zondag 15 september 2024

Sjabloon voor huiswerk schrijven rond hoofdletters

In de grote vakantie deelde ik een resem huiswerken rond de hoofdletters. Miste je die aflevering, dan kun je deze hier opnieuw bekijken. Er zijn echter heel wat mensen die met een andere schrijfmethode werken en dan is het moeilijk om deze blaadjes in te zetten. Daarom maakte ik ook een sjabloon waarmee je zelf aan de slag kan. Het ziet er zo uit...



Op de eerste lijnen schrijf je dan een hoofdletter (voor linkshandigen is het zelfs interessant om de letters aan de rechterkant voor te schrijven), bij de tweede oefening een aantal namen met die hoofdletter en bij oefening drie een zin met die hoofdletter.

Je kunt het sjabloon hieronder downloaden.

zaterdag 14 september 2024

Huiswerken rekenen tot 100

 De oefeningen tot 100 moeten goed geautomatiseerd worden om deze inhouden ook later tot 1000, 10.000,... in te zetten. Daarom gaf ik in het tweede leerjaar ook af en toe een huiswerk rond dit item mee. Ze werden gebaseerd op een bijlage die ik ooit ergens downloadde, maar ik maakte er uiteraard weer mijn versie van. Ze zien er als volgt uit...




Telkens drie vakken waarvan er één moest gemaakt worden, de andere waren mag-oefeningen voor de leerlingen die extra willen oefenen.
Er zijn zowel huiswerken voor optellen, aftrekken als voor optellen en aftrekken. Er zijn er in totaal een dertigtal. 

Wil je de andere ook graag in je mailbox, stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Er zijn vroeger ook al andere huiswerken rond rekenen gedeeld, daar benieuwd naar, kijk dan terug naar volgend blogpostje: Een hele lading rekenhuiswerken.

donderdag 12 september 2024

Kleuren in het Frans in een memoryspel

 Ik postte hier vroeger heel wat tussendoortjes, maar de laatste jaren zette ik ze eigenlijk amper nog in. Vooral omdat de groep te groot werd en omdat ik de klaswerking niet meer volledig zelf in handen had, vooral door dat co-teachen. Dan wilde ik het woord graag aan mijn collega geven, terwijl ik die tussendoortjes ook wel zinvol vind.

Vandaag wil ik een spel delen. Eentje dat zowel als tussendoortje met de hele klas kan worden gespeeld, maar die je evengoed in je kieskast kan leggen. Het zou ook een onderdeel van je taalinitiatie Frans kunnen zijn. Er zijn dus heel wat mogelijkheden. Multifunctioneel materiaal, zo hebben we het graag :). Ik heb het over een memory rond de kleuren in het Frans.


Zoek de juiste plaatjes bij elkaar en vorm zoveel mogelijk paren.

Ik voorzag natuurlijk ook een achterkant voor de kaartjes, al kan je het er ook zonder spelen. Wat ik makkelijk vind, is dat mijn verschillende spelletjes op een verschillend kleur (achterkant) worden afgedrukt, waardoor ik ze snel in de juist omslag kan steken.



Uiteraard zijn niet alle kleuren zo eenvoudig dus er is ook een controlekaart die naast het spel gelegd kan worden.




Elk spel wordt in een omslag gestoken en die omslag voorzag ik van een label...



Alle omslagen worden in een passende doos verzameld en die wordt uiteraard ook met een voorblad uitgerust...



Heb je dus even tijd en zin om te knippen en te plakken, dan kun je aan de hand van de downloads meteen aan de slag. Veel plezier ermee en tot gauw!


woensdag 11 september 2024

Een eerste lading schrijfplaten

 In het verleden postte ik hier al het een en ander over schrijven, maar ik merk dat ik de voorbije vakantie eigenlijk nog maar zelden op dit onderwerp terugkwam. Halverwege juli toonde ik wel mijn wandplaten en hulpmiddelen rond de hoofdletters. Miste je die aflevering? Klik dan zeker eens op de volgende link.


Interesse in de wandplaten? Dan zijn ze makkelijk te downloaden via de link naar het artikel van 19 juli. Of ga meteen naar het tabblad schrijven.

Ik maakte per hoofdletter ook een nieuw huiswerkje. Werk je met dezelfde schrijfmethode, dan kun je ze meteen inzetten. Benieuwd daarnaar, keer dan even terug naar 8 augustus 2024.

Er is echter veel meer. Niet alle projecten zijn afgewerkt, maar ik heb toch nog heel wat materiaal om met jullie te delen. Zo ook mijn schrijfplaten. Ik kom er later zeker nog op terug om jullie te vertellen wat je hier allemaal mee kan doen en hoe ik ze inzet in de klas, maar ik wil nu al een reeks op jullie loslaten. Zo kan ik je misschien inspireren om ook deze lessen wat attractiever en boeiender te maken :).

Per hoofdletter of reeks hoofdletters maakte ik (wanneer er tijd was) een aantal schrijfplaten. Dit zijn infoplaten met een foto en naam. Op die manier kunnen de kinderen ook eens hoofdletters herhalen zonder altijd maar enkel en alleen met een saai werkblad uit de handleiding te werken ;). Let wel: de kinderen moeten de hoofdletters wel al eerst hebben geoefend! Dit is dus als extra inoefening of herhaling ideaal. 

Er zijn met deze platen tal van mogelijkheden:
* Je kunt de platen ophangen in de klas en de kinderen de woorden gewoon laten overschrijven op een werkblad met schrijflijnen of in hun oefenschrift (waarover je hier meer kon lezen).
* Laat ze per twee werken en zeg hen voor de oefening dat hun schrift of werkblad op de bank moet blijven liggen. Zo leren ze memoriseren. Met twee is dit soms makkelijker dan alleen.
* Geef de schrijfplaten in het klein zonder de woorden en laat ze de juiste woorden aanvullen. Je kunt de woorden ook al boven de kleine schrijfplaten voortypen (zodat de transfer makkelijker is).
* Of werk met volgend werkblad zoals ik vorig jaar deed.



Wil je het zelf graag gebruiken?
Download het dan hieronder. Uiteraard kun je het ook aanpassen aan jullie schrijfmethode.


Wil je ook graag de schrijfplaten gebruiken? Het zijn er in totaal maar liefst 30! Van kunstenaars tot steden, van merken tot bekende personen. Laat me dan zeker iets weten via gietjescorner@hotmail.com. Je krijgt ze zo snel mogelijk in je mailbox. En hou Gietjes Corner in de gaten want er zijn er nog veel meer. Ik moet ze nog even samen zoeken en afwerken, maar eens ik terug klaar ben met een reeks, komen ze ook op mijn blog!



dinsdag 10 september 2024

Een tafel inoefenen of herhalen met een spel kaarten

 Toen ik jaren in het tweede stond ontwikkelde ik heel wat materiaal rond de tafels. Dat heb je hier wel al gemerkt :). Kijk zeker eens terug via de labels rekenen en maaltafels of neus eens rond op het tabblad rekenen, moest je te veel afleveringen van de voorbije maanden hebben gemist.

Ik merkte tijdens de grote opruimwerken echter dat er veel van mijn materiaal mijn blog nooit haalde. Waaronder ook deze opdrachtkaart.


De kaart spreekt voor zich, je kunt hem hieronder downloaden.

Je kunt dit tafelspel als inoefening tijdens je les gebruiken, als herhaling van een bepaalde tafel, maar zeker ook als tussendoortje of als mogelijkheid in de kieskast-keuzemuur. Het zou zelfs een spelletje tijdens het tandemlezen kunnen zijn. De kinderen van het vijfde kunnen de opdracht eerst helpen lezen voor ze vijf minuten rekenen.

Druk je meerdere opdrachtkaarten af (voor bijvoorbeeld een hele klas), dan kun je ze in een omslag  met een aangepast label bewaren.

Veel plezier met dit materiaal en tot morgen!

maandag 9 september 2024

Nieuwe delen Jip en Janneke

 Ik vertelde jullie eind augustus iets over Jip en Janneke. Toen deelde ik het eerste deel, maar er zijn natuurlijk nog heel wat delen in de maak. Intussen werkte ik deel 2, 3 en 4 helemaal af. Weet je niet waarover ik het heb, lees dan zeker nog eens het vorige blogpostje. Dit vind je hier terug.

Toen toonde ik je hoe ik de verhalen van Annie M.G. Schmidt in mijn klas de afgelopen jaren probeerde in te zetten. Het was de bedoeling om veel meer dan Jip en Janneke te introduceren, maar daar kwam ik eigenlijk niet toe. Misschien lukt dit me de komende jaren wel nog of raakt het in de vergetelheid. Het kan allebei, maar niet voor ik het met jullie heb gedeeld.

Vanaf vandaag kun je dus ook deel 2, 3 en 4 inkijken. Dit kan heel eenvoudig. Laat hieronder een reactie achter of mail naar gietjescorner@hotmail.com.


Deel 5, 6, 7 en 8 volgen uiteraard ook nog. Ik hou jullie op de hoogte. 

Tot binnenkort!

zondag 8 september 2024

Letters en hoofdletters inoefenen tussen lijnen

 Ik werkte vroeger met witte bordjes in mijn klas, maar voor het schrijven van letters en hoofdletters vond ik dat niet altijd even handig. Zeker niet als het ging om de lessen schrift. Dan is het de bedoeling dat de leerlingen in het begin van het tweede leerjaar nog hulplijnen ter beschikking hebben. Uiteraard zou je dit met permanente stift op je bordje kunnen tekenen, maar ik bedacht iets anders. Ik maakte voor elke leerling een schrijfkaart. Heel eenvoudig: met vier schrijflijnen. Je kunt ze zowel afdrukken op A4 als op A5 (als je twee pagina's op één blad afdrukt). Ze zien er als volgt uit...



Iedere leerling heeft zo'n kaart in zijn stoelzak en op die manier kunnen we heel snel letters herhalen. Het gaat hier vooral om de vorming van de letters, maar uiteraard kan de kaart ook tijdens de herhalingslessen van spelling gebruikt worden (als je bijvoorbeeld de klankjes uit het eerste wil herhalen). Wil je graag de kaarten gebruiken, download ze dan hieronder.


Tot vorige zomer maakte ik elk jaar opnieuw een nieuwe doos met propere kaarten. Afdrukken, lamineren en klaar. Je hoeft ze zelfs niet te knippen als je lamineerhoezen op formaat gebruikt. Dus een koud kunstje voor leerkrachten onder ons ;).

Uiteraard kreeg deze doos ook een voorblad.




Veel plezier ermee en tot gauw! Ik wens jullie nog een heel fijne zondag toe.

zaterdag 7 september 2024

Er mag ook wel eens gekleurd worden!

Het woord keuzemuur liet ik deze zomer hier en daar al eens vallen. Dat is eigenlijk mijn eigen uitgewerkte kieskast. Wil je alle artikels hierover eens verzameld zien, klik dan zeker op het label 'Keuzemuur'. Gaandeweg wil ik nog een aantal dingen aan die keuzemuur toevoegen en vandaag is dat een luikje rond kleuren. Sommige kinderen vinden het de max, andere leerlingen haten het. Ooit was het mijn bedoeling om daar een aantal muzische lessen rond te maken want ik vind dat er te weinig materialen, voorbeelden en mogelijkheden aan de kinderen worden aangeboden. Ze kleuren maar, terwijl ze vaak niets afweten van het mengen van kleuren, de mogelijkheden van kleurpotloden,...Of die muzische lessen er ooit nog van komen, weet ik niet, maar ik heb dus wel een bak met kleurplaten klaar. Die hoop ik misschien ook in het lerarenplatform te kunnen inzetten.

Het concept is eigenlijk heel eenvoudig. In de kast liggen naargelang de periode van het jaar een aantal kleurplaten klaar in rode mappen. Rood is in mijn klas de kleur van muzische. Mogen de leerlingen kleuren, dan zien ze het volgende pictogram... Is de map leeg, leer de leerlingen dan aan dat ze deze map bij indienen leggen. Dan weet ik als leerkracht meteen dat er moet aangevuld worden.

Pictogram kleuren

Aan de hand van een aantal kleurplaten leg ik een voorraad aan. De originelen steek ik in chronologische volgorde in een map. Elke zomervakantie kopieer ik een aantal exemplaren op tekenpapier. Op die manier kunnen de leerlingen elke keer vanaf september aan de slag. In sommige klassen zie ik de kinderen heel vaak kleuren, bij mij is het de bedoeling dat dit af en toe eens aan de keuzemuur hangt. Maar er is veel variatie mogelijk met de spelletjesbundel, spelletjesmap (waarover later nog meer), de godsdienstbundel,...

Ben je benieuwd naar welke kleurplaten ik inzet? Dan kun je die bekijken via de volgende link: kleurplaten tweede leerjaar.

