zaterdag 26 augustus 2023

Lesfiche 't Is feest!

 Vorige vrijdag had ik het over hoe we de jarigen een onvergetelijke dag proberen te bezorgen, ook op school. We weten dat sommige kinderen thuis overladen worden, maar we merken ook steeds vaker dat bepaalde leerlingen die warmte binnen het gezin en rond hun verjaardag moeten missen. Daarom vind ik het belangrijk dat we daar in de klas zeker even bij stilstaan. Zelf vond ik het fantastisch om als kind jarig te zijn en dus weet ik hoe het is om je even speciaal te voelen. Dat wil ik de kinderen ook geven, als zij dat willen tenminste. Vandaar dat er heel wat mogelijkheden zijn, maar weinig verplichtingen. 

Wat we sowieso wel steevast doen voor de jarigen is dansen en zingen. Dan mag de jarige vooraan op een stoeltje gaan staan (als ze daar niet te angstig voor zijn) en dan danst de hele klas op het lied 't Is feest. Dat dansje leren we sowieso de eerste week van het schooljaar aan. Maar dat doen we niet zomaar. We koppelen er meteen een aantal ZILL-doelen aan. Is er iemand jarig op het einde van augustus of helemaal in het begin van september, dan plannen we deze activiteit al op 1 september. Zijn er geen jarigen in die periode, dan maken we er iets later werk van. Maar het staat vast dat we samen met de hele klas op zoek gaan naar bewegingen die passen op het liedje en dat oefenen we tot iedereen klaar is om het hele jaar door op elke verjaardag te shaken. Dit jaar zal dat dus maar liefst 33 keer zijn!



Wil je nog eens kunnen herlezen wat we nog zoal doen op een verjaardag, neem dan zeker hier nog eens een kijkje.

donderdag 24 augustus 2023

Mijn tand is uit!

 Ik herinner het me nog alsof het de dag van gisteren was. Plots riep er een kind uit mijn klas: mijn tand is uit! Ik wist niet meteen wat ik met die tand moest doen, maar ik dacht wel meteen aan mijn eigen doosje met tanden. Mijn mama heeft het zeker nog altijd ergens staan. Dat het voor sommigen dus wel belangrijk is om het veilig mee naar huis te kunnen nemen, dat wist ik. Maar ik was een beginnende leerkracht en ik had helemaal niet geleerd hoe ik met al zo'n dingen om moest gaan. Dus de eerste keren geef je die tand gewoon mee in de broekzak. De volgende keer plak je die vast in de agenda, maar omdat die niet altijd zo goed bleef zitten, nam ik er toch uiteindelijk en omslag bij. Maar naarmate de tijd verstreek, wilde ik er toch iets beters op vinden. Zo kwam ik ooit uit bij een mooi sjabloon voor een tandendoosje.


Afbeeldingsresultaat voor hoera tand uit

Dit zag ik ergens op een blog, maar ik vind de link nergens meer terug. Via via achterhaalde ik dat de kaart van de blog 'Boterhammen met gele confituur' zou kunnen komen, maar de blog lijkt offline... Ik kan hier dus geen linkje meer plaatsen. Sorry daarvoor.
Ik wil de pluimen dus zeker niet op mijn hoed steken, dit kaartje komt niet van mijn hand.

Tot een paar jaar terug drukte ik deze kaart af, stopte ik de tand in een zakje en plakte ik het zakje op de kaart. Maar ook dit werd nog even aangepast. Daarom gaan de tandjes al een paar jaar op de volgende manier mee naar huis...


Het enige wat je hoeft te doen is luciferdoosjes te sparen en het documentje hieronder te downloaden. Let wel: klein schrijven op de doosjes is het enige nadeel.


Ik kopieer het bovenstaande document op 80%. Zo past het goed op mijn tandendoosjes en sinds vorig jaar zijn er ook randen aan (dit zie je niet op  bovenstaande foto). De woorden tandendoosje plooi ik over en bedekken de zijkanten waar je de lucifer kunt aansteken.

Tot morgen!

woensdag 23 augustus 2023

Grote wandplaten voor de maal- en deeltafels

 Ze bestaan al een hele tijd, maar ik deel ze hier graag nog eens met jullie: de wandplaten voor de maal- en deeltafels. Ze bestaan uit een kaart met de oefening en een kleiner exemplaar met de oplossing van de tafel. Je kunt ze op allerlei manieren inzetten. Zo kun je de kaarten uitdelen in de klas en de leerlingen laten zoeken naar de kaarten die bij elkaar horen. Je kunt ze uiteraard bij de eerste lessen rond een welbepaalde tafel ook gewoon ophangen aan je bord of klaswand.

