zondag 4 augustus 2024

Agenda met wat extra hulp zelfstandig leren invullen

 Een agenda invullen moeten de leerlingen eigenlijk zelfstandig kunnen, maar ik merkte de laatste jaren dat de transfer van het bord (of de deur, zoals in mijn containers) niet voor elk kind even makkelijk is. Twee schooljaren terug had ik een meisje met ASS in mijn klas en zij kon in het begin van het jaar onmogelijk zelfstandig haar agenda invullen. Ook dit jaar was er een jongen die daar onnoemelijk veel moeite mee had. In het begin dat dit probleem zich stelde, moesten mijn collega of ik dan altijd gaan helpen en via richtvragen tot het invullen van de agenda komen. Maar als er meer dan 30 kinderen in je klas zitten, dan heb je daar niet altijd de tijd voor. Dus zocht ik naar een andere oplossing. Die is eigenlijk heel eenvoudig en makkelijk toepasbaar voor iedereen. Ik leg het uit aan de hand van de agenda die ik de afgelopen jaren gebruikte.

Neem een kleurenkopie van een stuk van de agenda. Bij mij is dat een dag, maar ik weet niet of elke agenda op die manier werkt. Ik voegde er de maand aan toe want dat moesten de leerlingen ook elke week invullen. Vergroot dit eventueel een beetje en lamineer dit kaartje.


De maand vul ik zelf in met een bordstift waardoor ze die moeiteloos kunnen overschrijven. In het bovenste witte hokje (onder 'maand') staat er in de agenda telkens een dagsymbool (de maan voor maandag, een dinosaurus voor dinsdag,...). Omdat ik niet elke dag een nieuwe kaart op de bank zou moeten plakken voorzag ik die pictogrammen in het klein en plakte ik een stukje velcro in het bovenste hokje. Zo kon ik elke avond de hulpkaart van een nieuwe pictogram voorzien. In het onderste witte hokje schreef ik de datum en met een kruisje duidde ik telkens het huiswerk aan. Op die manier hoeft de leerling in kwestie geen transfer meer te maken en slagen ook zij erin om na verloop van tijd hun schoolagenda zelfstandig in te vullen.

Eens je een aantal hulpkaarten en kleine pictogrammen hebt gemaakt, kun je weer een hele tijd verder. Als je alles natuurlijk na een schooljaar goed opbergt. Ik doe dat meestal in een omslag of doos. Zoals je hieronder ziet.



Uiteraard is ook dit materiaal beschikbaar. Klik hieronder en download snel!


Moest je een andere agenda hebben, dan inspireert dit je misschien om ook een hulpkaart te maken. Er kruipt niet zoveel werk in en ze zijn echt van goud waarde!

Dit was het voor vandaag, maar morgen ben ik er zeker weer! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste delen Jip en Janneke

 Annie M.G. Schmidt is een fenomeen uit de Nederlandstalige literatuur en misschien is Jip en Janneke  een tikkeltje oubollig, ik vind het n...