakte, maar die ik hier nog nooit deelde. Zo ook mijn getalkaartjes tot 100. In een tweede leerjaar komen die zeker van pas! Wat ik er allemaal mee doe, vertel ik je gaandeweg wel nog. Vandaag gaat het vooral over het materiaal. Ze zijn heel eenvoudig, zonder poespas en in een normaal lettertype.

Ze zien er als volgt uit...


Wil je deze kaartjes graag gebruiken? Download ze dan hieronder.

De witte versie is voor mezelf, om aan het bord te gebruiken en om dus een 100-veld op te bouwen. Dat kan uiteraard ook het 20-veld (uit het eerste) zijn of het 40-veld als je bijvoorbeeld de tafel van 4 aanbrengt (waarover later meer).

Maar ik heb ook nog kleurrijke versies. Waarom? Omdat ik er ook samen met de kinderen mee aan de slag wil gaan. Je kunt er echt heel veel kanten mee uit. 
* Het 100-veld leggen (of dus een kleiner veld)
* Hoger-lager spelen (trek elk een kaart, wie het meeste heeft, mag ze houden)
* Twee kaarten trekken en een wit bordje tussen leggen: schrijf > of <
* Kaartje trekken en gewoon lezen
* Kaart trekken en je getal omschrijven, de andere moeten raden over welk getal het gaat
* Enz.

Alle gekleurde versies verzamelde ik in een gepaste doos...


Het is een serieus werkje om alles te knippen en te lamineren, maar eens je ze hebt, kun je er echt jaren plezier aan beleven. Ik heb 10 sets. Eigenlijk zou ik een set per twee willen, maar dat is praktisch onbegonnen werk (met 32 leerlingen) dus nu werk ik soms met 4 ipv met 2.

Omdat ik ook niet wilde dat de getallen doorschenen aan de achterkant deed ik er nog iets zots bij. Ik knipte nog maar eens een kaartje of 1000 met een achterkant voor alle kaartjes...


Wil je die ommezijde ook graag gebruiken? Dan kan dat!


maandag 2 maart 2020

Soms sluipen er foutjes in...

Materiaal maken is één ding, maar ik moet zeggen dat het daar niet bij blijft. Ik wil het optimaliseren, verbeteren en terug aanpassen. Het is nooit helemaal af. Alles moet evolueren en de fouten moeten er uiteraard ook uit. Daarom ben ik blij met jullie waakzame oog en jullie aanmerkingen of bedenkingen. Zo liet er iemand een opmerking achter bij het artikel over de tafelkaartjes voor op de banken. Er zat blijkbaar een fout bij de kaartjes van de tafel van 6. Ik heb dit aangepast en nu gooi ik ze terug online.


Intussen zag ik dat ik dezelfde fout bij 0x5 maakte! Dus bij deze werden deze kaartjes ook aangepast. 

Wil je de rest ook gebruiken, klik dan op de link bovenaan in het artikel. Dan kom je automatisch op het originele blogpostje van een paar weken terug. Daar kun je ook lezen hoe ik deze kaartjes precies in mijn klaspraktijk inzet. Kort samengevat plak ik de kaartjes op de bank als een leerling er een fout tegenmaakt. Vandaag was ik de 1-minuuttest aan het verbeteren en dan zet ik de pot met kaartjes bij me. Telkens als iemand een oefening fout heeft, haal ik het kaartje uit de doos en plak ik het op de bank. 






Nog een fijne werkweek gewenst!

zondag 1 maart 2020

Elke schooldag actief starten!

Ik deed het hier al een hele tijd geleden eens uit de doeken: mijn manier om de dag actief te starten. Niet met een bewegingsspel of zo, neen, niet zo spectaculair, maar met een dagelijks werkblad.

Vroeger vond ik dat een heel gedoe, de start van de dag. Nu ik Dagelijkse Kost gebruik, voel ik me van 's morgens vroeg in mijn sas (of meestal toch ;)). Op de bank van de leerlingen ligt een herhalingsblad klaar en als ze dus binnenkomen in de klas vullen ze hun agenda in en gaan ze meteen aan de slag. Ze dienen intussen ook hun huiswerk in. Na al die maanden gaat dat vanzelf, in het begin van het schooljaar vraagt het wat organisatie... :)

Een werkblad ziet er als volgt uit...


Dit keer zit er geen differentiatie in het blad, maar soms is dat wel zo (waarover later meer). Het werkblad is altijd een dubbele pagina met een aantal oefeningen. Dat kan vanalles zijn. Uiteraard kun je dit makkelijk aanpassen aan jouw klaspraktijk. Plak er enkele vragen in over de vorige lesdag of herhaal nog iets waarvan je vindt dat het nog onvoldoende gekend is. Mis je bepaalde herhalingsoefeningen in je werkboeken, dan valt dit ook met Dagelijkse Kost bij te passen. Brainstorm er maar op los, ik geef het je op een blaadje: twee A4'tjes zijn heel snel vol.

De laatste oefening is altijd een dictee. Ik gebruik daarvoor fichekaarten, maar daar vertel ik deze week nog meer over! 

Wil je graag het blad voor morgen eens van dichterbij bekijken of meteen gebruiken? Download het hieronder dan snel!

Heb je interesse in het dagelijks werkblad? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...