Ze zien er als volgt uit... (voor ik ze uitknipte en lamineerde)




Elke tafel druk ik op een afzonderlijk kleur af. Het doet er eigenlijk niet toe welk kleur, maar ik doe dat met alles rond die tafel (ook de tafelkaartjes voor de kinderen,...). Dit heeft voor sommige leerlingen een extra ondersteuning. Wil je graag mijn verdeling dan zet ik die hieronder op een rijtje.

Tafel van 1: paars
Tafel van 2: groen
Tafel van 3: rood
Tafel van 4: geel
Tafel van 5: pastelblauw
Tafel van 6: blauw
Tafel van 7: donkergroen
Tafel van 8: oranje
Tafel van 9: roze
Tafel van 10: fuchsia

Wil je de wandplaten ook graag gebruiken, dan kan dat. Je kunt zie hieronder afzonderlijk downloaden.


Uiteraard voorzag ik ook een doos voor de wandplaten. 
Voorblad doos wandplaten - oud

Vroeger zaten mijn wandplaten in één doos, maar omdat ik alle kaarten van magneetlint voorzag, moest ik overschakelen op twee dozen (eentje voor de maaltafels en een voor de deeltafels). Hieronder zie je nog mijn oude doos (waar alles samen in kon).



Uiteindelijk ziet dit er dan zo uit. Je kunt er uiteraard ook de uitkomsten bij hangen. Hieronder zie je nog een oude foto want ik geef al jaren eerst alle maaltafels, pas later (na de paasvakantie) begin ik met de deeltafels. Dit werkt echt veel efficiënter en voor de minder goeie rekenaars is deze werkwijze een zegen. Daar ben ik echt van overtuigd! Probeer het zelf ook maar eens uit.


Zit je dan in de knoei met je rekenboeken? Trek je dat vooral niet aan. Ik werk al jaren zonder werkboeken van rekenen en ik zou het iedereen aanraden!


dinsdag 22 augustus 2023

Klankkaarten zijn een handig hulpmiddel!

 Misschien hoorde je er nog niet eerder over, maar ik heb ook klankkaartjes gemaakt en dit als extra ondersteuning voor de kinderen die moeite hebben met spelling. Doorheen de jaren merkte ik dat er in het tweede leerjaar vaak ondersteuning nodig is wat letters en klanken betreft. Een gewoon kaartje met een letter of klank op was onvoldoende. Daarom ontwikkelde ik klankkaarten met een prent. Zo zien de leerlingen een link tussen de tekening en de gedrukte letter. Vroeger zagen die klankkaartjes er als volgt uit...


Ik had in eerste instantie een reeks van 18 kaartjes: sch, f, v, ie, oe, ui, eu, ng, nk, oei, ieuw, s, z, b, p, eeuw, ooi en aai. Jaren terug kopieerde ik dan zo'n kaartje en bevestigde ik dit met plasticfolie op de bank van het kind. Sommige leerlingen verwarren bijvoorbeeld de s en z en dan hing ik de s en z aan de bank. Zo kunnen ze luidop de woorden zeggen (stoel, ster en zaag, zon).

Na verloop van tijd kopieerde ik de klankkaartjes niet meer, ik kleurde ze in en maakte er gelamineerde exemplaren van. Ik verzamelde ze in een doosje zodat ik ze elk jaar opnieuw kon inzetten. Ik hoefde ze alleen met plakband aan de kinderen hun bank te bevestigen. Klank gekend? Dan kun je dit ook heel makkelijk weer verwijderen. 

Hieronder zie je de ingekleurde versie...



Omdat deze versie van de klankkaarten toch al enkele jaren oud is, vind ik de zwart-witte versie niet helemaal meer terug. Je kunt er hieronder wel nog de helft downloaden. De ingekleurde versie heb ik wel nog voor jullie.


