woensdag 30 september 2020

Eerste Communie met muziek en misboekje

In september was ik op mijn blog weer een pak minder bedrijvig dan in augustus. Jammer vind ik dat want ik zat niet stil. Er is dus nog heel wat materiaal te delen, alleen vond ik de tijd niet meteen. Ik moest immers een Eerste Communie in elkaar zien te flansen. Het was al meer dan tien jaar geleden dat ik dat nog deed. Mijn collega's van het eerste leerjaar bezorgden me het nodige materiaal, maar ik vond mijn draai niet echt bij de mis. Daarom ging ik op zoek naar andere mogelijkheden. Gelukkig vond ik nog het een en ander terug van mijn verleden in het eerste leerjaar. Om jullie die zoektocht te besparen, deel ik graag ook mijn materiaal hierrond.

Centrale thema van de mis werd: 'Jij hoort er ook bij!' (als een puzzelstuk in een veel groter geheel).

Als basis van mijn kerkversiering gebruikte ik een ingekleurd puzzelstuk

De kinderen gingen zelf aan de slag met een A4-formaat. 

Wil je dit puzzelstuk gebruiken? Klik dan hieronder.

Puzzelstuk


De puzzelstukken werden gekopieerd en op de stoel van het kind geplakt (met plasticfolie). Op die manier wisten ze meteen op welke stoel ze moesten gaan zitten. Dit zie je op de foto hierboven.

Voor de stoelversiering van de ouders vergrootte ik het ingekleurd puzzelstuk (naar A3). Er werden foto's gemaakt en die werden op het puzzelstuk bevestigd. Ik maakte de puzzelstukken dubbelzijdig (maar dan zonder foto). Met twee brochettestokken bleven de stukken goed zitten. Ik zorgde er wel voor dat de scherpe punt bedekt werden met plakband.



Alle teksten van de kinderen stonden in een boekje, maar werden ook op een puzzelstuk geplakt. Ik gebruikte daarvoor hetzelfde sjabloon als dat van het puzzelstuk aan de stoelen. Ik zette er alleen de titel van de misviering op. De tekst typte ik groter uit en plakte ik op de bladen. 

Zo zag het blad eruit... Aan de andere kant werd de tekst geplakt.
(Ik knipte deze stukken niet uit, ik gebruikte gewoon A4-bladen.)


Wil je ook dit blad gebruiken? Download het dan hieronder.

De kinderen kregen de teksten ook al op voorhand mee naar huis om nog wat te oefenen. We hadden immers niet zo veel tijd om deze mis voor te bereiden.

Wil je ook deze teksten graag inzetten? Klik dan op de link hieronder. Alleen de namen even veranderen en je kunt ermee aan de slag.

Aangezien we nog altijd met een aantal coronamaatregelen rekening moesten houden, werd er in kleinere groepjes gezongen en voorgelezen. De kinderen werden aan de hand van kleuren in groepen verdeeld: groen, blauw, rood en geel. Daarom stonden de leesteksten op gekleurde kaarten (de blauwe zie je hierboven) en had ik ook gelamineerde bladen in verschillende kleuren voor het zingen van de liedjes.



Wanneer ik het groene kaartje in de lucht stak, moest de groene groep het liedje 'Sorry' zingen. Wanneer ik de rode kaart in de lucht stak, was het 'Wiebediebie wiebedieba' die door de boxen klonk. Daarnaast was er nog een blauw (Kom uit die boom) en een geel lied (Voor de mensen die goed zorgen). Het laatste liedje werd door de vier groepen gezongen (elk een deel). Dan stak ik telkens gewoon een kleurtje in de lucht. Kinderen gingen staan, zongen, gingen zitten en dan volgde de volgende groep.

Wil je graag ook de muziek voor deze misviering? 
Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Om te weten welke kinderen er moesten voorlezen of iets moesten uitbeelden, gebruikte ik kaarten met woorden of klasnummers. Door dit in de lucht te steken, wisten de kinderen meteen wie wat moest doen. Bij nummers was het gewoon voorlezen, bij woorden was het bijvoorbeeld het evangelie uitbeelden of het aanbrengen van de gaven.


Wil je dit sjabloon graag gebruiken? Kijk hieronder.


Er werd ook een misboekje gemaakt. Eentje waar ik stiekem wel wat trots op was. Al had ik het niet zonder de hulp van onze secretaresse gekund!! Vrienden zijn op zo'n momenten van goudwaarde ;).


