dinsdag 15 augustus 2023

Een rustig ochtendritueel in een katholieke school

Gisteren was ik op verrassingsdag met vriendinnen en genoot ik even met volle teugen van andere dingen, maar vandaag keer ik graag bij jullie terug! 

Wie Gietjes Corner al een tijdje volgt, weet dat ik 's morgens met een aantal vaste rituelen de lesdag begin. Zo is er Dagelijkse Kost (waarover binnenkort zeker meer), maar ook mijn godsdienstdobbelsteen. Ik keek dit af bij mijn collega van het vierde leerjaar. Ze weet het misschien zelf niet omdat ik het nog nooit luidop zei, maar ik waardeer haar enorm. Niet alleen haar onderwijsvisie, maar zeker evenzeer hoe ze is als persoon. Uniek en oprecht! Waarvoor een enorm grote dank u wel! 

De dobbelsteen op zich ziet er eigenlijk totaal niet spectaculair uit.




De nummer één van de week gooit elke morgen (na Dagelijkse Kost) met die houten kubus. Wie is die nummer één? Dat hangt bij de klastaken. Miste je die aflevering? Kijk dan zeker hier snel even terug. Later vat ik zeker nog eens samen wat die nummer één van de week allemaal mag doen!

Er zijn zes mogelijkheden met de dobbelsteen: lied, OT-NT, Onze Vader, Wees Gegroet, gebed en even stil. Ik deed vroeger al eens uit de doeken wat elk onderdeel inhoudt, maar ik herhaal het nog even voor de nieuwe lezers/volgers.

* Bij lied wordt er een liedje opgelegd (dat kan zowel een luisterlied zijn als een 'meezinglied'). Je kan daarvoor liedjes van de handleiding godsdienst gebruiken, maar ik maakte ook een bord op Pinterest.

* OT-NT gaat over de Bijbel. Ik heb een kinderbijbel in mijn klas en dan wordt er een verhaal uit voorgelezen. De meeste kinderen genieten hier echt van. Daarvoor gaan we in de zithoek zitten. Er zijn veel kinderversies van dit boek te verkrijgen, maar ik gebruik al jaren 'Een Bijbel voor jou'. 


Nadat het verhaal werd voorgelezen, hang ik een prent en wat woordkaarten op aan de godsdienstklaswand. Op die manier kan er vlot herhaald worden wat er al werd verteld. Daarnaast koppel ik de keuzemuur ook aan godsdienst, waarover later zeker meer!

De wand ziet er dan zo uit...




Wil je dit materiaal ook graag gebruiken? Dan kan dat. Hieronder vind je verschillende downloads.

Vind je de bijbel niet meer, stuur me dan een mailtje (gietjescorner@hotmail.com) als je hem ook graag wil gebruiken.

* Voor het Onze Vader en Wees Gegroet gebruik ik een kaart. Daarop staat aan de ene kant een afdruk van het Onze Vader, aan de andere kant een kopie van het Wees Gegroet. Je kunt de kaart hiernaast downloaden: Onze Vader en Wees Gegroet.

* Als er gebed wordt gegooid dan gebruik ik mijn gebedendoos. Hij gaat al heel wat jaren mee, maar ik ben er nog altijd erg tevreden over. Ik heb er een honderdtal kaarten in verzameld. De doos ziet er als volgt uit...





Wil je ook graag deze gebedjes? Dan kan dat!
Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en ze komen jouw richting uit!

* Even stil is het laatste en zesde onderdeel van de godsdienstdobbelsteen. Daarbij bespreken we samen met de klas waarvoor we het even stil kunnen maken. Dat kan iets persoonlijks zijn of omdat we ergens iets in de actualiteit hebben zien verschijnen of hebben gehoord. Zo waren we al even stil voor een overleden huisdier, een ziekte van een oma of opa, slachtoffers van natuurrampen,... Ik laat het vooral uit de kinderen komen. Als er daar geen inspiratie is, dan geef ik als leerkracht zelf iets aan.

Wil je graag nog even alles op een rijtje zien of wil je later nog even alles nalezen? Dan kan dat weer met mijn draaiboek. Daar vind je trouwens ook de ZILL-doelen die ik aan deze activiteit koppel!



Download het draaiboek hieronder.


Hopelijk kon ik jullie hier weer van dienst mee zijn! Ik kom heel snel bij jullie terug. Met vernieuwd, maar ook gloednieuw materiaal!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...