Doorheen de jaren drongen er zich echter enkele vernieuwingen op. Zo vond ik dat de geschreven letters op de klankkaarten ontbraken en de tekeningen werden stilaan toch wat ouderwets. Daarom koos ik een paar jaar terug voor prenten rond Geronimo. Daarnaast merkte ik ook dat ik een aantal klanken miste in mijn verzameling. Vandaar dat ik vorige zomer aan de slag ging en een volledige nieuwe reeks ontwierp. Deze zien er als volgt uit...




Zoals je ziet, voorzag ik er niet enkel voor moeilijke klanken, maar ook voor moeilijke verbindingen (op schrijfmotorisch vlak dan). Voor de volgende klanken en lettercombinaties maakte ik een klankkaart: aai, au, b, bl, br, c, ch, d, ee, eeuw, ieuw, ei, eu, f, g, h, i, ie, ij, j, k, m, ng, nk, oe, ooi, ou, p, r, s, sch, t, ui, uu, v, vl, w en z.

Er is een versie zonder geschreven letters (zo kun je ook het handschrift van op jouw school gebruiken), maar ik heb ook een gescande versie van mijn ingevulde kaarten.

Ik deel hier al tien klankkaarten gratis met jullie. Ook het voorblad voor mijn doos vind je hieronder.


Ook interesse in alle andere klankkaarten? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en ze komen allemaal jouw richting uit!

Tot morgen!

maandag 21 augustus 2023

Met 'Kraak de code' verder oefenen in het oefenschrift

 Vorige week vertelde ik jullie hier al heel wat over het spel 'Kraak de code'. Hiermee oefen ik met de hele groep de splitsingen tot 10, optellingen en aftrekkingen tot 20 en 100 en de maal- en deeltafels. Wil je dat materiaal graag downloaden, kijk dan zeker nog eens terug naar het linkje hierboven of zoek hieronder naar de blogpost van vorige woensdag.

Doorheen het jaar pas ik echter iets aan. Als de kinderen in het begin fouten maken, dan moeten ze de oefening gewoon verbeteren. Na verloop van tijd verbeteren ze niet alleen hun fouten, maar krijgen ze ook een aantal extra oefeningen. Ik verwoord hier heel goed bij dat dit geen straf is, wel een extra oefenmoment. De kinderen mogen zelf beslissen wanneer ze die oefeningen maken. Ofwel wordt dit in de klas gemaakt tijdens de speeltijd ofwel nemen ze de oefeningen mee naar huis en dit in het oefenschrift. Dit is gewoon een A4-schrift (met lijntjes) waarop ik het volgende voorblad plak.


Wil je dit voorblad ook gebruiken, klik dan hieronder.

Op het eerste blad van het oefenschrift plak ik ook een brief voor de ouders. Zo weten ze wat er de kinderen thuis te doen staat. Op de ouderavond eind september geven we hier ook wel nog een woordje uitleg over (waarover later meer).

De brief ziet er als volgt uit...


Wil je de brief graag gebruiken? Download hem dan hieronder.

Voor de extra oefeningen gebruik ik de sites somprint.nl en sommenprinter.nl. Ik voorzie een aantal reeksen in een omslag. Dit ziet er dan zo uit.


Elke omslag krijgt een label in dezelfde kleur als de fichekaarten. Zo weten de kinderen uit welke omslag ze een extra reeks oefeningen moeten nemen. Vroeger hing ik de omslagen op in de klas, maar die scheurden heel erg snel. Dus ik zal nog een andere manier moeten bedenken om zo efficiënt mogelijk te werken. De omslagen zitten nu allemaal samen verzameld in een doos zoals je hieronder ziet.


De labels voor de omslagen kun je hier downloaden, het voorblad voor de doos vind je onder deze link.

Voor de splitsingen vond ik niet meteen een site, dus maakte ik zelf een aantal reeksen met oefeningen. Die kun je hieronder ook gratis downloaden.

Uiteraard goot ik ook dit weer allemaal in een draaiboek mét ZILL-doelen. Dat ziet er als volgt uit.


Alles kun je hieronder makkelijk nalezen.

Wat ik nog meer doe naast het extra rekenen in het oefenschrift komt later zeker nog aan bod! Hou Gietjes Corner dus zeker blijvend in de gaten. Er komt nog heel wat (ver)nieuw(d) materiaal!

zondag 20 augustus 2023

De klas wat versieren!