                                  

Wil je het boekje ook graag eens inkijken of integraal gebruiken? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Hieronder nog enkele sfeerbeelden. Ik maakte ook nog grote kartonnen puzzelstukken om de lege plekken in de kerk wat op te vullen. Ze werden in houten blokken gezet. Op die manier werd alles nog wat kleurrijker en beleefden de ouders en kinderen alsnog een fijn feest.











dinsdag 29 september 2020

Stiltontas en actualiteit

Wie mijn blogje al een tijd volgt, weet dat ik een Stiltontas in mijn klas heb. Dit is meteen ook mijn aanleiding om op zoek te gaan naar nieuws. Geronimo heeft immers zijn eigen krant, de 'Wakkere Muis'. Met de tas kunnen kinderen zelf nieuws verzamelen, maar dit is niet verplicht. Aan de hand van een brief leg ik de ouders uit wat ze kunnen en vooral mogen doen. Niets moet. 

De tas ziet er als volgt uit...


Wil je de brief eens zien of gebruiken? Dan kan dat!

De tas zit vol leuke Stiltonspullen: een poppenhuis, een sprookjesboek, een puzzel, een kookboek, een luisterboek, een knutselboek, een 'gewoon' leesboek,... 





Ik kocht ook een kleur- en spelletjesboek en voorzag een map met kopieĆ«n en een pennenzak met allerlei spullen. Op die manier kunnen de kinderen zelfstandig aan de slag. In de map hangt een briefje zodat ze weten dat de blaadjes thuis mogen blijven, maar ze kunnen ze ook gewoon terug meebrengen naar school. 




Wil je ook dit briefje zien? Download het dan hieronder.
Of wil je de blaadjes ook graag inzetten? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

In de tas zit ook een actuaschrift. Dit schrift is bedoeld om de kinderen op zoek te laten gaan naar leuke nieuwtjes. Vorig jaar (in het eerste leerjaar) deden ze dat aan de hand van Hup en toen vertelden ze vooral over de avonturen die ze samen beleefden, maar nu wil ik het wat verder opentrekken. Kinderen kunnen vertellen wat ze thuis met de tas allemaal deden, maar ze kunnen ook op zoek gaan naar nieuws in hun straat, buurt, dorp of zelfs in de wereld. In het schrift worden foto's en/of artikels geplakt. Als er mensen zijn die de mogelijkheid niet hebben om iets af te drukken, dan staat mijn e-mailadres in de brief vermeld zodat ik als leerkracht kan bijspringen waar nodig.

Het schrift ziet er als volgt uit... (al is het dit jaar een blauw exemplaar)



Wil je de voorbladen graag gebruiken? Dan kan dit uiteraard ook.
Op de achterflap plak ik een omslag en daar bewaar ik dan de brief 'Reporter van de week:_____'. Op die manier weet iedereen van wie welk nieuws komt.

Wil je weten hoe ik deze tas voorstel en welke doelen ik eraan koppel? Dan maakte ik een uitgebreide lesfiche voor jullie! Je kunt ze hieronder downloaden.

maandag 28 september 2020

Voorblad huiswerkbundel en huiswerkjes september

De huiswerkmapjes puilen vaak uit en wegen te veel voor de kinderen. Daarom haal ik de blaadjes soms uit de mapjes. Vroeger was het idee om dat elke maand te doen, ik zou al blij zijn als het me een paar keer per jaar lukt. Zomaar meegeven naar huis is geen optie, dus maakte ik weer een voorblad. Op die manier niet ik alles vast in een boekje en kun je weer met een leeg mapje beginnen. 

Interesse in het voorblad? Het kan makkelijk aangepast worden aan jouw klasthema!

Voorblad huiswerkbundel


Maar misschien zijn jullie eerder op zoek naar nieuwe/vernieuwde huiswerkblaadjes. Ik maak er geregeld wel eens. Ik postte er hier al twee een paar weken terug, maar intussen zijn er nog een aantal bijgekomen. Onder andere deze van vandaag. Een huiswerk rond de klok en temperatuur. Ik baseerde mijn huiswerk op blaadjes van Klascement.


Wil je dit huiswerkje graag downloaden? Dan kan dat! Klik hieronder op de link.