Het volgende ZILL-doel kun je aan deze activiteit koppelen: 

MUge2 De muzische bouwstenen beleven, herkennen, onderzoeken en hanteren

-      Beeld -> Kleur


Weet je niet waar je de tekening kan laten opbergen als de leerlingen nog niet klaar zijn? Dan heb ik twee mogelijkheden. Ik heb in het verleden zowel een voorblad voor een muzische map als voor een verzamelmap gemaakt. Die zien er als volgt uit...


Het is handig als je dit voorblad ook op een rode map plakt, dan zien de kinderen de link. 
Wil je dit voorblad ook graag gebruiken? Download het hier dan onder.



Het volgende voorblad is voor een map die alle losse blaadjes samen moet houden. Dit komt - als je het mij vraagt - altijd van pas in een bank :).




Dit was het voor vandaag! Tot binnenkort!

vrijdag 6 september 2024

Een hele lading rekenhuiswerken

 Ik vertelde jullie een kleine maand terug over een resem huiswerken rond de hoofdletters. Miste je deze aflevering? Dan vind je die hier terug: Huiswerken voor de hoofdletters in een gepersonaliseerd bestekmapje.



Wil je graag de 26 huiswerken graag ontvangen, stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Uiteraard was dit niet het enige wat ik meegaf aan de kinderen. Op dinsdag waren er de voorbije jaren steevast leeshuiswerken (waarover later zeker nog meer) en daarnaast kregen ze één of twee keer per week ook een taakje rond rekenen mee.

Doorheen het jaar kon dat iets rond de tafels zijn en daarvoor had ik het tafelmapje, maar er waren uiteraard nog veel meer onderdelen die thuis even herhaald werden. Ik wil er vandaag al een aantal delen. Ze werden altijd op dezelfde manier opgebouwd: een aantal oefeningen met op het einde een korte evaluatie voor de kinderen. Hieronder zie je een paar voorbeelden. Het gaat van getallenkennis tot meetkunde, van metend rekenen tot bewerkingen (al heb ik het later zeker nog uitgebreider over dat laatste onderdeel).








De vijf bovenstaande huiswerken kun je hieronder makkelijk downloaden. Zet ze integraal in of bewerk ze en pas ze aan tot ze ook voor jouw klas bruikbaar zijn. 

Maar er is uiteraard veel meer dan die vijf voorbeelden. Ik heb in totaal een kleine 50 huiswerken rond getallenkennis, meetkunde, metend rekenen en een mengeling van alle rekenonderdelen. Zuivere bewerkingen tot 100 en huiswerkblaadjes voor de tafels hou ik voor een andere keer.

Ben je geïnteresseerd of gewoon heel erg benieuwd naar die lading werkbladen? Dan hoor ik het graag! Laat hieronder een reactie achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en ze komen allemaal jouw richting uit!

donderdag 5 september 2024

Een leestest om de beginsituatie te schetsen

 Het schooljaar is pas gestart en het is aan ons als leerkrachten om onze leerlingen zo snel mogelijk wat te leren kennen. Dat is niet altijd evident. De meesten onder ons hadden eerder al een overgangsgesprek, maar toch zijn er ook twee maanden vakantie geweest. Voor sommige kinderen was dat een rustperiode, anderen hebben hier en daar wel wat gewerkt. Daarom is het heel belangrijk om zo snel mogelijk een zicht op de beginsituatie te krijgen. Onder andere voor het onderdeel lezen

Hoe doe je dat? Ik werkte daarvoor een leestest uit. Eentje voor alle klinkers, eentje voor de medeklinkers. Op die manier weet je waar de zwakkere lezers zitten en wie je van bij het begin van het schooljaar misschien al iets moeilijkere opdrachten mag geven.

De test ziet er als volgt uit...

De kinderen krijgen dit blad voor hun neus en het is de bedoeling dat ze gewoon alle klanken lezen.
Als leerkracht noteer je de gegevens op een ander blad. Dit zie je hieronder.


Op die manier kun je de test een aantal keer afnemen en is het ook heel overzichtelijk om te zien waar de kinderen nog moeite mee hebben. Blijven de leerlingen met een welbepaalde klank problemen hebben, dan is het een optie om deze klankkaarten mee te geven naar huis. Wil je meer weten over die kaarten, klik dan zeker eens op volgende link:
Een letterdoos voor je bord.

Er is ook een test- en schrijfblad voor alle medeklinkers. Dat ziet er dan als volgt uit...