De eerste schooldag komt steeds dichterbij en wij krijgen op dinsdag 29 augustus al onze leerlingen met hun ouders op bezoek. Tegen dan probeer ik de klas op orde te hebben (en ja, soms is dat een rush) en zorg ik voor wat versiering. Dat zie ik in hangers in de vorm van welkomstboekentassen, ballonnen en een aantal vlaggenlijnen. 

Die boekentassen maakte ik al een hele tijd geleden. Het sjabloon ziet er als volgt uit...


Wil je ze graag gebruiken? Dan kan dit hieronder.

Uiteraard gebruik ik ze niet in deze saaie zwart-witte versie, maar kleurde ik ze in met vette wasco's. Geronimo gaf ik dezelfde kleuren zoals in de boeken (met kleurpotlood). Met een touwtje werden deze boekentassen aan mijn plafond bevestigd. Zo krijg je meteen een andere sfeer in je klaslokaal. Wil je het sober houden, dan zou ik deze enkel ophangen in het begin van het jaar of zelfs helemaal niet. Van mij blijven ze een heel jaar hangen. Ik werk al een paar jaar enkel met de rode en de blauwe. De rode hangen in mijn 'rode' container (met de rode letters op de deur) en de blauwe hangen in mijn 'blauwe' container. De aflevering rond de deurversiering gemist? Klik dan op deze link.

Ook de gekleurde versies kun je downloaden? Klik hieronder.
Ingekleurde boekentassen

Verder hang ik tegen de openklasdag ook nog ballonnen op (ook in rood-geel-blauw) en hang ik de zelfgemaakte vlaggenlijnen op die ik ook bij verjaardagen ophang. De ballonnen verdwijnen vanzelf (eens ze leeggelopen zijn) en de vlaggenlijnen hang ik enkel de eerste week op en daarna met verjaardagen van de kinderen.

Wil je meer weten over hoe verjaardagen in mijn klas worden gevierd? Lees dan zeker dit blogpostje nog eens opnieuw: Verjaren in stijl!

Nog een fijne zondag gewenst en tot morgen!

zaterdag 19 augustus 2023

De keuzemuur, een voorstelling

 Ik haalde de keuzemuur hier al een aantal keer aan en ik merk dat ik vorig jaar hier toch een aantal dingen over vertelde, maar het is tijd dat ik er weer eens mijn schouders onder zet.

Iedereen kent het systeem van de kieskast, bij mij heet het gewoon de 'keuzemuur'. Waarom? Omdat ik met een muur en pictogrammen werk. Heel simpel: in een bak zitten pictogrammen en als die pictogrammen aan de klasmuur worden opgehangen, dan kunnen de kinderen daaraan werken. Zo hebben ze altijd iets te doen als ze ergens klaar mee zijn. Sommige onderdelen van die keuzemuur zijn al volledig uitgewerkt, andere dingen zitten eigenlijk al veel te lang gewoon in mijn hoofd. Ik probeer er dit jaar zeker werk van te maken en dan zouden jullie daar ook de vruchten moeten kunnen van plukken.

Een pictogram ziet er als volgt uit...


Hieraan koppel ik het extra boekje waar ik het hier over had.



Vandaag wil ik het even algemeen aanpakken, later ga ik zeker dieper in op de aparte onderdelen. Het is eigenlijk mijn bedoeling dat de leerlingen gevarieerd aan de slag kunnen. Ik start komend schooljaar met een groep van 33 en dat zal sowieso druk worden. Al moet ik er wel bij vertellen dat we bijna voortdurend met twee voor de klas staan.

Als kinderen met hun vingers moeten draaien, dan draait de klaspraktijk een stuk minder soepel dus wil ik op een aantal activiteiten terug kunnen vallen. Die wil ik zo uitgebreid mogelijk. Ook de dingen waar we tijdens de lessen misschien geen tijd voor vinden, kunnen hier aan bod komen. Ik denk dan ook aan activiteiten waar ze zelf mee kunnen experimenteren: bouwen, puzzelen,...

Mijn grootste struikelblok is: hoe werk ik dat allemaal uit (en wanneer), waar verzamel ik het materiaal, wat zijn activiteiten die echt zelfstandig kunnen gebeuren én wat met de kinderen die nooit eerder klaar zijn met een taak? Want ook zij moeten de mogelijkheid hebben om met deze keuzemuur aan de slag te gaan! Uiteraard zou je bij vrije momenten de keuzemuur als zelfstandige activiteit kunnen inzetten, maar ik weet dat die vrije momenten bij ons echt schaars zijn. Dus ik moet daar echt wel nog iets op vinden. En hou je op de één of andere manier bij wie wat doet of laat je dat helemaal los? Dat is ook nog iets waar ik niet helemaal uit ben!

Los van mijn bedenkingen en hersenspinsels, maakte ik wel al een algemeen draaiboek van de keuzemuur mét ZILL-doelen. De volgende vond ik passend:


* SErv4 Bewust sociale rollen opnemen die zowel het individueel als het groepsbelang ten goede komen in diverse situaties en contexten
Opkomen voor zichzelf en zich weerbaar opstellen
- (Uit een keuzeaanbod) eigen keuzes kunnen maken – kunnen beslissen

* IVzv1 Keuzes willen, durven en kunnen maken door betekenis te geven aan die keuzes en daar de verantwoordelijkheid voor opnemen

* IVzv2 Gekende oefen- en spelvormen zelfstandig opstarten en gaande houden

* TOsn1 Een schriftelijke boodschap verwerken
Frequente pictogrammen in de klasomgeving ‘lezen’ – ervaren en inzien dat bepaalde symbolen een boodschap overdragen

Wil je de rest van het draaiboek graag op je gemak doornemen? Dan kan dat! Het neemt helemaal niet veel tijd in beslag.


Er is trouwens ook al een draaiboek gemaakt voor de spelletjesbundel die je hierboven afgebeeld ziet staan. Die vind je hieronder:

vrijdag 18 augustus 2023

Verjaren in stijl!

 Een tijdje terug toonde ik mijn verjaardagskalender. Miste je deze aflevering, dan kun je die hier herbekijken. Hij ziet er als volgt uit: taarten met de kaarsen van de leerlingen.


Alles wat je nodig hebt om zelf zo'n kalender te maken, kun je via bovenstaande link downloaden!

Via de kalender is het dus al duidelijk zichtbaar wanneer er iemand jarig is, maar uiteraard vieren we dat toch ook een beetje. Als de leerlingen binnenkomen, staat er verjaardagsmuziek op en hangen er slingers aan het bord en ramen. Ik maakte er zelf twee in vrolijke kleuren. 



Op de bank ligt een omslag met drie bonnen: extra speeltijd, huiswerk niet maken, een dag bij een vriendje naar keuze zitten. De kinderen mogen die bonnen afgeven wanneer ze dat zelf willen. Ik vermeld dit ook op de ouderavond want er zijn altijd mama's en papa's die niet geloven dat ze een huiswerkje niet hoeven te maken.




Wil je deze bonnen graag downloaden? Klik dan op onderstaande link!


Let wel: ze zijn niet van mijn hand! Ik weet alleen niet meer waar ik ze vond...


Alle omslagen verzamelde ik in een doos... Dat maakt het handig om ze tijdens het jaar weer te verzamelen. Anders bleven ze wel eens rondslingeren en moest ik in de vakantie te veel nieuwe bonnen maken. Uiteraard kan dat de bedoeling niet zijn ;). Aan de ommezijde van de bonnen staat telkens een klasnummer vermeld, zo weten we ook zeker dat de sloebers hun eigen bonnen gebruiken :). In de vakantie zoek ik de bonnen bij elkaar en bestempel ik nieuwe omslagen. Op die manier hoef ik de avond voor er iemand jarig is alleen maar mijn doos uit te halen en heb ik alles bij de hand.















Wil je het voorblad van de doos ook graag gebruiken? Download ze dan hieronder...


Op de bank liggen gelbalpennen, stiftjes en glitterstiften waar ze de hele dag mee kunnen schrijven. Ik kocht ze bij de Hema en bestelde er bij Maréchal, maar uiteraard zijn hier heel wat dingen mogelijk.

De jarige kiest ook een kaart en die gaat de hele klas rond. Eerst schrijven we er als leerkracht een korte persoonlijke boodschap op en daarna mogen alle leerlingen hun naam op de kaart aanvullen. Ik maakte drie soorten in drie verschillende talen: in het Frans, Engels en Nederlands. Telkens met een Geronimoprent.


Elke prent werd op een gekleurd blad geplakt. Zo kunnen de kinderen ook een kleurtje kiezen.

Wil je deze kaarten graag gebruiken? Download ze dan hieronder...