Benieuwd naar de andere huiswerkjes van de maand september? Dan heb ik er een paar in de aanbieding. Stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en ik stuur ze zo snel mogelijk naar je toe!

zondag 27 september 2020

Extra rekenbundels tot 20

De afgelopen weken was ik nogal druk bezig met het verzamelen van extra werk voor rekenen. Zoals bij iedereen zit er ook in mijn klas een heel gevarieerd publiek. Het ene kind verslindt oefeningen, het andere begint nauwelijks of moet gestimuleerd en van heel kortbij begeleid worden. Met een groep van 28 is dat niet altijd evident. Vandaar dat ik graag extra werk heb klaarliggen. Dit keer in de vorm van werkboekjes, maar in mijn stoutste dromen zou dit ook op een andere manier moeten kunnen. Zo wil ik een box met leerrijke spelletjes uitwerken en zou de computer ook nog vaker ingeschakeld moeten worden. Later daarover wellicht veel meer. 

Vandaag wil ik het  over mijn vier extra boekjes voor rekenen hebben. Pas op: ik maakte ze dit keer niet zelf. Ik verzamelde wat werk en deed er mijn ding mee. Alles handelt over de bewerkingen tot 20. Uiteraard volgen er later op het jaar nog boekjes tot 100. De andere onderdelen van rekenen zou ik eerder in die box met spelletjes willen oefenen (meetkunde, metend rekenen,...). Wanneer ik daar tijd voor zal hebben, weet ik niet :). Aan de hand van pictogrammen op mijn keuzemuur weten de kinderen wanneer ze in welk boekje mogen werken. Handig vind ik dat. 

Interesse in de bundels? Laat dan een reactie hieronder achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Hieronder deel ik de pictogrammen voor mijn keuzemuur. Gewoon ophangen en kinderen weten wat hen te doen staat!



In deze bundel komen er nog geen brugoefeningen voor. Ook al noem ik ze al een tijdje niet meer zo...

Pictogram keuzemuur - rekenen tot 20 (oefeningen met splitsingen)
Ik wil het geen brugoefeningen meer noemen omdat ik merk dat er spontaan paniek in mijn klas uitbreekt. Terwijl de kinderen dit soms beter onder de knie hebben dan dat ze zelf doorhebben. Een lange weg laat ik hen ook niet meer uitschrijven (zo met haakjes) omdat ook dit eigenlijk niet bevorderlijk werkt. Het is niet dat ze er meer inzicht door krijgen. Integendeel. Ik spreek van een omwegje. Stel dat je 9 + 7 hebt staan, dan schrijf je de splitsing 1 en 6 onder de 7. In plaats van de weg rechtdoor te nemen (9+7), neem je een omweg (9 + 1 + 6).


Dit boekje werd aangekocht, maar ik plakte ze om genummerde bladzijden. Werkt voor mij makkelijker.


Nog een fijne zondag!

donderdag 24 september 2020

We zijn terug met de actuaquiz!

Er was alweer heel veel vraag naar, maar ik vond even de tijd niet. Tot deze week. De actuaquiz is eindelijk weer opgestart in mijn klas! Ben je geĆÆnteresseerd en wil je hem ook, stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Dan krijg je de quiz elke week toegestuurd. 

Het ziet er als volgt uit...


Ik zet deze quiz in mijn tweede leerjaar in, maar is eigenlijk bruikbaar tot het zesde. De tien vragen gaan altijd over het weekoverzicht van Karrewiet op zaterdag.

Daarnaast doe ik nog een paar andere dingen rond actua, maar daar vertel ik je later zeker nog meer over. Vandaag hou ik het hier even bij. 

Tot gauw!

donderdag 10 september 2020

Een leuk voorblad voor een kleurrijke agendamap

Ik had het hier op Gietjes Corner al een paar keer over de huiswerk-/agendamap. Elk jaar opnieuw bestel ik boxen die dan dienst doen als heen-en-weermap. Daar zit voorlopig de agenda (waar je hier meer over leest) en het huiswerk (meer vind je hier) in. Ik vertelde jullie echter nog niet dat ik de eerste dag van het schooljaar een voorkaft laat maken. Dat kan op allerlei manieren en zou misschien wat creatiever kunnen, maar het is al een aantal jaar dat ik met hetzelfde blad werk. Dat ziet er als volgt uit...


