zondag 13 augustus 2023

Extra boekje dat meteen inzetbaar is

Het schooljaar komt steeds dichterbij en ik durf wel al eens achter de kopieermachine vertoeven :). Het is nu nog rustig op school en hoe meer ik in deze maand al klaar leg, hoe dankbaarder mijn collega's zullen zijn. Want ze durven zich wel eens goedlachs ergeren als ze in de rij achter mij moeten aanschuiven. Dan besluiten ze wijselijk om op een ander moment terug te keren. En ik kan hen dat niet kwalijk nemen.

Bij mijn heropstart van Gietjes Corner eind vorige maand vertelde ik jullie over een startactiviteit rond de huiswerkmap. Miste je deze aflevering, dan kun je die hier opnieuw lezen. Het is de bedoeling dat de leerlingen op de eerste schooldag hun naam netjes en creatief gaan inkleuren. Hoe dat voorblad eruit ziet, toon ik hieronder. Wil je zelf zoiets maken, dan kan dat. Klik daarvoor op de link hierboven.


Het verschil in tempo is natuurlijk iets wat je vanaf dag één op een creatieve, gedifferentieerde manier moet aanpakken. Moeten is misschien wat dwingend, maar ik merk zelf dat het rust brengt als kinderen weten wat ze kunnen doen als ze klaar zijn. Niet alleen voor de kinderen zelf, maar zeker ook voor de leerkrachten. Veel onderwijsmensen hebben in de klas een kieskast, maar ik heb het meer voor mijn keuzemuur (als is er aan dit concept zeker nog werk).

Hoe die keuzemuur er precies uitziet, vertel ik een andere keer,  maar de opstart ervan zet ik al vast op 1 september. Het kleuren van bovenstaand voorblad gaat bij sommige kinderen heel erg vlot, anderen nemen er veel meer tijd voor. Omdat ik ze die tijd zeker wil geven, leg ik een extra boekje klaar. Dit boekje krijgen ze van zodra ze klaar zijn met kleuren en dan mogen ze zelfstandig aan de slag. Ze kunnen dit ook in groepjes doen, indien ze dat wensen. Het boekje bevat allerlei spelletjes, van heel makkelijk tot heel uitdagend. Ik typte hier en daar wat extra uitleg en haalde er de kinderziektes van de voorbije jaren uit. Hieronder zie je een voorbeeld van een dubbele pagina.


Een sudoku leren ze trouwens oplossen tijdens het wekelijks spelletjeskwartier, waarover later meer.

Wil je dat extra boekje ook graag inzetten? Dan kan dat! Mail dan als de bliksem naar gietjescorner@hotmail.com! Ik antwoord zo snel mogelijk en dan ligt een van je eerste activiteiten voor 1 september al klaar :).

Nog een fijne zondag gewenst!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...