Daarnaast heb ik nog twee attributen om zichzelf ook wat te versieren. Dat is geheel vrijblijvend. Bij Bol.com bestelde ik een kroon en zelf maakte ik samen met mijn mama een cape. Ik zal er zelfs nog een tweede nodig hebben want ik heb dit jaar een aantal keer kindjes die op eenzelfde dag jarig zijn! De cape mogen ze zelfs boven hun jas aantrekken (voor op de speelplaats) en ook de kroon kan mee naar buiten. Dan ziet iedereen meteen wie er jarig is. Sommige kinderen vinden dat heel erg fijn, anderen doen dit liever niet. 

Wil je ook zo'n cape maken met dezelfde letters, dan heb ik het sjabloon voor de tekst.

Ik knipte de letters uit, legde ze op de juiste kant van de flockfolie en plakte ze vast. Deze letters worden dan nog eens uitgeknipt. Wil je meer weten over het werken met flockfolie? Dan zie je dit op Gietjes Maksels en Baksels - flockfolie. Eens alles uitgeknipt is, kun je de letters op je stof strijken, maar de letters hielden niet lang genoeg vast. Daarom besloot ik vorig jaar al om alle letters vast te stikken. Een serieus werkje, maar zo bleef de cape wel het hele jaar inzetbaar!



Alle de kaarten, slingers en balpennen verzamel ik ook in een doos. Die zie je hieronder afgebeeld... 



Wil je ook het voorblad voor deze doos gebruiken? Dan kan dat ook!


Op elke verjaardag wordt het verjaardagslied '’t Is feest' gezongen (dit lied wordt tijdens een muzische les aangeleerd, waarover later meer) en daarna maken we met z'n alle nog vuurwerk. We tellen tot 7 of 8 (of soms 9) en steken dan onze duim omhoog (terwijl we psssssssshhhhh zeggen), doen onze duim omlaag, naar links en naar rechts en besluiten met BOEM, OOOOH!!. 
Het verjaardagslied staat op een cd dat ik op een boekenverkoop kocht. Moest je geïnteresseerd zijn in het lied, stuur dan gerust een mailtje!


Wil je alles wat hierboven stond nog eens herlezen in een document met doelen? Dan kan dat. Ik maakte weer een draaiboek. Eén afdrukje en je hebt alles bij de hand!



donderdag 17 augustus 2023

Bestellingen in een handig document gegoten

 Ik weet niet hoe het op een andere school gaat, maar wij mogen het materiaal dat we in onze klaspraktijk willen gebruiken altijd in het begin van de grote vakantie via NV Maréchal bestellen. Elk jaar opnieuw is dat wel een klusje en dat bezorgt mij eigenlijk steevast wel wat stress. Wat heb ik als basisuitrusting voor mezelf en de leerlingen nodig, welke vernieuwingen wil ik doorvoeren en welk materiaal heb ik best extra voorradig in mijn klas? Het is dan net vakantie en eigenlijk wil je er helemaal niet aan denken en toch is daar die eerste deadline. Soms om een beetje gek van te worden. Vandaar dat ik iets heb uitgewerkt. En eigenlijk deed ik dit vorig jaar al, maar ik was het even vergeten... Typisch.

Aan de hand van mijn draaiboeken die ik hier geregeld met jullie deel, kunnen jullie zien welk materiaal ik voor welk (vak)onderdeel nodig heb en gebruik. In het blauw voeg ik steevast toe wat ik moet bestellen om dit te realiseren. Al die draaiboeken overlopen, kost wel wat tijd én niet alle draaiboeken zitten al in elkaar. Ik maakte dus een document waar al het materiaal staat opgelijst. Daar kan ik dan drie dingen mee doen:

- Doorheen het jaar toevoegen wat ik nog mis en wat ik volgend jaar zeker moet bestellen.

- Op het einde van het schooljaar noteren wat ik nog van voorraad in mijn klas heb.

- Tegen de deadline van de nieuwe bestelling noteren wat ik wil bestellen (en hoeveel).

Het document ziet er als volgt uit...