De basis is voor iedereen hetzelfde, maar uiteraard pas ik de naam voor elk kind aan. Hoe ik dat doe? Dat lees je hieronder. 
Wil je het sjabloon graag gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Dan komt het erop aan om de naam nog aan te passen, ik doe dit met WordArt. 
Ook hier heb ik een sjabloon voor. Wis de naam en neem dezelfde lay-out over en foefel maar al wat je wilt :)

Je kunt dit sober houden, maar ik typ alles - behalve de eerste letter van de naam - in Wordart. De eerste letter versier ik met een diertje. Daarvoor gebruik ik een bestaand alfabet dat ik ergens (jaren geleden) op internet vond (vraag me niet meer waar...). Dit ziet er als volgt uit...



Wil je dit ook gebruiken? Download het hieronder dan. 
Ik zou er een bron bij vermelden, maar ik heb geen idee meer waar ik het vond!

Omdat ik merk dat er na een aantal jaren toch weer heel wat dezelfde namen de revue passeren, heb ik mij voorgenomen een alfabetische lijst te maken. Daar kan ik dan de komende schooljaren uit putten. Dan zal de werkdruk misschien wat verlagen ;).

Voorlopig heb ik alleen de namen van dit jaar erin staan, maar wie weet, ben je er al iets mee!

Alfabetische lijst met gemaakte namen

Sommige maak ik in de toekomst wellicht nog eens opnieuw want ik zie dat mijn letters niet overal dezelfde omranding hebben. Maar voorlopig hou ik het hierbij.

Tot gauw!

woensdag 9 september 2020

Stoelzakken, ik droomde er al zo lang van!

Ik begon er al een hele tijd geleden aan, samen met mijn moetie. Wat zou ik toch doen zonder haar? We hadden nog hele lappen jeansstof liggen (geĆ«rfd van een grootoom) en die leken me uitermate geschikt voor het volgende idee. 

Ik heb nog steeds ietwat ouderwetse banken in mijn klas staan. Sommigen onder jullie opteren nu voor banken zonder opbergsysteem, maar ik ben er eigenlijk nog altijd blij mee. Alleen hebben ze geen pompjes waardoor het heel erg lastig is om tegelijk de klep vast te houden en iets uit de bank te halen. Ze lijken op het eerste zicht ook groot genoeg, maar hoe verder we in het schooljaar komen, hoe vaker kinderen moeilijkheden hebben om dingen te vinden. Dat heeft uiteraard ook met hun netheid te maken, maar hun huiswerkmap neemt ook behoorlijk veel plaats in beslag. Vandaar de stoelzakken

Zelfs voor mensen die niet goed kunnen naaien, is dit zeker haalbaar. Je meet de breedte van je stoel en je bepaalt hoe diep je de zak wil maken. Van mij zit de map er helemaal in, uiteraard kun je ook opteren om de zakken een stuk minder diep te maken. Benieuwd naar hoe het er bij mij uitziet... kijk dan hieronder!


Eens je de lengte en de breedte van de zak weet, voeg je een aantal centimeter aan de breedte toe (om de zak natuurlijk dicht te kunnen stikken) en de lengte doe je x 2,5. Op die manier heb je een zak met een flap (zoals een kussensloop). Het stukje dat je normaal als een omslag rond je kussen vouwt, doe je hier om je stoel (als je begrijpt wat ik bedoel). Ik heb dat even groot gemaakt als de helft van de tas omdat het er dan niet makkelijk terug afschuift. Natuurlijk kan het zijn dat die flap bij andere stoelen wat kleiner gemaakt moet worden.


Elke morgen steken de kinderen hun huiswerkmap in deze zak (nadat ze hun schoolagenda hebben ingevuld) en zoals je ziet zit er nog iets in. Dat is hun oefenschrift. Weet je niet wat ik daarmee bedoel? Herlees mijn blogpost van donderdag dan nog eens (Een oefenschrift om te differentiƫren).

Deze zomer hielp mijn mama me aan 28 zakken en daar ben ik ontzettend blij mee. Werkt voorlopig echt goed. Het enige wat ik nu jammer vind, is dat ze er wat saai uitzien. Ik zag hier hele mooie dingen passeren wat beplakken van stoelen betreft (met spreuken), maar dat zal misschien voor een volgende vakantie zijn. We zien wel.

Nog een fijne woensdag iedereen!


dinsdag 8 september 2020

Nog een nieuw danstussendoortje...

