vrijdag 8 november 2013

AVI bepalen met een gratis te downloaden programma

Ik vertelde jullie eerder al dat lezen heel erg belangrijk is. Op school worden onze kinderen dan ook regelmatig getest om hun leesniveau vast te leggen. Wij spreken van de AVI-niveaus. Dit zijn normeringen van 1 tot 9 waarbij kinderen verschillende teksten moeten lezen.

We kijken hierbij niet alleen naar de fouten, maar ook naar de snelheid waarmee de teksten worden gelezen. Als een kind een tekst binnen het aantal fouten en binnen de afgebakende tijd leest, beheerst het dit niveau en mag het in een niveau hoger oefenen. In onze bibliotheek werkt men bij de kinderenboeken met dezelfde normeringen.

Toch is het als ouder, begeleider of leerkracht niet altijd even makkelijk om zelf een niveau op een tekst te plakken. Daarom gebruik ik een gratis te downloaden programma die je via deze link kunt gebruiken. Je moet een deel van de tekst overtypen, maar je krijgt er meteen het niveau bij. Dat kan echt heel handig zijn. Zeker als je thuis boekjes liggen hebt waar geen AVI-niveau op staat.


Wil je nog meer weten over AVI? Dan kun je er hier meer over lezen. Op sommige plaatsen werden er al nieuwe normeringen doorgevoerd, maar voorlopig is dat bij ons niet het geval. Ik kan dus nog een tijdje met dit programma werken.

Veel tik- en leesplezier!


Bronnen:
*http://users.skynet.be/aginfo/AVI-bepaling.htm
*http://s617.photobucket.com/user/Mysterial/media/Dieren/Leendert%20Jan%20Vis/Karakters/Kwan%20Kat/lezen.gif.html
*http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/85364-waarvoor-staat-avi-in-het-leesonderwijs.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten