zaterdag 9 november 2013

Stripfiguren... waar ik niks van ken!

Binnenkort is er weer de jaarlijkse quiz op onze school. We zijn intussen al aan de vierde editie toe. Het is altijd een heel leuke bedoening en daar zitten die streekbieren wellicht ook voor iets tussen. Niet dat ik meedrink hoor... dat is niks voor mij, maar het brengt toch wat leven in de brouwerij ;).

Naast een gezellige avond is er ook wel een gezonde rivaliteit tussen de leerkrachten. We vormen meestal een groepje of vier, de rest zijn dan ouders, familie en andere sympathisanten. Sommige rondes liggen mij behoorlijk goed, maar ik weet eigenlijk al gans mijn leven dat stripfiguren een grote ramp voor mij zijn. Er bestaan er zo veel en ik ken er zeg maar niks van. Daarom vond ik het wel even interessant om er hier een paar op een rij te zetten.

1. Dit zijn de De Blauwbloezen. De hoofdpersonages zijn korporaal Blutch en sergeant Cornelius Chesterfield. Dit zijn twee calvariemannen uit de Amerikaanse Burgeroorlog.2. Biebel is een Vlaamse stripreeks gemaakt door Marc Legendre.


3. Billie Turf is een vertaling van de Engelse strip Billy Bunter. Hij wordt ook wel het dikste studentje van de wereld genoemd.4. Piet Pienter en Bert Bibber is een stripreeks die werd getekend én geschreven door Pom of Jozef Van Hove. Piet Pienter is het personage rechts op de foto, Bert Bibber die links.


5. Robbedoes en Kwabbernoot is een stripreeks dat door André Franquin succesvol werd. Eerst werd het door Robert Velter getekend. In het Frans heten ze 'Spirou et Fantasio'. Samen met hun eekhoorn Spip beleven de twee reporters allerlei avonturen. Ze zijn ook bevriend met Graaf van Rommelgem en ze krijgen hulp van marsupilami, een beest uit het regenwoud.


6. De Vlaamse stripreeks Robert en Bertrand speelt zich af in de 19de eeuw. Het handelt over twee landlopers die door een agent achterna worden gezeten. Willy Vandersteen was de grondlegger van deze reeks.


7. Guust Flater heet in het Frans Gaston Lagaffe. Dit personage werd bedacht en getekend door André Franquin.
8. Casper en Hobbes heten origineel 'Calvin and Hobbes' en zijn Amerikaans van oorsprong . De stripreeks werd gemaakt door Bill Watterson.
9. Johan en Pirrewiet of Johan en Pierewiet is een stripreeks van Peyo. De verhalen spelen zich af in de middeleeuwen. Johan is de page van de koning en Pirrewiet is een heel klein mannetje.
10. Karl May is een reeks van Willy Vandersteen over de schrijver Karl May. De hoofdpersonages in de strip zijn dan ook Old Shatterhand en Winnetou.Bronnen afbeeldingen:
http://stripgids.org/2009/11/de-blauwbloezen-stoppen-niet/ (Blauwbloezen)
*http://www.andreasvesalius.net/in-de-kijker/scholengemeenschap/biebel/ (Biebel)
*http://www.boekwinkeltjes.nl/singleorder.php?id=128956695 (Billie Turf)
*http://home.scarlet.be/deludo/ (Piet Pienter en Bert Bibber)
*http://petermoerenhout.be/2012/01/27/recensie-robbedoes-en-kwabbernoot-nr-52-de-schaduwzijde-van-z/ (Robbedoes en Kwabbernoot)
*http://www.stripverhalen.net/html/reeksen.php?idx=24 (Robert en Bertrand)
*http://stripboekenclub.webs.com/guustflater.htm (Guust Flater)
*http://frankyaelbrecht.blogspot.be/2009/04/calvin-and-hobbes-casper-hobbes.html (Casper en Hobbes)
*http://www.appelogen.be/2007/07/29/johan-en-pierewiet/ (Johan en Pirrewiet)
*http://stripcovers.skynetblogs.be/karl-may/ (Karl May)
* www.wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten