zaterdag 15 augustus 2020

Inzicht, taal en denkvermogen ontwikkelen met spelletjes, een heel jaar lang

Ik had het er hier eerder al over en ik postte ook al het een en ander, maar voor de nieuwe volgers en lezers wil ik ook mijn spelletjeskwartier nog eens uit de doeken doen. Dit staat volledig los mijn tussendoortjes, trouwens.

In mijn vroegere handleiding taal stonden op het einde van het jaar een aantal kruiswoordraadsels in het werkboek. Kinderen wisten vaak niet hoe ze daaraan moesten beginnen en daarom bedacht ik dat het handig zou zijn om dat al eens eerder op het jaar uit te leggen. Zoals zo vaak bij mij wordt een idee soms net iets groter dan ik eerst in gedachten had en had ik wel zin in het aanleren van meerdere spelletjes (en dus niet alleen kruiswoordraadsels). Zo kwam ik tot een planning van maar liefst 36 weken.


Ik goot meteen ook alles in een nieuw jaarplan voor 2020-2021. Uiteraard is die makkelijk aanpasbaar aan jouw klas en school...



Alle spelletjes doorheen het jaar worden in een wit bestekmapje bewaard. Waarom een wit? Omdat alles omtrent spelletjes in witte mappen zit, ook mijn materiaal. Op die manier bewaar ik het overzicht en is het duidelijk voor de kinderen waar ze hun werkblaadjes in kwijt kunnen. Halen ze iets uit de extra witte mappen, dan bergen ze die dingen ook in hun wit mapje op. Elk mapje is voorzien van een naamkaartje in mijn klasthema.

Ook deze kun je gebruiken als je dat wenst! Klik hieronder op de link.

In de eerste weken van het schooljaar leer ik de kinderen een sudoku invullen. Ik begin heel eenvoudig, met rasters van 3 op 3. Naarmate het schooljaar vordert worden de sudoku's uiteraard moeilijker.

Sudoku 3x3

Wil je nog meer sudoku's inzetten in je klas? Aarzel dan niet om als de bliksem een mailtje te sturen naar gietjescorner@hotmail.com.

Als tweede spelletje op de planning staat Boggle. Daar kun je achter deze link alles over lezen. Vroeger gebruikte ik rode en blauwe letterkaartjes (voor klinkers en medeklinkers), maar het zou kunnen dat ik dit voor het komende schooljaar nog verander. We werken immers vanaf september met Taalkanjers en ik zou wat gelijklopend willen werken. Het is nog niet beslist, maar ik hou jullie hiervan zeker op de hoogte.

Dit spelletje zet ik trouwens ook in binnen mijn keuzemuur, waarover later zeker meer!

In de maand november leer ik mijn kinderen dammen. Aan de hand van een filmpje op Youtube breng ik de spelregels aan en daarna zet ik de leerlingen in groepjes aan het werk. Wil je meer lezen over mijn eigen gemaakte damspellen en zelf genaaide opbergzakjes? Lees dan de volgende blogpost nog eens opnieuw: Leer je kinderen dammen!

Woordzoekers staan gepland voor december. Ik heb er meer dan 50 gemaakt in allerlei thema's. Sinds dit jaar wil ik er ook een doel mediakundige ontwikkeling aan koppelen. Er staan immers een pak moeilijkere woorden in de woordzoekers en als kinderen dat wensen kunnen ze die woorden op de computer gaan opzoeken. In de eerste les rond woordzoekers breng ik dan ook aan hoe ze via Google op zoek kunnen gaan naar de woorduitleg. Uiteraard mogen ze ook hulp aan hun team vragen.

Wil je de woordzoekers graag toegestuurd krijgen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter of contacteer me via gietjescorner@hotmail.com.

Genoeg verteld voor vandaag, ik doe dinsdag de rest uit de doeken.

Fijn weekend!

15 opmerkingen:

  1. Super handig schema! Bedankt!! Ook een goed idee van het witte mapje!
    Zou ik de woordzoekers ook mogen aub?
    kimmoens90@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo, ik ben altijd op zoek naar extra materiaal om de kinderen uit de dagen. Zou jij de woordzoekers en de sudoku's kunnen mailen naar sanne.janssens@gmail.com? Hartelijk dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou je de woordzoekers en sudoku naar maureen.rombauts@gbshaacht.be willen doorsturen aub? alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zou u de woordzoekers naar degroot.shanna@gmail.com willen sturen aub. Hartelijk bedankt alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, ook de sudoku's aub naar degroot.shanna@gmail.com
    Was te snel om al te posten daarnet. Dank u wel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zou je me aub de woordzoekers en sudoko's willen mailen? jolien.vertongen@so.antwerpen.be
    Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beantwoord tot 26 augustus 2020 14:27.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. leuk schema! Ik zou ook heel graag de woordzoekers en sudoku's willen aanbieden aan mijn klasje! Alvast bedankt.
    ine.pellaers@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wauw wat fijn!
    Zou je de woordzoekers en sudoku's willen doormailen? (evelinevanhoofstat@gmail.com) De kinderen gaan er dol op zijn. Groetjes, Eveline Van Hoofstat

    BeantwoordenVerwijderen
  10. graag de woordzoekers en sudoku's aub!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. sorry mailadres vergeten: kristel.verkeyn@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...