zondag 25 augustus 2024

Lezen hoeft helemaal niet saai te zijn!

 Voor sommige kinderen is lezen een echte marteling en als leerkracht willen wij daar graag verandering in krijgen. Vroeger dacht ik - verkeerdelijk - dat ik elk kind de liefde van het lezen zou kunnen bijbrengen, maar dat is helemaal niet zo. Al ben ik altijd superblij als kinderen toch plots hun draai tussen de boeken vinden. Er zijn allerhande manieren om naar dat doel toe te werken en daar deed ik er de voorbije maand al een aantal van uit te doeken. Vandaag wil ik het over 'ik LEES, ik DOE' van Abimo hebben.


Door kinderen iets te laten doen, associëren ze lezen niet meer automatisch met iets saai of met stil zijn, maar wel met het ondernemen van actie. Het lezen wordt leuk en is tegelijkertijd onmisbaar om tot een goed resultaat te komen. Er is voor elk leerjaar een map, maar ik had uiteraard die voor het tweede leerjaar in mijn klas. Het is een aanvulling op de gewone taalmethode en is dus zeker inzetbaar tijdens je leeskwartier, je creatieve invulling van je leeslessen of zoals bij ons bij het tandemlezen (een samenwerking tussen het tweede en vijfde leerjaar).

Er zijn in totaal 30 opdrachten en ik maakte voor elke opdracht een mapje. Uiteraard voorzag ik ook dit weer van een label. Dit ziet er zo uit...


Elke opdracht werd herwerkt omdat de leerlingen hier en daar dezelfde vragen bleven stellen. Het is bij 'Ik lees ik doe' wel handig als kinderen begeleiding krijgen van een ouder kind of van een leerkracht. 

Wil je niks met Geronimo te maken hebben, koop dan zeker deze map aan. 
Hieronder kun je zien hoe mijn opdrachtkaarten geworden zijn.



Benieuwd naar de eerste acht herwerkte opdrachten? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Tot morgen!

PS: De andere opdrachtenkaarten volgen zeker ook nog, dus hou Gietjes Corner in de gaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sjabloon voor huiswerk schrijven rond hoofdletters

In de grote vakantie deelde ik een resem huiswerken rond de hoofdletters . Miste je die aflevering, dan kun je deze hier opnieuw bekijken. E...