Wil je dit ook graag gebruiken in de toekomst en op die manier de stress in het begin van  de vakantie wat reduceren? Dan kan dat. Klik op de volgende link en dan kun je het document downloaden en aanpassen: Bestellingen 2023-2024

Veel plezier ermee en tot morgen!

woensdag 16 augustus 2023

Rekenen tot 100 oefenen met Kraak de code

 Het is al een aantal jaar een vaste waarde in mijn klas: het spel 'Kraak de code'. Ik kwam het ooit ergens tegen op het net, maar ik maakte er uiteraard mijn versie van. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het meestal niet volhou tot het einde van het schooljaar. Terwijl de kinderen er eigenlijk wel naar vragen. Ik leg je vandaag uit hoe het werkt en wat je er allemaal voor nodig hebt.

Net voor de speeltijd in de voormiddag nemen de kinderen de invulkaart uit hun jeanszak. Miste je de aflevering over die stoelzakken, dan kun je hier nog eens terugkijken.

De invulkaart ziet er als volgt uit...

Ooit zag ik er een deur van een kluis in, maar hoe meer ik er naar kijk... hoe minder ik het zie :). Misschien dringt een nieuw sjabloon zich op, maar dat zal dan voor volgend schooljaar zijn. Deze versie ligt immers al klaar voor mijn 33 nieuwe leerlingen.

Wil je dit sjabloon ook graag gebruiken? Dan kan dat. 
Uiteraard kun je het ook aanpassen naar je eigen klasthema. 

Elk jaar maak ik nieuwe invulkaarten, zo kunnen de leerlingen met een proper exemplaar aan de slag. Deze sjablonen worden immers gelamineerd zodat er met een bordstift op geschreven kan worden. Elke kaart krijg een klasnummer en ze worden klaargelegd in een doos. Dat is een werkje dat makkelijk al in de vakantie kan gebeuren. Sjabloon afdrukken, lamineren, nummeren en klaar. 


Ik voorzag geen apart voorblad, ik plakte er gewoon een kopie van het sjabloon op.

Elke dag krijgen de kinderen vier oefeningen voorgeschoteld. Het is de nummer 1 van de week die deze fiches uit een doos mag trekken. De nummer 1 van de week hangt bij de klastaken. Deze aflevering op Gietjes Corner gemist? Kijk dan hier

De kaarten worden aan het bord opgehangen. Ik lamineerde ze zodat ze een lang leven beschoren zouden zijn, maar ik merk wel dat ze niet altijd even goed leesbaar zijn. Het is dus misschien een beter idee om ze gewoon op dik papier af te drukken. Want nu moeten we de oefeningen er soms nog eens onder met een stift noteren (wat eigenlijk de bedoeling niet kan zijn).

De fiches zien er als volgt uit.

Niet meteen de beste foto, maar je hebt wel een idee ;).

Ik maakte per onderdeel dat ik wil automatiseren een serie oefeningen. Alles wordt op verschillende kleuren afgedrukt zodat je makkelijk de verschillende soorten kunt onderscheiden.
* De splitsingen tot 10 op zalmkleur
* De oefeningen tot 10 op geel
* De oefeningen tot 20 op groen
* De maal- en deeltafels op blauw
* De oefeningen tot 100 op roze

In het begin van het schooljaar worden eerst de oefeningen tot 10 in een fichebak gestopt, daarna voeg ik steeds meer oefeningen toe. Alles werkte ik uit op A4, maar daarna drukte ik 2 vellen op één blad af. Zo bekwam ik kaarten op A5. Kun je deze fichekaarten ook gebruiken? Download ze dan hieronder.


Alle fiches zien er hetzelfde uit...


Ook deze tot aan 100 werkte ik allemaal uit. Dat zijn er maar liefst 5000! Wens je ook deze te ontvangen? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Je kunt opteren om een map als muurtje te zetten zodat de leerlingen elk afzonderlijk werken. Ze lossen de vier oefeningen op en noteren de antwoorden op hun sjabloon. De nummer 1 van de week doet dit ook. Hij of zij mag dan door de klas lopen en de antwoorden gaan controleren. Duurt dit te lang, dan kan de juf of meester meehelpen. Een andere mogelijkheid is dat de nummer 1 van de week één letter van het team controleert en deze leerling controleert dan zijn eigen team. Over die teams vertel ik later meer. Dat zijn groepjes van 4 en elke leerling krijg een letter (A-B-C-D). Dit wordt met velcro op de bank geplakt.

Als er fouten zijn, dan moet de leerling in kwestie op zoek naar het juiste antwoord. Klaar? Dan mogen de leerlingen naar buiten.

dinsdag 15 augustus 2023

Een rustig ochtendritueel in een katholieke school

Gisteren was ik op verrassingsdag met vriendinnen en genoot ik even met volle teugen van andere dingen, maar vandaag keer ik graag bij jullie terug! 

