vrijdag 2 augustus 2024

Een Bijbel voor elk kind, boordevol opdrachten en spelletjes

Elke morgen startte ik de afgelopen jaren met het gooien van de godsdienstdobbelsteen. Die ziet er als volgt uit...


Wil je er alles over weten, klik dan zeker eens op het label 'Godsdienst' op mijn blog of ga naar het tabblad.

Drie van de onderdelen kwamen deze zomer ook al aan bod: gebed, Onze Vader en Wees gegroet. Het materiaal voor dit onderdeel vind je onder de volgende link terug. Maar er is dus ook een luikje OT-NT. Je kan het misschien al raden waar het voor staat. Inderdaad, Oud Testament-Nieuw Testament.

Wanneer de kinderen OT-NT gooien, lees ik een Bijbelverhaal voor. Ik gebruik daarvoor het volgende boek...


Telkens er een verhaal wordt voorgelezen, hang ik de bijhorende prent op en tot een aantal jaren terug gewoon de titel. Ik vond dit echter wat pover waardoor ik in een andere vakantieperiode werk maakte van woordkaarten met de belangrijkste termen. Op die manier kun je eigenlijk heel snel even oprakelen waarover de voorgelezen verhalen gingen.

Wil je de titels gebruiken? Download ze dan hier.
Extra woordkaarten? Klik hier.
Overzicht van de extra woordkaarten (zodat je weet welke woorden bij welk verhaal passen): hier.

Alles verzamelde ik weer in een aantal dozen. Op die manier raak ik niets (of toch zo weinig mogelijk) kwijt. Ik bewaar allerlei formaten en dan zie ik maar wat er past voor welk materiaal. Hieronder zie je een doos voor de prenten met de titels, een doos voor alle woordkaarten van het Oude Testament en een doos voor alle woordkaarten van het Nieuwe Testament. 



Wil je hetzelfde voorblad inzetten? Dan kan dat ook.

Er is echter meer. Het materiaal hierboven deelde ik vroeger al eens, maar ik werkte ook al een hele tijd aan een opdrachtenbundel. Per verhaal is er een verwerking in een werkboekje. Misschien denk je wel: Waarvoor is dat nodig? Je hebt inderdaad meestal wel al voldoende materiaal met je godsdiensthandleiding. Maar veel opdrachten bij die opgelegde lessen duren bij het ene kind wat langer dan bij het andere en ook de verwerkingen (kleuropdrachten, inoefenen van toneeltjes,...) vragen wel wat differentiatie. Omdat de kinderen vroeger dan kleurden of in werkboekjes van taal of rekenen werkten, wilde ik daar zeker nog een mouw aan passen. Daarom een extra bundel rond godsdienst. Niet enkel kleuropdrachten, maar ook begrijpend lezen, spelletjes als een puzzel, woordzoeker,... Je kunt het zo gek niet bedenken. Heel gevarieerd, al zeg ik het zelf.

Hieronder zie je enkele voorbeeldpagina's...



Er is uiteraard ook een voorblad voor deze bundel...

Telkens er een verhaal wordt voorgelezen en de prenten worden uitgehangen, dan weten de leerlingen dat ze die opdracht kunnen maken. Het is dus niet de bedoeling dat ze gaan voorlopen. 

Wil je ook graag met deze bundel van meer dan 75 bladzijden aan de slag? Dan kan dat! Mail dan naar gietjescorner@hotmail.com en je hoort zo snel mogelijk van me! Er is trouwens ook een verbeterboek verkrijgbaar!

1 opmerking:

  1. Hi! Dit ziet er superleuk uit, ik zou het graag gebruiken in mijn lessen. Kan ik het document per mail krijgen? daisydemeyer@hotmail.be
    Bedankt alvast!

    BeantwoordenVerwijderen

Laatste delen Jip en Janneke

 Annie M.G. Schmidt is een fenomeen uit de Nederlandstalige literatuur en misschien is Jip en Janneke  een tikkeltje oubollig, ik vind het n...