Het is een klassieker, maar ik vergat hem de vorige keer te vermelden bij mijn opsomming danstussendoortjes. Miste je dit blogpostje? Kijk dan zeker eens onder de volgende link: Dansjes als tussendoortje.

Vandaag voeg ik daar nog 'Het Vliegerlied' aan toe...

Veel dansplezier het komende jaar!


Om het mezelf wat makkelijker te maken, heb ik ook alles op een Pinterestbord verzameld. Misschien wil je deze ook wel gebruiken? Dan kan dat uiteraard. Klik op onderstaande link en volg of kopieer ;). 

Klas - Dansjes

maandag 7 september 2020

Bijbelverhalen met ondersteunende woordkaarten

Ik vertelde je eind augustus al over mijn godsdienstdobbelsteen. Toen had ik het al over vijf van de zes onderdelen, maar je had nog OT-NT (Oud Testament - Nieuw Testament) tegoed van mij. Na een drukke eerste schoolweek heb ik even tijd om dit luikje van dit godsdienstritueel uit de doeken te doen.

Wanneer de kinderen OT-NT gooien, lees ik een Bijbelverhaal voor. Ik gebruik daarvoor het volgende boek...


Telkens er een verhaal wordt voorgelezen, hang ik de bijhorende prent op en tot vorig jaar ook gewoon de titel. Ik vond dit echter wat pover waardoor ik in de voorbije vakantie werk maakte van woordkaarten met de belangrijkste termen. Op die manier kun je eigenlijk heel snel even oprakelen waarover de voorgelezen verhalen gingen.

Wil je de titels gebruiken? Download ze dan hier.
Extra woordkaarten? Klik hier.
Overzicht van de extra woordkaarten (zodat je weet welke woorden bij welk verhaal passen): hier.

Alles verzamelde ik weer in een aantal dozen. Op die manier raak ik niets (of toch zo weinig mogelijk) kwijt. Ik bewaar alle formaten en dan zie ik maar wat er past voor welk materiaal. Hieronder zie je een doos voor de prenten met de titels, een doos voor alle woordkaarten van het Oude Testament en een doos voor alle woordkaarten van het Nieuwe Testament. 



Wil je hetzelfde voorblad inzetten? Dan kan dat ook.


Ik wens jullie allemaal een heel boeiende werkweek toe!

vrijdag 4 september 2020

Huiswerkjes voor september

Op het einde van augustus liet ik jullie al zien welk huiswerkje ik de eerste schooldag  met mijn leerlingen meegaf. Heb je deze aflevering gemist, klik dan HIER.

Intussen gingen er nog twee blaadjes in de boekentas voor thuis. Ik heb in mijn klas wel een voorraad met blaadjes liggen en sommige zijn echt meteen (integraal) in te zetten, andere pas ik wat aan of moet ik nog helemaal maken. Alles hangt natuurlijk af van welke lessen er werden gegeven en aangezien ik dit jaar met een nieuwe handleiding voor taal en spelling werk, zal er toch weer het een en ander veranderen. Zijn jullie nog op zoek naar nieuwe blaadjes, dan kun je ook die van mij ter inspiratie gebruiken. Ik deel ze graag met jullie.

Donderdag gaf ik een huiswerkje rekenen mee en dat zag er als volgt uit... 


Wil je het graag downloaden? Klik dan hieronder.

Vandaag wilde ik naar aanleiding van een les in Taalkanjers het schrijven van woorden met een korte klinker herhalen. Ik deed dit aan de hand van het volgende blad...


Wil je dit graag downloaden? Dat kan!

Fijn weekend iedereen!

donderdag 3 september 2020

Een oefenschrift om te differentiƫren

DifferentiĆ«ren doen we allemaal, maar heel vaak op verschillende manieren. In de handleiding zorgt men meestal al voor een aanpak op uiteenlopende niveaus, maar ik werk daarnaast ook nog graag met een oefenschrift. Dit is voor elk kind een persoonlijk document. Hierin worden oefeningen geplakt of geschreven waar deze leerling nog moeite mee heeft. 

Via de jaarlijkse bestellingen, vraag ik naar A4-schriften met lijnen en plak ik er het volgende voorblad op.


Wil je dit voorblad graag gebruiken? Download het dan hieronder.

Ik gebruik dit schrift al jaren, maar het vraagt serieus wat discipline om het bij te houden. Dit schooljaar zou ik echt mijn best willen doen om het vol te houden en er ook bij de leerlingen op te hameren om de oefeningen te maken. 

