woensdag 9 oktober 2013

Een memory voor papa - Vaderdag

Vorig jaar maakte ik met de kinderen van het tweede leerjaar een memory voor de papa's. Ik vond het concept wel leuk, maar was niet altijd even tevreden met het eindresultaat. Met wat meer ervaring in het tweede leerjaar/groep vier ben ik er zeker van dat je van dit idee een topcadeautje kan maken :).

Begin met het sparen van kaasdozen en chocopotten. Ik gebruikte die van Nutella omdat die niet rond, maar wat plat zijn.


Maak de kaasdoos vast aan het deksel van de glazen pot. Het is wat makkelijker als je de doos ook dicht plakt.Overdek de kaasdoos met papier-maché. Smeer dus stukjes krantenpapier in met behangerslijm en plak ze over elkaar op de kaasdoos. Ik gebruikte hier onbedrukt krantenpapier om het later makkelijker te kunnen overschilderen.

Zorg er voor dat ook het deksel beplakt wordt.


Laat de koppen (kaasdozen) drogen en neem een lange strook papier. Deze zal als hemd voor papa dienen. Plooi aan weerszijden een hoekje over zodat dit de col van het hemd kan vormen.

Beplak het witte papier met gekleurd papier en maak er een heel mooi hemd van. Er zijn tal van mogelijkheden.
Neem nu foto's van de kinderen van je klas. Vraag daarnaast ook of de mama's een foto van papa digitaal kunnen doorsturen. Maak dan twee soorten hokjes op de computer: een blad met blanco hokjes en een blad met de letters van papa (de p en de a dus). Laat de blanco hokjes inkleuren maar doe dat geleid. Ik heb dat gedaan om toch een verbetersleutel in het spel te hebben. Zo hebben de kaartjes van papa en zoon/dochter dezelfde kleur zodat mensen die de kinderen of papa's niet kennen het spel ook kunnen spelen. Heb je heel veel kleurtjes nodig, gebruik dan stiften, kleurpotloden, wasco's,... Kleef dan ook geleid de foto's op de juiste plaats.
Laat de achterkanten van de kaartjes (met de letters) in één kleur inkleuren. Als laatste moeten alle kaartjes uitgeknipt worden. Onderschat dit werkje niet voor kinderen van 7-8 jaar! Steek daarna alles in de lamineermachine zodat de kaartjes lang netjes (en kreukvrij) blijven.

Belangrijk: Zorg ervoor dat de kaartjes niet te groot zijn zodat ze zeker nog in de pot kunnen!


Beschilder en beplak het hoofd van je papa. Je kunt daarvoor tal van materialen gebruiken. Laat de kinderen hier creatief zijn.

Kleef het hemd rond de bokaal en schroef het deksel vast op de pot. Je kunt het geheel nog afwerken met een das. Ik maakte daarvoor een sjabloon en liet die daarna uit zwart papier knippen. Er zijn uiteraard nog tal van variaties mogelijk.

Tot slot liet ik ook nog een stukje karton in het lievelingskleur van papa inkleuren. Zo kon de pot met het spel achteraf nog netjes ingepakt worden.Veel plezier met dit idee!

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het een geweldig idee. Ik weet niet goed hoe je aan de memory bent begonnen? Hoe maak je de koppels?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Foto's van kindjes en papa's. En de achtergrond heb ik in dezelfde kleur gezet zodat mensen die de papa's niet kennen ook kunnen meespelen :).

      Verwijderen