Wie Gietjes Corner al een tijdje volgt, weet dat ik 's morgens met een aantal vaste rituelen de lesdag begin. Zo is er Dagelijkse Kost (waarover binnenkort zeker meer), maar ook mijn godsdienstdobbelsteen. Ik keek dit af bij mijn collega van het vierde leerjaar. Ze weet het misschien zelf niet omdat ik het nog nooit luidop zei, maar ik waardeer haar enorm. Niet alleen haar onderwijsvisie, maar zeker evenzeer hoe ze is als persoon. Uniek en oprecht! Waarvoor een enorm grote dank u wel! 

De dobbelsteen op zich ziet er eigenlijk totaal niet spectaculair uit.




De nummer één van de week gooit elke morgen (na Dagelijkse Kost) met die houten kubus. Wie is die nummer één? Dat hangt bij de klastaken. Miste je die aflevering? Kijk dan zeker hier snel even terug. Later vat ik zeker nog eens samen wat die nummer één van de week allemaal mag doen!

Er zijn zes mogelijkheden met de dobbelsteen: lied, OT-NT, Onze Vader, Wees Gegroet, gebed en even stil. Ik deed vroeger al eens uit de doeken wat elk onderdeel inhoudt, maar ik herhaal het nog even voor de nieuwe lezers/volgers.

* Bij lied wordt er een liedje opgelegd (dat kan zowel een luisterlied zijn als een 'meezinglied'). Je kan daarvoor liedjes van de handleiding godsdienst gebruiken, maar ik maakte ook een bord op Pinterest.

* OT-NT gaat over de Bijbel. Ik heb een kinderbijbel in mijn klas en dan wordt er een verhaal uit voorgelezen. De meeste kinderen genieten hier echt van. Daarvoor gaan we in de zithoek zitten. Er zijn veel kinderversies van dit boek te verkrijgen, maar ik gebruik al jaren 'Een Bijbel voor jou'. 


Nadat het verhaal werd voorgelezen, hang ik een prent en wat woordkaarten op aan de godsdienstklaswand. Op die manier kan er vlot herhaald worden wat er al werd verteld. Daarnaast koppel ik de keuzemuur ook aan godsdienst, waarover later zeker meer!

De wand ziet er dan zo uit...




Wil je dit materiaal ook graag gebruiken? Dan kan dat. Hieronder vind je verschillende downloads.

Vind je de bijbel niet meer, stuur me dan een mailtje (gietjescorner@hotmail.com) als je hem ook graag wil gebruiken.

* Voor het Onze Vader en Wees Gegroet gebruik ik een kaart. Daarop staat aan de ene kant een afdruk van het Onze Vader, aan de andere kant een kopie van het Wees Gegroet. Je kunt de kaart hiernaast downloaden: Onze Vader en Wees Gegroet.

* Als er gebed wordt gegooid dan gebruik ik mijn gebedendoos. Hij gaat al heel wat jaren mee, maar ik ben er nog altijd erg tevreden over. Ik heb er een honderdtal kaarten in verzameld. De doos ziet er als volgt uit...





Wil je ook graag deze gebedjes? Dan kan dat!
Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en ze komen jouw richting uit!

* Even stil is het laatste en zesde onderdeel van de godsdienstdobbelsteen. Daarbij bespreken we samen met de klas waarvoor we het even stil kunnen maken. Dat kan iets persoonlijks zijn of omdat we ergens iets in de actualiteit hebben zien verschijnen of hebben gehoord. Zo waren we al even stil voor een overleden huisdier, een ziekte van een oma of opa, slachtoffers van natuurrampen,... Ik laat het vooral uit de kinderen komen. Als er daar geen inspiratie is, dan geef ik als leerkracht zelf iets aan.

Wil je graag nog even alles op een rijtje zien of wil je later nog even alles nalezen? Dan kan dat weer met mijn draaiboek. Daar vind je trouwens ook de ZILL-doelen die ik aan deze activiteit koppel!



Download het draaiboek hieronder.


Hopelijk kon ik jullie hier weer van dienst mee zijn! Ik kom heel snel bij jullie terug. Met vernieuwd, maar ook gloednieuw materiaal!

 

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...