Daarvoor zal ik mezelf wat kapstokken geven. Ik had al een paar jaar het idee om zakken voor mijn klasstoelen te maken. Er slingerden er al een aantal rond (die ik samen met mijn mama naaide), maar ik hoop er eerstdaags 28 te hebben dat ik ze dit jaar echt kan inzetten. Het oefenschrift zou dan altijd in die zak moeten zitten. 's Avonds kan ik het dan gemakkelijk vinden om oefeningen in te noteren (of te plakken) en als het er niet inzit, weet ik dat het naar huis meeging om in te werken. Op die manier kan ik beter bijhouden waar het is en wie ik moet controleren want het gebeurt nog te vaak dat oefeningen in het schrift niet worden afgewerkt. Eens het onderaan in de bank verzeild raakt, komt het meestal heel lang niet meer boven. Het zou ook een idee kunnen zijn om ergens te noteren bij wie ik wat heb ingeschreven, maar ik denk dat ik dit geen week volhoud. Misschien zou ik het wel op mijn weekschema's kunnen bijhouden... 

Zowel over mijn weekschema als over de zakken later meer.

Vooraan in het schrift plak ik ook een briefje voor de ouders. Op die manier weten ze wat er hen en hun kinderen te doen staat. 

Wil je jouw brief op die van mij baseren? Klik dan hieronder.


Voor bewerkingen en klok maak ik meestal gebruik van onderstaande websites om blaadjes voor het schrift af te drukken:

- klokrekenen.nl

- somprint.nl

- sommenprinter.nl

Voor taal en schrift gebruik ik meestal zelfgemaakte blaadjes. Ik ben er nog aan bezig, maar van zodra ik een serie klaar heb, post ik ze hier zeker. Hou Gietjes Corner dus ook in september blijvend in de gaten ;). 

Tot gauw!

Ah, ik vergat het nog bijna. Ik heb ook weer een draaiboek voor het oefenschrift. Al heeft dit document niet veel om het lijf. Er staan geen doelen bij omdat dit me veel te ver zou leiden. De oefeningen in het schrift kunnen dan ook van heel uiteenlopende aard zijn. Toch nieuwsgierig naar het draaiboek? Downloaden het dan hieronder.

Draaiboek oefenschrift

dinsdag 1 september 2020

Herhalen is dagelijkse kost!

Hopelijk heeft iedereen de eerste schooldag goed verteerd! Ik wist meteen weer waarom ik jaren geleden voor deze job koos. Omdat het zo hard m'n ding is, terwijl het tegelijk ook helemaal niet te onderschatten is. Gaan en nog eens gaan. Tegen de middag had ik al een goeie 8.000 stappen en na 12 uur op school wat moe, maar voldaan. Snel nog een toertje gelopen om mijn hoofd vrij te maken en voordat het bedtijd is, wil ik graag nog het volgende uitleggen. Vanaf morgen begin ik met Dagelijkse Kost in mijn klas.

Kort gezegd is dat een herhalingsblad om even een aantal dingen op te frissen en aanpasbaar aan jouw klas. De basis is bij iedereen in een tweede leerjaar hetzelfde. Al kunnen leerkrachten uit andere klassen hier natuurlijk ook een idee opdoen.

Om te starten geef ik elke leerling een L-insteekmapje (uiteraard beplakt met een Geronimo-naamkaartje).

De foto is al wat gedateerd, maar het mapje ziet er nu nog hetzelfde uit.

Wil je het naamkaartje ook gebruiken? Dan kan dat! Klik hieronder.

In dat mapje zullen er blaadjes verzameld worden. Het eerste blad waar ik morgen mee start, ziet er als volgt uit...


Wil je dit blaadje ook graag inzetten? Download het dan hieronder...

Dit blad ligt samen met het mapje op de bank klaar. Kinderen die binnenkomen, beginnen onmiddellijk aan het blad terwijl ook de huiswerkjes worden opgehaald. Ik heb daar een volledig draaiboek over geschreven. Misschien vind je dat ook interessant.

Draaiboek Start van de dag - Dagelijkse Kost

Ze mogen hierbij altijd hulp vragen aan hun buur. Komen ze er samen niet uit, dan mogen ze hun hulpvrager op rood draaien. Die ziet er zo uit... Ik plakte gewoon twee grote plakbandrollen op elkaar.