Vroeger gaf ik daaromtrent nog een brief mee aan de ouders, maar door de te grote klassen, ging enkel het schrijfblad mee naar huis en dit in de toetsenmap. Ik stelde die map hier wellicht nog niet voor, maar dat doe ik dan hieronder in het kort :).

Ik gebruik gewoon een zwart bestekmapje en plak er een voorblad op. 



Wil je het voorblad voor de toetsenmap downloaden, dan kan dat hieronder.

Er is trouwens ook een brief om mee te geven bij het begin van het schooljaar. Zo krijgen de ouders meteen alle info die ze nodig hebben om te weten waar de nieuwe map voor dient en wat er van hen verwacht wordt. De brief ziet er als volgt uit...


Wil je de brief graag integraal inzetten of aanpassen aan jouw klas, dan kan dat. Klik hieronder.


En ook de testen van hierboven kun je meteen inzetten. Je hoeft enkel op de linkjes te klikken.

Veel succes ermee en ik hoop dat iedereen tot nu toe een goeie start van het schooljaar had!

woensdag 4 september 2024

Nog een aantal pictogrammen voor mijn keuzemuur

 Tijdens opruimronde 36 vond ik nog een aantal pictogrammen voor de keuzemuur die ik niet eerder op mijn blogje postte. Daarom doe ik dat vandaag.

Pictogram dammen


Download hier.

Wil je meer weten over dammen in de klas, lees dan volgend artikel opnieuw:

Pictogrammen puzzelen


Download hier.

Ik heb altijd een aantal puzzels in mijn klas gehad want ik merkte dat steeds minder kinderen dit thuis doen waardoor hun puzzelvaardigheden er danig op achteruit zijn gegaan. Ik ben benieuwd of dit nog vaak in lagere klassen aan bod komt en hoe de leerkrachten dit dan aanpakken. Want soms is er maar weinig tijd of is er ook geen plekje om de puzzels te laten liggen. Terwijl dit wel een must is vind ik. Een halve puzzel terug opruimen vind ik zelf ook helemaal niet fijn. Als ik hier en daar nieuwe ideeën tegenkom, dan laat ik het jullie hier zeker weten, maar voor vandaag hou ik het hierbij. 

Ik wens je nog een fijne dag en tot gauw!

dinsdag 3 september 2024

BOEM - tafels op een leuke manier oefenen

 Als leerkracht ben je vaak vele uren bezig met het zoeken naar ideale werkmiddelen, het maken van bundels en oerdegelijke lessen. Al is er soms zo weinig tijd over, zeker als de klassen overvol raken. Intussen verliet ik mijn geliefde school en ben ik in het lerarenplatform gestart (waarover ik later wellicht nog veel meer vertel), maar de voorbije jaren was er zoveel materiaal die mijn blog niet haalde. Dit probeer ik nu nog zoveel mogelijk in te halen. Want ik wil niet dat het hier in dozen verdwijnt (en er misschien nooit meer uitkomt). Er zitten tal van bruikbare documenten in, dat weet ik zeker. En jullie enthousiasme doorheen de laatste maanden en jaren geeft me nogmaals die bevestiging gegeven.

In het tweede leerjaar nemen de lessen rond de tafels heel wat tijd in beslag. Ik deelde hier de voorbije vakantie al werkblaadjes, tafelboekjes per tafel, nog extra bundels (hier en hier) en extra materiaal om de tafels aan te brengen. Vandaag wil ik graag een leuke spelvorm introduceren. Misschien zag je ooit al het BOEM-spel passeren en ik maakte daar een tafelversie van. Aan de hand van een wikkel rond conservenblikken zorg ik voor een 'trekpot'. In die pot verdwijnen de geleerde tafels. Ik drukte ze weer af op de voorziene kleuren, maar je kunt ze uiteraard ook allemaal in dezelfde kleur maken. Op de pot schrijf ik een nummer, dat nummer staat ook op de kaartjes. Dit is volgens mij een handige manier om alles bij elkaar te houden. 

Hieronder zie je waarover ik het heb...




Uiteraard zijn de bestanden te downloaden. Hieronder vind je de wikkel en tafel 1 en 2. 

Ook geïnteresseerd in de andere documenten (tafel 3 tot en met 10)? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Sjabloon voor huiswerk schrijven rond hoofdletters

In de grote vakantie deelde ik een resem huiswerken rond de hoofdletters . Miste je die aflevering, dan kun je deze hier opnieuw bekijken. E...