Als de hulpvrager op rood staat, weten wij wanneer we langs moeten gaan. Groen wil zeggen dat ze met twee hun plan wel trekken, rood is hulp vragen. Werkt perfect (al zeg ik het zelf) :).

Wanneer er iemand klaar is met het blad (of je wil zelf afronden), dan wordt er gebeld. Ik heb een klein belletje vooraan in de klas staan. In het begin zal er veel verschil zijn en zullen sommige kinderen nog niks gemaakt hebben, andere wel. Later werk ik met differentiatie (in de vorm van kaasjes), maar daarvoor heb ik wat tijd nodig. Ik moet de leerlingen immers nog wat leren kennen.

Na het belletje neemt iedereen de laatste oefening. Dat is altijd een dictee. Vroeger deed ik dat dus elke dag via Dagelijkse Kost, maar dat zal dit jaar wat veranderen. Wij werken vanaf nu immers met Taalkanjers en daar wordt in elke spellingsles al een dictee gegeven. Ik ben van mening dat nog een dictee dan misschien wel wat van het goeie te veel is. Daarom zal ik enkel op de dagen dat er geen les spelling wordt gegeven, een dictee in Dagelijkse Kost voorzien.

Voor dat dictee maak ik gebruik van flitskaarten. De nummer 1 van de week (zie klastaken) mag zes kaarten uit een doos trekken. Eentje wordt voorgelezen en leerlingen noteren. Daarna nemen ze een groene balpen en verbeteren ze hun werk (of eens dat van de buur kan ook). Onderstrepen en opnieuw schrijven (of een v plaatsen). Daarna doen we hetzelfde met het tweede woord,... Met het laatste woord maken we een zin. Dan moeten de kinderen die opschrijven. De nummer 1 doet ook hier ook mee! Ook die wordt verbeterd. Vroeger schreef ik eerst alles en daarna werd alles verbeterd, maar dat gaat in een tweede leerjaar soms te moeizaam. Dus nu werk ik: lezen, dicteren, opschrijven en meteen verbeteren. 

Wil je weten welke flitskaarten ik hiervoor gebruik? Kijk dan onder de volgende link. Je vindt er zes series: woorden uit het eerste leerjaar, hoorwoorden uit Ć©Ć©n lettergreep, hoorwoorden uit twee lettergrepen, onthoudwoorden en twee serieus regelwoorden. De onthoudwoorden komen eigenlijk uit de handleiding van Kameleon, maar ik merk dat het in veel handleidingen om dezelfde woorden gaat. Als ik hier later nog iets aan aanpas (of dus nieuwe kaarten maak), dan laat ik jullie het zeker nog weten.

Flitskaarten spelling

Omdat er soms wel wat oefeningen blanco blijven, heb ik ook een pictogram voor de keuzemuur gemaakt. Weet je niet waarover de keuzemuur gaat, bekijk dan zeker eens het postje van 19 augustus 2020.

Wil je ook bovenstaande afbeelding gebruiken? Klik dan hieronder.

Dan kunnen de leerlingen verder werken als ze even tijd over hebben. 's Avonds leggen de leerlingen hun L-insteekmapje altijd op de bank. Dan hoef ik het niet op te halen en ligt het alweer klaar voor de volgende dag. Ik verbeter en duid op een klein blaadje aan waar leerlingen moeten aan verder werken of wat af is. Een klein kruisje in het vakje is verbeteren, een groot kruis door het getal wil zeggen dat het blaadje af is. Het kleine blaadje blijft altijd vooraan in het mapje zitten. Wanneer ik laat verbeteren, kun je in het draaiboek lezen!


Dit blaadje kun je hier downloaden!

Het nummer komt altijd overeen met het getal dat de leerlingen op hun eigen blad bovenaan tussen de haakjes schrijven. Ik noteer dat steeds op een wandplaat. Hieronder zie je hoe die eruitziet, maar ik kan hem nergens meer op computer vinden. Een downloadbaar exemplaar heb ik dus voorlopig niet in de aanbieding.



Heb je zelf zin om met je klas aan de slag te gaan en elke dag wat rekenen en taal te herhalen? Dan kun je mijn blaadjes elke dag toegestuurd krijgen. Je hoeft daar eigenlijk niet veel voor te doen Stuur gewoon een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en dan laat ik je zo snel mogelijk iets weten!


Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...